Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Head Lamp Cover

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Head Lamp Cover   Thu Dec 27, 2012 9:08 am

Salam>puas ku mencari thread ni.. kalau ada tolon tunjukkan.

Bagi pengguna cput yg agak berusia, head lamp cover bila dah lama nampak rekahan dari dalam (kesan panas kot)..
1) Kalu tinted boleh ke? takut tak berapa terang la pulak.
2) Kalau nak tukar satu set ke? agak2 berapa kos?

Very Happy
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Head Lamp Cover   Thu Dec 27, 2012 9:58 am

Faz wrote:
Salam>puas ku mencari thread ni.. kalau ada tolon tunjukkan.

Bagi pengguna cput yg agak berusia, head lamp cover bila dah lama nampak rekahan dari dalam (kesan panas kot)..
1) Kalu tinted boleh ke? takut tak berapa terang la pulak.
2) Kalau nak tukar satu set ke? agak2 berapa kos?

Very Happy
tinted pun boleh, pakai plastic tinted yang tahan panas... kalau nak tukar 1 set mmg mahal.. rasanya dari harga RM300 ++ kot

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Head Lamp Cover   Thu Dec 27, 2012 10:16 am

Wokey koji.. nanti saya cuba riki. Boleh tahan gak rege dia.. nampak gaya pakai sampai pecah la kot heh heh...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Head Lamp Cover   Thu Dec 27, 2012 10:18 am

Faz wrote:
Wokey koji.. nanti saya cuba riki. Boleh tahan gak rege dia.. nampak gaya pakai sampai pecah la kot heh heh...
gitu la gamaknya...hehehe.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Head Lamp Cover   Thu Dec 27, 2012 10:58 am

kalau dah pecah.. kna pakai plaster plak... heheheheeee
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Head Lamp Cover   Thu Dec 27, 2012 12:13 pm

rizaly96 wrote:
kalau dah pecah.. kna pakai plaster plak... heheheheeee

Rasa boleh tinted yang clear punya kot.... kalau pecah... Very Happy
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Head Lamp Cover   Thu Dec 27, 2012 3:52 pm

Salam bro, kalau tengok pada senarai harga yang dikeluarkan oleh sym headlight ni satu set RM515 (SAHAJA). Salah satu kelemahan siput ni ,headlight cover mesti rosak kerana sinaran UV ,jadi kalau nak protect kena pasang tinted anti UV dan tak semestinya tinted gelap ambil lah yang clear punya.

Satu lagi sym sepatutnya ada jual hanya headlight cover saja pasal kalau dah pecah cover ni atau dah teruk retak dalam kena UV tak kan nak kena ganti seketul pulak dah tu harga pun cuma RM515 (SAHAJA), tak tahu lah pulak kalau ada jenama cetak rompak untuk headlight ni.
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Head Lamp Cover   Sat Dec 29, 2012 8:02 pm

mkgibran wrote:
Salam bro, kalau tengok pada senarai harga yang dikeluarkan oleh sym headlight ni satu set RM515 (SAHAJA). Salah satu kelemahan siput ni ,headlight cover mesti rosak kerana sinaran UV ,jadi kalau nak protect kena pasang tinted anti UV dan tak semestinya tinted gelap ambil lah yang clear punya.

Satu lagi sym sepatutnya ada jual hanya headlight cover saja pasal kalau dah pecah cover ni atau dah teruk retak dalam kena UV tak kan nak kena ganti seketul pulak dah tu harga pun cuma RM515 (SAHAJA), tak tahu lah pulak kalau ada jenama cetak rompak untuk headlight ni.

Bro.. agak2 kalau tinted gelap sket, suluhan headllamp clear tak?
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Head Lamp Cover   Sun Dec 30, 2012 2:28 am

Yang merosakan dari sinaran matahari adalah UV (ultra voilet) jadi ada perbagai tinted yang boleh digunakan tetapi yang paling penting berapa peratusan ketahanan terhadap UV ? Guna yang 70% udah memadai. Lebih tinggi ketahanan dari UV maka lebih mahal harga tinted tu tapi kalau headlight guna tak banyak mana pun kurang dari 2 kaki persegi dan sebaiknya wind shield ditinted jugak kerana boleh retak ribu kena pukulan UV.
Sudah tentu kalau guna tinted gelap pada headlight akan memberi kesan kepada pencahayaan dan kalau bro tak kisah sangat okay lah tapi kalau saya memang tak nak lah
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Head Lamp Cover   Today at 5:01 am

Back to top Go down
 
Head Lamp Cover
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Head Lamp Cover
» Angel Eye Head Lamp
» macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2
» Removing Vehicle Cover Saves
» Halo Reach Head hunter mode

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: