Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Perfomance VTS 200 - Enjin berat

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Lord_Hard
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-07-15

PostSubject: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Mon Jul 18, 2011 11:18 am

Salam semua...

nak mintak info sikit darik semua otai2... kenapa VTS 200 saya nampak gaya mcm tak mau nak jalan je.. berat...

KM baru 100KM je.. sekali tarik kena RPM sampai 5000-6000 baru boleh gerak 40-60 km/j... nak perah lagi rasa kesian lak ket dia..

Memang peel dia mcm tu atau something wrong dgn siput teman tu..

tolong insan baru berjinak2 dgn sang siput nih..

Back to top Go down
joy6169
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 28
Join date : 2011-06-21
Location : Bukit Beruntung , Rawang

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Mon Jul 18, 2011 12:49 pm

rasanya moto ni standard mmg mcm tu kot
Back to top Go down
Lord_Hard
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-07-15

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Mon Jul 18, 2011 2:58 pm

Kalu peel dia mmg mcm tu lega sket... Tkt tu defect je....
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Mon Jul 18, 2011 7:09 pm

moto aku masa baru2 ok je meluncur laju...kalau rs tk puas hati hanta je tempat servis kt segambut tu (kalau kt kl la)
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Tue Jul 19, 2011 8:16 am

rasenye same je tarik 4 -5 rpm baru dapat 40kmh kalo tarik 100 kmh rpm g kat 7
Back to top Go down
joy6169
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 28
Join date : 2011-06-21
Location : Bukit Beruntung , Rawang

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Tue Jul 19, 2011 10:20 am

nak lagi ringan kena modi2 la sikit hehehe Twisted Evil
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Tue Jul 19, 2011 7:06 pm

joy6169 wrote:
nak lagi ringan kena modi2 la sikit hehehe Twisted Evil

wah racun ye bro joy..tapi sebagai seorang rider setendet mendet wa sarankan pakai je stendet coz penat dah apek taiwan tu pikir mcmana nak bikin ini siput...personally wa anggap this siput xde pickup
tetapi memiliki top yg bole dibanggakan...STK
Back to top Go down
joy6169
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 28
Join date : 2011-06-21
Location : Bukit Beruntung , Rawang

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Wed Jul 20, 2011 4:15 am

Sirapisamin wrote:
joy6169 wrote:
nak lagi ringan kena modi2 la sikit hehehe Twisted Evil

wah racun ye bro joy..tapi sebagai seorang rider setendet mendet wa sarankan pakai je stendet coz penat dah apek taiwan tu pikir mcmana nak bikin ini siput...personally wa anggap this siput xde pickup
tetapi memiliki top yg bole dibanggakan...STK

Betul tu , sbb tu sy tukar roller 13.5 & modi ekzos sikit hehehe, kasi pickup & top cepat sikit
Back to top Go down
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Wed Jul 20, 2011 4:39 am

Sirapisamin wrote:
joy6169 wrote:
nak lagi ringan kena modi2 la sikit hehehe Twisted Evil

wah racun ye bro joy..tapi sebagai seorang rider setendet mendet wa sarankan pakai je stendet coz penat dah apek taiwan tu pikir mcmana nak bikin ini siput...personally wa anggap this siput xde pickup
tetapi memiliki top yg bole dibanggakan...STK

igtkn siput aku je xpickup hehe, wpun belum cecah 1000km aku bwk rpm xkurang dr 6-7 jek xtaul ape nasig siput ku nnt
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Thu Jul 21, 2011 5:01 am

WPS wrote:
Sirapisamin wrote:
joy6169 wrote:
nak lagi ringan kena modi2 la sikit hehehe Twisted Evil

wah racun ye bro joy..tapi sebagai seorang rider setendet mendet wa sarankan pakai je stendet coz penat dah apek taiwan tu pikir mcmana nak bikin ini siput...personally wa anggap this siput xde pickup
tetapi memiliki top yg bole dibanggakan...STK

igtkn siput aku je xpickup hehe, wpun belum cecah 1000km aku bwk rpm xkurang dr 6-7 jek xtaul ape nasig siput ku nnt

Kita serupa..
Back to top Go down
Lord_Hard
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-07-15

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Thu Jul 28, 2011 12:14 pm

Sirapisamin wrote:
WPS wrote:
Sirapisamin wrote:
joy6169 wrote:
nak lagi ringan kena modi2 la sikit hehehe Twisted Evil

wah racun ye bro joy..tapi sebagai seorang rider setendet mendet wa sarankan pakai je stendet coz penat dah apek taiwan tu pikir mcmana nak bikin ini siput...personally wa anggap this siput xde pickup
tetapi memiliki top yg bole dibanggakan...STK

igtkn siput aku je xpickup hehe, wpun belum cecah 1000km aku bwk rpm xkurang dr 6-7 jek xtaul ape nasig siput ku nnt

Kita serupa..


huhuh.. aku Km baru cecah 400+++ dah mula lanyak dah... takpe.. 200-300 kira dah pecah dara dah... huhuh
Back to top Go down
drsyakirin
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2011-07-23

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Sat Jul 30, 2011 7:35 am

aku br dpt vts 2hari.. tp dh try blasah rpm 8k++... so far mmg puas ati... dulu aku bawak scooter nouvo lc 135.. wpun novo ni lebih ringan dn kecik.. tp aku rasa cornering, handling vts jauh lebih bagus lg.. tabik spring kt sym.. ko mmg scooter terbaik dr ladang... antara teknologi taiwan yg lebih baik dr jepun
Back to top Go down
setanselatan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2011-06-11
Age : 38
Location : Ampang, Selangor

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Sun Jul 31, 2011 4:41 pm

Bawak motor ni tak boleh gopoh... Initial, tarik jer sampai 5K RPM. Biar jer steady and jangan pulas... Tengok magic dia.. Gerenti slow slow dia akan naik sampai 110 and the best part ada banyak buffer untuk pulas dapat top speed lagi tinggi...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Tue Aug 02, 2011 6:19 am

setanselatan wrote:
Bawak motor ni tak boleh gopoh... Initial, tarik jer sampai 5K RPM. Biar jer steady and jangan pulas... Tengok magic dia.. Gerenti slow slow dia akan naik sampai 110 and the best part ada banyak buffer untuk pulas dapat top speed lagi tinggi...

Boleh naik lg ke bro smpi mcm tu? hari tu mcm nak try buat mcm tu tp x sabor le... Surprised
Back to top Go down
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Tue Aug 02, 2011 9:39 am

setanselatan wrote:
Bawak motor ni tak boleh gopoh... Initial, tarik jer sampai 5K RPM. Biar jer steady and jangan pulas... Tengok magic dia.. Gerenti slow slow dia akan naik sampai 110 and the best part ada banyak buffer untuk pulas dapat top speed lagi tinggi...

ye ke bro? bleh cube ptg neh, edisi mengejar bazar ramadhan
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Tue Aug 02, 2011 10:11 am

WPS wrote:
setanselatan wrote:
Bawak motor ni tak boleh gopoh... Initial, tarik jer sampai 5K RPM. Biar jer steady and jangan pulas... Tengok magic dia.. Gerenti slow slow dia akan naik sampai 110 and the best part ada banyak buffer untuk pulas dapat top speed lagi tinggi...

ye ke bro? bleh cube ptg neh, edisi mengejar bazar ramadhan

Tadi dah cube gak tapi x blh le ...RPM must 6 - 7 K baru boleh naik speed motot ni...if 5k je x membantu le bro.. No
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Tue Aug 02, 2011 10:21 am

Macam normal je, scooter ni, dalam traffic jem pun kurang2 4000km baru nak gerak.

Normal ride memang above 6000rpm, tapi dia akan maintain rpm tu sampai 80kmph, baru start climb sikit bersama speed yang berdesup laju.

normally, 7000 rpm 100kmph. Kalau naik sampai 8000rpm 100kmph on straight road, belting dah haus, kena pergi tukar, kang putus pulak.
Back to top Go down
zulu
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2011-06-08
Age : 36
Location : shah alam

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Wed Aug 03, 2011 3:36 am

unpro wrote:
Macam normal je, scooter ni, dalam traffic jem pun kurang2 4000km baru nak gerak.

Normal ride memang above 6000rpm, tapi dia akan maintain rpm tu sampai 80kmph, baru start climb sikit bersama speed yang berdesup laju.

normally, 7000 rpm 100kmph. Kalau naik sampai 8000rpm 100kmph on straight road, belting dah haus, kena pergi tukar, kang putus pulak.

ooo...ye ker...baru tau nih...cantik la..thanks for da info...
Back to top Go down
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Wed Aug 03, 2011 7:53 am

unpro wrote:
Macam normal je, scooter ni, dalam traffic jem pun kurang2 4000km baru nak gerak.

Normal ride memang above 6000rpm, tapi dia akan maintain rpm tu sampai 80kmph, baru start climb sikit bersama speed yang berdesup laju.

normally, 7000 rpm 100kmph. Kalau naik sampai 8000rpm 100kmph on straight road, belting dah haus, kena pergi tukar, kang putus pulak.

btl la bro dh try td 7000rpm br speed 100kmh and maintain cruising.Tp sy naik 2 org la nk pulas smpi 8000rpm tp syg plak baru lg xsmpi sebulan
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Tue Aug 16, 2011 6:09 am

info yang terbaik...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Tue Aug 16, 2011 9:53 am

kalau nk tambah pickup, kena upgrade la skit2..
masuk vacuum pun ok. rasa semuuuut jer pulas throttle! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Tue Aug 16, 2011 10:35 am

Kuriusiti saya ttg performance vs life span belting nie.....

Sang siput baru masuk 10 hari usianye....

Mileage dah nk masuk 800km, ulang alik Seremban-Putrajaya....
RPM menten 7000-8000....top speed dlm 130km downhill highway....normal cruising speed 100-120.

Soklannya....
Dlm situasi di atas:
i. Bper lama belting sang siput ni ley tahan?
ii. Bper lama life span tayar blkg tu sblm nak dituka? Kena cek bengkak ke tak or ikut sedap bawa....

Maklumat tambahan....motot sume stended spek kecuali tukau absorber RB n brek lever RB...

Sekian, adanyaaaa.......
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Thu Nov 10, 2011 9:39 am

ade sesiapa yg boleh jawab soalan yang di ajukan oleh Putera9 tuh?

okay moto aku RPM 4000 baru moto nak gerak tapi speedo meter masih 0.
RPM 5000-6000 Speedo meter naik 60km/j.
RPM 6000-7000 Speedo meter naik 80km/j.
RPM 7000-8000 speedo meter naik 100km/j
RPM 8000-9000 speedo meter naik 120km/j

adakah itu normal..tapi terasa maca berat.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Thu Nov 10, 2011 9:50 am

xde org jawabkan rupanya soklan putera9 tu!
Belting tu, stiap kali service cvt, kena check ada crack atau tidak.
kalau ada crack wlaupun sdikit, better tukar trus sbbnya kita xtahu bila ia akan putus!
pasal ketahanan nya plak, ikut rezeki masing2..ada yang pakai 10k KM dah kena tukar, ada yg pakai sampai 20k KM pun still ok.
bagi aku, maksimum aku brani guna adalah shingga 15k KM..lps tu tukar terus wlaupun belt masih blm ada crack. skrg ni aku ada 2 belt yg blm crack lg..kalau nk, aku bg free jer 1!
hehehe..

Koji, masalah enjin rasa berat ni maybe ada kaitan dgn myk enjin yg digunakan.
aku guna Motul, enjin rasa berat..pakai silkolene, mula2 rasa ringan tp lps 2k KM, akan rasa berat..skang guna castrol power 1, rasa ringan je smpi tukar myk hitam lain!
ikut citarasa enjin memasing kot sbb ada yg guna Motul ckp enjin ringan je! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Thu Nov 10, 2011 9:51 am

owh macam tuh...boleh cuba lagi lepas ni.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Perfomance VTS 200 - Enjin berat   Today at 5:08 pm

Back to top Go down
 
Perfomance VTS 200 - Enjin berat
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...
» Enjin mati secara tiba2 di highway..
» Motor hilang power lepas first service...
» Nak buang sensor enjin off kt tongkat sisi...
» Enjin Bergetar2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: