Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya? Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share
 

 tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200

Go down 
AuthorMessage
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
akupunya

Posts : 80
Join date : 2012-01-18

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyMon Jan 30, 2012 7:10 am

sapa pernah tergelincir atau jatuh ketika ride vts200?
apakah yg menyebabkan anda jatuh?

buka topik ni bukan nak doa bagi jatuh, cuma utk kita share beringat2 sblm kena dan tingkatkan tahap pemanduan.

tadi kat trafik lite nak belok ke kanan, tayar belakang mcm tergelincir sikit bila kona, seram jugak pikir..
bukan ada pasir pun, just tar n cat line putih jer..
sikit jer..

Back to top Go down
vortexring
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
vortexring

Posts : 34
Join date : 2012-02-12
Age : 35
Location : butterworth, kampar, kuala lumpur, kuala pilah

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyTue Feb 14, 2012 5:05 pm

Saya masih lagi gagal nak guna double stand..ada apa2 tips x? Embarassed
Back to top Go down
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
jeman

Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 49
Location : Taman Sri Gombak

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyTue Feb 14, 2012 6:12 pm

vortexring wrote:
Saya masih lagi gagal nak guna double stand..ada apa2 tips x? Embarassed

Tambahkan berat badan seperti saya 100++kg sekali

pijak tuil kat double stand terus terangkat.
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak
rizal

Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 43
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyWed Feb 15, 2012 4:10 am

kederat kene kuat bro .. motor ni mmg ada berat sikit .. nak pulak yg penuh accessorries .. hehe
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
eszeree@AG

Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 38
Location : Shah Alam

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyWed Feb 15, 2012 4:33 am

vortexring wrote:
Saya masih lagi gagal nak guna double stand..ada apa2 tips x? Embarassed

aku juga ade prob mcm ni gk dlu..hehe..xbleh nk double standkn moto. gile Embarassed kot time tu.

Ini tips aku dpt drpd sahabat lama Tok E....

1 - Turun dari moto dgn bergaya.

2- Hadap badan ke arah moto.

3 - Tangan kanan pegang spoiler belakang kt seat tu. (kalo ade box, pegang bracket box)

4 - Tangan kiri pegang handle moto belah kiri.

5 - Letakkn kaki kanan di atas pemijak double stand (letak sahaja).

6 - Dengan berkat Bismillah, tumpukan kekuatan sepenuhnya kepada kaki kanan dan tekan pemijak double stand tu sambil tangan kanan menarik moto ke belakang secara perlahan.

Jika pijak sampai kaki kiri terangkat pon takpe, sebab moto takkan jatuh. Janji balance kan pegangan moto tu. InsyaAllah berjaya. Selamat mencuba! Very Happy


p/s: masa pijak tu, pastikan berat badan di tumpukan ke sebelah kanan.

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"
tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 MG_ProudOwner-2
Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak
HasrulWWC

Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 44
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyWed Feb 15, 2012 4:50 am

eszeree wrote:
vortexring wrote:
Saya masih lagi gagal nak guna double stand..ada apa2 tips x? Embarassed

aku juga ade prob mcm ni gk dlu..hehe..xbleh nk double standkn moto. gile Embarassed kot time tu.

Ini tips aku dpt drpd sahabat lama Tok E....

1 - Turun dari moto dgn bergaya.

2- Hadap badan ke arah moto.

3 - Tangan kanan pegang spoiler belakang kt seat tu. (kalo ade box, pegang bracket box)

4 - Tangan kiri pegang handle moto belah kiri.

5 - Letakkn kaki kanan di atas pemijak double stand (letak sahaja).

6 - Dengan berkat Bismillah, tumpukan kekuatan sepenuhnya kepada kaki kanan dan tekan pemijak double stand tu sambil tangan kanan menarik moto ke belakang secara perlahan.

Jika pijak sampai kaki kiri terangkat pon takpe, sebab moto takkan jatuh. Janji balance kan pegangan moto tu. InsyaAllah berjaya. Selamat mencuba! Very Happy


p/s: masa pijak tu, pastikan berat badan di tumpukan ke sebelah kanan.

Eszeree.. cam bagi tip pagi sabtu jeee...
Motivasi camne nak guna double stand... Smile
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak
rizal

Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 43
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyWed Feb 15, 2012 5:46 am

Jika pijak sampai kaki kiri terangkat

ayat ni mmg perkara yang hariĀ² aku lalui .. hehe .. almaklumla .. aku ni kemetot je orang nyer
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR
Sirapisamin

Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 35
Location : klang-shah alam

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyWed Feb 15, 2012 6:07 am

Dimana ada kemahuan disitu ada highway rabbit
Back to top Go down
pahat
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2
pahat

Posts : 188
Join date : 2012-01-23

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyWed Feb 15, 2012 6:10 am

.... pasti kan scoot btol2 tegak dan kedua dua hujung pemijak jejak ke tanah bru dipijak tuil tuu. Klu scoot x tegak dan hanye satu pemijak kena tanah ... tu yg kudrat badang tekeluar tuuu... hasilnye x blom tentu lagi.
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
eszeree@AG

Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 38
Location : Shah Alam

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyWed Feb 15, 2012 6:12 am

Quote :
Eszeree.. cam bagi tip pagi sabtu jeee...
Motivasi camne nak guna double stand... Smile

nak tunjukkan demo ahad ni pon bleh jugek..huhu

Quote :
Jika pijak sampai kaki kiri terangkat

ayat ni mmg perkara yang hariĀ² aku lalui .. hehe .. almaklumla .. aku ni kemetot je orang nyer


tu stended bro..aku pon cm tu jugak kadang2..

dlu mase dpt moto, wife aku siap tolong tarik dr blkng pon x terangkat gak...rupe2nye mmg ade caranya..heheheh

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"
tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 MG_ProudOwner-2
Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
eszeree@AG

Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 38
Location : Shah Alam

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyWed Feb 15, 2012 6:15 am

pahat wrote:
.... pasti kan scoot btol2 tegak dan kedua dua hujung pemijak jejak ke tanah bru dipijak tuil tuu. Klu scoot x tegak dan hanye satu pemijak kena tanah ... tu yg kudrat badang tekeluar tuuu... hasilnye x blom tentu lagi.

Btul tu! Exclamation.... pastikan keadaan muka bumi adalah rata sama skali Very Happy

jgn time nk stand turun bukit plak..mmg tercirit nk doublestand kannye

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"
tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 MG_ProudOwner-2
Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak
HasrulWWC

Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 44
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyWed Feb 15, 2012 6:31 am

eszeree wrote:
pahat wrote:
.... pasti kan scoot btol2 tegak dan kedua dua hujung pemijak jejak ke tanah bru dipijak tuil tuu. Klu scoot x tegak dan hanye satu pemijak kena tanah ... tu yg kudrat badang tekeluar tuuu... hasilnye x blom tentu lagi.

Btul tu! Exclamation.... pastikan keadaan muka bumi adalah rata sama skali Very Happy

jgn time nk stand turun bukit plak..mmg tercirit nk doublestand kannye

Bukan setakat cirit jeee... kuar hijau pun belum tentu leh naik...
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
akupunya

Posts : 80
Join date : 2012-01-18

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyWed Feb 15, 2012 6:56 pm

haha..lawak la komen hampa ni
Back to top Go down
vortexring
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
vortexring

Posts : 34
Join date : 2012-02-12
Age : 35
Location : butterworth, kampar, kuala lumpur, kuala pilah

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyThu Feb 16, 2012 8:09 am

Tqvm kawan2, Very Happy
Back to top Go down
qwereca
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 63
Join date : 2012-03-26
Location : B.M - S.P - Penang

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyWed Apr 04, 2012 8:41 am

saya pun nak double stand siput ni sampai berdiri atas pemijak double stand...ekekek maklumlah....feather weight 60kg....ekekek
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR
ADL BLL4477

Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyThu Apr 05, 2012 9:05 am

Pahatnya advice lebih tepat!
Back to top Go down
pahat
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2
pahat

Posts : 188
Join date : 2012-01-23

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyThu Apr 05, 2012 10:22 am

.... scoot da sronok lenjan ,,, pahat masih berbunyiii ... Razz bounce
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR
ADL BLL4477

Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyThu Apr 05, 2012 10:27 am

pahat wrote:
.... scoot da sronok lenjan ,,, pahat masih berbunyiii ... Razz bounce

Huhu Pahat mlm ne join?
Back to top Go down
pahat
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2
pahat

Posts : 188
Join date : 2012-01-23

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyThu Apr 05, 2012 10:36 am

... mohon maaf!!! ade hal dan bz sket la!!! Mad
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR
ADL BLL4477

Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 EmptyThu Apr 05, 2012 2:02 pm

Wooo pahat ada kerja ye!
Back to top Go down
Sponsored content




tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty
PostSubject: Re: tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200   tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200 Empty

Back to top Go down
 
tips keselamatan ride atau elak jatuh vts 200
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: