Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Prestasi Penggunaan Petrol

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
BigBear
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2011-04-18

PostSubject: Prestasi Penggunaan Petrol    Tue Apr 19, 2011 5:01 am

Nak tanya

1) Evo ni injection dan pemahaman saya ianya lebih efisien dri segi penggunaan petrol. Betul ke? Compare dgn adik dia VTS banyak beza ka?

2) EVo ni ada masalah x dgn R0n95? ke nak kena bagi Ron97?

3) Ada terbaca pasal masalah sensor petrol? BOleh tahu masalah camner tuh?

Tq..
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Tue Apr 19, 2011 11:54 am

1. Beza efi dgn karburetor memang ada banyak..

2. Pengalaman saya yg dah pakai ron 97 dan ron 95 rasa mcm sama aje.. mungkin pakai ron 97 lebih sedap sebab minyak tu lagi mahal.. Very Happy

3. Sensor petrol ni bukan penyakit evo semata bahkan penyakit vts juga.. mcm penyakit keturunan.. masa mula pakai motot ni memang ada kena kejap.. pastu bila dah amalkan petua dan jampi serapah lepas isi minyak, penyakit ni pun dah sembuh.. cheers


Last edited by pakmattempe on Tue May 31, 2011 5:52 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
BigBear
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2011-04-18

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Tue Apr 19, 2011 12:17 pm

pakmattempe wrote:
1. Beza efi dgn karburetor memang ada banyak..

2. Pengalaman saya yg dah pakai ron 97 dan ron 95 rasa mcm sama aje.. mungkin pakai ron 97 lebih sedap sebab minyak tu lagi mahal.. Very Happy

3. Sensor petrol ni bukan penyakit evo semata bahkan penyakit vts juga.. mcm penyakit keturunan.. masa mula pakai motot ni memang ada kena kejap.. pastu bila dah amalkan petua dan jampi serapah lepas ini minyak, penyakit ni pun dah sembuh.. cheers

Beza banyak mana tuh... rasa rasa worth it ke untuk long term savings dia.. pasal evo ni maintenance dia kan tinggi sikit banding VTS... contoh.. kalau VTS bole pergi sejauh 150km untuk RM 10... jauh mana EVO boleh pi dengan RM10...

Bukan apa.. untuk daily ride... 100km/sehari... petrol consumption penting bagi saya.. dulu pakai elegan 172cc.. full tank takat 160-170km ajer.. sebab full throttle 120km.. dan berat badan..

perhaps evo lebih value long run walaupun harga lebih mahal.? more power to carry the berat dengan muatan therefore better fuel consumption... compare dgn 172 cc carburator camput muatan yg sama.. heheheh.
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Tue Apr 19, 2011 3:16 pm

RM20 - 300-320km

nak value for the long run...pakai vts
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Wed Apr 20, 2011 6:46 am

Kalu tanya pasal beza efi dgn karburettor memang ada beza. Tapi kalu tanya motor mana paling jimat minyak, sy rasa tak brapa kena la sebab cc pun dah berbeza.. Kalu compare moto mana paling jimat antara ele200 dgn vts itu memang kena tapi kalu nak compare dgn 250 memang tak kena la.. Unless nak compare evo ni dgn kawa atau blade atau cbr baru la adil sikit walaupun kategori berbeza..

Stakat ni saya dok kira evo ni penggunaan ron 95 = 7 sen se km. Dulu masa pakai LC saya kira 5 sen se km. Pada saya evo ni mahal 2 sen se km je berbanding LC dari segi fc nya.. Harap dpt membantu..
Back to top Go down
BigBear
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2011-04-18

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Mon Apr 25, 2011 5:29 am

pakmattempe wrote:
Kalu tanya pasal beza efi dgn karburettor memang ada beza. Tapi kalu tanya motor mana paling jimat minyak, sy rasa tak brapa kena la sebab cc pun dah berbeza.. Kalu compare moto mana paling jimat antara ele200 dgn vts itu memang kena tapi kalu nak compare dgn 250 memang tak kena la.. Unless nak compare evo ni dgn kawa atau blade atau cbr baru la adil sikit walaupun kategori berbeza..

Stakat ni saya dok kira evo ni penggunaan ron 95 = 7 sen se km. Dulu masa pakai LC saya kira 5 sen se km. Pada saya evo ni mahal 2 sen se km je berbanding LC dari segi fc nya.. Harap dpt membantu..

Betul.. cuma persoalan saya masa memula tanya, ialah kalau objective nak beli motor SYM jimat minyak petrol, antara VTS 200 dgn Evo 250i mana lagi power..

tapi citer basilah.. pasal saya dah book VTS pun. pikir pikir, kira kira, kos saving minyak tak cukup banding dgn additional kos EVO.. satu evo bole beli 2 VTS... hehehehe...

terima kasih atas pendapat semua...
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Mon Apr 25, 2011 6:37 am

Full tank 12 liter ~ RM25

will do at least 300km (tapi 350km camtu confirm habis minyak) Keep the rpm around 8k at 120kmph, kalau naik bukit jangan lah terjah jugak nak maintain 120kmph, dia mesti slow down sikit.

Tyre pressure mesti maintain 36psi blkg, 32psi depan, baru dia laju sikit. JANGAN MAIN KORNER TIME BASAH!!

CVT kena service every second oil change. DR pully is optional, kalau takde budget guna je OEM rollers.

Stay away from the side of large lorry, angin kuat will slow u down
Back to top Go down
BigBear
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2011-04-18

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Mon Apr 25, 2011 6:56 am

unpro wrote:
Full tank 12 liter ~ RM25

will do at least 300km (tapi 350km camtu confirm habis minyak) Keep the rpm around 8k at 120kmph, kalau naik bukit jangan lah terjah jugak nak maintain 120kmph, dia mesti slow down sikit.

Tyre pressure mesti maintain 36psi blkg, 32psi depan, baru dia laju sikit. JANGAN MAIN KORNER TIME BASAH!!

CVT kena service every second oil change. DR pully is optional, kalau takde budget guna je OEM rollers.

Stay away from the side of large lorry, angin kuat will slow u down

Thanks for the tips... i always avoid large lorries whether side or back or front.. hehehhe.. sacarryy wooo.... come to think of it. mana mana jalan pun scary woo... Very Happy

Tyre pressure keras tu. x risiko ke tayar blow?
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Mon Apr 25, 2011 9:42 am

Tayar OEM is Maxxis Pro, radial belt.

Nak blow cemana? Jangan lah ride turun tangga. Also, slow down for pot holes and such

STAY AWAY FROM SANDY/DIRTY ROAD SIDE. My tayar dah makan stapler gergasi hari tu...

IMHO, tayar pecah apabila terlalu lembik, menyebabkan sidewall berlaga dengan rim dan jalanraya.

p.s. : I think tayar motor ni agak cinonet. Kena buat weekly visual inspection. Try to keep it clean, kot2 lah dah benjol, kita boleh perasan.
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Tue Apr 26, 2011 3:27 pm

unpro wrote:
Full tank 12 liter ~ RM25

will do at least 300km (tapi 350km camtu confirm habis minyak) Keep the rpm around 8k at 120kmph, kalau naik bukit jangan lah terjah jugak nak maintain 120kmph, dia mesti slow down sikit.

Tyre pressure mesti maintain 36psi blkg, 32psi depan, baru dia laju sikit. JANGAN MAIN KORNER TIME BASAH!!

CVT kena service every second oil change. DR pully is optional, kalau takde budget guna je OEM rollers.

Stay away from the side of large lorry, angin kuat will slow u down

correction...tu FC VTS..EVO lain...bro tyre pressure tu tinggi sangat..32bklg 26 dpn will do
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Wed Apr 27, 2011 4:41 am

edi99 wrote:


correction...tu FC VTS..EVO lain...bro tyre pressure tu tinggi sangat..32bklg 26 dpn will do

dah try, tak best, motor jadi lembab.

worst bila hentam lubang the tayar will bottom out (sidewall hit rim)

then again, I only pump at the same station. Ralat kot meter dia Very Happy
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Thu Apr 28, 2011 8:49 am

unpro wrote:
edi99 wrote:


correction...tu FC VTS..EVO lain...bro tyre pressure tu tinggi sangat..32bklg 26 dpn will do

dah try, tak best, motor jadi lembab.

