Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Macam mana caranya nak buka tiub tayar untuk pam angin .. newbie :(

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Cik NorMaLa
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2015-04-24
Age : 24

PostSubject: Macam mana caranya nak buka tiub tayar untuk pam angin .. newbie :(   Fri Apr 24, 2015 6:49 am

Assalamualaikum kawan-2 ,senior , otai, serta masta-2 SYM.. saya baru memiliki SYM VTS 200 kurang dari seminggu..

Masalah saya ialah pagi tadi saya ke stesen minyak untuk pam angin , tetapi malangnya saya gagal untuk membuka tiub tayar menjadikan saya xble pam angin.. huhuhuu.. Rolling Eyes hampir 20 minit berhempas pulas tapi masih gagal akhirnya pulang dalam keadaan hampa..

Harap kawan-2 dapat beri tunjuk ajar.. terima kasih semua Very Happy

P/S : Baru dapat lesen motosikal, ini motosikal pertama saya.. masih newbie dan cap ayam Embarassed
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Macam mana caranya nak buka tiub tayar untuk pam angin .. newbie :(   Fri Apr 24, 2015 7:27 am

Cik NorMaLa wrote:
Assalamualaikum kawan-2 ,senior , otai, serta masta-2 SYM.. saya baru memiliki SYM VTS 200 kurang dari seminggu..

Masalah saya ialah pagi tadi saya ke stesen minyak untuk pam angin , tetapi malangnya saya gagal untuk membuka tiub tayar menjadikan saya xble pam angin.. huhuhuu.. Rolling Eyes  hampir 20 minit berhempas pulas tapi masih gagal akhirnya pulang dalam keadaan hampa..

Harap kawan-2 dapat beri tunjuk ajar.. terima kasih semua Very Happy

P/S : Baru dapat lesen motosikal, ini motosikal pertama saya.. masih newbie dan cap ayam Embarassed
w'salam..

nk buka tiub utk isi angin?
tayar motor kita ni xde tiub sbb guna tayar jenis tubeless...atau maksud cik NorMala nk buka penutup valve tu k? kalau ketat sangat, kena guna playa la gamoknya!
kalau motor baru seminggu, xperlu isi angin lagi...

nape nk isi angin? tayar nampak kempis k?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Cik NorMaLa
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2015-04-24
Age : 24

PostSubject: Re: Macam mana caranya nak buka tiub tayar untuk pam angin .. newbie :(   Fri Apr 24, 2015 7:31 am

Oh jadi maknanya saya hanya perlu masukkan pam pada tayar dan pam terus la ye ? sebab dulu masa zaman sekolah saya naik beskal g sekolah , bila nk pam kena buka penutup tiub tayar dulu , baru ble pam angin.. malunya .. hihihi.. tongue
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Macam mana caranya nak buka tiub tayar untuk pam angin .. newbie :(   Fri Apr 24, 2015 7:34 am

Cik NorMaLa wrote:
Oh jadi maknanya saya hanya perlu masukkan pam pada tayar dan pam terus la ye ? sebab dulu masa zaman sekolah saya naik beskal g sekolah , bila nk pam kena buka penutup tiub tayar dulu , baru ble pam angin.. malunya .. hihihi.. tongue

erk, sama jgk ngn tayar beskal, ada penutup kt kepala valve tu...buka penutup tu pastu leh isi angin.
utk tahu brp kandungan angin yg seswai, bleh rujuk kt bawah seat...ada sticker kt belah kanan, brp isipadu angin yg seswai utk single rider.
slmt mencuba! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Cik NorMaLa
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2015-04-24
Age : 24

PostSubject: Re: Macam mana caranya nak buka tiub tayar untuk pam angin .. newbie :(   Fri Apr 24, 2015 7:39 am

oh .. faham lah saya.. tapi tadi saya cuba buka penutupnya.. ketat yg amat.. takut plak nanti ble patah ke apa.. mungkin masih baru kut.. petang ni saya cuba.. Round 2.. hehee.. terima kasih otai MIE-G.. jasamu dikenang Very Happy
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Macam mana caranya nak buka tiub tayar untuk pam angin .. newbie :(   Fri Apr 24, 2015 9:11 am

Klu valve stended kt tyr.blkg mmg bleh patah tang tengkuk tu kalau salah tekan. Seeloknya bila nk tkr tyr nnt, suh kdai tukarkan pakai valve besi. Lebih selamat dn tahan lama.

Cik Normala duk area mana?
Mlm esok kita ada mega tts kt restoren kari kepala ikan, jln yap kwn seng. Jemput hadir ngn fmly. Bleh kenal2 ngn family BESAR FREERIDER. Bwk ank skali. Bleh join geng KDN Freerider Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Cik NorMaLa
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2015-04-24
Age : 24

PostSubject: Re: Macam mana caranya nak buka tiub tayar untuk pam angin .. newbie :(   Fri Apr 24, 2015 9:42 am

Saya duk area penang .. hoho.. xpa ..di lain kesempatan andai ada rezeki pasti ble join Very Happy

Terima kasih untuk info yang sangat berguna serta tunjuk ajar sifu Mie-G Smile
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Macam mana caranya nak buka tiub tayar untuk pam angin .. newbie :(   Fri Apr 24, 2015 9:50 am

tarak hal!
jgn lupa join FB Freerider https://www.facebook.com/groups/symfreerider/

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Macam mana caranya nak buka tiub tayar untuk pam angin .. newbie :(   Sun Apr 26, 2015 12:18 pm

Cik NorMaLa wrote:
Saya duk area penang .. hoho.. xpa ..di lain kesempatan andai ada rezeki pasti ble join Very Happy

Terima kasih untuk info yang sangat berguna serta tunjuk ajar sifu Mie-G Smile

Salam - area Penang sebelah mana, mungkin saya dapat bantu jika masih bermasalah dengan siput tu, walau bagaimanapun diharap masalah nak pum angin tu udah selesai.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Macam mana caranya nak buka tiub tayar untuk pam angin .. newbie :(   Tue Apr 28, 2015 9:43 am

mkgibran wrote:
Cik NorMaLa wrote:
Saya duk area penang .. hoho.. xpa ..di lain kesempatan andai ada rezeki pasti ble join Very Happy

Terima kasih untuk info yang sangat berguna serta tunjuk ajar sifu Mie-G Smile

Salam - area Penang sebelah mana, mungkin saya dapat bantu jika masih bermasalah dengan siput tu, walau bagaimanapun diharap masalah nak pum angin tu udah selesai.
btl tu, elok simpan no.fon kwn2 skuter..
kot ada prob ditengah jalan, leh mintak nasihat dan tolong. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Macam mana caranya nak buka tiub tayar untuk pam angin .. newbie :(   Today at 6:58 pm

Back to top Go down
 
Macam mana caranya nak buka tiub tayar untuk pam angin .. newbie :(
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Macam mana caranya nak buka tiub tayar untuk pam angin .. newbie :(
» macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2
» Spark Plug
» Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1
» Macam Mana Nak Bagi Motor Bonus 110 SR Laju?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: