Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
gudien
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-05-15
Age : 65
Location : ipoh mali

PostSubject: Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit   Thu Jun 21, 2012 6:51 pm

Salam. Saya TOKDIN. Ipoh Mali "newbie" . Nak tanya 3 soalan.
!. Ada sape2 pernah start motor pakai jumping cable dari kereta (kalau bateri kong)
2. Boleh tak kita push start untuk hidupkan enjin dengan turun bukit. (Motor2 saya yang lain kalau dah kong bateri ataupun susah start selalu buat camni. Rumah saya atas bukit)
3. Apa cara yang berkesan untuk enjin braking (scooter ni tak macam motor yang ada gear boleh turun gear mengurangkan kelajuan terutma menurun bukit)

(memang motor ni ada kick start tapi begitu keras dan belum dapat skill macam mane nak hidupkan enjin pakai tendang)
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit   Fri Jun 22, 2012 4:50 am

Wsalam Tokdin...saya cuba jawab soalan tokdin mana yg sy tau..

1. jump start dari kereta tak tinggi sgt ka karen dia tu? sy x pernah cuba lagi..xtau kalau ada kwn2 lain yg pernah mncuba...

2. yg ni x brapa faham dgn soalan tokdin...

3. main minyak sikit2..masa turun bukit jgn lepas kan minyak suma, kalo blh biar rev sikit..nnti enjin akan ikut jugak rev kita yg sikit, so motor x laju sgt..ini yg sy pernah cuba buat..tp bukan la bukit menjunam sgt..kalo mcm genting tu, brake jugak yg berkesan..
Back to top Go down
mad_47
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 172
Join date : 2012-04-26
Location : klang

PostSubject: Re: Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit   Fri Jun 22, 2012 5:10 am

rasanye push start tu tak bole kot tokdin....ape pon cer try nengok... Very Happy
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit   Fri Jun 22, 2012 6:27 am

kehadapan Tokdin yang dikasihi.
1. sememangnya boleh! ada kwn pnh try!
2. xbleg sbb siput kita mana ada gear..nk tolak kn kena masuk gear dulu. yg ni kalaua tolak sampai klcc pun xde nya nk hidup.Very Happy
3.skuter mmg enjin breaking xskuat motor berantai. so gunalah brek yg disediakan tanpa was2! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit   Fri Jun 22, 2012 6:42 am

kalo xleh start, tokdin try turun bukit smpai kedai motot..insyaAllah lepas tu blh start.. Laughing
Back to top Go down
gudien
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-05-15
Age : 65
Location : ipoh mali

PostSubject: Re: Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit   Mon Jun 25, 2012 6:52 pm


Tima kasih atas info.
Memang karan tinggi pakai bateri keter. Tapi saya pernah tolong hambaAllah start skuter jumping direct dari keter, boleh start. Tapi saya tak pasti sukter apa, yang pasti bukan sym ler.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit   Tue Jun 26, 2012 8:15 am

carliph wrote:
kalo xleh start, tokdin try turun bukit smpai kedai motot..insyaAllah lepas tu blh start.. Laughing

ha ha ha... btul btul btul!!

jgn harap push-start kat scooter atau CVT system ni!!
coz clutch kat pulley blkg tu dah "free" kalu tak de daya empar dari putaran belt (pulley depan).


clutch blkg berspring. akan "mengatup" kalu tak de daya empar/putaran.
ni sama kes cam kapcai suzuki RC yg dedulu tu ler.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit   Tue Jun 26, 2012 9:41 am

longman wrote:
carliph wrote:
kalo xleh start, tokdin try turun bukit smpai kedai motot..insyaAllah lepas tu blh start.. Laughing

ha ha ha... btul btul btul!!

jgn harap push-start kat scooter atau CVT system ni!!
coz clutch kat pulley blkg tu dah "free" kalu tak de daya empar dari putaran belt (pulley depan).


clutch blkg berspring. akan "mengatup" kalu tak de daya empar/putaran.
ni sama kes cam kapcai suzuki RC yg dedulu tu ler.

fuhhh...ayat ni betul2 teknikal ni..x paham den dibueknyo.. Laughing
Back to top Go down
mad_47
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 172
Join date : 2012-04-26
Location : klang

PostSubject: Re: Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit   Wed Jun 27, 2012 6:33 am

carliph wrote:
longman wrote:
carliph wrote:
kalo xleh start, tokdin try turun bukit smpai kedai motot..insyaAllah lepas tu blh start.. Laughing

ha ha ha... btul btul btul!!

jgn harap push-start kat scooter atau CVT system ni!!
coz clutch kat pulley blkg tu dah "free" kalu tak de daya empar dari putaran belt (pulley depan).


clutch blkg berspring. akan "mengatup" kalu tak de daya empar/putaran.
ni sama kes cam kapcai suzuki RC yg dedulu tu ler.

fuhhh...ayat ni betul2 teknikal ni..x paham den dibueknyo.. Laughing

ni mcm kes...RC dulu klu abis 2T tp moto tak jem tu ker... Laughing
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit   Today at 5:08 pm

Back to top Go down
 
Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...
» No start fight button !?
» Wolf3D won't start..
» speedometer kong

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: