Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 scooter Honda PCX...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: scooter Honda PCX...   Mon Dec 10, 2012 12:12 pm

Ade sesape yg tahu info psl Honda PCX150 nak masuk malaysia?

tgk images, memang cantik. tapi look smaller than siput 200.
kaler merah cantik plak nampak
Back to top Go down
neobalanocarpus
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 29
Join date : 2012-12-03
Age : 45

PostSubject: Re: scooter Honda PCX...   Thu Dec 13, 2012 6:45 am

sy dh test ride bulan lps. mmg rasa smooth, berenti 3 saat enjin mati otomatik, pulas throtle enjin hidup balik. katanya skuter paling jimat myk. tapi design dia sy kurang berkenan, nmpak siam sgt.. Smile

review dr sahabt yg dh pakai katanya vibration kt footrest penunggang kuat sgt, x spatutnya sekuat tu utk skuter, tp tu mgkin sblm 1st servis kot...,top speed tadak, 110kmh dh meraung..n dh lama tak jmpa sahabat tu, x tau apa cter n komen selanjutnya

dari segi hrga, amat tidak berbaloi dgn cc yg ditawarkan, hnya dengan berbekalkan nama honda n 2 features yg tak ada pd skuter lain, senang2 je letak rege rm10k...

btw model ni injection, n 2 feature tadi auto off masa idling n elektrik injection ntah apa ntah..dh lupa, tokey kedai pjg lebar xplain hari tu...

skadar berkongsi..
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: scooter Honda PCX...   Mon Dec 17, 2012 1:52 pm

Nama pun honda... kena lee ngan reganyee...
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: scooter Honda PCX...   Tue Dec 18, 2012 4:13 am

yer la... kalu review kawan "neobalanocarpus" ni tak brapa cantik... tak tau la
harapkan nama jer kot.

design luaran nampak cantik.... cuma bila tgk kocik dari siput sym ni.... heemmm... tak la selera sgt. cuma teknolgi dier jer.... nampak gempak la.
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: scooter Honda PCX...   Tue Dec 18, 2012 7:22 am

sudah sama harga vts2 se ni...
anyway, menarik juga dengan injection dan jenama nya.

cuma saya tak berkenan skrin dia rendah...serupa takde (mungkin sebab dah terbiasa dengan skrin2 vts/elegan)
Back to top Go down
neobalanocarpus
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 29
Join date : 2012-12-03
Age : 45

PostSubject: Re: scooter Honda PCX...   Tue Dec 18, 2012 8:24 am

longman wrote:
yer la... kalu review kawan "neobalanocarpus" ni tak brapa cantik... tak tau la
harapkan nama jer kot.

design luaran nampak cantik.... cuma bila tgk kocik dari siput sym ni.... heemmm... tak la selera sgt. cuma teknolgi dier jer.... nampak gempak la.

belum jmpa lg sahabt yg pakai pcx tu, tp dia mmg antara yg terawal pakai pcx ni.

tang design tu mmg subjektif, tp pada sy mmg tak mengiurkan..he he

Back to top Go down
luxdream
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 65
Join date : 2012-01-19

PostSubject: Re: scooter Honda PCX...   Wed Dec 19, 2012 10:59 am

ehem..eheemm...salamss..lepas jual VTS SE aku yang baru berumur 8 bulan tu aku sambau plak Nouvo LC,dulu penah pakai Nouvo LC 4 bulan je jual..pas tu..pakai Nouvo LC baru nih 2 bulan kluar plak Honda PCX nih..trus jatuh cinta pandang petama..cantik plak kat mata aku..
Lepas tido tak lelap dan mandi pun tak brapa nak basah selama 2 mingu..pinangan pon di hantar utk PCX plak..esok nye maka PCX hitam jadi milik aku..nak beli yang putih takde stok..kena tungu tah bila..
Lepas 10 hari dan 200km di jalanan bole lah aku cherita skit pasai muto nih..
Memula bawak rasa kurang selesa sebab posisi handel rendah dari muto kap & VTS..bongol tengah kt seat pon rasa menggangu sebab tak buleh nak tolak bontot ke belakang lagi(bonggol tu buleh bukak..ada 2 nut kt bawah seat).
Baru perasan takde kick starter..kalo batery kong lu pikir lah sendiri..
Handling...sedap..tak bebuai..kona pon tak buai..absober ada rasa keras..vibration??takde..enjin semut jeee...pick up kuat..
Takat nih dah try 100km/h..dan meter nye tak ringan macam VTS,tu blom full trotel lagik..naik 2 org pon tak rasa berat..lampu memang A..terang ya amat..hon kuat.
Minyak full tank 10 henget bleh pi 220km lebih kurang..pada aku kira jimat lah tu..brake pon tak lan mengecewakan..gigitan nye bagus..
Ruang bagasi buleh isi 1 helmet..jeket nipis..glove..baju ujan..dah call GIVI tanya pasal box blakang,kata nye blom ada lagik tapak tuk muto nih..
Jadi keselurohan nye aku bagi 8/10 tuk Honda PCX 150 nih..
But i still miss my VTS..hehehe...TQ
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: scooter Honda PCX...   Thu Dec 20, 2012 5:26 am

Mcm mana ngan maintenance bro...
i.e. belting n tayar....
Back to top Go down
luxdream
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 65
Join date : 2012-01-19

PostSubject: Re: scooter Honda PCX...   Thu Dec 20, 2012 6:18 am

rizaly96 wrote:
Mcm mana ngan maintenance bro...
i.e. belting n tayar....
tang mentenen tu tak leh nak komen lagik sebab masih baru,tp skuter sume sama je kot..kalo ikut manual nye belt kena tuka bila cecah 24k km..taya saiz 14..botak tukau lee..kira aku berpuas hati lah takat nih..walau ada sikit2 yang negatif..tu biasa lah,mana ada moto yang 100% perfect..tq
Back to top Go down
tokdin
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2012-05-19

PostSubject: Re: scooter Honda PCX...   Wed Dec 26, 2012 3:40 am

Bulan 10 dulu saya p Hatyai. Mula2 nampak PCX. Memang berkenan. Warna disana yang special edition ada 2 versi. Dan yang biasa ada lebih sedikit pilihan berbanding Maalysia. Ingat nak sambau satu sebab jenama "honda" yang terkenal dengan "reliability" dan "jimat". Pikir2 macam mane nak bawak ke Malaysia. Menurut salesgal dalam 70,000 baht (Rm7000). (Tu pun kalau betul lah.Tapi percakapan saya dengan sales gal tu boleh percaya 20% aje. Sebab macm cakap ayam dengan itik. Ada masalah komunikasi) Di Malaysia mencecah Rm11k. tapi menurut kawan saya memang secara umum harga motor atau kereta di thailand lebih murah sebab subsidi kerajaan adalah besar. (Pemilikan lebih rendah, tapi maintenance tinggi. Sebab minyak petrol mahal. Malaysia beli mahal, tapi harga petrol lebih rendah disubsidi kerajaan).

Bulan 11 saya p Spain and Morroco. Balik bulan 12 tengok dah kuar iklan kat TV. P tengok betul2 dan dekat2 di kdai moto jalan Ipoh. Yang special edition memang cantik.

Minggu lepas saya p Singapore. Disana memang banyak motor. Tapi skuter tidaklah banyak macm di Spain yang saya yang saya lihat. Di Spain Merata2 ada skuter ala2 siput ada di seluruh pelusuk bandar.

Ada sape2 pernah p Taiwan? Mungkin kat sane banyak scooter ala siput gondang kot? Ataupun mungkin di Itali? Saya pernah p Itali tetapi tahun 1994 dan 1997 dulu lah. Memang bayk scooter tapi zaman tu banyak yang jenis vespa. Di china pun banyak scooter, tapi yang jenis kecil dan guna kuasa letrik. Tak nampak yang besar, power, cc besar.

Ada saper pernah p amerika? Nampak macam mana skuter kat sana?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: scooter Honda PCX...   Today at 7:00 pm

Back to top Go down
 
scooter Honda PCX...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» scooter Honda PCX...
» HONDA INTEGRA 700
» UNICORN HUNTER: Honda NSX-R GT
» 2004 Honda Civic Type R
» Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Warung Pak Mat Tempe :: Sembang Motor Selain SYM-
Jump to: