Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Prestasi Penggunaan Petrol

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
dmardz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-08-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Fri May 17, 2013 6:30 am

myi wrote:
Laa ingat kan pakai injection lagi jimat ?

mmg jimat le bro..hoho
Back to top Go down
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Fri May 17, 2013 7:48 am

dmardz wrote:
myi wrote:
Laa ingat kan pakai injection lagi jimat ?

mmg jimat le bro..hoho

Ikut speed kot...tapi kalu belasah sampai 120km/j mmg tak save compare VTS lari 100km/j !!!
Back to top Go down
dmardz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-08-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Fri May 17, 2013 9:48 am

myi wrote:
Ikut speed kot...tapi kalu belasah sampai 120km/j mmg tak save compare VTS lari 100km/j !!!

gua dr kapcai trus ke evo, nk compare tu rasenye stkt ni mmg jimat Very Happy
kalo isi ron95 rm20,boleh dpt 320-350km (bwk 100-110kmh).
lain org lain cite.. Wink
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Tue Jul 09, 2013 8:41 am

Is that the optimum for tyre pressure (front and rear) on normal riding?



unpro wrote:
Full tank 12 liter ~ RM25

will do at least 300km (tapi 350km camtu confirm habis minyak) Keep the rpm around 8k at 120kmph, kalau naik bukit jangan lah terjah jugak nak maintain 120kmph, dia mesti slow down sikit.

Tyre pressure mesti maintain 36psi blkg, 32psi depan, baru dia laju sikit. JANGAN MAIN KORNER TIME BASAH!!

CVT kena service every second oil change. DR pully is optional, kalau takde budget guna je OEM rollers.

Stay away from the side of large lorry, angin kuat will slow u down
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Tue Jul 09, 2013 8:54 am

atoks_11 wrote:
Is that the optimum for tyre pressure (front and rear) on normal riding?



unpro wrote:
Full tank 12 liter ~ RM25

will do at least 300km (tapi 350km camtu confirm habis minyak) Keep the rpm around 8k at 120kmph, kalau naik bukit jangan lah terjah jugak nak maintain 120kmph, dia mesti slow down sikit.

Tyre pressure mesti maintain 36psi blkg, 32psi depan, baru dia laju sikit. JANGAN MAIN KORNER TIME BASAH!!

CVT kena service every second oil change. DR pully is optional, kalau takde budget guna je OEM rollers.

Stay away from the side of large lorry, angin kuat will slow u down

tyre pressure tu keras skit, kalau nk yg optimum ikut seperti yg disarankan kt bawah seat. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Tue Jul 09, 2013 8:57 am

Thanks for your advice Mr Mie-G...


Mie-G wrote:
atoks_11 wrote:
Is that the optimum for tyre pressure (front and rear) on normal riding?



unpro wrote:
Full tank 12 liter ~ RM25

will do at least 300km (tapi 350km camtu confirm habis minyak) Keep the rpm around 8k at 120kmph, kalau naik bukit jangan lah terjah jugak nak maintain 120kmph, dia mesti slow down sikit.

Tyre pressure mesti maintain 36psi blkg, 32psi depan, baru dia laju sikit. JANGAN MAIN KORNER TIME BASAH!!

CVT kena service every second oil change. DR pully is optional, kalau takde budget guna je OEM rollers.

Stay away from the side of large lorry, angin kuat will slow u down

tyre pressure tu keras skit, kalau nk yg optimum ikut seperti yg disarankan kt bawah seat. Smile
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Today at 8:47 am

Back to top Go down
 
Prestasi Penggunaan Petrol
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...
» Bagaimana Nak Tingkatkan Prestasi CVT - TIP 1
» penggunaan GPS - pro n con
» Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM EVO 250-
Jump to: