Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Enjin mati secara tiba2 di highway..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
KiLaT
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-05-02
Age : 30

PostSubject: Enjin mati secara tiba2 di highway..   Thu May 02, 2013 5:58 pm

Salam... Abg2 riders semua Very Happy
saya ada 1 soalan:
1) saya sudah pun menunggang VTS200 hampir 2 tahun, namun sejak akhir2 ini beberapa Kali
scooter ni mati ditengah2 jalan, apakah sebab musibabnyer kejadian ini berlaku yer? Sebab biler pergi
Workshop diorang suruh overhaul...kan klu ada yg berpengalaman boleh laa kita share2 kan cheers
Back to top Go down
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: Enjin mati secara tiba2 di highway..   Wed Jul 03, 2013 12:04 pm

Workshop mane tu...

Kalu setakat service Kaburator and tune OK gak ...
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: Enjin mati secara tiba2 di highway..   Thu Jul 04, 2013 12:06 pm

apa tanda2 sebelum enjin mati?
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Enjin mati secara tiba2 di highway..   Mon Jul 08, 2013 4:04 pm

KiLaT wrote:
Salam... Abg2 riders semua Very Happy
saya ada 1 soalan:
1) saya sudah pun menunggang VTS200 hampir 2 tahun, namun sejak akhir2 ini beberapa Kali
scooter ni mati ditengah2 jalan, apakah sebab musibabnyer kejadian ini berlaku yer? Sebab biler pergi
Workshop diorang suruh overhaul...kan klu ada yg berpengalaman boleh laa kita share2 kan cheers

Salam bro,
pump minyak tersumbat pun boleh menjadi punca enjin mati macam yang saya pernah alami
Back to top Go down
rahimb+
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2013-06-11
Age : 37
Location : Kuala Lumpur, Malaysia

PostSubject: Re: Enjin mati secara tiba2 di highway..   Mon Jul 08, 2013 6:12 pm

cuba try check tgk sensor kat tongkat tepi tu...kadang2 tu kalau terhentak2...n tongkat tu ala2 nak terjatuh...sensor detect gak n akan cut enjin...ni sama kes mcm Naza Blade gak ni...

*sekadar berkongsi...
Back to top Go down
Hj Amir
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2013-09-18
Age : 53
Location : Temerloh

PostSubject: Re: Enjin mati secara tiba2 di highway..   Thu Sep 19, 2013 7:58 am

Assalamualikum. Saya Hj Amir, Salam perkenalan. Saya bertugas di TUDM Subang Dan pemastautin di Temerloh. 2 atau 3 minggu sekali balik dengan motosikal SYM 200.

Saya pernah mengalami mati enjin di DUKE melewati speedometer 7343km. Selepas servis di Segambut, mekanik kata tiada apa!.

Soalan saya adakah bila servis contoh 7000 km dan lampu OR menyala, kita tak buat servis enjin motosikal Akan mati tengah jalan seperti saya alami. Mohon penjelasan
Back to top Go down
vts3162
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2013-06-28
Age : 34
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Enjin mati secara tiba2 di highway..   Thu Sep 19, 2013 5:03 pm

Hj Amir wrote:
Assalamualikum. Saya Hj Amir, Salam perkenalan. Saya bertugas di TUDM Subang Dan pemastautin di Temerloh. 2 atau 3 minggu sekali balik dengan motosikal SYM 200.

Saya pernah mengalami mati enjin di DUKE melewati speedometer 7343km. Selepas servis di Segambut, mekanik kata tiada apa!.

Soalan saya adakah bila servis contoh 7000 km dan lampu OR menyala, kita tak buat servis enjin motosikal Akan mati tengah jalan seperti saya alami. Mohon penjelasan

Pada pandangan saya,lampu indicator tu just nk bg warning kt kita utk servis minyak enjin..dan ia akan menyala setiap 3000km selepas kali terakhir ditekan sec manual...rasanya tiada kaitan dgn enjin mati...apapun tunggu jwpan dari otai2...Smile 
Back to top Go down
jebon707
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2014-01-24
Age : 44

PostSubject: Re: Enjin mati secara tiba2 di highway..   Thu Jan 30, 2014 9:10 am

<<< enjin penah mati dan terus mati terpakse di bawak ke segambut dgn lori mujur dlm gerenti lagi kalo x naya wooooo
Back to top Go down
azmiyas
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2014-03-25
Age : 35

PostSubject: Re: Enjin mati secara tiba2 di highway..   Tue Mar 25, 2014 8:16 am

Assalam, saya azmi. Baru je pakai SYM VTS 200 SE sebulan, mileage baru cecah 1K, baru je first service 500km.

Motor selalu mati tiba2 bila perlahankan kelajuan. tapi bila start on da spot boleh hidup. pergi bawak bengkel pomen bgtau mungkin enjin sejuk sebab kena time pagi2 sahaja.

Mohon pencerahan siapa2 yg pernah menghadapi masalah mcm ni.

Terima kaseh.
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Enjin mati secara tiba2 di highway..   Tue Mar 25, 2014 10:15 am

azmiyas wrote:
Assalam, saya azmi. Baru je pakai SYM VTS 200 SE sebulan, mileage baru cecah 1K, baru je first service 500km.

Motor selalu mati tiba2 bila perlahankan kelajuan. tapi bila start on da spot boleh hidup. pergi bawak bengkel pomen bgtau mungkin enjin sejuk sebab kena time pagi2 sahaja.

Mohon pencerahan siapa2 yg pernah menghadapi masalah mcm ni.

Terima kaseh.

Salam , memandangkan siput tu masih lagi baru, antar balik pada kedai yang jual tu suruh dia check keseluruhan pada fuel pump, filter, carburtor (mungkin juga switch pada tongkat yg bermasalah). Alasan kata sebab pagi dan enjin sejuk tu alasan yang boleh dibakul sampahkan apatah lagi bila siput tu telah pun bergerak beberapa kilometer.
Back to top Go down
amadke30
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-17
Age : 40

PostSubject: Re: Enjin mati secara tiba2 di highway..   Thu Mar 27, 2014 9:35 am

aduhhh,,.. Pedih... nak nyanyi lagi Awie jappp
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: Enjin mati secara tiba2 di highway..   Tue Apr 01, 2014 5:37 am

soket coil plug longgar kot
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Enjin mati secara tiba2 di highway..   Today at 12:32 pm

Back to top Go down
 
Enjin mati secara tiba2 di highway..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Enjin mati secara tiba2 di highway..
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...
» Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..
» redah ujan, semput dan mati...
» VTS 200 Randuk Air Terus mati

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: