Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 JARUM CARBURATOR GTS

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3
AuthorMessage
sanusaa
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-11-17
Age : 33

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Sun Nov 17, 2013 8:54 am

buka cap kaburetor... ade 2 skrew.. hati2 kerana ade spring dalam tu... angkat perlahan.... cabut spring.... angkat float... dalam tu ade plastik kecik untuk support spring bahagian dlm... lepas tu jarum... just replace n install back... senang mcm mkn kacang je
Back to top Go down
amadke30
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-17
Age : 40

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Sat Apr 12, 2014 8:03 pm

Kalau enjin blom panas aku jalan jugak enjin akan mati tetiba. Kalau dah 10minit drive, pabila brhenti, tk mati plak enjin. Nape yek? Pasal enjin tetiba mati aku dah naikan timing dari 1.3 ke 1.8rpm. Kurang sket mati.
Back to top Go down
amadke30
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-17
Age : 40

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Tue Apr 15, 2014 4:50 pm

Dah chek kat mah seng. Jarum ok, tepet rapat. Pas adjust jd ok dah
Back to top Go down
sanusaa
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-11-17
Age : 33

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Wed Apr 16, 2014 5:21 pm

Masalah float tu.. Kene tukar br.. Kos dlm RM100++.. Kalo nk bujet.... Kene lapik skit kat jarum jet ngan plastik keras.. Seperti bekas plastik yg pakai buang.. Yg letak bunur kacang tu!!!
Back to top Go down
nizam
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2015-05-18
Age : 40

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Mon May 18, 2015 6:21 am

Aku baru aje kena dgn masalah jarum ni...Aku igtkan kaburetor ,sbb semput dan mati teiba2...Tukar dekat superracing segambut kena Rm120.Tp pomen tu tahu nk cari punca.....jd mudah lah...tk yah bukak sana sini........
Back to top Go down
faizal60
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2013-03-12
Age : 56
Location : Kajang

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Wed Jul 29, 2015 10:50 am

Siput saya dah 107,000 km lebih tapi jarum tu belum beri problem risau juga.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Thu Aug 06, 2015 10:55 am

hehehe... ade ade ajer siput gondang ni...
ni nak citer sket... saje buat karangan.... hehehe..

saya dah mengalami simptom siput semput ni dah 2 tahun... tension siut. nak bawak laju tak berani sgt.

puas mintak advise...si zul pachi jln kebun ckp, tu sindrom jarum atau diaphragm dah haus. dier ckp pakai dulu sampai semput tu dah tak tahan nak tanggung.
maka pakai lah sampai hujung tahun lps... semput menjadi-jadi. dulu nak cecah 100kmh utk 3 tiang lampu...putus nyawa cab...mati enjin. kene park tepi jln dulu baru boleh start. saspen siut...tgh laju kat highway...putus supply cab... bahaye giler!!!
kedian pegi mcdonas jln ipoh... mekanik rekomen suh tukar jarum. jarum local RM25/=.
sebab dier tgk yg diaphragm cab ok lagi.

pakai tak lama, beberape bln dah mula semput. rpm cecah nak naik 4,000rpm cab semput nak putus nyawa... pakai jugak la.
puas godak gadik cab tu sendiri...adjust sana, adjust sini... ok. berjaya kurang simptom ni.

bln jun/jul lps...semput dtg lagi. kali ni...tak leh nak press sampai 7,000rpm!!! memang putus nyawa cab.
pergh!!!... bukak cab, tgk jarum. hallamakkkkk....jarum yg ganti kat mcdonas tu still intact dah utuh lagi.

nekad, hari yg sama kener semput tu, pegi jln sentul... gi kedai tepi sket (nama dirahsiakan.. Surprised ) suh mekanik tu tukar diaphragm dan jarum. mekanik ciner tu tanya, betol ka cab. itu pam minyak pun ada hal jgk..... perggh!...berpeluh dahi...tak tau aper sebab. suh mekanik tu chek reger pam minyak. unfortunately, stock yg ade, stock ori SYM yg regernye mahaei siut... 300++. dier ckp, local habis!
tgglkan kedai tu, gi kedai selang lagi satu (nama dirahsiakan... Laughing )..

tokey tu tanye, aku trus suh dier chk cab dan tukar pum minyak.
tekejut tokey tu, you ada pasti ka? ada confirm ka?... takut2 sistem lectronik ka... IC die ka (senyum je tokey tu...) ....dier pun pggl budak pomen dier..suh test.

budak pomen tu test on the road, ...kasi lenjan... balik2... pomen tu ckp...memang semput you punya motor... dier tak nak bukak barang byk.
dier bukak air filter dulu dan test.
...air filter baru lagi tu, tak sampai 3,000km lagi....bersih suci lagiii.. Very Happy

balik2, dier tgk filter aku baru lagi...haiya...ini local... dier suh amik ori punya.. ori kaler kuning kuat sket.

test on the road lagi.... passed!!

Binawe tul!!!...selama ni yg byk org advised pasal jarum dan pump minyak....rupa2nya...pakai filter ori dah setel. skrg, cab bernyawa smoothhhh.... boleh lenjan bila2...

selama ni....kedai motor yg pasang filter local kat aku ni yg buat mslh, walaupun diorg kater filter local bukan faktor menjejaskan prestasi motor..

phuiiii!!!...terkena kat aku daaaa....si baik tak tukar cab baru ngan pump baru kat kedai 1st tadi...

gitu la citernyer...... jadinya, kalu nak tau cab tu prob ke idak....buang air filter dulu dan jln cam biasa. kalu tak semput. sah filter prob. kalu semput jgk, baru la chk pam minyak ngan jarum atau diaphragm cab....


ngeee.... What a Face
Back to top Go down
EnoBotolHijau
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2013-12-05
Age : 41

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Tue Nov 17, 2015 4:41 pm

wah.. menarik perkongsian ilmu ni.. terima kaseyyy atas info bro
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Today at 5:07 pm

Back to top Go down
 
JARUM CARBURATOR GTS
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3
 Similar topics
-
» JARUM CARBURATOR GTS
» Acara menukar set jarum & servis carb GTS/VTS200
» Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..
» Kesesuainyan untuk carburator TS125 ??

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: