Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Penjagaan Kosmetik SYM Anda

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
ponato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 4:39 am

bleh ke bukak topik baru galol? aku nak bukak jugak lah.. hahahaha..

assalamualaikum.. kat sini saya nak bawak berbincang dengan kawan2 semua tentang penjagaan moto nih dari segi kosmetik @ rupa parasnya... apa yg anda buat untuk menjaga rupa paras motor dongga nih? satu masalah saya sekarang adalah kekerapan kucing pancut kencing kat plastic part kat tempat minyak tuh.. tensen sungguh.. apa ingat moto aku ni jamban ka?..

apa solution terbaik untuk menjaga part plastik kat motot nih? mcm mana nak menaikkan kembali keanggunannya? takkan nak kiwi kot? hehe.. sila beri tunjuk ajar..
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 4:44 am

guna pengilat tayar pun boleh.....

ada juga member suruh cuba try test utk guna babyoil... hehhee
Back to top Go down
ponato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 5:08 am

pengilat tayar yang spray tu ka?
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 5:28 am

mana2 pun boleh... jgn sapu byk sgt...
apa yg saya buat lepas sapu pada tayar baru sapu pd board plastik tue... (jgn di tambah gunakan sisanye ajer)
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 5:49 am

ponato wrote:
bleh ke bukak topik baru galol? aku nak bukak jugak lah.. hahahaha..

assalamualaikum.. kat sini saya nak bawak berbincang dengan kawan2 semua tentang penjagaan moto nih dari segi kosmetik @ rupa parasnya... apa yg anda buat untuk menjaga rupa paras motor dongga nih? satu masalah saya sekarang adalah kekerapan kucing pancut kencing kat plastic part kat tempat minyak tuh.. tensen sungguh.. apa ingat moto aku ni jamban ka?..

apa solution terbaik untuk menjaga part plastik kat motot nih? mcm mana nak menaikkan kembali keanggunannya? takkan nak kiwi kot? hehe.. sila beri tunjuk ajar..

bukak ja topic baru.. aku bukak topic2 tu pun sbagai panduan ja.. teringat semalam ada kucing jantan sekor dok melepak atas motor aku.. lepak kosong xpalah, ni siap cakar2 lagi pastu ready nak pancut.. terpaksa aku terajang kucing tue.. harap2 dia tak sakit sangat sbb aku terajang manja..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
razi wtx6544
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 5:49 am

sy lak guna UV protection khas(nama dia hero ke apekejadahnye x hengat) utk kegunaan plastic part,vynil etc....rupe dia cam pengilat tayar gak tp dia punyer kilat perghhh..cam baru...guna pengilat tayar pun bole cuma sy rasa bila part tu kena ujan jer dia bercapuk dh x ensem dah..guna UV guard ni ok kalu kotor just lap ngan kain basah dia kilat balik..(apply dlm 2 minggu sekali..tp selalu mmg malas pun nk cuci tenggiling ni byk nau celah bedah dia yg sempit nk kena cuci huahuahua) ..bab tenggiling ni jadi jamban segera bg pihak kucing belum lg ar tp bab kena sniper ngan taik burung selalu..bikin gua panas jer hahahahaha Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Back to top Go down
ponato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 5:54 am

mana mau cari itu hero?

aku tensen kucing kat area rumah aku ni. byk kucing jantan.. dia dok tanda kawasan, habis dgn motor aku sekali dia tanda.. tempat yg sama ja pulak tu.. aku agak mesti dia duduk atas seat pastu tembak ke plastic part tu.. nak kena carik cover la gamaknya nih..
Back to top Go down
razi wtx6544
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 6:05 am

beli kat giant ka tesco ka..selalu ader jer menatang tu bhgian p'jagaan keta..rege dlm 12 hengget kot....mmg kucing jantan suker pasak kwsn tu yg jd port melepak tu hahaha..or maybe motor hang ayu sgt tu yg dia dok bkenan asik nk begesl jer tu hehehehe..len kali sblom kucing tu tanda kwsn, hang tanda la dulu kat mutur hang..tu pun kalu hang tergamok la huahuahuahua(jgn marah bro melawok jaaa) Laughing
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 6:15 am

ponato wrote:
mana mau cari itu hero?

aku tensen kucing kat area rumah aku ni. byk kucing jantan.. dia dok tanda kawasan, habis dgn motor aku sekali dia tanda.. tempat yg sama ja pulak tu.. aku agak mesti dia duduk atas seat pastu tembak ke plastic part tu.. nak kena carik cover la gamaknya nih..

Aku lupa letak apa tapi ada satu benda kucing tak suka.. tak silap aku serai wangi..

Konfem.. sila lihat link ini :

http://petuakitasemua.blogspot.com/2011/01/petua-elak-kucing-kencing-dan-berak.html
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 6:23 am

Ok nak tanya geng2 semua, korg pernah basuh moto kt kedai x? Saya mcm suspen je tgk kederasan air dari water gun tu (betol ke apa yg aku ckp nie). Takut ada part2 yg sensitive kt scoot nie yg xleh kena air. Lama dh x basuh moto nie, memanjang hujan jek...hmmm..
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 6:29 am

Mr Qass wrote:
Ok nak tanya geng2 semua, korg pernah basuh moto kt kedai x? Saya mcm suspen je tgk kederasan air dari water gun tu (betol ke apa yg aku ckp nie). Takut ada part2 yg sensitive kt scoot nie yg xleh kena air. Lama dh x basuh moto nie, memanjang hujan jek...hmmm..

Bahagian depan bawah lampu2 tue tak boleh tembak air..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
ponato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 6:33 am

tenkiu abg galol... nanti mau pi cari itu hero dgn serai wangi..

mmg saspen tgk depa basuh motor kat pusat carwash... setakat la ni tak penah try lagi la.. takut jgk nak try..

sekarang kat perlis/kedah ujan berterusan.. harap2 tak banjir lagi.. amin
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 6:51 am

encikgalol wrote:
Mr Qass wrote:
Ok nak tanya geng2 semua, korg pernah basuh moto kt kedai x? Saya mcm suspen je tgk kederasan air dari water gun tu (betol ke apa yg aku ckp nie). Takut ada part2 yg sensitive kt scoot nie yg xleh kena air. Lama dh x basuh moto nie, memanjang hujan jek...hmmm..

Bahagian depan bawah lampu2 tue tak boleh tembak air..

Tq bro galol!

Hmm... lepas nie nak gi cari hero tu gak.

Pasal serai wangi tu ada spray dia jual kt guardian. Slalu org beli time nk gi camping supaya nyamuk x geget. Tp moto bau serai laaa... kalo ride mlm2 suspen Oooooo...

Neutral
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 7:02 am

bro boleh kasi taruk itu produk (hero) punya gambar....
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 7:13 am

Mr Qass wrote:
encikgalol wrote:
Mr Qass wrote:
Ok nak tanya geng2 semua, korg pernah basuh moto kt kedai x? Saya mcm suspen je tgk kederasan air dari water gun tu (betol ke apa yg aku ckp nie). Takut ada part2 yg sensitive kt scoot nie yg xleh kena air. Lama dh x basuh moto nie, memanjang hujan jek...hmmm..

Bahagian depan bawah lampu2 tue tak boleh tembak air..

Tq bro galol!

Hmm... lepas nie nak gi cari hero tu gak.

Pasal serai wangi tu ada spray dia jual kt guardian. Slalu org beli time nk gi camping supaya nyamuk x geget. Tp moto bau serai laaa... kalo ride mlm2 suspen Oooooo...

Neutral

Nasib baik depa tak keluar spray pewangi petai/rebung/jering..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
razi wtx6544
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 7:43 am

BLB1231 wrote:
bro boleh kasi taruk itu produk (hero) punya gambar....
aduhh ..besok bule..ari ni idak ler teman bawok kehulu kehilior menatang tu ada tletak kat umah..mlm ni teman angkat gambor mlm kang teman post la dlm nik yek.. cheers
Back to top Go down
ponato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 8:10 am

cantekkk... thanks in advance..
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Tue Mar 29, 2011 4:57 pm

encikgalol wrote:
Mr Qass wrote:
Ok nak tanya geng2 semua, korg pernah basuh moto kt kedai x? Saya mcm suspen je tgk kederasan air dari water gun tu (betol ke apa yg aku ckp nie). Takut ada part2 yg sensitive kt scoot nie yg xleh kena air. Lama dh x basuh moto nie, memanjang hujan jek...hmmm..

Bahagian depan bawah lampu2 tue tak boleh tembak air..

Betul, jangan tembak air ke atas bahagian bawah lampu tu sebab kat situ segala bala wiring ada kat situ. Risiko tinggi utk shorting kalau sembur air kat situ.
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Wed Mar 30, 2011 8:11 am

akey_z wrote:
encikgalol wrote:
Mr Qass wrote:
Ok nak tanya geng2 semua, korg pernah basuh moto kt kedai x? Saya mcm suspen je tgk kederasan air dari water gun tu (betol ke apa yg aku ckp nie). Takut ada part2 yg sensitive kt scoot nie yg xleh kena air. Lama dh x basuh moto nie, memanjang hujan jek...hmmm..

Bahagian depan bawah lampu2 tue tak boleh tembak air..

Betul, jangan tembak air ke atas bahagian bawah lampu tu sebab kat situ segala bala wiring ada kat situ. Risiko tinggi utk shorting kalau sembur air kat situ.

bukan ker ader cover plastik hitam kat bawah tu scratch . AKu basuh muto kat umah pakai Katcher high power aquajet lg. siap tembak kat area bawah tu. stakat ni x pernah ada prob..lega. apapon lebih baik berhati2 Wink
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Wed Mar 30, 2011 8:08 pm

egeen486 wrote:
akey_z wrote:
encikgalol wrote:
Mr Qass wrote:
Ok nak tanya geng2 semua, korg pernah basuh moto kt kedai x? Saya mcm suspen je tgk kederasan air dari water gun tu (betol ke apa yg aku ckp nie). Takut ada part2 yg sensitive kt scoot nie yg xleh kena air. Lama dh x basuh moto nie, memanjang hujan jek...hmmm..

Bahagian depan bawah lampu2 tue tak boleh tembak air..

Betul, jangan tembak air ke atas bahagian bawah lampu tu sebab kat situ segala bala wiring ada kat situ. Risiko tinggi utk shorting kalau sembur air kat situ.

bukan ker ader cover plastik hitam kat bawah tu scratch . AKu basuh muto kat umah pakai Katcher high power aquajet lg. siap tembak kat area bawah tu. stakat ni x pernah ada prob..lega. apapon lebih baik berhati2 Wink

Memang kat bawah tu ada cover plastik hitam tapi kekadang kedudukan plastik tu tak betul mungkin disebabkan masa nak pasang lampu tambahan atau masa nak tukar lampu depan. Aku dah kene dah, lepas pancit air kat situ, lampu motor jadi bengong. Ada ke motor aku bila on lampu menyala lepas tu off lampu, lampu still menyala. Gelabah kejap aku time tu, biar dulu kering tempat tu then start enjin balik dah ok. Nasib baik beb.
Back to top Go down
razi wtx6544
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Thu Mar 31, 2011 5:44 am

BLB1231 wrote:
bro boleh kasi taruk itu produk (hero) punya gambar....

Bro BLB..ni spt yg djanjikan(padahal lambat pos gambir ni huahuahu)ni la upernye UV protection tu..lupa lak nama dia formahero.. n satu lg dh sapu permukaan x jd melekit or basah cos menatang ni dia anti statik...ok kot kalu guna...
Back to top Go down
johan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-03-28
Location : Sri Kembangan

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Fri Apr 01, 2011 7:41 am

Mr Qass wrote:
Ok nak tanya geng2 semua, korg pernah basuh moto kt kedai x? Saya mcm suspen je tgk kederasan air dari water gun tu (betol ke apa yg aku ckp nie). Takut ada part2 yg sensitive kt scoot nie yg xleh kena air. Lama dh x basuh moto nie, memanjang hujan jek...hmmm..

ada satu hari tu, aku isi minyak dkt shell nmpak jentera yg sama mcm baru habis dicuci. Nmpk mcm bangla yg cuci tu cuba2 start motor tapi tak hidup2, sampai pakai kick starter pulak aku tgk. Niat mmg nak antar cuci kat kedai, tapi ngeri pulak aku tgk. Ape bahagian yg kena tutup atau takleh kena air pada moto ni? Pada sesape yg penah antar cuci kat kedai, ok ka geng? Motor mcm dah lori sampah dah ni...
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Fri Apr 01, 2011 10:02 am

razi wtx6544 wrote:


ooo ini la produk tue yer.... akan saya cuba try cari di semua pasaraya yg berdekatan Very Happy
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Fri Apr 01, 2011 10:13 am

johan wrote:
Mr Qass wrote:
Ok nak tanya geng2 semua, korg pernah basuh moto kt kedai x? Saya mcm suspen je tgk kederasan air dari water gun tu (betol ke apa yg aku ckp nie). Takut ada part2 yg sensitive kt scoot nie yg xleh kena air. Lama dh x basuh moto nie, memanjang hujan jek...hmmm..

ada satu hari tu, aku isi minyak dkt shell nmpak jentera yg sama mcm baru habis dicuci. Nmpk mcm bangla yg cuci tu cuba2 start motor tapi tak hidup2, sampai pakai kick starter pulak aku tgk. Niat mmg nak antar cuci kat kedai, tapi ngeri pulak aku tgk. Ape bahagian yg kena tutup atau takleh kena air pada moto ni? Pada sesape yg penah antar cuci kat kedai, ok ka geng? Motor mcm dah lori sampah dah ni...

Dh try Johan and moto ok je start. Tips ikut yg otai2 ckp jgn suruh diorg tembak air kt bwh lampu tu, kalo nak tembak suruh dia aim jauh2 skit, xde la kuat pressure air tu.... Selamat mencuci sunny
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Fri Apr 01, 2011 10:23 am

aku xpenah pun basuh sendri..semua htr kedai jer!
setakat ni alhamdulillah ok jer walaupun dia sembur merata.
cuma aku pesan air tu jgn tajam sangat! Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Penjagaan Kosmetik SYM Anda   Today at 5:03 am

Back to top Go down
 
Penjagaan Kosmetik SYM Anda
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Penjagaan Kosmetik SYM Anda
» apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.
» UJI IQ anda
» Motor yg penah anda miliki dan rating
» Demak DForce 160cc - Apa pendapat anda..?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: