Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 JARUM CARBURATOR GTS

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
khnizam
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 8
Join date : 2012-05-13

PostSubject: JARUM CARBURATOR GTS   Sat May 26, 2012 5:13 pm

KEPADA OTAI2 GTS OR VTS...
KENAPA JARUM CARBURATOR GTS200 TAK TAHAN LAMA/ CEPAT HAUS...?
KIRA2 10, 11 BULAN DAH KENA TUKAR?
GTS AKU SEBULAN JE DEKAT2 1000KM JALAN,
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Sat May 26, 2012 6:46 pm

itu tak sure bro..
Boleh beri pencerahan tak, apa symptom2 pada vts/gts berlaku dan perlu di tukar?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
khnizam
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 8
Join date : 2012-05-13

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Sat May 26, 2012 6:53 pm

pasal benda ni mahal kalu kat kedai nama dia carburator needle fixing set,
harga dalam rm 90.
ada jarum, spring,diagphram,
jarum tu la yang tak tahan lama..
kalu dah haus...start moto boleh...jalan je mati enjin..
ada dah kena 2 kali dah
mungkin sebab pasal banyak jalan ke? atau selalu pecut?
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Sat May 26, 2012 6:56 pm

khnizam wrote:
pasal benda ni mahal kalu kat kedai nama dia carburator needle fixing set,
harga dalam rm 90.
ada jarum, spring,diagphram,
jarum tu la yang tak tahan lama..
kalu dah haus...start moto boleh...jalan je mati enjin..
ada dah kena 2 kali dah
mungkin sebab pasal banyak jalan ke? atau selalu pecut?
owh ye ke...so far lom pernah terjadi dan mintak tak payah jadi lah Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Sun May 27, 2012 11:49 am

Ada gambo tak? Saya tak kenal la cemana rupa mende tu ... nak gak tau ni ... good info ...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Mon May 28, 2012 5:30 am

bro dah bawak pegi jumpa pomen ka?
setahu saya, Bro Bluethunder pun pakai GS jgk tp xde plak dia citer psl mslh ni.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Mon Jun 04, 2012 11:58 am

khnizam wrote:
KEPADA OTAI2 GTS OR VTS...
KENAPA JARUM CARBURATOR GTS200 TAK TAHAN LAMA/ CEPAT HAUS...?
KIRA2 10, 11 BULAN DAH KENA TUKAR?
GTS AKU SEBULAN JE DEKAT2 1000KM JALAN,

quality dah hampeh bro sejak kebelakangan nih... ok la dpt 1000km ... ada yg x sampai... tp nasib la... ada yg ok... tp klu x perasan mau abis trus kepalanya...
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Tue Jun 05, 2012 6:36 am

anakku wrote:
khnizam wrote:
KEPADA OTAI2 GTS OR VTS...
KENAPA JARUM CARBURATOR GTS200 TAK TAHAN LAMA/ CEPAT HAUS...?
KIRA2 10, 11 BULAN DAH KENA TUKAR?
GTS AKU SEBULAN JE DEKAT2 1000KM JALAN,

quality dah hampeh bro sejak kebelakangan nih... ok la dpt 1000km ... ada yg x sampai... tp nasib la... ada yg ok... tp klu x perasan mau abis trus kepalanya...
1000km tu, perjalanan dia sebulan bro...

maka menurut ilmu kira kira dan ilmu hisap menghisap aku, moto khnizam tu dalam 10 000km atau 11 000km dah haus lagi dan kena tukar lagi.

ok, pada pendapat saya jarum dan karburator yg guna diafram ni memang sensitif pada heat. pendekata, lagi kerap guna dalam tempoh / jarak yg lama / panjang maka lagi cepat haus (sebab, diafram tu sendiri pun komponent fleksible dari getah atau plastik je).

tapi tak pasti juga, mungkin dari segi cara penggunaan seharian juga memainkan peranan. lebih banyak rev/release, lebih kerap pergerakan diafram+jarum - maka lebih cepat lah hausnya...

muto elegan saya sejak last tukar 10k km yg lalu masih ok...tak tau lah berapa lama tahannya. (mahal pulak tu, satu set diafram+jarum rm135...khnizam dapat rm90 kira ok lah sket, jimat 4 hari punya makan malam...heheheee)
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Tue Jun 05, 2012 7:24 am

lockheed wrote:
anakku wrote:
khnizam wrote:
KEPADA OTAI2 GTS OR VTS...
KENAPA JARUM CARBURATOR GTS200 TAK TAHAN LAMA/ CEPAT HAUS...?
KIRA2 10, 11 BULAN DAH KENA TUKAR?
GTS AKU SEBULAN JE DEKAT2 1000KM JALAN,

quality dah hampeh bro sejak kebelakangan nih... ok la dpt 1000km ... ada yg x sampai... tp nasib la... ada yg ok... tp klu x perasan mau abis trus kepalanya...
1000km tu, perjalanan dia sebulan bro...

maka menurut ilmu kira kira dan ilmu hisap menghisap aku, moto khnizam tu dalam 10 000km atau 11 000km dah haus lagi dan kena tukar lagi.

ok, pada pendapat saya jarum dan karburator yg guna diafram ni memang sensitif pada heat. pendekata, lagi kerap guna dalam tempoh / jarak yg lama / panjang maka lagi cepat haus (sebab, diafram tu sendiri pun komponent fleksible dari getah atau plastik je).

tapi tak pasti juga, mungkin dari segi cara penggunaan seharian juga memainkan peranan. lebih banyak rev/release, lebih kerap pergerakan diafram+jarum - maka lebih cepat lah hausnya...

muto elegan saya sejak last tukar 10k km yg lalu masih ok...tak tau lah berapa lama tahannya. (mahal pulak tu, satu set diafram+jarum rm135...khnizam dapat rm90 kira ok lah sket, jimat 4 hari punya makan malam...heheheee)

ooo... 1000km sebulan... ok2 ...

tp ada yg pakai kurang dr 1000km pun dah haus... cth : sblm pgi penang tukar jarum set... balik dr penang dah mkn...

aku dulu lepas setahun lebih br tukar... milleage masa tu pun dah 30,000km + ... nk kata rev/release mmg byk sgt... sbb main dlm town... dan aku mmg kaki lenjan... hahaha... bounce
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Tue Jun 05, 2012 7:27 am

cmno nk tahu kena tukar atau tidak?
ada simpton2 x?
aku nya dah masuk 40k KM xpenah tkr pun lg ni.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Thu Jun 07, 2012 5:04 am

Mie-G wrote:
cmno nk tahu kena tukar atau tidak?
ada simpton2 x?
aku nya dah masuk 40k KM xpenah tkr pun lg ni.

soalan same..ape simptom2 dia? mcm mane nak tau dah tahap wajib tukar? ada gambar ke.. Smile
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Thu Jun 07, 2012 6:24 am

Mie-G wrote:
cmno nk tahu kena tukar atau tidak?
ada simpton2 x?
aku nya dah masuk 40k KM xpenah tkr pun lg ni.

terasa underpower skit ... klu bahagian penahan tu haus terus... x jln motor...

senang ja... servis carburator... check jarum karburator ada haus x... klu haus bahagian penahan akan jd nipis... lg 1 bole check diaphragm skali... kot2 dah keras getah nya...

tgk gambar kat bwh (paling kanan)



Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Thu Jun 07, 2012 7:16 am

kalau service carburetor selalunya kedai charge berapa RM?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Thu Jun 07, 2012 7:35 am

koji wrote:
kalau service carburetor selalunya kedai charge berapa RM?

abam blalang kate kt HM upah RM20 je...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Thu Jun 07, 2012 8:31 am

BlueThunder wrote:
koji wrote:
kalau service carburetor selalunya kedai charge berapa RM?
abam blalang kate kt HM upah RM20 je...
siap rebore lagi! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Thu Jun 07, 2012 10:32 am

terbaekk..dah boleh dah nak tgk2 karbureter ni..owh lupa, dah servis haritu.. Laughing
Back to top Go down
eshalias
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-03-24
Age : 47
Location : tmn putra perdana puchong

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Wed Jun 13, 2012 5:30 am

semalam gi tukar jarum caburator kat HM..siap pasang rm120..simptomnya..lepas isi minyak ,bila nak jalan semput semput dan berbau minyak...terus gi HM..memang dah nipis bahagian atas jarum tu..mileage 45000...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Thu Jun 14, 2012 4:59 am

adoi, aku nya pun dah cecah 44,000km ni...
nk kena b=p tukar jgk gamaknya!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Thu Jun 14, 2012 5:01 am

Mie-G wrote:
adoi, aku nya pun dah cecah 44,000km ni...
nk kena b=p tukar jgk gamaknya!
aku pun...cuba kau cekedaut mie-G

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
eshalias
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-03-24
Age : 47
Location : tmn putra perdana puchong

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Thu Jun 14, 2012 7:40 am

yang problem cuma jarum aje tapi kena tukar satu set..tu yg mahal..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Thu Jun 14, 2012 8:12 am

eshalias wrote:
yang problem cuma jarum aje tapi kena tukar satu set..tu yg mahal..
1 set tu skali ngn karburator nya k? Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Thu Jun 14, 2012 9:38 am

Mie-G wrote:
eshalias wrote:
yang problem cuma jarum aje tapi kena tukar satu set..tu yg mahal..
1 set tu skali ngn karburator nya k? Smile
maksud dier jarum tu xde jual sebatang MieG..dier tkpse beli satu carb needle fix set iaitu ade needle, spring & piston. Total satu set tu mengikut katalog adalah rm98.60.

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Wed Jul 11, 2012 9:56 am

hish..pas ni nk try pkai jarum peniti lah...bru halus jek myk msuk, pulas pn semutt jer
hahahaha
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Mon Jul 30, 2012 4:13 am

Jarum yg datang from MForce 1 set harga dalam RM98

Simptom2 jarum dah prob :-

1. Siput Sempot ketika starting nak jalan atau semasa slow
2. Injin akan mati sendiri secara tiba-tiba ketika dalam keadaan slow.

Itu saja yg saya tahu, kalau ada lagi sila senaraikan.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Mon Jul 30, 2012 5:08 am

semua simpton diatas sedang dihadapi oleh siput saya!
mintak duit lagi latu!
huhuhuuh

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: JARUM CARBURATOR GTS   Today at 5:01 am

Back to top Go down
 
JARUM CARBURATOR GTS
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» JARUM CARBURATOR GTS
» Acara menukar set jarum & servis carb GTS/VTS200
» Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..
» Kesesuainyan untuk carburator TS125 ??

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: