Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
rafi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2014-04-08
Age : 37

PostSubject: Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem   Tue Apr 08, 2014 10:27 am

Salam pada otai-otai semua,
Nak mintak pandangan bagi sesiapa yg pernah alami masalah ni.
Saya pakai motor vts200 ni dah 1 tahun 2 bulan, beli baru awal tahun lepas. Mileage dah 23000. Guna untuk pergi balik tempat kerja jer, anggaran sehari dlm 90km, speed 100-120kmh ikut highway plus rawang-kl. Masalahnya pagi tadi tgh bawak tetiba ada bunyi nyaring skit kat enjin, nasib baik dah dekat ngan ofis. Tghari tadi hantar kedai rahim (MSS) mintak check, rupanya piston pin patah dua, piston retak (macam dlm gambar kat bawah). Tapi nasib baik enjin tak jam, kalau tak lagi haru nak kena overhaul banyak. Minyak itam memang selalu tukar ikut time. Overhaul tukar mana yg kritikal jer, mau dekat 1000+- jugak.
Just nak mintak pandangan kalau sesiapa yg ada tip macam mana nak elakkan problem nih berulang @ apa puncanya.


Back to top Go down
ijat_ttj
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-27
Age : 40

PostSubject: Re: Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem   Tue Apr 08, 2014 3:27 pm

Salam...Sdr. Rafi ada pakai spark plug jenis "racing" ke? sorry tak leh tgk gambar yg di post...
kalau ada warranty lagi selamatlah bro...
Back to top Go down
rafi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2014-04-08
Age : 37

PostSubject: Re: Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem   Wed Apr 09, 2014 4:49 am

kena refresh page kot utk tgk gambar. spark plug masih ori tak penah tukar, warranty mmg dh takde sbb dh lebih setahun & mileage pun dh 23,000. selalu naik 2 org pegi balik keje guna moto tu
Back to top Go down
zackgrafik
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2014-01-08
Age : 53
Location : Bt 12, Jalan Cheras, Kajang

PostSubject: Re: Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem   Wed Apr 09, 2014 6:42 am

pakai EO ape? ade buat modifikasi ape2? boh cdi racing ke… ekzos perang ke….

X penah tau lak pin tu leh patah…. tukar pin ngan piston tu x smpai 1k kot… lain la klu rod ngan block pun tuka...
Back to top Go down
rafi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2014-04-08
Age : 37

PostSubject: Re: Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem   Wed Apr 09, 2014 7:55 am

semua standard kecuali roller jer tukar dr pulley. tu yg pelik mcm mana boleh patah dua & retak piston tu. rod piston ok x goyang cuma ada calar skit la kt dlm lubang yg pegang pin tu. tapi still boleh guna lagi lepas gosok skit. mungkin sbb selalu bawa laju kot 120 kmh
Back to top Go down
ijat_ttj
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-27
Age : 40

PostSubject: Re: Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem   Fri Apr 11, 2014 5:53 pm

1 dlm 1000. Qc kilang pemasangan terlepas pandang agaknya..takpelah janji tak jem bila tgh laju.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem   Today at 5:02 am

Back to top Go down
 
Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem
» baru 13000 km dah nak kena overhaul sbb rod problem
» problem with the game : no control over the moves of the pc
» Stat RP Battlefield Problem
» Matrix problem with new Battlenet

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: