Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 redah ujan, semput dan mati...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
ain
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2011-06-18
Age : 34
Location : Kajang

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Mar 20, 2012 9:49 am

rasanya mmg confirm coil tu..dulu masa pakai karisma ada jadi gitu,time redah ujan tiba2 mati engine..lama skit bg air turun,br leh start balik..lpas tuka coil,trus ok xde masalah...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Mar 20, 2012 9:54 am

kalo motor aku ni kes semput bile time bawak slow..speed dalam 20 - 60 km/h

ape kes ni ade opinion kengkawan?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Mar 20, 2012 11:27 am

Apis, plug dah tukar br x?
atau bleh buat cara abam blalang utk hilangkan semput2 tu! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Mar 20, 2012 11:53 am

Mie-G wrote:
Apis, plug dah tukar br x?
atau bleh buat cara abam blalang utk hilangkan semput2 tu! Wink

nak hilang semput yea....? meh la jumpa bro on kat HM... mesti hilang semput... bedezup..
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Mar 20, 2012 12:15 pm

Semputtttttt!!!
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Mar 20, 2012 12:21 pm

Mie-G wrote:
Apis, plug dah tukar br x?
atau bleh buat cara abam blalang utk hilangkan semput2 tu! Wink

belm tukar lagi mie g

cara ang long belalang ialah : start - rembat - cucuk
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Mar 20, 2012 12:24 pm

dah masa tukar plug la tu kot! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Mar 20, 2012 12:25 pm

Mie-G wrote:
dah masa tukar plug la tu kot! Wink

ok mie g berapa rege
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Mar 20, 2012 12:31 pm

xmahal..plug biasa tu xsampai rm10 kalau xsilap.
tp ada plug yg mahal, dk2 rm40 katanya..
api lebih kuat, motot lebih mantoop!!
tp tu smua kabar2 angin, aku sndrik xpenah merasa! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Mar 20, 2012 7:13 pm

Tak rosak ke guna plug yg mantop tu?
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Wed Mar 21, 2012 4:14 am

ADL BLL4477 wrote:
Tak rosak ke guna plug yg mantop tu?

jgn risau ADL, jaminan setahun diberi
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Wed May 16, 2012 7:33 pm

Jaminan utk plug bukan utk injin!
Back to top Go down
faizal60
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2013-03-12
Age : 56
Location : Kajang

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Mon Nov 10, 2014 10:51 am

Nak tanya sikit enjin semput atau mati masa hujan last apa penyelesaian dia ye. Motor saya mengalami masaalah ni sekarang. Saya hantar ke petaling utama di Sg Chua Kajang dah 3 kali. Pomen dia Ah Wah tu ok dia ada semua parts Sym, so dia mula tukar caburator cable, hujan jadi balik dia masuk balik yang lama. Lepas tu dia tu dia tukar charge unit pasal sejuk.

Saya try tembak air dari bawa engine jadi semput bila tembak belah kawasan side stand. Dia semput atau mati. Pergi semula ke Petaling Utama dia buka charge control unit tukar fuel pump tapi dia kata pelik pasal fuel pump tak ada electric ataur wiring. tengok hujan jadi balik tak sempat pergi balik ke Petaling Utama.

Minta tolong siapa dah fix problem macam ni beri apa yang rosak tu.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Nov 11, 2014 4:24 am

faizal60 wrote:
Nak tanya sikit enjin semput atau mati masa hujan last apa penyelesaian dia ye. Motor saya mengalami masaalah ni sekarang. Saya hantar ke petaling utama di Sg Chua Kajang dah 3 kali. Pomen dia Ah Wah tu ok dia ada semua parts Sym, so dia mula tukar caburator cable, hujan jadi balik dia masuk balik yang lama. Lepas tu dia tu dia tukar charge unit pasal sejuk.  

Saya try tembak air dari bawa engine jadi semput bila tembak belah kawasan side stand. Dia semput atau mati. Pergi semula ke Petaling Utama dia buka charge control unit tukar fuel pump tapi dia kata pelik pasal fuel pump tak ada electric ataur wiring. tengok hujan jadi balik tak sempat pergi balik ke Petaling Utama.

Minta tolong siapa dah fix problem macam ni beri apa yang rosak tu.

Bro ada service carb?
atau bleh jgk check plug.

Seeloknya htr kt pomen yg mmg familiar ngn SYM ni cth Man Sheng kt jalan pudu tu.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
faizal60
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2013-03-12
Age : 56
Location : Kajang

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Nov 11, 2014 4:26 am

Terima kasih Bro Mie-G
Back to top Go down
zackgrafik
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2014-01-08
Age : 53
Location : Bt 12, Jalan Cheras, Kajang

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Nov 11, 2014 4:38 am

faizal60 wrote:
Terima kasih Bro Mie-G

Bro Mie-G yg masih setia menjawab di forum hehe cheers

Sygnya forum semakin sepi dan terpinggir disebabkan populariti fb walaupon sebenarnya format forum lebih sistemetik!

Kita cuma perlu membaca/study dari thread yg lampau tanpa mengulang tanya soklan berkali2…. byk maklumat yg diperolehi dari sejarah yg makin terkubur… X gitu Mie-G?

Aku masuk sini pon sbb forum eleganet dah ditutup Sad Sad Sad
Back to top Go down
zackgrafik
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2014-01-08
Age : 53
Location : Bt 12, Jalan Cheras, Kajang

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Nov 11, 2014 4:44 am

Tuan faizal60 kajang kat mane? nnt bole la jumpa klu senang2… Kita jumpa 3 org je hehe
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Nov 11, 2014 5:11 am

zackgrafik wrote:
Tuan faizal60 kajang kat mane? nnt bole la jumpa klu senang2… Kita jumpa 3 org je hehe
hahaha...udah tanggujawab maintain forum ni diserahkan kpd saya,
kena lah jaga selagi ada org login.

kalau nk tts area kajang, balakong kasi hallu saya skali.
minggu lps kitorg tts kt Alif Bistro Balakong.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Nov 11, 2014 5:16 am

faizal60 wrote:
Terima kasih Bro Mie-G
cuba abg check wiring kt area single stand tu.
kot ada yg terkoyak.
bleh jadi kena air kt situ, motor mati.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
faizal60
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2013-03-12
Age : 56
Location : Kajang

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Wed Dec 24, 2014 12:30 pm

Bro Zackgrafik

Saya di alam sari belakang UKM dekat GMI, dia border bandar baru bangi dan jalan reko kajang.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Today at 12:39 pm

Back to top Go down
 
redah ujan, semput dan mati...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» redah ujan, semput dan mati...
» VTS 200 Randuk Air Terus mati
» Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati
» Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: