Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Break-In terbaik utk skuter anda

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Break-In terbaik utk skuter anda   Mon Jul 11, 2011 9:20 am

Aritu aku bersembang ngan member yg jual insuran kete moto. Ada info dr dia yg menarik iaitu sebenarnya perihal tempoh break-in recommended dr manufacturer tu sebenarnya tidak tepat dan lebih kepada persefahaman antara manufacturer ngan insuran co. iaitu utk mengurangkan kemungkinan insuran claim melampau akibat enjin rosak selepas pembelian affraid

Dlm erti kata lain, kita sebenarnya x perlu break-in period utk kete moto yg baru dibeli. AKu ada pendapat sendiri tp lebih baik kita bincangkan di sini supaya bleh tukar pendapat, jd apa kata korang... scratch
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Break-In terbaik utk skuter anda   Mon Jul 11, 2011 9:23 am

egeen486 wrote:
Aritu aku bersembang ngan member yg jual insuran kete moto. Ada info dr dia yg menarik iaitu sebenarnya perihal tempoh break-in recommended dr manufacturer tu sebenarnya tidak tepat dan lebih kepada persefahaman antara manufacturer ngan insuran co. iaitu utk mengurangkan kemungkinan insuran claim melampau akibat enjin rosak selepas pembelian affraid

Dlm erti kata lain, kita sebenarnya x perlu break-in period utk kete moto yg baru dibeli. AKu ada pendapat sendiri tp lebih baik kita bincangkan di sini supaya bleh tukar pendapat, jd apa kata korang... scratch
maaf bertanya..apa tu break in?????break in ni sama dengan running in ka???
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Break-In terbaik utk skuter anda   Mon Jul 11, 2011 9:27 am

mkong wrote:

maaf bertanya..apa tu break in?????break in ni sama dengan running in ka???

iye samer. ayat yg betul adalah break-in bukannya running in tp org selalu guna running in sbb break-in bunyi mcm pecah umah jer Laughing
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Break-In terbaik utk skuter anda   Mon Jul 11, 2011 9:41 am

egeen486 wrote:
mkong wrote:

maaf bertanya..apa tu break in?????break in ni sama dengan running in ka???

iye samer. ayat yg betul adalah break-in bukannya running in tp org selalu guna running in sbb break-in bunyi mcm pecah umah jer Laughing
kalau sama..maksud nya...macam ni lah...aku punya VTS tak sempat nak breakin period pun...cuma ride dr kedai sampai umah dan bawah 300KM millage saja break in...lepas tu dah hantam 120KMH bila atas higway...mau ajaq dr awal...he he he....
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Break-In terbaik utk skuter anda   Mon Jul 11, 2011 9:54 am

ada org jaga pantang sblm 1000km dia bawak limit 60kmh (bila nk spi da)ada yg lenjan spi full trotel
tepuk dada tny poket haha...kalau jd apa2
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Break-In terbaik utk skuter anda   Tue Jul 12, 2011 5:14 am

saya suruh siput sy berpantang untuk mengelakkan production x berkuatliti pada masa akan datang..hehehe lepas 1000km baru test power siput ni
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Break-In terbaik utk skuter anda   Tue Jul 12, 2011 5:27 am

Sirapisamin wrote:
saya suruh siput sy berpantang untuk mengelakkan production x berkuatliti pada masa akan datang..hehehe lepas 1000km baru test power siput ni
maca, tu..mola2 bawah 300km bawa x lebih 70kmh..then dr 301km ke 100km bawah x lebih 110kmh..thne lepas seribu km hentam la...
Back to top Go down
joy6169
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 28
Join date : 2011-06-21
Location : Bukit Beruntung , Rawang

PostSubject: Re: Break-In terbaik utk skuter anda   Tue Jul 12, 2011 5:36 am

Sirapisamin wrote:
saya suruh siput sy berpantang untuk mengelakkan production x berkuatliti pada masa akan datang..hehehe lepas 1000km baru test power siput ni

hehe x payh berpantang2 terus lenjan je , kasi ajar dr awal bro cheers
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Break-In terbaik utk skuter anda   Tue Jul 12, 2011 11:21 am

saya first 100km dah cecah 140kmph Very Happy

IMHO, tak perlu break in enjin sym ni.

Lain lah kalau Blade. New blade susah nak cecah 150kmph++, sehingga mileage naik lebih 5000km, akan terasa beza power dan smoothnya.
Back to top Go down
mrbun
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-08-18
Location : Puchong

PostSubject: Re: Break-In terbaik utk skuter anda   Wed Aug 24, 2011 4:24 am

salam bro sekalian.. sori mencelah.. hehe. saya punya ODO siput baru cecah 300++ km. Bwk dlm 90~110 kmh.. kkdng lebih jugak smpi 120 kmh. rpm 7k~8k. risau gak nk lenjan sebb suma ketat2 lg.. hehe.. safety 1st. tp agak sush jgak nk bwk slow2 kat hway.. bounce
Back to top Go down
NagaChini
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2013-05-21
Age : 47

PostSubject: Re: Break-In terbaik utk skuter anda   Thu May 23, 2013 7:43 pm

Kawe pon mengambil keputusan utk terus melenjan siput kawe tanpa adanya rasa belas kasihan....
Furthermore...i couldn't find anything being mentioned about breaking-in period inside the manual...
Hantam saja lah labuuuuuu
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Break-In terbaik utk skuter anda   Tue May 28, 2013 6:32 am

hantam selagi ada warranty! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: Break-In terbaik utk skuter anda   Tue May 28, 2013 10:13 am

x usah berpantang2, hentak jer sampai hulu hati, rugi lah barang baru, benda baru... biar dia punya enjin masak betul2..
Back to top Go down
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: Break-In terbaik utk skuter anda   Tue Jun 04, 2013 7:31 am

Actually ade kat dlm Manual SYM...

Tapi kalu google mmg ade banyak method and procedure dlm Break-in ni. Then takde saintifik proven ckp mane2 method betul and salah.

Ramai gak suka style RACER punya method...cepat and terus le lenjan dlm bbrapa jam shj.
Yg penting RPM Control and 1st EO replament...

Kl setakat bawak motor jln2 taman ape ade hal pasal Break-in...

Happy Riding ...
Back to top Go down
faizal60
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2013-03-12
Age : 56
Location : Kajang

PostSubject: Re: Break-In terbaik utk skuter anda   Thu Jun 06, 2013 6:16 am


Rasa nya break in untuk piston dara bergesel dengan dinding chamber mungkin ada bekas serpehan halus besi. So lepas 1000km tukar minyak hitam dara siput dah koyak boleh lah lenjan. Pencegahan lebih baik dari repair.

Kalau masa bawa Kawasaki er6f dulu lagi ada tiga peringkat running mengikut km dah pakai. Masa tu tak sabar nak lenjan.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Break-In terbaik utk skuter anda   Today at 5:02 pm

Back to top Go down
 
Break-In terbaik utk skuter anda
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Break-In terbaik utk skuter anda
» In Case of Collapse of Civilization Break Glass
» Monster Hunter Freedom Unite- Diamyo Hermitaur shell break
» Motor yg penah anda miliki dan rating
» Sym 200 - Break down on road

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: