Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 lagi-lagi masalah....

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: lagi-lagi masalah....   Fri Apr 29, 2011 6:06 am

saya ada satu maselah.... kenapa siput gondang tayar belakang dia mcm melekat... masa free gear pun masih berpusing.... rpm cuma 18 je... masa injin dimatikan pun nak tolak berat (tolak depan belakang pun sama)... mcm tolak sambil brek.... tolong yer....
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Fri Apr 29, 2011 6:52 am

time to service ur CVT. Mesti dah berabuk dalam tu.
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Fri Apr 29, 2011 7:52 am

oooo itu mcm ka bro....

thnks bro....
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Fri Apr 29, 2011 11:21 am

BLB1231 wrote:
oooo itu mcm ka bro....

thnks bro....

time to tukar motot.. hehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Tue May 03, 2011 6:25 pm

rasanya punca dr clutch nut...sy pun penah jd camni dulu...nut tu senang lose trip...klu pakai jugak senang terkluar...klu tgk trip dia dah mkn...baik tukar je nut tu...x mahal pun...
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Wed May 04, 2011 4:37 am

betul kata anakku.... tapi Abg Rahim telah mencadangkan tukar dia punya clutch... sebab trip dia dah tak leh masuk nut..huhuuuu....
punca masalah tidak dapat diketahui.....

soryy la lambat update...baru balik daru kucing nie
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Wed May 04, 2011 11:04 am

best tak kucing? minggu depan sy plak nak ke sana.. Very Happy
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Wed May 04, 2011 5:01 pm

BLB1231 wrote:
betul kata anakku.... tapi Abg Rahim telah mencadangkan tukar dia punya clutch... sebab trip dia dah tak leh masuk nut..huhuuuu....
punca masalah tidak dapat diketahui.....

soryy la lambat update...baru balik daru kucing nie

klu nut trip lose bole la tukar nut tu...tp klu trip kat clutch tu yg lose...tukar la clutch...hehe...tp x tau la kot2 ada kedai yg bole ejas skit2... Laughing
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Thu May 05, 2011 3:24 am

hantar kedai , biar dia tengok. Kalau boleh adjust, dia cuba adjust, tapi kalau effort banyak sangat + tak reliable, baik tukar baru.

Don't worry so much, kalau motor dalam warranty barang dapat free. Kalau tak free pun, takkan jadi mahal sangat macam barang2 Naza
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Thu May 05, 2011 3:27 am

unpro wrote:
hantar kedai , biar dia tengok. Kalau boleh adjust, dia cuba adjust, tapi kalau effort banyak sangat + tak reliable, baik tukar baru.

Don't worry so much, kalau motor dalam warranty barang dapat free. Kalau tak free pun, takkan jadi mahal sangat macam barang2 Naza

betul tu... Very Happy ...

apsal naza punya sparepart mahal skit eh?...baik kreta atau motor... Surprised
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Mon May 09, 2011 4:30 am

pakmattempe wrote:
best tak kucing? minggu depan sy plak nak ke sana.. Very Happy
view dia biasa jer...yg bestnye tang mkn....dan gambir..hihihiii
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Mon May 09, 2011 5:30 am

anakku wrote:
unpro wrote:
hantar kedai , biar dia tengok. Kalau boleh adjust, dia cuba adjust, tapi kalau effort banyak sangat + tak reliable, baik tukar baru.

Don't worry so much, kalau motor dalam warranty barang dapat free. Kalau tak free pun, takkan jadi mahal sangat macam barang2 Naza

betul tu... Very Happy ...

apsal naza punya sparepart mahal skit eh?...baik kreta atau motor... Surprised

sebab mau untung ma!!

p.s. : Hyosung GT aka Naza Blade, kat korea nun, sama tahap dengan motor RXZ je, parts murah mencarut.
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Mon May 09, 2011 11:51 am

itu hari pun try dptkan warranty tapi gagal sebab part tu di anggap seperti brek pad...
nasib baik leh kautim... upah FOC... kena tanggung harga part RM 200.00
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Tue May 10, 2011 5:20 am

apa yang dia ganti? All 3 clutch assembly ke?
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Tue May 10, 2011 9:40 am

yup.... 1 set bro....
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Tue May 10, 2011 5:35 pm

kalo motot baru sebulan n km pon baru 2k...

rasa cam tue, kes tue gak ka...???
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Wed May 11, 2011 6:21 am

mat_kry wrote:
kalo motot baru sebulan n km pon baru 2k...

rasa cam tue, kes tue gak ka...???
elok g segambut.... sebab kalau tak leh dpt warranty pun tak apa... leh dpt brg ori tanpa melibatkan upah..hehhehee...


Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Thu May 12, 2011 2:32 am

bro..jauh nyer...hehehe..neway tq...

baby gondang ku cam ada masalah jer...

1 : bunyi skkkreeeettt..macam duit syiling, bahagian bawah motot..dah chek cover pipe..ok jer..xkan dalam enjin kot...leh sesapa bantu...

2 : minyak cam mentekedarah jaaa...isi ron97 full tank = rm30+ chap shell, juz bley pi 280 - 300km jer...isi ron95 full tank = rm23+ chap shell, juz boleh pi 280 - 300km gak...kalo kira balik sebelum nie pon ... motot baru 1000km, but dah isi minyak 5x dengan harga full tank ron97....1000km=rm150....cam mahai jaa per rm/1km

tolon ohh tolon....

tq...
Back to top Go down
TK
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 76
Join date : 2011-04-22
Age : 52
Location : KG Pasir Dalam, KL

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Thu May 12, 2011 2:41 am

memang pun kuat tegok minyak.. Very Happy apa kata kita tuang 'shell ron95' jerr ..muah sikit lerr.. cheers
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Thu May 12, 2011 3:50 am

mat_kry wrote:
bro..jauh nyer...hehehe..neway tq...

baby gondang ku cam ada masalah jer...

1 : bunyi skkkreeeettt..macam duit syiling, bahagian bawah motot..dah chek cover pipe..ok jer..xkan dalam enjin kot...leh sesapa bantu...


tolon ohh tolon....

tq...

bro... itu hari siput gondang aku pun ada bunyi mcm tu jugak....g mmr arip tolong edjust cover pipe jer ... pastu settel... cuba check sekali lagi....
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Thu May 12, 2011 10:49 am

mat_kry wrote:
bro..jauh nyer...hehehe..neway tq...

baby gondang ku cam ada masalah jer...

1 : bunyi skkkreeeettt..macam duit syiling, bahagian bawah motot..dah chek cover pipe..ok jer..xkan dalam enjin kot...leh sesapa bantu...

2 : minyak cam mentekedarah jaaa...isi ron97 full tank = rm30+ chap shell, juz bley pi 280 - 300km jer...isi ron95 full tank = rm23+ chap shell, juz boleh pi 280 - 300km gak...kalo kira balik sebelum nie pon ... motot baru 1000km, but dah isi minyak 5x dengan harga full tank ron97....1000km=rm150....cam mahai jaa per rm/1km

tolon ohh tolon....

tq...

Bro Mat Kry, Gwe pakai Ron 95 cap BHP je sejak beli Mac 2011. Isi rm23- 310km la max. Kalau maintain bwk 100kmh, seminggu la bole tahan kajang-kl, 6 hari seminggu. Rasenye ok gak la. Sapa geng yg dh try pakai minyak Petronas yg baru nie, ok x?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: lagi-lagi masalah....   Today at 5:02 am

Back to top Go down
 
lagi-lagi masalah....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» lagi-lagi masalah....
» Is Low Rank Lagi worth the plate?
» What is your LEAST favorite weapon?
» Jhen Cannon (bowgun)
» naik highway kena potong ngan kapcai

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: