Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Air masuk dalam Injin

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
pokmuda
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 8
Join date : 2012-11-14
Age : 53
Location : Kota Bharu, Gua Musang, Kelantan

PostSubject: Air masuk dalam Injin   Wed Mar 20, 2013 4:58 pm

saya beli VTS200 bulan Okt 2012..pakai tiga bulan tak boleh start.
Hantar beli ke kedai yang dibeli
dua tiga hari kemudian..pergi ambil..rasa semacam jer.. tak seperti dulu

pakai dua tiga minggu kemudiaan...
nak tau apa yang berlaku...bila start keluar air berwarna merah dari ekzoz...haaa ( memang tak masuk akal )...

Cari lori ( sewa RM300) hantar gi kedai yang dibeli..
tak reti nak baiki katanya. Kira gi kira mari dia nak hantar ke Penang ( MForce ke rasanya )
hantar penang...9 hari kemudian motor siap...
geng nak tau..saya kena bayar RM 897.00

..menurutnya air masuk dalam injin..gasket rpsak..air cleaner ada air..dalam blok ada air..terpaksa tukar baru

sekarang dah ok.

persoalannya..kenapa air boleh masuk dalam air. Naik motor macam org lain juga biasa biasa jer..

sila sahabat beri pandangan..
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Air masuk dalam Injin   Thu Mar 21, 2013 10:36 am

saya tak de pandangan khusus tentang bab teknikal tu.
tapi nak ucap takziah lah...rasa nya tak patut sangat muto 3 bulan masuk air kita pulak kena bayar/tanggung kos padahal muto dlm waranti.
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Air masuk dalam Injin   Wed Apr 03, 2013 6:29 am

air dtg dari radiator...

penah sembang2 dgn owner yg kena kes camni...punca dari leaking kt gasket katanya... albino
Back to top Go down
Hj Abdul Rahman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-03-28
Age : 54
Location : Dengkil - MEX Highway - K.L

PostSubject: Re: Air masuk dalam Injin   Sat Apr 06, 2013 7:11 am

Salam, saya pun kena kes yang sama tapi lama lah skit motor 1 thn 2 bln kena 2 kali masa 16 ribu lebeh dan 26 ribu lebeh kali kedua. yang pertama tu kena 200 lbh dan kali kedua tu kena 500 lbh. baru ni recitifier pulak kena tak boleh cas bateri, tah apa lagi penyakit moto ni. Mohon pencerahan dari sahabatx.
Back to top Go down
redcylon
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 23
Join date : 2012-07-04

PostSubject: Re: Air masuk dalam Injin   Mon Apr 15, 2013 4:59 am

pokmuda wrote:
saya beli VTS200 bulan Okt 2012..pakai tiga bulan tak boleh start.
Hantar beli ke kedai yang dibeli
dua tiga hari kemudian..pergi ambil..rasa semacam jer.. tak seperti dulu

pakai dua tiga minggu kemudiaan...
nak tau apa yang berlaku...bila start keluar air berwarna merah dari ekzoz...haaa ( memang tak masuk akal )...

Cari lori ( sewa RM300) hantar gi kedai yang dibeli..
tak reti nak baiki katanya. Kira gi kira mari dia nak hantar ke Penang ( MForce ke rasanya )
hantar penang...9 hari kemudian motor siap...
geng nak tau..saya kena bayar RM 897.00

..menurutnya air masuk dalam injin..gasket rpsak..air cleaner ada air..dalam blok ada air..terpaksa tukar baru

sekarang dah ok.

persoalannya..kenapa air boleh masuk dalam air. Naik motor macam org lain juga biasa biasa jer..

sila sahabat beri pandangan..


Kenapa tak claim warranty je?
Back to top Go down
Hj Abdul Rahman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-03-28
Age : 54
Location : Dengkil - MEX Highway - K.L

PostSubject: Re: Air masuk dalam Injin   Mon Apr 15, 2013 6:04 am

Exceeding Warranty mileage at 10,000km gi tanya kat segambut, last saya hantar kat MC DONAS jln Ipoh. Bos MC DONAS expert motor Elegan/SYM dia X Modenas Crew, MForce punya service ctr and Segambut pun geng dia juga.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Air masuk dalam Injin   Today at 12:38 pm

Back to top Go down
 
Air masuk dalam Injin
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Air masuk dalam Injin
» Tayar bocor dan penampal
» New Joymax / GTS from SYM Taiwan
» Pelaburan yang sah dari cermin mata BNM dan syariah - Cyber Trust Fund Corp
» KHASIAT 10 SURAH SEBAGAI AMALAN HARIAN

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: