Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 cara maintain standard vts200

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 80
Join date : 2012-01-18

PostSubject: cara maintain standard vts200   Sun Feb 26, 2012 3:59 pm

kawan2, moto kita semua ni adalah jenis auto...
tiada klac, maka dia hanya berharap pada rotor yg putarkan belt motor.
belt moto tu pulak based on pulley..

moto baru mmg pulas sikit, terus pickup..
lama2 moto kita akan jadi lembam...
utk elak jadi lembam dan mandom,
motor baru apabila capai 8k, suruh kedai cuci dan servis belt n pulley...
ikut sym, belt tu tahan utk 12k, so eloknya 10k dh tukar...
pulley elok ditukarn apabila telah haus...
ramai yg kata pakai dr pulley, tapi sebaiknya pakai saja yg ori dari sym..
satu lagi, utk vts yg mmg tiap2 jalan jauh, eloklah tukar minyak enjindan minyak gear setiap 1.5k...
supaya komponen enjin dan gearbox tak rosak..

itu jelah yg saya dpt share setelah sembang2 dgn mekanik yg selalu servis vts...
sharing is caring...
just my knowledge..tidak bermaksud nk tunjuk pandai atau nak potong ayat org lain...

nk tukar belt pun senak....lebih kurang rm 185...
servis pulley dlm rm30...
emmm...moto baru saya dh cecak 4k dlm tempoh sebulan..
dan poket bocor kerap sebab servis...
nak tahan lama, mmg kena jaga..terpaksa...

ok..itu saja..
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Mon Feb 27, 2012 4:25 am

bro..awat tukar belt sampi rm185?

bleh elaborate sket?

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Mon Feb 27, 2012 7:21 am

hari tu tukar belt rm95, service cvt 25 total rm120 je
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 80
Join date : 2012-01-18

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Mon Feb 27, 2012 7:02 pm

uit..murahnya...
ya ka...mushkil ni..
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Tue Feb 28, 2012 7:20 am

tu la bro pakai evo ke vts?
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Tue Feb 28, 2012 7:21 am

Sirapisamin wrote:
tu la bro pakai evo ke vts?
kalo tgk kat pic samela kite pakai vts ye x?
Back to top Go down
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Tue Feb 28, 2012 10:54 am

Sirapisamin wrote:
Sirapisamin wrote:
tu la bro pakai evo ke vts?
kalo tgk kat pic samela kite pakai vts ye x?

sendri tanya.... sendri jawab.... ahahhaa
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Thu Mar 01, 2012 4:34 am

oppsss...walaupun auto still ada clucth, auto clucth...
belt standard harga tak sampai RM100, apsal mahal sangat


akupunya wrote:
kawan2, moto kita semua ni adalah jenis auto...
tiada klac, maka dia hanya berharap pada rotor yg putarkan belt motor.
belt moto tu pulak based on pulley..

moto baru mmg pulas sikit, terus pickup..
lama2 moto kita akan jadi lembam...
utk elak jadi lembam dan mandom,
motor baru apabila capai 8k, suruh kedai cuci dan servis belt n pulley...
ikut sym, belt tu tahan utk 12k, so eloknya 10k dh tukar...
pulley elok ditukarn apabila telah haus...
ramai yg kata pakai dr pulley, tapi sebaiknya pakai saja yg ori dari sym..
satu lagi, utk vts yg mmg tiap2 jalan jauh, eloklah tukar minyak enjindan minyak gear setiap 1.5k...
supaya komponen enjin dan gearbox tak rosak..

itu jelah yg saya dpt share setelah sembang2 dgn mekanik yg selalu servis vts...
sharing is caring...
just my knowledge..tidak bermaksud nk tunjuk pandai atau nak potong ayat org lain...

nk tukar belt pun senak....lebih kurang rm 185...
servis pulley dlm rm30...
emmm...moto baru saya dh cecak 4k dlm tempoh sebulan..
dan poket bocor kerap sebab servis...
nak tahan lama, mmg kena jaga..terpaksa...

ok..itu saja..
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 80
Join date : 2012-01-18

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Thu Mar 01, 2012 9:16 am

mekanik tu klentong kot...saya tak servis lagi belt..baru 4K mileage..
saya pakai vts jer...maksimum leh sampai 130km/j jer...

geram tgk org yg pakai 750cc ke atas..tapi takut buang duit pulakkan...
akakaka...dunia dunia..
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Wed May 16, 2012 8:09 pm

Yg asli la baik!
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Fri Jun 08, 2012 7:05 am

mahal gak tu tukar belt.. Shocked
Back to top Go down
BLUS33
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-09-03

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Wed Sep 05, 2012 8:08 am

Salam Otai semua,

Untuk siput baru,kalau ikut manual 1st service ialah 300 km. Ke ada pendapat lain?

Perlukah hanya hantar ke kedai di mana siput tu dibeli untuk service2 pada tahap yg dinyatakan di Warranty card atau boleh hantar mana2 workshop je?

Pendapat/pandangan otai2 amatlah dihargai. Arrow
Back to top Go down
mad_47
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 172
Join date : 2012-04-26
Location : klang

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Thu Sep 06, 2012 6:47 am

tukar EO dgn gear oil yg murah jer bro....1k km nanti baru cari yg bagus..
aku tukar 300km dulu pkai yamalube jer...gear oil tak ingat plak...total rm30 je pon
tu yg ah choon mmr suggest masa tu....
klu bole biar le cari wkshop yg cermat skit....klu da takde memana pon ok
Back to top Go down
fadzliSYM
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 387
Join date : 2011-10-01
Location : kl

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Thu Sep 06, 2012 3:18 pm

BLUS33 wrote:
Salam Otai semua,

Untuk siput baru,kalau ikut manual 1st service ialah 300 km. Ke ada pendapat lain?

Perlukah hanya hantar ke kedai di mana siput tu dibeli untuk service2 pada tahap yg dinyatakan di Warranty card atau boleh hantar mana2 workshop je?

Pendapat/pandangan otai2 amatlah dihargai. Arrow

nak servis 300km pon ok... bagus untuk buang taik2 besi yg haus dalam minyak hitam tu.... pakai minyak biasa je dulu....
nak jimat cukup 1000km baru tukar........

elok hantar servis kat kedai2 terpilih yg biasa geng siput ni pegi ajer..... boleh membahayakan keselamatan siput kalau pomen biasa yg tak reti pasal siput nih......

dok kat mana bro....... ?
Back to top Go down
BLUS33
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-09-03

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Fri Sep 07, 2012 6:48 am

fadzliSYM wrote:
BLUS33 wrote:
Salam Otai semua,

Untuk siput baru,kalau ikut manual 1st service ialah 300 km. Ke ada pendapat lain?

Perlukah hanya hantar ke kedai di mana siput tu dibeli untuk service2 pada tahap yg dinyatakan di Warranty card atau boleh hantar mana2 workshop je?

Pendapat/pandangan otai2 amatlah dihargai. Arrow

nak servis 300km pon ok... bagus untuk buang taik2 besi yg haus dalam minyak hitam tu.... pakai minyak biasa je dulu....
nak jimat cukup 1000km baru tukar........

elok hantar servis kat kedai2 terpilih yg biasa geng siput ni pegi ajer..... boleh membahayakan keselamatan siput kalau pomen biasa yg tak reti pasal siput nih......

dok kat mana bro....... ?

ok. terima kasih semua, Smile

saya dok di area setiawangsa. Ada cadangan workshop yang terdekat?
Back to top Go down
BLUS33
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-09-03

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Tue Sep 11, 2012 9:50 am


Salam Semua,

Alhamdulillah baru je lepas service 1st 300 km di MForce, Segambut. Mekanik Din. Bagus layanan dan explanation. Tempat menunggu selesa. Free Nescafe 3 in 1 lagi bounce
Back to top Go down
mad_47
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 172
Join date : 2012-04-26
Location : klang

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Wed Sep 12, 2012 3:59 am

BLUS33 wrote:

Salam Semua,

Alhamdulillah baru je lepas service 1st 300 km di MForce, Segambut. Mekanik Din. Bagus layanan dan explanation. Tempat menunggu selesa. Free Nescafe 3 in 1 lagi bounce

well done bro.....

aku baru gak svc kat MMR sabtu lpas utk 6k km...svc CVT skali...skrg smut jer sume
diam tak diam dkat 4 bulan da sipot aku nie... Very Happy
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Wed Sep 12, 2012 5:04 am

owhh siput dah mintak teguk minyak injin dah ni..tak tau bila leh gi buat Sad

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
digoro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 17
Join date : 2012-08-27
Location : melaka

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Wed Sep 19, 2012 6:32 am

kalu area melaka kt mane kdi tip top yg bole service siput nii... pandangan otai2 di dahulukan dgn jutaan terima kasih.. keke
Back to top Go down
zamri
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 23
Join date : 2012-09-30
Age : 55
Location : Alam Damai, Cheras, KL

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Sun Sep 30, 2012 7:50 am

fadzliSYM wrote:
BLUS33 wrote:
Salam Otai semua,

Untuk siput baru,kalau ikut manual 1st service ialah 300 km. Ke ada pendapat lain?

Perlukah hanya hantar ke kedai di mana siput tu dibeli untuk service2 pada tahap yg dinyatakan di Warranty card atau boleh hantar mana2 workshop je?

Pendapat/pandangan otai2 amatlah dihargai. Arrow

nak servis 300km pon ok... bagus untuk buang taik2 besi yg haus dalam minyak hitam tu.... pakai minyak biasa je dulu....
nak jimat cukup 1000km baru tukar........

elok hantar servis kat kedai2 terpilih yg biasa geng siput ni pegi ajer..... boleh membahayakan keselamatan siput kalau pomen biasa yg tak reti pasal siput nih......

dok kat mana bro....... ?

salam bro, klu area cheras, kedai mana yang boleh dipercayai? Surprised
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 33
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Mon Oct 01, 2012 3:52 am


_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Mon Oct 01, 2012 4:50 am

saya selalu service kat kedai TENAGA Motor taman tenaga ...mekanik pun mesra alam....murah sikit...siap bagi nasihat lagi..mana2 yang patut dibuat pada siput sedut nie.... Razz
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Mon Oct 01, 2012 9:35 am

waaaa...ko slalu ke tamn tenaga ke...aku weekend ade kt sri melaka..hahaha

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Mon Oct 01, 2012 11:56 am

eszeree wrote:
waaaa...ko slalu ke tamn tenaga ke...aku weekend ade kt sri melaka..hahaha

boleh laaa kita jumpa kena pekena teh tarik depan kedai tenaga motor tu..heheheh
Back to top Go down
auspower
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2012-09-28

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Wed Oct 03, 2012 2:58 pm

saya dalam kemusykilan le. kedai yg saya beli cakap 1st servis 500km. pastu next after 3000km dan seterusnya setiap 3000km. dan kedai dia jugak bagi servis percuma 12 kali. apekah servis percuma ini? adekah sama sahaja kalau saya hantar ke kedai lain yg lebih cermat?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Today at 1:19 pm

Back to top Go down
 
cara maintain standard vts200
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» cara maintain standard vts200
» betulkah setiap 1000km kena servis vts200?
» Really GOOD Standard Edition-only Games
» SYM VTS200 signal light relay
» Dynamic and standard.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: