Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 modified seat cover

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 46
Location : Taman Sri Gombak

PostSubject: modified seat cover   Fri Feb 10, 2012 3:52 am

Wahai Otai semua,

Ada ke sapa-sapa yang dah modified seat cover dan buang bonggol

yang kat tengah tu.

Kalau ada boleh bagi tau kat mana nak buat benda tu sebab aku rasa

sempit kerna ada bonggol kat tengah.
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: modified seat cover   Fri Feb 10, 2012 4:03 am

jeman wrote:
Wahai Otai semua,

Ada ke sapa-sapa yang dah modified seat cover dan buang bonggol

yang kat tengah tu.

Kalau ada boleh bagi tau kat mana nak buat benda tu sebab aku rasa

sempit kerna ada bonggol kat tengah.

Bro Jeman,
Bonggol tu boleh buka.. tgk bwh seat ada 2 skru.. buka skru tu..
pastu dari atas (luar) leh tarik bonggol tu ke depan dan kuarkan dia..
so tak de la bonggol tu ..
Bonggol tu cuma untuk back rest rider .. supaya tak sakit sgt belakang klu long distance.

Mlm ni ada TT kat area gombak.. turun la klu free..

TTS MINGGU INI 10-FEB-2012
Lokasi:
Restoran Al-Khidmah
Lot 2344-9, Jalan Batu Caves,
Kg. Simpang 3, Gombak,
53100 Kuala Lumpur
Tel: 03- 6184 1069
Website : www.alkhidmah.com.my
Email : inquiry@alkhidmah.com.my
Masa: 9 mlm

Back to top Go down
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 46
Location : Taman Sri Gombak

PostSubject: Re: modified seat cover   Fri Feb 10, 2012 4:32 am

kalau buang bonggol tu x masuk air ke dalam box tu ( melalui lubang skru)

dulu saya pakai skuter comel bila buang bonggol tu air masuk dalam box.

sebab tu la saya kalau nak buang tu tukar cover baru sekali ( water proof ).
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: modified seat cover   Fri Feb 10, 2012 4:39 am

jeman wrote:
kalau buang bonggol tu x masuk air ke dalam box tu ( melalui lubang skru)

dulu saya pakai skuter comel bila buang bonggol tu air masuk dalam box.

sebab tu la saya kalau nak buang tu tukar cover baru sekali ( water proof ).

Mmg masuk airt kalu hujan atau kena air atas seat tu..
.. ada yg buat sarung extra.. lain cara lum buat .. kena DIY..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: modified seat cover   Fri Feb 10, 2012 4:48 am

dah ramai yg buat..
pergi jer kedai buat kusyen kereta, nnt dia akan masukkan span kedalam lubang bekas bonggol tu..pastu sarung cover lain. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 46
Location : Taman Sri Gombak

PostSubject: Re: modified seat cover   Fri Feb 10, 2012 5:04 am

Ada sapa-sapa yang boleh angkat gambor modifikasi

tu, kalau yang cun dan confort tu boleh lah saya


copy.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: modified seat cover   Fri Feb 10, 2012 5:14 am

aritu ada org post kt FB..
nnt kalau jumpa smula, aku post kt sini! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
scavengers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-04-09

PostSubject: Re: modified seat cover   Mon Feb 13, 2012 7:37 am

hmm aku pon buang bonggol tu sbab kaki panjang Wink
solution aku rm2 aja

2 x screw
2 x nut
2 x pelompat (toilet punya sparepart)
washer bole jugak tapi x flexible sbab pelompat tu getah

pandangan atas


pandangan bawah
Back to top Go down
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 46
Location : Taman Sri Gombak

PostSubject: Re: modified seat cover   Mon Feb 13, 2012 8:01 am

scavengers wrote:
hmm aku pon buang bonggol tu sbab kaki panjang Wink
solution aku rm2 aja

2 x screw
2 x nut
2 x pelompat (toilet punya sparepart)
washer bole jugak tapi x flexible sbab pelompat tu getah

pandangan atas


pandangan bawah
w

Bro,

screw tu saiz berapa dan berapa panjang
Back to top Go down
scavengers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-04-09

PostSubject: Re: modified seat cover   Tue Feb 14, 2012 11:29 am

bro, dalam 2 inci ada kot
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: modified seat cover   Tue Feb 14, 2012 11:49 am

macam ni xnk buat k? Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 46
Location : Taman Sri Gombak

PostSubject: Re: modified seat cover   Tue Feb 14, 2012 11:53 am

Mie-G wrote:
macam ni xnk buat k? Very Happy

Ini bukannya buang bonggol tapi lagi tambah ada la.

Back to top Go down
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 46
Location : Taman Sri Gombak

PostSubject: Re: modified seat cover   Mon Feb 20, 2012 4:58 am

Aku ikut cadangan

scavengers wrote:
hmm aku pon buang bonggol tu sbab kaki panjang Wink
solution aku rm2 aja

2 x screw
2 x nut
2 x pelompat (toilet punya sparepart)
washer bole jugak tapi x flexible sbab pelompat tu getah

tapi ada modified sikit potong botol 4t jadi circular macam

wasel plastik

so jadi macam ni la





Back to top Go down
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: modified seat cover   Mon Feb 20, 2012 5:12 am

terbaek...!!! cheers
Back to top Go down
Fahimy007
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2012-02-17

PostSubject: Re: modified seat cover   Mon Feb 20, 2012 8:51 am

caya la bro.....
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: modified seat cover   Mon Feb 20, 2012 9:36 am

Mie-G wrote:
macam ni xnk buat k? Very Happy

ini bleh modified jd mcm goldwing nih..

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: modified seat cover   Mon Feb 20, 2012 9:46 am

siap massage mat tu tuk urut bontot dikala ride jauh!
hahaha

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
SEAR 2891
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2012-05-05
Age : 40
Location : BANDAR TASIK PUTERI,RAWANG

PostSubject: Re: modified seat cover   Tue May 08, 2012 11:03 am

SALAM BRO SEMUA, VTS 200 SAYA BONGGOL TENGAH TU TELAH SAYA BUKA SPANNYA BERSAMA SARUNG PVCNYA. YANG TINGGAL BAHAGIAN PLASTIK YANG BERLUBANG BAHAGIAN TENGAHNYA YANG TERDAPAT PALANG BESI. SAYA SUMBAT DENGAN SPAN DAN BALUT DENGAN SPAN GETAH YANG NIPIS PADA KESELURUHAN BAHAGIAN PLASTIK TERSEBUT.KEMUDIAN SARUNG DENGAN LAPIK PVC MOTOR KUPCAI DAN DI STAPLER KEMAS-KEMAS..... NANTI SAYA MASUKKAN GAMBIRNYA...GAMBARNYA..
SPAN DAN SARUNG ASAL BOLEH DISIMPAN DAN DIGUNAKAN SEMULA.......SEBELUM INI SAYA DIY SEPERTI CADANGAN DIATAS YAITU BUANG TERUS BONGGOL TERSEBUT TETAPI TIDAK SESUAI DENGAN SAYA KERANA TERLALU KEBELAKANG. DENGAN CARA BUANG SPAN , SAIZ BONGOL TERSEBUT SEPARUH LEBIH KECIL DARI ASAL DAN BAHGIAN PENYANDARNYA AKAN LANDAI KEBELAKANG....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: modified seat cover   Tue May 08, 2012 1:13 pm

bagus bro SEAR 2891..
nnt upload gambarnya ya!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
SEAR 2891
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2012-05-05
Age : 40
Location : BANDAR TASIK PUTERI,RAWANG

PostSubject: Re: modified seat cover   Tue May 08, 2012 1:48 pm










Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: modified seat cover   Wed May 09, 2012 4:43 am

SEAR 2891 wrote:
https://i43.servimg.com/u/f43/15/03/37/56/20120510.jpg

https://i43.servimg.com/u/f43/15/03/37/56/20120511.jpg

https://i43.servimg.com/u/f43/15/03/37/56/20120512.jpg

https://i43.servimg.com/u/f43/15/03/37/56/20120513.jpg

https://i43.servimg.com/u/f43/15/03/37/56/20120514.jpg

bro...sy pun dah bukak penyandar tgh tu..tgh berkira2 nak hantar kedai suh buat mcm bro ni...tp xtau kedai mane boleh buat and takur charge mahal..

nak kena buat mcm bro ni..terbaek rasanya..soalan2 sy bro.

1. boleh tak potong ke span lama tu separuh?
2. boleh tak balut baik pakai original pembalut dia?
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: modified seat cover   Wed May 09, 2012 4:51 am

carliph wrote:
SEAR 2891 wrote:
https://i43.servimg.com/u/f43/15/03/37/56/20120510.jpg

https://i43.servimg.com/u/f43/15/03/37/56/20120511.jpg

https://i43.servimg.com/u/f43/15/03/37/56/20120512.jpg

https://i43.servimg.com/u/f43/15/03/37/56/20120513.jpg

https://i43.servimg.com/u/f43/15/03/37/56/20120514.jpg

bro...sy pun dah bukak penyandar tgh tu..tgh berkira2 nak hantar kedai suh buat mcm bro ni...tp xtau kedai mane boleh buat and takur charge mahal..

nak kena buat mcm bro ni..terbaek rasanya..soalan2 sy bro.

1. boleh tak potong ke span lama tu separuh?
2. boleh tak balut baik pakai original pembalut dia?

bro carliph,

mengikut pengalaman sy dalam balut membalut seat ni...

1. nk potong span mmg boleh..tp kna balut kain baru.
2. rse nya better balut pkai fabric baru..n caik yg jenis PU lagi bagus n tahan lama sbb jenis kain yg sedikit tebal dari yg ori. kalo pkai balik pembalut original dier takut xtahan sebab dier dh bukak n jahit balik kain tu..

rasenya kos utk buat tpt sandar tu xsampai rm100

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: modified seat cover   Wed May 09, 2012 5:34 am

eszeree wrote:
carliph wrote:
SEAR 2891 wrote:
https://i43.servimg.com/u/f43/15/03/37/56/20120510.jpg

https://i43.servimg.com/u/f43/15/03/37/56/20120511.jpg

https://i43.servimg.com/u/f43/15/03/37/56/20120512.jpg

https://i43.servimg.com/u/f43/15/03/37/56/20120513.jpg

https://i43.servimg.com/u/f43/15/03/37/56/20120514.jpg

bro...sy pun dah bukak penyandar tgh tu..tgh berkira2 nak hantar kedai suh buat mcm bro ni...tp xtau kedai mane boleh buat and takur charge mahal..

nak kena buat mcm bro ni..terbaek rasanya..soalan2 sy bro.

1. boleh tak potong ke span lama tu separuh?
2. boleh tak balut baik pakai original pembalut dia?

bro carliph,

mengikut pengalaman sy dalam balut membalut seat ni...

1. nk potong span mmg boleh..tp kna balut kain baru.
2. rse nya better balut pkai fabric baru..n caik yg jenis PU lagi bagus n tahan lama sbb jenis kain yg sedikit tebal dari yg ori. kalo pkai balik pembalut original dier takut xtahan sebab dier dh bukak n jahit balik kain tu..

rasenya kos utk buat tpt sandar tu xsampai rm100

kat mane kedai boleh buat bro? or kat mana kedai yg boleh kita beli fabrik baru ni? Surprised
span tu better beli baru or pakai je yg lama potong?
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: modified seat cover   Wed May 09, 2012 5:49 am

kdai kat kl ade byk...last aku pegi anto kat jln peel.
kalo kat shah alam ni aku anto kat bukit naga, jln bukit kemuning

span tu just potong drpd yg original le nampaknya psal tapak dier ade skali kat situ.

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
SEAR 2891
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2012-05-05
Age : 40
Location : BANDAR TASIK PUTERI,RAWANG

PostSubject: Re: modified seat cover   Wed May 09, 2012 6:02 am

Salam BRO... kos untuk diy sendiri rm 15 hengget je. beli span dan cover pvc cupcai dan stapler sendiri. cuba juga untuk potong bonggol span asal dan sarung semula pakai sarung asal tapi rasa tak berbaloi pasal barang ori lagi motopun tak sampai sebulan lagi....apabila saya buka stapler sarung bonggol dan span asal yang tinggal adalah bahagian plastik yang berlubang di beberapa bahagian. saya tutup lubang tersebut dengan spangetah (dibeli dikedai alat tulis)dan gam .kemudian saya lapik degan lapisan getahspan yang nipis seperti tiub tayar motor tu (dibeli dikedai alat tulis)(sory terlupa ambil gambar masa diy). kemudian baru dibalut degan sarung pvc. TIPS: semasa hendak stapler pvc tersebut pastikan distapler di bahagian tengah plastik yang berbonggol empat segi supaya dawai kokot tidak tembus. kerana di bahagian empat segi tersebut dibahagian luarnya telah diletakkan span yang agak tebal supaya bentuknya rata.

Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: modified seat cover   Today at 11:04 pm

Back to top Go down
 
modified seat cover
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» modified seat cover
» Removing Vehicle Cover Saves
» Seat Leon Supercup Rules
» Looking for Fraggle Rock doona cover
» Modified Tau 1750

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: