Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in
Share | 
 

 cara maintain standard vts200

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 80
Join date: 2012-01-18

PostSubject: cara maintain standard vts200   Sun Feb 26, 2012 8:59 pm

kawan2, moto kita semua ni adalah jenis auto...
tiada klac, maka dia hanya berharap pada rotor yg putarkan belt motor.
belt moto tu pulak based on pulley..

moto baru mmg pulas sikit, terus pickup..
lama2 moto kita akan jadi lembam...
utk elak jadi lembam dan mandom,
motor baru apabila capai 8k, suruh kedai cuci dan servis belt n pulley...
ikut sym, belt tu tahan utk 12k, so eloknya 10k dh tukar...
pulley elok ditukarn apabila telah haus...
ramai yg kata pakai dr pulley, tapi sebaiknya pakai saja yg ori dari sym..
satu lagi, utk vts yg mmg tiap2 jalan jauh, eloklah tukar minyak enjindan minyak gear setiap 1.5k...
supaya komponen enjin dan gearbox tak rosak..

itu jelah yg saya dpt share setelah sembang2 dgn mekanik yg selalu servis vts...
sharing is caring...
just my knowledge..tidak bermaksud nk tunjuk pandai atau nak potong ayat org lain...

nk tukar belt pun senak....lebih kurang rm 185...
servis pulley dlm rm30...
emmm...moto baru saya dh cecak 4k dlm tempoh sebulan..
dan poket bocor kerap sebab servis...
nak tahan lama, mmg kena jaga..terpaksa...

ok..itu saja..
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 692
Join date: 2011-05-18
Age: 33
Location: Shah Alam

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Mon Feb 27, 2012 9:25 am

bro..awat tukar belt sampi rm185?

bleh elaborate sket?

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts: 1020
Join date: 2011-05-06
Age: 30
Location: klang-shah alam

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Mon Feb 27, 2012 12:21 pm

hari tu tukar belt rm95, service cvt 25 total rm120 je
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 80
Join date: 2012-01-18

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Tue Feb 28, 2012 12:02 am

uit..murahnya...
ya ka...mushkil ni..
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts: 1020
Join date: 2011-05-06
Age: 30
Location: klang-shah alam

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Tue Feb 28, 2012 12:20 pm

tu la bro pakai evo ke vts?
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts: 1020
Join date: 2011-05-06
Age: 30
Location: klang-shah alam

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Tue Feb 28, 2012 12:21 pm

Sirapisamin wrote:
tu la bro pakai evo ke vts?
kalo tgk kat pic samela kite pakai vts ye x?
Back to top Go down
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts: 898
Join date: 2011-09-09
Age: 42
Location: Putra Heights

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Tue Feb 28, 2012 3:54 pm

Sirapisamin wrote:
Sirapisamin wrote:
tu la bro pakai evo ke vts?
kalo tgk kat pic samela kite pakai vts ye x?

sendri tanya.... sendri jawab.... ahahhaa
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 68
Join date: 2011-04-26

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Thu Mar 01, 2012 9:34 am

oppsss...walaupun auto still ada clucth, auto clucth...
belt standard harga tak sampai RM100, apsal mahal sangat


akupunya wrote:
kawan2, moto kita semua ni adalah jenis auto...
tiada klac, maka dia hanya berharap pada rotor yg putarkan belt motor.
belt moto tu pulak based on pulley..

moto baru mmg pulas sikit, terus pickup..
lama2 moto kita akan jadi lembam...
utk elak jadi lembam dan mandom,
motor baru apabila capai 8k, suruh kedai cuci dan servis belt n pulley...
ikut sym, belt tu tahan utk 12k, so eloknya 10k dh tukar...
pulley elok ditukarn apabila telah haus...
ramai yg kata pakai dr pulley, tapi sebaiknya pakai saja yg ori dari sym..
satu lagi, utk vts yg mmg tiap2 jalan jauh, eloklah tukar minyak enjindan minyak gear setiap 1.5k...
supaya komponen enjin dan gearbox tak rosak..

itu jelah yg saya dpt share setelah sembang2 dgn mekanik yg selalu servis vts...
sharing is caring...
just my knowledge..tidak bermaksud nk tunjuk pandai atau nak potong ayat org lain...

nk tukar belt pun senak....lebih kurang rm 185...
servis pulley dlm rm30...
emmm...moto baru saya dh cecak 4k dlm tempoh sebulan..
dan poket bocor kerap sebab servis...
nak tahan lama, mmg kena jaga..terpaksa...

ok..itu saja..
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 80
Join date: 2012-01-18

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Thu Mar 01, 2012 2:16 pm

mekanik tu klentong kot...saya tak servis lagi belt..baru 4K mileage..
saya pakai vts jer...maksimum leh sampai 130km/j jer...

geram tgk org yg pakai 750cc ke atas..tapi takut buang duit pulakkan...
akakaka...dunia dunia..
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts: 1023
Join date: 2012-01-14
Location: Klang

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Thu May 17, 2012 1:09 am

Yg asli la baik!
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 501
Join date: 2011-03-24

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Fri Jun 08, 2012 12:05 pm

mahal gak tu tukar belt.. Shocked
Back to top Go down
BLUS33
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 7
Join date: 2012-09-03

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Wed Sep 05, 2012 1:08 pm

Salam Otai semua,

Untuk siput baru,kalau ikut manual 1st service ialah 300 km. Ke ada pendapat lain?

Perlukah hanya hantar ke kedai di mana siput tu dibeli untuk service2 pada tahap yg dinyatakan di Warranty card atau boleh hantar mana2 workshop je?

Pendapat/pandangan otai2 amatlah dihargai. Arrow
Back to top Go down
mad_47
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts: 172
Join date: 2012-04-26
Location: klang

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Thu Sep 06, 2012 11:47 am

tukar EO dgn gear oil yg murah jer bro....1k km nanti baru cari yg bagus..
aku tukar 300km dulu pkai yamalube jer...gear oil tak ingat plak...total rm30 je pon
tu yg ah choon mmr suggest masa tu....
klu bole biar le cari wkshop yg cermat skit....klu da takde memana pon ok
Back to top Go down
fadzliSYM
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts: 386
Join date: 2011-10-01
Location: kl

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Thu Sep 06, 2012 8:18 pm

BLUS33 wrote:
Salam Otai semua,

Untuk siput baru,kalau ikut manual 1st service ialah 300 km. Ke ada pendapat lain?

Perlukah hanya hantar ke kedai di mana siput tu dibeli untuk service2 pada tahap yg dinyatakan di Warranty card atau boleh hantar mana2 workshop je?

Pendapat/pandangan otai2 amatlah dihargai. Arrow

nak servis 300km pon ok... bagus untuk buang taik2 besi yg haus dalam minyak hitam tu.... pakai minyak biasa je dulu....
nak jimat cukup 1000km baru tukar........

elok hantar servis kat kedai2 terpilih yg biasa geng siput ni pegi ajer..... boleh membahayakan keselamatan siput kalau pomen biasa yg tak reti pasal siput nih......

dok kat mana bro....... ?
Back to top Go down
BLUS33
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 7
Join date: 2012-09-03

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Fri Sep 07, 2012 11:48 am

fadzliSYM wrote:
BLUS33 wrote:
Salam Otai semua,

Untuk siput baru,kalau ikut manual 1st service ialah 300 km. Ke ada pendapat lain?

Perlukah hanya hantar ke kedai di mana siput tu dibeli untuk service2 pada tahap yg dinyatakan di Warranty card atau boleh hantar mana2 workshop je?

Pendapat/pandangan otai2 amatlah dihargai. Arrow

nak servis 300km pon ok... bagus untuk buang taik2 besi yg haus dalam minyak hitam tu.... pakai minyak biasa je dulu....
nak jimat cukup 1000km baru tukar........

elok hantar servis kat kedai2 terpilih yg biasa geng siput ni pegi ajer..... boleh membahayakan keselamatan siput kalau pomen biasa yg tak reti pasal siput nih......

dok kat mana bro....... ?

ok. terima kasih semua, Smile

saya dok di area setiawangsa. Ada cadangan workshop yang terdekat?
Back to top Go down
 

cara maintain standard vts200

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

 Similar topics

-
» Cara Download Wechat Untuk Samsung Corby 2
» Cara Hack Token Top Eleven Football Manager Yang Mudah Mega
» ReaConverter 6.7 Standard Crack
» Toast 10 Titanium (Standard ESD)-2009 2
» Java Service Wrapper Standard Edition 3.5.17 3.5.18 Testing (Shareware)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 ::  :: -