worst bila hentam lubang the tayar will bottom out (sidewall hit rim)

then again, I only pump at the same station. Ralat kot meter dia Very Happy

keras sangat pun x boleh gak...problem uneven thread wear akan jadi
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Tue May 31, 2011 5:57 am

Salam, apa pendapat kengkawan suma tentang penggunaan minyak petrol mana yg paling best? shel ke mobil ke eso ke bhp ke petronas ke caltex? Question
Back to top Go down
sabirdarus
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2011-05-18

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Wed Jun 15, 2011 7:49 pm

Aku guna GTS 200. Isi minyak full tank. Speed kadang-kadang 120Kmh, adakala tak sampai. Test guna minyak Esso dapat le... 400km++, Shell dapat 400++(kurang dari Esso), Petronas dapat dalam +-385km saja... Biasa setiap kali isi minyak aku akan set km. SYM GTS200 memang jimat ... 1km = 5sen... Jimat.
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Thu Jun 16, 2011 6:54 am

Secara rankingnya pada saya minyak esso yg paling best disamping smiles pointsnya diikuti dgn minyak bhp.. Very Happy
Back to top Go down
montyashley
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2012-04-24

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Tue Apr 24, 2012 4:00 pm

member i guna ron 95 dari shell dan petronas..x de masalah
Back to top Go down
saiful3809
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 86
Join date : 2011-12-28

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Thu Apr 26, 2012 8:18 am

aku guna ron95 x masalah..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Thu Apr 26, 2012 10:12 am

rasanya rata-rata guna Ron95 jer. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mearfi80
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2012-04-04
Age : 36
Location : Bertam, Kepala Batas, P. Pinang

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Thu Apr 26, 2012 8:46 pm

Stakat ni Alhamdulillah Siput aku ok je FCnyer kecuali masa pakai petronas la cm tinggi semua adalah RON95

1. 9 sen/km (Petronas)
2. 5 sen/km (Esso)
3. 7 sen/km (Esso)
4. 6 sen/km (Caltex)

sekian...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Fri Apr 27, 2012 4:32 am

aku pun ada perasan yang Petronas lagi cepat habis berbanding Esso. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
pahat
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 188
Join date : 2012-01-23

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Fri Apr 27, 2012 4:36 am



Gudd data bro!! I like it!! rajin2 tmbah data survey lgi!! Very Happy cheers study
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Fri Apr 27, 2012 6:30 am

setakat nie bg saya rangking utk kesedapan;

1)BHP
2)CALTEX
3)ESSO
4)SHELL
5)PETRONAS

juz my 2cent.......
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Fri Apr 27, 2012 12:00 pm

mearfi80 wrote:
Stakat ni Alhamdulillah Siput aku ok je FCnyer kecuali masa pakai petronas la cm tinggi semua adalah RON95

1. 9 sen/km (Petronas)
2. 5 sen/km (Esso)
3. 7 sen/km (Esso)
4. 6 sen/km (Caltex)

sekian...

2 x esso, kompius!
Back to top Go down
mearfi80
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2012-04-04
Age : 36
Location : Bertam, Kepala Batas, P. Pinang

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Wed May 02, 2012 5:40 am

hehehe TQ abg Din...yang esso tu..ada kkurangan prameter ujikaji..so sebenarnya FC dia sama dgn Caltex 6sen/km..tu kali ke 3 isi..kalo nk average FC utk ESSO (7+5+6)/3=6 sen/km jugak....

ADL BLL4477 wrote:
mearfi80 wrote:
Stakat ni Alhamdulillah Siput aku ok je FCnyer kecuali masa pakai petronas la cm tinggi semua adalah RON95

1. 9 sen/km (Petronas)
2. 5 sen/km (Esso)
3. 7 sen/km (Esso)
4. 6 sen/km (Caltex)

sekian...

2 x esso, kompius!
Back to top Go down
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Wed May 08, 2013 10:41 am

Laa ingat kan pakai injection lagi jimat ?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Prestasi Penggunaan Petrol    Today at 8:43 am

Back to top Go down
 
Prestasi Penggunaan Petrol
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...
» Bagaimana Nak Tingkatkan Prestasi CVT - TIP 1
» penggunaan GPS - pro n con
» Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM EVO 250-
Jump to: