Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Enjin tiba2 OFF

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
osama
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2011-07-06

PostSubject: Enjin tiba2 OFF   Sun Aug 14, 2011 3:35 am

Salam bro..Aku baru ja pakai VTS SE .... masalahnya bila aku guna remote stater, motor akan mati sewaktu tengah top speed bila tengok kat meter semua blank seolah olah aku switch OFF kan enjin motor .....nak kata aku tertekan remote control dak la pulak pasal kunci aku simpan dlm poket baju tapi Kalau pakai kunci start OK ja tak da la mati tengah jalan....heran-heran dah 3 kali jadi mcm ni.....aku rasa rasa remote control wiring ada problem kot Crying or Very sad

Osama Useman
Laluan Tlk Kumbar- Byn Baru
Back to top Go down
fithriomar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 17
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Mon Aug 15, 2011 4:37 am

osama wrote:
Salam bro..Aku baru ja pakai VTS SE .... masalahnya bila aku guna remote stater, motor akan mati sewaktu tengah top speed bila tengok kat meter semua blank seolah olah aku switch OFF kan enjin motor .....nak kata aku tertekan remote control dak la pulak pasal kunci aku simpan dlm poket baju tapi Kalau pakai kunci start OK ja tak da la mati tengah jalan....heran-heran dah 3 kali jadi mcm ni.....aku rasa rasa remote control wiring ada problem kot Crying or Very sad

Osama Useman
Laluan Tlk Kumbar- Byn Baru

kalo on pakai remote .. dlm 7 minit engine akan mati kalo kunci tak masuk dan on..... jadi lepas pakai remote kunci masuk still kena sumbat dlm lubang kunci tu dan on kan supaya lps 7minit engine x off sendiri.. remote start tu kira sementara je..
Back to top Go down
apaico
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2011-05-30

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Mon Aug 15, 2011 6:39 am

Boleh guna remote all the time tp dgn syarat, start guna remote than engine hidup tekan remote start utk ke tiga kali...selamat mencuba..
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Tue Aug 16, 2011 9:30 am

osama wrote:
Salam bro..Aku baru ja pakai VTS SE .... masalahnya bila aku guna remote stater, motor akan mati sewaktu tengah top speed bila tengok kat meter semua blank seolah olah aku switch OFF kan enjin motor .....nak kata aku tertekan remote control dak la pulak pasal kunci aku simpan dlm poket baju tapi Kalau pakai kunci start OK ja tak da la mati tengah jalan....heran-heran dah 3 kali jadi mcm ni.....aku rasa rasa remote control wiring ada problem kot Crying or Very sad

Osama Useman
Laluan Tlk Kumbar- Byn Baru
tu safety measure supaya supaya takde tetiba tangan ajaib bawak lari moto kita tanpa adanya kunci.bila dah start enjin guna remote, tekan lagi sekali butang lambang petir (ye ke gambar petir?)nescaya kalau bawak tak mati dah.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Tue Aug 16, 2011 9:44 am

Bro Osama, tu bukan salah wiring, cuma kena tekan butang Kilat tu skali lagi bila enjin dan hidup. Tapi jgn slalu sngt guna alarm utk start enjin, nnt regulator cepat kong!
saya dah merasa! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
osama
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2011-07-06

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Wed Aug 17, 2011 9:39 am

OOOO...mcm tu ka ....OK ...Terima kasih semua...

Osama Useman
Laluan Tlk Kumbar- Byn Baru
Back to top Go down
Az71
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Fri Jan 20, 2012 11:28 am


tadi pas solat jumaat terkono kes mcm ni gak...gabra boboi dibuat nye Embarassed
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Fri Jan 20, 2012 11:52 am

Az71 wrote:

tadi pas solat jumaat terkono kes mcm ni gak...gabra boboi dibuat nye Embarassed
tekejut boboi ya?
hehehe Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Az71
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Sat Feb 25, 2012 7:29 am

Sllm..

Pagi ni den terkono lagi...

tengah seronok ride kat area lake valley btho tetiba enjin mati...cuba restart byk kali guna kick start,alam & ignition switch pun enjin tak hidupgak...terus cal pomen...dia dtg try rectified but still x boleh start...

now motor tgh diognese kat workshop wilhin balakong... Sad
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Sat Feb 25, 2012 7:54 am

Az71 wrote:
Sllm..

Pagi ni den terkono lagi...

tengah seronok ride kat area lake valley btho tetiba enjin mati...cuba restart byk kali guna kick start,alam & ignition switch pun enjin tak hidupgak...terus cal pomen...dia dtg try rectified but still x boleh start...

now motor tgh diognese kat workshop wilhin balakong... Sad

Sabor je la bro...
Banyak2 berdoa... semoga tak koyak poket tu lebih sangat...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Sat Feb 25, 2012 11:13 am

kes ni memang dah banyak dengo tp aku blom ada pengalaman lagi so far
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 80
Join date : 2012-01-18

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Sun Feb 26, 2012 3:46 pm

ada lagi ka mode
vts 200 enjin mati..adoiii
Back to top Go down
Az71
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Sun Feb 26, 2012 4:00 pm


Alhamdulillah masih dlm mood sabar lagi ni...

milage baru 1100km (still under warranty)...so far mtr cume tambah m-force alarm & lampu brake blink2 je...hope esk ada jwpn dr workshop lol... Rolling Eyes
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Mon Feb 27, 2012 4:25 am

ok bro, nnt jgn lupa update kat sini.
nak tahu jgk apa sbb jadi cmtu!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Mon Feb 27, 2012 7:18 am

mungkin siput ni nak bergurau kot..hehe
Back to top Go down
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 46
Location : Taman Sri Gombak

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Wed Feb 29, 2012 5:20 am

Az71 wrote:

Alhamdulillah masih dlm mood sabar lagi ni...

milage baru 1100km (still under warranty)...so far mtr cume tambah m-force alarm & lampu brake blink2 je...hope esk ada jwpn dr workshop lol... Rolling Eyes

Bro,

Apa jwp dr workshop, tlg update skit.

Ari tu masa aku kat mforce ada kes sbijik vts rosak gear box. dia

org tgh chek, dr worksop yg owner last service sama ada tukar minyak

gear + minyak itam. ( Ini aku saja pasang telinga je sambil

lepak kat situ )
Back to top Go down
Az71
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Wed Feb 29, 2012 11:21 am


Syukran...mtr sy dh ok Isnin lepas...so far ride smooth je...pomen kata depa tukar stater...problem not caused by rectifier Smile
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Wed Feb 29, 2012 11:35 am

Az71 wrote:

Syukran...mtr sy dh ok Isnin lepas...so far ride smooth je...pomen kata depa tukar stater...problem not caused by rectifier Smile

bagus la klu gitu...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Wed Feb 29, 2012 12:12 pm

Az71 wrote:

Syukran...mtr sy dh ok Isnin lepas...so far ride smooth je...pomen kata depa tukar stater...problem not caused by rectifier Smile

oo..nasib baek under waarantty ye x bounce
Back to top Go down
Az71
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Thu Mar 01, 2012 6:32 am


yelah bro nasib baik under warranty... Smile
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Fri Mar 09, 2012 5:24 pm

bro sekalian,saya punya moto dah 18k dan sepanjang tu takde masalah langsung.tetiba pada satu hari yang agak panas tetiba bila nak balik dari keje moto takleh start.suis,tongkat semua dah tgk.pakai kick start pun x mau idup.bila dah dekat 10-15minit gelabah baru le mau idup.bateri ok sebab lampu nyala.plug baru 2k km tukar.bawak sampai kerumah elok je mcm takde apa2 masalah.
selang 2-3 hari lepas tu (dlm kondisi yg sama iaitu sebelum nak balik keje dan hari agak panas) dia buat hal lagi.dan setelah 10-15 min lepas gelabah tekan sana,tekan sini akhirnya dia hidup dan ok. kena pulak kali ketiga (degil masih x bawak jumpa pomen)kejadian yg sama terjadi.member try bukak karburetor dan nampak mcm ada titisan2 air dalam tu.
adalah sebab air2 tu motor payah hidup?tq in advance
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Fri Mar 09, 2012 8:43 pm

Owhh saya hri tu dah jalan jauh..dah nak sampai office, saya slow lepas throttle terus injin mati, time tu moto tgh berjalan slow, mengelabah jgk, sy try start balik nasib baik hidup....kenapa ek?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Sun Mar 11, 2012 5:40 am

koji wrote:
Owhh saya hri tu dah jalan jauh..dah nak sampai office, saya slow lepas throttle terus injin mati, time tu moto tgh berjalan slow, mengelabah jgk, sy try start balik nasib baik hidup....kenapa ek?
Koji..belt dah berusia pun akan terjadi perkara macam ni...mean kalau kita bawa normal speed atau speed sikit..then kita slow kat untuk trafic light atau simpang..tiba2 motot mampus..start hidup balik...elok tgk usia dan keadaan belt sama..belt yg cekang semasa ride dan kendur sewaktu kita perlahan kan sikit akan menyebabkan motot kita mampus..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Mon Mar 12, 2012 5:48 am

sesapa yang ada ilmu tu, bleh lah share tuk jwb soklan brader gts2u tu. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Mon Mar 12, 2012 5:53 am

mkong wrote:
koji wrote:
Owhh saya hri tu dah jalan jauh..dah nak sampai office, saya slow lepas throttle terus injin mati, time tu moto tgh berjalan slow, mengelabah jgk, sy try start balik nasib baik hidup....kenapa ek?
Koji..belt dah berusia pun akan terjadi perkara macam ni...mean kalau kita bawa normal speed atau speed sikit..then kita slow kat untuk trafic light atau simpang..tiba2 motot mampus..start hidup balik...elok tgk usia dan keadaan belt sama..belt yg cekang semasa ride dan kendur sewaktu kita perlahan kan sikit akan menyebabkan motot kita mampus..
so far belt baru usia sebulan lebih....tapi thanks atas info yg berguna tuh.. Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Enjin tiba2 OFF   Today at 12:34 pm

Back to top Go down
 
Enjin tiba2 OFF
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Enjin tiba2 OFF
» Enjin mati secara tiba2 di highway..
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...
» Nak buang sensor enjin off kt tongkat sisi...
» Enjin Bergetar2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: