Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Sindrom: Steering / Handle berat, susah atau lambat respon bila nak tukar arah...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Sindrom: Steering / Handle berat, susah atau lambat respon bila nak tukar arah...   Mon Apr 30, 2012 4:03 am

Question

salam warga forum sekalian...
ambe nak tanya soalan seperti tajuk diatas. harap ada yg dapat beri tunjuk ajar.
muto ambe steering nya rasa berat sikit dan ada kalanya susah nak tukar arah (mana2 kiri atau kanan). kadang2 seram sejuk pun ada, kita dah balas ke kiri nak tukar lorong tapi tayar masih tegak lurus nak masuk gaung!

affraid

apasal gamaknye gitu ye? absorber depan nampak lurus dan takde kesan leaking. tayar pressure ok dan rim pun nampak takde lak gelong ke apa...hmmmm....musykil...musykil....
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Sindrom: Steering / Handle berat, susah atau lambat respon bila nak tukar arah...   Mon Apr 30, 2012 4:35 am

cuba je servis fork depan tu walaupun xde leaking..lepas servis kalo masih jadik, kita move on to check benda lain.. Smile

just nak tanye sejarah moto tu, pernah eksiden ke? sbb haritu sy eksiden, rahim repair dia ckp bila lepas tgn moto x stable..dia hantar buat ape ntah dgn fork tu..skrg sedap mcm asal.. Very Happy
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Sindrom: Steering / Handle berat, susah atau lambat respon bila nak tukar arah...   Mon May 07, 2012 6:57 am

erkk...lupa lah dgn thread ni.
tima kasih bro carliph atas respon anda.

menurut sejarah, muto ni memang penah rebah ke bumi. Smile

setelah di kaji selidik oleh pomen...didapati 'steering cone' ada masalah.

cara 'ujikaji' yg beliau buat (sekadar rujukan bersama - kalau tak betui sila lah komen ya)
- double stand muto
- 'wheelie'-kan tayar depan dgn cara menekan/memberatkan belakang/ seat pillion.
- cuba tegakkan steering lurus kedepan, lihat bagaimana ia respond ketika freefall samada ke kiri atau kanan
- kalau takde masalah, steering akan jatuh (pusing) samada kiri atau kanan dgn smooth.
- kalau tak smooth, (sangkut sekejap, pastu baru pusing habis) - begitu ada lah masalah di steering cone

kaedah rawatannya tak dapat saya jelaskan sebab terlalu kompleks membabitkan bukaan handle, tayar, dan komponen2 berkaitan sehinggalah kepada 'cone' terbabit.

kos rawatan ialah kurang lima ringgit genap seratus.

waktu tempoh rawatan mengambil masa lebih kurang 2 jam (susah tu...nak bukak segala bagai).

sekarang sterring ku sudah ringan kembali.
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Sindrom: Steering / Handle berat, susah atau lambat respon bila nak tukar arah...   Mon May 07, 2012 9:40 am

Shabas mr Sahab!
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Sindrom: Steering / Handle berat, susah atau lambat respon bila nak tukar arah...   Mon May 07, 2012 11:07 am

saya repair hari tu pun kena rm100.. cheers
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Sindrom: Steering / Handle berat, susah atau lambat respon bila nak tukar arah...   Today at 5:07 pm

Back to top Go down
 
Sindrom: Steering / Handle berat, susah atau lambat respon bila nak tukar arah...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..
» Bila nak tukar minyak hitam bagi motor Sport Bonus 110
» Steering lock values
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...
» Motor hilang power lepas first service...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: