Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 moto baru, biar standard jer

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 80
Join date : 2012-01-18

PostSubject: moto baru, biar standard jer   Fri Feb 17, 2012 2:47 pm

nasihat kawe pada u oll...
yg baru beli...
tk pyhla membazir upgrade moto baru u oll..bazir...
pakai dulu yg standard tu sebab yg standard tu dh terbaik...
dh sampai 10k or 20k, kalau rasa nk upgrade baru berbaloi...
jgn bazir duit...
nak gambah box ke, beli helmet ok..tp jgn le tukar part yg dh standard...byang duit jer...

itu je..tapi duit masing2...
i pun dh lalui semua ni...keta pun dh upgrade..tapi last2 sekejap jer..
Wink
Back to top Go down
vortexring
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2012-02-12
Age : 32
Location : butterworth, kampar, kuala lumpur, kuala pilah

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Fri Feb 17, 2012 3:42 pm

akupunya wrote:
nasihat kawe pada u oll...
yg baru beli...
tk pyhla membazir upgrade moto baru u oll..bazir...
pakai dulu yg standard tu sebab yg standard tu dh terbaik...
dh sampai 10k or 20k, kalau rasa nk upgrade baru berbaloi...
jgn bazir duit...
nak gambah box ke, beli helmet ok..tp jgn le tukar part yg dh standard...byang duit jer...

itu je..tapi duit masing2...
i pun dh lalui semua ni...keta pun dh upgrade..tapi last2 sekejap jer..
Wink
like Very Happy
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Fri Feb 17, 2012 8:48 pm

nasihat yg baik
Back to top Go down
fadzliSYM
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 387
Join date : 2011-10-01
Location : kl

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Sat Feb 18, 2012 3:04 am

betul3x......
Back to top Go down
WWH7281
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2012-02-15

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Sun Feb 19, 2012 12:06 pm

Btol2...sypn tggu 20KM ni bru nk upgrade...keh2....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Mon Feb 20, 2012 8:08 am

WWH7281 wrote:
Btol2...sypn tggu 20KM ni bru nk upgrade...keh2....
pergh...xhbs break-in trus nk uprgade??
lagi POWER!!!! Laughing

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mie/5005
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2011-12-28
Age : 45
Location : Subang

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Mon Feb 20, 2012 8:37 am

vortexring wrote:
akupunya wrote:
nasihat kawe pada u oll...
yg baru beli...
tk pyhla membazir upgrade moto baru u oll..bazir...
pakai dulu yg standard tu sebab yg standard tu dh terbaik...
dh sampai 10k or 20k, kalau rasa nk upgrade baru berbaloi...
jgn bazir duit...
nak gambah box ke, beli helmet ok..tp jgn le tukar part yg dh standard...byang duit jer...

itu je..tapi duit masing2...
i pun dh lalui semua ni...keta pun dh upgrade..tapi last2 sekejap jer..
Wink
like Very Happy

suke,suke,suke....

i foloooooooo
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Thu Feb 23, 2012 10:28 am

sekadar untuk bertanya...dan mohon pandangan
agak2 la kan... katakan kita baru beli VTS sebelum keluar kedai terus mintak tukar cover set EVO, sbb tokey tu offer harga murah untuk tukar maybe just topup sikit je.

apa kata otai2?
1.patut ke?
2. tak patut ke? atau
3. peduli ape aku.. tu duit ko...lantak ko lak..
4. lain2 pendapat?

ada efek tak dekat motor kalu kita tukar? maksud saya warannty ke... takut ada masalah wiring ke..
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Thu Feb 23, 2012 10:42 am

akupunya wrote:
nasihat kawe pada u oll...
yg baru beli...
tk pyhla membazir upgrade moto baru u oll..bazir...
pakai dulu yg standard tu sebab yg standard tu dh terbaik...
dh sampai 10k or 20k, kalau rasa nk upgrade baru berbaloi...
jgn bazir duit...
nak gambah box ke, beli helmet ok..tp jgn le tukar part yg dh standard...byang duit jer...

itu je..tapi duit masing2...
i pun dh lalui semua ni...keta pun dh upgrade..tapi last2 sekejap jer..
Wink

jgn kata motor baru... motor lama lg le xyah... sbb dah tua usia nya... lg senang rosak... tukar part wear & tear je... Wink ...

xyah nk pakai dr pulley ke... cdi ke... lampu lip lap ke... tambah fog light, running light ke... polini ke...lampu pun kira modified juga ye ... bkn enjin je ye kwn2... Wink ... sampai masa servis... bila rosak repair... bila kena tukar part, tukar je...

TAPI... poket masing2...tepuk dada tanya selera... Very Happy
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Thu Feb 23, 2012 10:45 am

apaizul wrote:
sekadar untuk bertanya...dan mohon pandangan
agak2 la kan... katakan kita baru beli VTS sebelum keluar kedai terus mintak tukar cover set EVO, sbb tokey tu offer harga murah untuk tukar maybe just topup sikit je.

apa kata otai2?
1.patut ke?
2. tak patut ke? atau
3. peduli ape aku.. tu duit ko...lantak ko lak..
4. lain2 pendapat?

ada efek tak dekat motor kalu kita tukar? maksud saya warannty ke... takut ada masalah wiring ke..

klu suka... poket ada lebih = tukar je...
klu suka...poket xde lebih = xyah tukar...

waranty x void selagi pakai part original sym yg just plug & play... Wink
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Thu Feb 23, 2012 10:58 am

kalau berkenan ngn design evo tu, tukar jela kalau dah modal pun mencukupi.
nnt mesti ada vts yg terasa bangga giler sbb leh cucuk 'evo' ko!
hahahaha

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
eshalias
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-03-24
Age : 47
Location : tmn putra perdana puchong

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Thu Feb 23, 2012 2:38 pm

Mie-G wrote:
kalau berkenan ngn design evo tu, tukar jela kalau dah modal pun mencukupi.
nnt mesti ada vts yg terasa bangga giler sbb leh cucuk 'evo' ko!
hahahaha
tapi pulak jangan nyesal bila selamba aje laici tapau kau...hehehhe...wa punya meter sampai 140 pun kena cucuk dengan ex5...hehhehe
Back to top Go down
saiful3809
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 86
Join date : 2011-12-28

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Thu Feb 23, 2012 3:01 pm

betoooiii...pakai le dulu.tapi nafsu manusia bkn boleh tahan sgt.. Cool
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Thu Feb 23, 2012 3:09 pm

kena tapau takpe..
janji selamat....
bila ada duit lebih bolehla adjust..
kalo ikut nafsu macam2 nak buat heheh...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Fri Feb 24, 2012 3:30 am

kalau dah kena cucuk tu, elok jela bagi dia potong! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Fri Feb 24, 2012 3:55 am

wahahahahahaha.. ok ok...
TQVM atas perkongsian dan pandangan, niat nak tukar tu ada hanya 5% je...
bile tokey kedai cakap cam tu yg terfikir tu, sebab dia cakap kuar kedai, harga yg dia offer tu dah tak dapt lagi. Smile



Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Mon Feb 27, 2012 5:17 am

apaizul wrote:
wahahahahahaha.. ok ok...
TQVM atas perkongsian dan pandangan, niat nak tukar tu ada hanya 5% je...
bile tokey kedai cakap cam tu yg terfikir tu, sebab dia cakap kuar kedai, harga yg dia offer tu dah tak dapt lagi. Smile




brapa harga yg toke kedai tu offer?
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Mon Feb 27, 2012 11:35 am

Dia tak cakap exact amount dia cakap range dlm RM600 ke RM700 lbh gitu kalu trade in b4 kuar kedai, Dia cakap klu motor dah kuar dari kedai, nak dtg balik harga dlm RM1600 ke RM1800.
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Mon Feb 27, 2012 11:51 am

rm600 - 700 ok la tu ... kira dia amik harga trade in...

ada setengah kedai jual dlm rm1300 je klu dah kluar kedai...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Mon Feb 27, 2012 12:04 pm

apaizul wrote:
Dia tak cakap exact amount dia cakap range dlm RM600 ke RM700 lbh gitu kalu trade in b4 kuar kedai, Dia cakap klu motor dah kuar dari kedai, nak dtg balik harga dlm RM1600 ke RM1800.

ok sangat rege tu bro lol!
Back to top Go down
bobbybold
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-11-26
Age : 38
Location : Puchong - Cyberjaya - Kuala Lumpur - Pontian

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Fri Mar 02, 2012 7:00 pm

kalau aku, tengah ada budget masa tu la.. sambar jerk reger dah macam tue... ekekekeke.. sunny
Back to top Go down
http://www.facebook.com\motec
xibo
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 249
Join date : 2012-03-11
Age : 32
Location : kampung jawa.klang

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Mon Mar 12, 2012 2:08 pm

akupunya wrote:
nasihat kawe pada u oll...
yg baru beli...
tk pyhla membazir upgrade moto baru u oll..bazir...
pakai dulu yg standard tu sebab yg standard tu dh terbaik...
dh sampai 10k or 20k, kalau rasa nk upgrade baru berbaloi...
jgn bazir duit...
nak gambah box ke, beli helmet ok..tp jgn le tukar part yg dh standard...byang duit jer...

itu je..tapi duit masing2...
i pun dh lalui semua ni...keta pun dh upgrade..tapi last2 sekejap jer..
Wink

i like bounce

moto sy masih dara lg..x usik apa2 pun lg.
Cadang nak tambah box dulu..hehehe.

Untuk upgrade part lain tu kene tunggu motor dah habis pantang @ warranty kot hehe
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Tue Mar 13, 2012 3:35 am

xibo, apa lagi kasi bling2 la itu siput!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Tue Mar 13, 2012 5:18 am

aku punya standard mendard

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Tue Mar 13, 2012 5:50 am

koji wrote:
aku punya standard mendard
tipu!! Laughing Laughing

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: moto baru, biar standard jer   Today at 1:27 pm

Back to top Go down
 
moto baru, biar standard jer
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Moto baru CFMOTO 650tr
» Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..
» Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat
» Pantang motor baru..Betul ke tahyul?
» Beli phone yang baru jangan jealous ye! Samsung Galaxy S4 ? Note 2?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: