Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 lampu bateri menyala sentiasa

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
jone262
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2013-02-18
Age : 41

PostSubject: lampu bateri menyala sentiasa   Fri Jun 14, 2013 12:45 pm

Salam otai2 semalaysia....
Nak minta pencerahan sikit.... moto baru 2200km. 4 bulan
pakai.... 
Tiba2 ptg ni lampu indicator bateri menyala x nak padam2...
Adakah ini petanda utk sesuatu masalah? Atau normal....
So far moto masih std... cuma psg box n pasang led light kat 
tempat kosong bwh signal kat fairing dpn jer....

Harap2 dpt pencerahan....
Back to top Go down
rahimb+
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2013-06-11
Age : 37
Location : Kuala Lumpur, Malaysia

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Sat Jun 15, 2013 3:18 am

better g check kat pomen laa aku rasa...maybe ade wiring yg x betul kot..
Back to top Go down
jone262
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2013-02-18
Age : 41

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Sun Jun 16, 2013 6:47 pm

Alhamdulillah dh settle.. bateri ok... ractifier ok... 
Yg x ok charge control unit... port dia kat bawah seat seblh 
kiri.. mujoq la masih dlm waranty... so tukar jer laaa...
Back to top Go down
rahimb+
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2013-06-11
Age : 37
Location : Kuala Lumpur, Malaysia

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Mon Jun 17, 2013 5:03 am

alhamdulillah...leh ride ke Siam pas ni..hehehehe
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Thu Aug 29, 2013 11:16 am

Battery indicator pada VTS 200 saya pun pun sentiasa menyala semenjak semalam. Mungkin saya kena masalah yg sama kot -- charge control unit. Berapa harga benda tu ya?

Bateri memang saya belum pernah ganti lagi semenjak beli scooter tu pada Dec 2011. Tapi nak start scooter tak ada masalah pulak. Maknanya bateri masih power lagi.
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Thu Aug 29, 2013 3:55 pm

Safuan66 wrote:
Battery indicator pada VTS 200 saya pun pun sentiasa menyala semenjak semalam.  Mungkin saya kena masalah yg sama kot -- charge control unit.  Berapa harga benda tu ya?

Bateri memang saya belum pernah ganti lagi semenjak beli scooter tu pada Dec 2011. Tapi nak start scooter tak ada masalah pulak.  Maknanya bateri masih power lagi.
CCU dlm Rm120 macam tu

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Fri Aug 30, 2013 6:57 am

Terima kasih. Boleh cadangkan di mana saya boleh beli CCU tu di Lembah Klang?
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Fri Aug 30, 2013 7:50 pm

Safuan66 wrote:
Terima kasih. Boleh cadangkan di mana saya boleh beli CCU tu di Lembah Klang?
Area mana bang?
Saya selalu gi Chuan Cycle PJ

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Sat Aug 31, 2013 7:28 am

Saya tinggal di Kapar, kerja di Jln Raja Laut, KL. Memang akan melalui PJ sebab perjalanan saya melalui NKVE dan Federal Highway.

Kalau Chuan Cycle PJ ada jual benda tu mungkin saya beli kat situ ajelah.

Apa kesannya kalau saya tak tukar alat tu dgn segera? Adakah ia boleh merosakkan sistem elektronik pada scooter saya?

Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Sun Sep 01, 2013 7:34 am

Safuan66 wrote:
Saya tinggal di Kapar, kerja di Jln Raja Laut, KL.  Memang akan melalui PJ sebab perjalanan saya melalui NKVE dan Federal Highway.

Kalau Chuan Cycle PJ ada jual benda tu mungkin saya beli kat situ ajelah.

Apa kesannya kalau saya tak tukar alat tu dgn segera?  Adakah ia boleh merosakkan sistem elektronik pada scooter saya?

Kesannya kalau tak ditukar dengan kadar segera anda mungkin akan tersadai diatas lebuh raya kerana bateri sudah hilang kuasa. Itu adalah pandangan saya yang pernah terkena.
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Mon Sep 02, 2013 5:42 am

mkgibran wrote:
Safuan66 wrote:
Saya tinggal di Kapar, kerja di Jln Raja Laut, KL.  Memang akan melalui PJ sebab perjalanan saya melalui NKVE dan Federal Highway.

Kalau Chuan Cycle PJ ada jual benda tu mungkin saya beli kat situ ajelah.

Apa kesannya kalau saya tak tukar alat tu dgn segera?  Adakah ia boleh merosakkan sistem elektronik pada scooter saya?

Kesannya kalau tak ditukar dengan kadar segera anda mungkin akan tersadai diatas lebuh raya kerana bateri sudah hilang kuasa. Itu adalah pandangan saya yang pernah terkena.
Hmmm... Maknanya lampu petunjuk tu ialah "low battery indicator", ya? Logik juga tu. Sebab saya tak pernah ganti bateri lagi semenjak beli scooter tu. Biasanya jangka hayat bateri ni hanya setahun lebih aje, kan?

Okay, kalau gitu saya nak spare satu bateri baru letak bawah seat tu. Sayang pulak nak tukar terus sebab buat masa ni senang aje nak start scooter tu. Harga bateri tak sampak RM200, kan?

Bro, saya nak tanya betul ke kalau bateri dah lemah, kick starter pun tak boleh guna utk start scooter tu?

Thanks bro mkgibran.
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Mon Sep 02, 2013 12:52 pm

Safuan66 wrote:
mkgibran wrote:
Safuan66 wrote:
Saya tinggal di Kapar, kerja di Jln Raja Laut, KL.  Memang akan melalui PJ sebab perjalanan saya melalui NKVE dan Federal Highway.

Kalau Chuan Cycle PJ ada jual benda tu mungkin saya beli kat situ ajelah.

Apa kesannya kalau saya tak tukar alat tu dgn segera?  Adakah ia boleh merosakkan sistem elektronik pada scooter saya?

Kesannya kalau tak ditukar dengan kadar segera anda mungkin akan tersadai diatas lebuh raya kerana bateri sudah hilang kuasa. Itu adalah pandangan saya yang pernah terkena.
Hmmm...  Maknanya lampu petunjuk tu ialah "low battery indicator", ya?  Logik juga tu.  Sebab saya tak pernah ganti bateri lagi semenjak beli scooter tu.  Biasanya jangka hayat bateri ni hanya setahun lebih aje, kan?  

Okay, kalau gitu saya nak spare satu bateri baru letak bawah seat tu.  Sayang pulak nak tukar terus sebab buat masa ni senang aje nak start scooter tu.  Harga bateri tak sampak RM200, kan?

Bro, saya nak tanya betul ke kalau bateri dah lemah, kick starter pun tak boleh guna utk start scooter tu?  

Thanks bro mkgibran.
Salam bro, bateri siput ni boleh bertahan lebih dari dua tahun kalau tidak terlalu dibebankan dengan kilauan lampu lampu tambahan dan CCU atau regulator / rectifier berfungsi dengan baik. Bateri ori YUASA ini dijual diantara RM 120 ke RM140 (mungkin ada tempat yang jual lebih murah lagi)
T kasih
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Mon Sep 02, 2013 1:02 pm

Bro terlupa nak jawab pasal kick stater tu, kalau beteri waek kick starter sepatutnya masih boleh menghidupkan siput ni tapi nak kena hentak beberapa kali lah bergantung kepada tahap lemahnya bateri. Tapi kalau bateri terlalu lemah siput tidak akan dapat dihidupkan dengan kick starter - ini bersandarkan pada pengalaman saya sendiri. Jadi elakan lah dari menggunakan bateri dah hampir kepada jangka hayatnya. Kalau siput bro tu baru setahun lebih dan tidak ada masalah charging sepatutnya bateri tu masih mampu bertahan lagi - sebaiknya minta makenik yang pakar dalam wiring untuk buat pemeriksaan dengan mengunakan dc meter untuk check CCU dan bateri. Ada baik juga kalau bro tambahkan volt meter supaya senang dapat monitor keadaan bateri semasa menunggang samada ada charging atau pun tidak (Kos kalau buat sendiri dengan beli dc meter 12 V ni kat ebay tak sampai pun RM20)
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Tue Sep 03, 2013 4:27 am

mkgibran wrote:
Bro terlupa nak jawab pasal kick stater tu, kalau beteri waek kick starter sepatutnya masih boleh menghidupkan siput ni tapi nak kena hentak beberapa kali lah bergantung kepada tahap lemahnya bateri. Tapi kalau bateri terlalu lemah siput tidak akan dapat dihidupkan dengan kick starter - ini bersandarkan pada pengalaman saya sendiri. Jadi elakan lah dari menggunakan bateri dah hampir kepada jangka hayatnya. Kalau siput bro tu baru setahun lebih dan tidak ada masalah charging sepatutnya bateri tu masih mampu bertahan lagi - sebaiknya minta makenik yang pakar dalam wiring untuk buat pemeriksaan dengan mengunakan dc meter untuk check CCU dan bateri. Ada baik juga kalau bro tambahkan volt meter supaya senang dapat monitor keadaan bateri semasa menunggang samada ada charging atau pun tidak (Kos kalau buat sendiri dengan beli dc meter 12 V ni kat ebay tak sampai pun RM20)
Bro ada pasang dc volt meter tu pada scooter tu ke?  Ada gambar di mana bro pasang benda tu? Meter tu jenis splash proof ke?  Takut nanti kena hujan atau masa cuci motor masuk air pulak?

Saya kerja di Jln Raja Laut, KL.  Mungkin tengahari nanti nak pergi pusat service Sym di Segambut tu.  Tak tahulah berapa kena "ketuk" nanti. Sad 

Terima kasih banyak kerana membantu.

Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Tue Sep 03, 2013 8:39 am

Safuan66 wrote:
mkgibran wrote:
Bro terlupa nak jawab pasal kick stater tu, kalau beteri waek kick starter sepatutnya masih boleh menghidupkan siput ni tapi nak kena hentak beberapa kali lah bergantung kepada tahap lemahnya bateri. Tapi kalau bateri terlalu lemah siput tidak akan dapat dihidupkan dengan kick starter - ini bersandarkan pada pengalaman saya sendiri. Jadi elakan lah dari menggunakan bateri dah hampir kepada jangka hayatnya. Kalau siput bro tu baru setahun lebih dan tidak ada masalah charging sepatutnya bateri tu masih mampu bertahan lagi - sebaiknya minta makenik yang pakar dalam wiring untuk buat pemeriksaan dengan mengunakan dc meter untuk check CCU dan bateri. Ada baik juga kalau bro tambahkan volt meter supaya senang dapat monitor keadaan bateri semasa menunggang samada ada charging atau pun tidak (Kos kalau buat sendiri dengan beli dc meter 12 V ni kat ebay tak sampai pun RM20)
Bro ada pasang dc volt meter tu pada scooter tu ke?  Ada gambar di mana bro pasang benda tu? Meter tu jenis splash proof ke?  Takut nanti kena hujan atau masa cuci motor masuk air pulak?

Saya kerja di Jln Raja Laut, KL.  Mungkin tengahari nanti nak pergi pusat service Sym di Segambut tu.  Tak tahulah berapa kena "ketuk" nanti. Sad 

Terima kasih banyak kerana membantu.

Salam bro, saya dah pasang volt meter ni kat setahun yang lalu - buat sendiri aje - pasang pada penutup handle bahagian tengah (nak kena tebuk plastic penutup tu untuk masukkan meter ni dan meter yang sya beli kat ebay ni bukan setakat splash proof bahkan water proof boleh rendam terus dalam air ) - nanti saya ambil gambil dan upload kat cni. Saya terkena rectifier kong 2x jadi bila pasang volt meter ni rasa yakin lah sikit pasal kita boleh lihat sendiri pergerakan voltan bateri ni masa start siput masa on kan lampu dan sebagainya.

Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Tue Sep 03, 2013 9:36 am

Tak sempat nak pergi Sym service center tghari tadi. Tunda ke besoklah nampaknya.

Saya ada digital multimeter kat rumah tu. Nanti balik, insyaAllah, nak tengok voltage pada battery tu. Heran jugak sebab bateri masih okay lagi walaupun saya kena kejadian penunjuk "low battery" tu menyala semenjak 28 Ogos lepas. Nak kata rectifier "kong" mesti bateri dah jadi lemah dan motor tak boleh start. Buat masa ni, alhamdulillah, masih mudah utk start -- sekali tekan ignition button aje dah start.

Apa jenama dan kod produk utk volt meter tu?
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Tue Sep 03, 2013 9:41 am

Safuan66 wrote:
Tak sempat nak pergi Sym service center tghari tadi.  Tunda ke besoklah nampaknya.

Saya ada digital multimeter kat rumah tu.  Nanti balik, insyaAllah, nak tengok voltage pada battery tu.  Heran jugak sebab bateri masih okay lagi walaupun saya kena kejadian penunjuk "low battery" tu menyala semenjak 28 Ogos lepas.  Nak kata rectifier "kong" mesti bateri dah jadi lemah dan motor tak boleh start.  Buat masa ni, alhamdulillah, masih mudah utk start -- sekali tekan ignition button aje dah start.

Apa jenama dan kod produk utk volt meter tu?
Salam ,bro masuk website ebay search : "mini volt meter waterproof" akan keluar beraneka meter dan bermacam warna led untuk dipilih
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Tue Sep 03, 2013 9:51 am

Saya search di ebay, kebanyakan bentuk 4 segi aje.  Ada satu bentuk bulat tapi mahal sungguh - lebih 30 US dollars.

http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p2047675.m570.l1313.TR2.TRC1.A0.Xwaterproof+volt+meter&_nkw=waterproof+volt+meter&_sacat=0&_from=R40
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Tue Sep 03, 2013 12:57 pm

Safuan66 wrote:
Saya search di ebay, kebanyakan bentuk 4 segi aje.  Ada satu bentuk bulat tapi mahal sungguh - lebih 30 US dollars.

http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p2047675.m570.l1313.TR2.TRC1.A0.Xwaterproof+volt+meter&_nkw=waterproof+volt+meter&_sacat=0&_from=R40
Saya guna yang macam ini :

http://www.ebay.com/itm/K1BO-Waterproof-DC-2-5-to-30V-Red-LED-Panel-Meter-DC-Digital-Voltmeter-Two-wire-/251269400437?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a80d2c775

Harga tukar duit Malaysia tak sampai RM15 dengan pos percuma
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Tue Sep 03, 2013 5:56 pm

Ya, murah meter tu. Thanks. Rasanya pasang kat Ninja250R pun boleh kot. He he he... Boleh beli dua nanti. Satu LED merah, satu lagi hijau.
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Mon Sep 09, 2013 2:01 pm

Dah hantar workshop tadi. Yg kelakarnya bila nak hantar pagi tadi penunjuk "low battery" tu padam pulak sedangkan sebelum ni asyik menyala aje walaupun enjin dah hidup.

Rupanya "connection" pada "battery terminals" tu longgar sikit. Orang kedai dah ketatkan.

Walau bagaimana pun terbang juga RM110 sebab buat cvt service, ganti air filter dan rollers (TAA-14g).
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: lampu bateri menyala sentiasa   Today at 1:30 pm

Back to top Go down
 
lampu bateri menyala sentiasa
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» lampu bateri menyala sentiasa
» Regulator Rectifier VTS 200 hangus
» tak boleh start dgn tarik brake belakang
» lampu led utk brek kt coocase v5 tk menyala
» Signal Kanan Menyala Lebih Laju Dari Kiri

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: