Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 cara maintain standard vts200

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Thu Oct 04, 2012 3:45 am

auspower wrote:
saya dalam kemusykilan le. kedai yg saya beli cakap 1st servis 500km. pastu next after 3000km dan seterusnya setiap 3000km. dan kedai dia jugak bagi servis percuma 12 kali. apekah servis percuma ini? adekah sama sahaja kalau saya hantar ke kedai lain yg lebih cermat?
mana2 pun boleh...
tp kalau dia dah offer service percuma, elok sgt latu.
masa 1st service tu, tgk cara pomen dia bekerja cmner, boleh diharap atau tergagap2.
kalau kita rasa yakin dgn workmanship pomen tu, proceed je.
jgn kuatir, MForce bagi warranty shingga 10,000KM atau setahun mana yg dulu. Smile


_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
auspower
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2012-09-28

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Thu Oct 04, 2012 6:23 am

Mie-G wrote:
auspower wrote:
saya dalam kemusykilan le. kedai yg saya beli cakap 1st servis 500km. pastu next after 3000km dan seterusnya setiap 3000km. dan kedai dia jugak bagi servis percuma 12 kali. apekah servis percuma ini? adekah sama sahaja kalau saya hantar ke kedai lain yg lebih cermat?
mana2 pun boleh...
tp kalau dia dah offer service percuma, elok sgt latu.
masa 1st service tu, tgk cara pomen dia bekerja cmner, boleh diharap atau tergagap2.
kalau kita rasa yakin dgn workmanship pomen tu, proceed je.
jgn kuatir, MForce bagi warranty shingga 10,000KM atau setahun mana yg dulu. Smile


terima kasih abam Mie-G atas penerangan. esok nk pegi servis la kt jln kapar. amik motor kt depan kedai papan
Back to top Go down
eddiefauzi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2013-07-30
Age : 37
Location : damansara

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Wed Jul 31, 2013 5:47 pm

as salam. tumpang tanya.saya baru 2 hari dpt siput albino ni. just wondering dlm service coupon tu dia tulis 1st service 1000km, 2nd service 3000km... mmg seharusnya kita service sendiri ke masa 300km tu? thanks in advance...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Thu Aug 01, 2013 5:38 am

biasanya boleh jer nk guna kupon tu utk service masa 300km.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
scoobie
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2013-07-25
Location : Leisure Commerce Sq

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Thu Aug 01, 2013 7:53 am

bro mie-g..
warranty card tu kedai bagi kosong jer..
apakah tindakan seterusnya yg perlu sy buat sebagai penyiput baru..hehe
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Thu Aug 01, 2013 11:26 am

terpulang kpd en.scoobie.
kalau nk service masa 1000km pn boleh.. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
scoobie
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2013-07-25
Location : Leisure Commerce Sq

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Fri Aug 02, 2013 6:08 am

Mie-G wrote:
terpulang kpd en.scoobie.
kalau nk service masa 1000km pn boleh.. Smile

nk tya lg pd en mie-g..
1. siput sy mase bru start enjin berdengung..rpm dia naik turun naik turun..adakah ini normal..
2. kdg2 tu kena start 2-3 kali baru hidup dan mcm timig rendah..apakah norma2 kehidupan..
2. balik dari ofis ride dlm 16KM bila off enjin baru bau hangit mcm lemang hangus..adakah paranormal..
makaseh en mie-g..lap u:drunken: 
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Fri Aug 02, 2013 6:34 am

hahaha...itu semua simpton2 normal bagi siput yang masih dara Very Happy
insyaAllah lepas 1st service nnt, ok lah tu...

psl timing tu, yg idle nya sekitar 1.8k-2k rpm..
kalau rendah pada tu, bleh suh pomen tinggikan skit tp biasanya time enjin sejuk mmg rendah rpm nya.

Tang lemang hangit tu, cuba tgk kt bwh seat kot2 ada lemang 2-3 batang. hahaha..
kalau bau hangit wayar hangus, kena check rectifier (stonkol besi kt belah kanan, dkt atas absober belakang) kot2 dah hangus sbb dah byk kali motor sym ni duk kong bendalah tu. Kawe pun penah kena skali, siap keluar asap berkepul2 dari bwh seat. Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
scoobie
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2013-07-25
Location : Leisure Commerce Sq

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Fri Aug 02, 2013 7:15 am

time kaseh bro mie-g..info yg sgt inzal..ekekek
uiihhh siap kuar asap kepul2 mau kayu api lebey tu..hehe
blk kang nk kena check dgn kadar segera nih..tabley tgu..

lg satu nak tya dgn en mie-g..
1. takuk minyak kalo tinggal 1 bar tu bleh meluncur brp KM lg yer..
2. jgk kalo dah start blinking plak brp jauh lg boley senyum sambil berangan..
3. baru jap td isi minyak..ishh malu ni..sambil mencangkung isi tu habis tersembur minyak
kuar..sebenarnya caner kadar mane nk kena sumbat hose tu..
kena jolok smpi getah dlm ke atau just kt lubang besar tu jer..mercik abess:drunken: 
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Fri Aug 02, 2013 7:49 am

katanya kalau 1 bar boleh pegi dlm 30km lg, dn bila berkelip dalam 10km tp aku pn xpenah test sbb xsanggup nk menolak siput ni.hehehe

tang isi myk tu mmg leceh skit...xbleh nk tekan kuat2 nozle tu.
memang xbleh nk jolok habis, masuk separuh jer..

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
scoobie
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2013-07-25
Location : Leisure Commerce Sq

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Fri Aug 02, 2013 10:05 am

makasehhh bro mie-g..
kita dah biasa jolok habis..
ni masuk separuh jer mcm x klimaks lak yer..ekekek
Back to top Go down
eddiefauzi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2013-07-30
Age : 37
Location : damansara

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Fri Aug 02, 2013 5:45 pm

gua pun dah 2 kali isi minyak full tank dan minyak memancut keluar... tensen jugak. nak kena mendalami ilmu isi minyak lagi ni... hehehe
Back to top Go down
Ghaz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2013-07-30
Age : 41

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Sun Aug 04, 2013 11:18 am

Gunakan trip meter utk budget isi minyak full tank =rm20 = 320km
Back to top Go down
vts3162
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2013-06-28
Age : 34
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Fri Aug 16, 2013 7:06 am

Rm20 bleh cecah 320km?? Jimat tuu...sy pnah test isi full rm23 then jalan sampai minyak berkelip2..bacaan trip meter dlm 275km... purata speed 80-90km/h..
Back to top Go down
Ghaz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2013-07-30
Age : 41

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Fri Aug 16, 2013 7:24 am

Ada guna VS, lebih pickup & jimat minyak
Back to top Go down
vts3162
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2013-06-28
Age : 34
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Fri Aug 16, 2013 10:01 am

guna VS???uish...banyak lagi nk kena belajar ni...
Back to top Go down
eddiefauzi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2013-07-30
Age : 37
Location : damansara

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Sun Aug 18, 2013 8:40 am

vs tu apa bendanya?
Back to top Go down
fadzliSYM
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 387
Join date : 2011-10-01
Location : kl

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Sun Aug 18, 2013 6:00 pm

eddiefauzi wrote:
vs tu apa bendanya?
voltage stabilizer kot....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Mon Aug 19, 2013 7:08 am

abam zubir daud penah buat fulltank boleh pegi 380km.
dia pegang rekod tu skang..hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Mon Aug 19, 2013 8:02 pm

bab isi minyak mmg susah sket siput nih sampai la satu ketika dulu nampak sorang bro ni isi sambil duduk je atas moto...

try buat, senang aje rupanya...

sampai pam, jolok kad kredit, bukak tank, jolok je...

kalau dulu siap double stand dulu, bongkok2 nak isi minyak...adeih...
Back to top Go down
Matyie
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2012-10-02
Age : 37
Location : Seremban

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Tue Aug 20, 2013 5:47 am

Betul bro Ghaz RM20 dapat capai millage 300KM++...hari2 Seremban-KL speed 100-110km

Petua amalan abam koji: RPM jgn lebih 7k Very Happy hehe
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Tue Aug 20, 2013 6:10 am

dah lama pakai, baru tahu tips2 nya. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
scoobie
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2013-07-25
Location : Leisure Commerce Sq

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Tue Aug 20, 2013 6:33 am

sudah mula serasi isi petrol sambil lepak kt seat..
tapi 1st time sejak jadi rider isi petrol RM20..ekekek
Back to top Go down
vts3162
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2013-06-28
Age : 34
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Wed Aug 21, 2013 6:19 pm

Matyie wrote:
Betul bro Ghaz RM20 dapat capai millage 300KM++...hari2 Seremban-KL speed 100-110km

Petua amalan abam koji: RPM jgn lebih 7k Very Happy hehe




Bleh try ni...hehe..
Back to top Go down
vts3162
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2013-06-28
Age : 34
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Tue Sep 03, 2013 9:04 am

Baru balik Cameron dr KL ahad lepas...minyak lebih kurang RM38 untuk perjalanan 2 hari sejauh 520km.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   Today at 5:04 pm

Back to top Go down
 
cara maintain standard vts200
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» cara maintain standard vts200
» betulkah setiap 1000km kena servis vts200?
» Really GOOD Standard Edition-only Games
» SYM VTS200 signal light relay
» Dynamic and standard.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: