Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya? Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share
 

 tips terbaik lepas beli vts200 second hand

Go down 
AuthorMessage
Riaz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2015-03-05
Age : 33

tips terbaik lepas beli vts200 second hand Empty
PostSubject: tips terbaik lepas beli vts200 second hand   tips terbaik lepas beli vts200 second hand EmptyThu Mar 05, 2015 6:09 pm

Assalamualaikum semua otai2... nak tumpang tanya, saya baru jer beli motor nih, meter dekat2 dgn 5000km...ape bende terbaik saya buat eh? Owner lama pernah servis masa 1000k dlu..
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 57
Location : Georgetown Penang

tips terbaik lepas beli vts200 second hand Empty
PostSubject: Re: tips terbaik lepas beli vts200 second hand   tips terbaik lepas beli vts200 second hand EmptySat Mar 07, 2015 6:25 am

Riaz wrote:
Assalamualaikum semua otai2... nak tumpang tanya, saya baru jer beli motor nih, meter dekat2 dgn 5000km...ape bende terbaik saya buat eh? Owner lama pernah servis masa 1000k dlu..

Salam,
secara asasnya maintained pertukaran minyak enjin kalau dapat sebulan sekali tanpa kira milage - anggaran dalam RM20 seliter - perlu cuma 900ml (guna minyak mineral sudah memadai). Tukar gear oil 2 bulan sekali - anggaran harga dalam RM10 satu tiub(dalam tiub 100ml tu). Service CVT setiap 3 bulan sekali workshop mungkin charge dalam RM30 sekali service (tapi saya buat sendiri aje dan perlu ada perkaka sendiri termasuk impact wrench) Check dan bersihkan filter angin sekurang kurang nya 6 bulan sekali (bergantung kepada keadaan perjalanan - lebih banyak jalan berdebu lebih cepat filter kotor).
Jangan lupa sesekali tu bersihkan siput anda dan polishlah supaya sentiasa nampak cantik dan menawan !
Back to top Go down
Riaz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2015-03-05
Age : 33

tips terbaik lepas beli vts200 second hand Empty
PostSubject: Re: tips terbaik lepas beli vts200 second hand   tips terbaik lepas beli vts200 second hand EmptySat Mar 07, 2015 11:59 am

Hahahah...bagus2...cukup lengkap nasihat yg diberi, sebelum ni cuma dpt nasihat jaga belt n servis setiap 5000km...

Harap2 pengalaman pertama bermotorsikal ni manis....gayat skit naik motor, tapi dah jadi keperliam dah skrg nih(jalan skrg sesak gile)...
Back to top Go down
Riaz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2015-03-05
Age : 33

tips terbaik lepas beli vts200 second hand Empty
PostSubject: Re: tips terbaik lepas beli vts200 second hand   tips terbaik lepas beli vts200 second hand EmptySat Mar 07, 2015 12:00 pm

Eh, ade satu lagi, vts200 ni panas x? Slalu kene curi x?
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 57
Location : Georgetown Penang

tips terbaik lepas beli vts200 second hand Empty
PostSubject: Re: tips terbaik lepas beli vts200 second hand   tips terbaik lepas beli vts200 second hand EmptySun Mar 08, 2015 6:10 am

Riaz wrote:
Eh, ade satu lagi, vts200 ni panas x? Slalu kene curi x?

Sejauh ni belum pernah terdengar siput ni kena curi , mungkin ada member member lain yang pernah mengalami kes "kecurian" siput yang ingin berkongsi ?
Back to top Go down
Riaz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2015-03-05
Age : 33

tips terbaik lepas beli vts200 second hand Empty
PostSubject: Re: tips terbaik lepas beli vts200 second hand   tips terbaik lepas beli vts200 second hand EmptySun Mar 08, 2015 6:15 am

Wah...harap2 xdelah...psl sayang ooo.dah beli motor mahal2, alih2.kene sebat cemtu jer kan...

Knape ia dipanggil siput eh? Hahaha..
Back to top Go down
EnoBotolHijau
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
EnoBotolHijau

Posts : 88
Join date : 2013-12-05
Age : 43

tips terbaik lepas beli vts200 second hand Empty
PostSubject: Re: tips terbaik lepas beli vts200 second hand   tips terbaik lepas beli vts200 second hand EmptyMon Mar 09, 2015 7:05 pm

gelaran jer.. dah rupa macam siput gondang.. heh..
Back to top Go down
Riaz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2015-03-05
Age : 33

tips terbaik lepas beli vts200 second hand Empty
PostSubject: Re: tips terbaik lepas beli vts200 second hand   tips terbaik lepas beli vts200 second hand EmptyThu Mar 12, 2015 3:16 am

Saya ade masalah bile nak mencilok, bile nak mencilok, kene cari ruang yg btul2 besar baru lepas...kdg2 risau box blkg nih xlepas...better bukak ker eh box blkg nih?
Back to top Go down
Riaz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2015-03-05
Age : 33

tips terbaik lepas beli vts200 second hand Empty
PostSubject: Re: tips terbaik lepas beli vts200 second hand   tips terbaik lepas beli vts200 second hand EmptySun Mar 15, 2015 6:48 am

Salam, baru nak g servis, owner lama ckp, sehari sebelum jual, die dah tlg servis kan(servis5k km)..siap pakai minyak fully shell lagi...ade tanya kat kedai smlm, dah smpi 8k km baru servis lagi...ape beza fully n semi eh? Pastu owner lama ckp better tukar suspension yg bagus skit, jgn pakai suspension ori, psl amik lap xsedap...ade pandangan x? lagi satu, bile brek guna brek depan mcm ade bunyi skit(mcm bunyi gesel), nape ek?
Back to top Go down
Sponsored content




tips terbaik lepas beli vts200 second hand Empty
PostSubject: Re: tips terbaik lepas beli vts200 second hand   tips terbaik lepas beli vts200 second hand Empty

Back to top Go down
 
tips terbaik lepas beli vts200 second hand
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: