Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
advanzato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2012-12-28
Age : 41
Location : Bandar Sg Long, Kajang

PostSubject: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Sat Dec 29, 2012 1:09 pm

Salam kengkawan...

Guys, nih 1st time aku post dalam forum nih sebab aku baru jer 5 hari amek siput VTS 200 kat Wilhin Motors Balakong... Meter pun dah nak jejak 500km dah sebab masa dapat arituh aku terus merayau seluruh KL sampai ke Shah Alam nun...

Disebabkan aku newbie lagi nih, aku nak tanya soalan yg pelik sikit nih....

Betul ke kalau aku letak switch lampu kat tengah, HID bulat tuh jer menyala? Pastu kalau aku letak hujung baru headlamp ngan HID serentak menyala... Tapi bila aku letak highbeam pulak HID menyala ngan lampu projector kat tengah2 HID tuh tapi headlamp lak padam......

Memang camnih ke...?

By the way, motor lom gi servis pertama pun... Rolling Eyes
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Sat Dec 29, 2012 5:39 pm

Berbelit jugak statement brother ni, kalau on high beam yang low beam mesti lah kena padam ,adakah sdr maksudkan yang lampu low beam masih menyala bilamana on high beam ? Kalau jawapan ya memang wiring dah short dan hantar pergi kedai yang beli tu suruh dia perbaiki
Back to top Go down
advanzato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2012-12-28
Age : 41
Location : Bandar Sg Long, Kajang

PostSubject: Re: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Sun Dec 30, 2012 4:25 am

mkgibran wrote:
Berbelit jugak statement brother ni, kalau on high beam yang low beam mesti lah kena padam ,adakah sdr maksudkan yang lampu low beam masih menyala bilamana on high beam ? Kalau jawapan ya memang wiring dah short dan hantar pergi kedai yang beli tu suruh dia perbaiki

Errr...memang betul ler ekk kalau kita highbeam lampu lowbeam akan terpadam...? Bukan apa, aku ingat macam stail keta bila kita highbeam lampu lowbeam akan menyala jugak, tu yg nampak terang tuh.... Sama jugak ngan motor2 kapcai jugak, kalau highbeam 2 2 akan menyala...

Tapikan, bila kita tekan suis PASS masa bukak lampu lowbeam bole pulak lowbeam tuh tak padam.... Menyala gak 2 2 yer.... Question
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Sun Dec 30, 2012 5:13 am

advanzato wrote:
mkgibran wrote:
Berbelit jugak statement brother ni, kalau on high beam yang low beam mesti lah kena padam ,adakah sdr maksudkan yang lampu low beam masih menyala bilamana on high beam ? Kalau jawapan ya memang wiring dah short dan hantar pergi kedai yang beli tu suruh dia perbaiki

Errr...memang betul ler ekk kalau kita highbeam lampu lowbeam akan terpadam...? Bukan apa, aku ingat macam stail keta bila kita highbeam lampu lowbeam akan menyala jugak, tu yg nampak terang tuh.... Sama jugak ngan motor2 kapcai jugak, kalau highbeam 2 2 akan menyala...

Tapikan, bila kita tekan suis PASS masa bukak lampu lowbeam bole pulak lowbeam tuh tak padam.... Menyala gak 2 2 yer.... Question

Hmm kalau dua dua nyala alamat tak lama lah jangka hayat regulator/rectifier tu..sebijik lampu headlight tu 55 watt kalau 2 bijik 110 watt tambah lagi signal light 21 watt sebijik dah tu kalau guna hazard light 21 watt x 4 = 84watt tambah headlight 110 watt (kalau nyala dua dua sekali lah) jadi total 194 watt (kalau tak silap jumlah watt "selamat" untuk siput ni 110 watt saja) jadi dalam ertikata yang lain memang rectifier dengan coil mudah overheated dan yang pastinya tak akan dapat bertahan lama...
Back to top Go down
advanzato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2012-12-28
Age : 41
Location : Bandar Sg Long, Kajang

PostSubject: Re: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Sun Dec 30, 2012 11:01 am

mkgibran wrote:
advanzato wrote:
mkgibran wrote:
Berbelit jugak statement brother ni, kalau on high beam yang low beam mesti lah kena padam ,adakah sdr maksudkan yang lampu low beam masih menyala bilamana on high beam ? Kalau jawapan ya memang wiring dah short dan hantar pergi kedai yang beli tu suruh dia perbaiki

Errr...memang betul ler ekk kalau kita highbeam lampu lowbeam akan terpadam...? Bukan apa, aku ingat macam stail keta bila kita highbeam lampu lowbeam akan menyala jugak, tu yg nampak terang tuh.... Sama jugak ngan motor2 kapcai jugak, kalau highbeam 2 2 akan menyala...

Tapikan, bila kita tekan suis PASS masa bukak lampu lowbeam bole pulak lowbeam tuh tak padam.... Menyala gak 2 2 yer.... Question

Hmm kalau dua dua nyala alamat tak lama lah jangka hayat regulator/rectifier tu..sebijik lampu headlight tu 55 watt kalau 2 bijik 110 watt tambah lagi signal light 21 watt sebijik dah tu kalau guna hazard light 21 watt x 4 = 84watt tambah headlight 110 watt (kalau nyala dua dua sekali lah) jadi total 194 watt (kalau tak silap jumlah watt "selamat" untuk siput ni 110 watt saja) jadi dalam ertikata yang lain memang rectifier dengan coil mudah overheated dan yang pastinya tak akan dapat bertahan lama...

Ooooo...ok... Rasional gak jawapan nih.... Mekasih bro atas penerangan....
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Mon Dec 31, 2012 2:55 am

motor kita ni , stended maner ada HID bro... dia guna bulb H7 besa jer...
Back to top Go down
advanzato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2012-12-28
Age : 41
Location : Bandar Sg Long, Kajang

PostSubject: Re: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Mon Dec 31, 2012 4:18 am

azhar wrote:
motor kita ni , stended maner ada HID bro... dia guna bulb H7 besa jer...

Bro...yg aku maksudkan HID tuh yg bulat cam lampu Iron Man tuh......
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Mon Dec 31, 2012 4:59 am

advanzato wrote:
azhar wrote:
motor kita ni , stended maner ada HID bro... dia guna bulb H7 besa jer...

Bro...yg aku maksudkan HID tuh yg bulat cam lampu Iron Man tuh......


....ooooohh... itu di panggil "led ring"
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Wed Jan 09, 2013 4:03 am

hazard light mmg standed takde kan? sbb aku tak nampak pon mentol kat tpt lampu tu... sorry tanya sbb baru 3 hari angkat moto... nak start pon terkial2 haritu sbb lupa angkat tongkat
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Wed Jan 09, 2013 5:34 am

hazard ada, tapi lampu yg menyala signal kiri kanan.

yang takde running light.

tempat kosong yg takde mentol tu, biasanya jadi sumber inspirasi utk warga siput gondang yg rajin hias menghias utk tambah lampu disitu sebagai running light (perlukan sedikit modal dan wiring ringkas je)
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Wed Jan 09, 2013 5:47 am

erwanshah wrote:
hazard light mmg standed takde kan? sbb aku tak nampak pon mentol kat tpt lampu tu... sorry tanya sbb baru 3 hari angkat moto... nak start pon terkial2 haritu sbb lupa angkat tongkat


Hazard light standard sememangnya menggunakan lampu signal keempat empat bijik tu bila diaktifkan suis.Tempat kosong yang tak ada mentol tu sebenarnya untuk fog light (lambu kabus) sebab tu sebelah suis fog light tu telah pun disediakan ruang untuk letak satu suis tambahan untuk kegunaan fog light ni.
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Thu Jan 10, 2013 2:16 pm

Cam berminat pulak nak tambah lampu kat situ.. Ada sesiapa yg bole tambah racun katne nak bikin murah2... Hmm, aku strobe light tu diorang letak kat situ jugak eh
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Fri Jan 11, 2013 2:55 am

erwanshah wrote:
Cam berminat pulak nak tambah lampu kat situ.. Ada sesiapa yg bole tambah racun katne nak bikin murah2... Hmm, aku strobe light tu diorang letak kat situ jugak eh

Kalau DIY kos lampu, socket dan sedikit wire tu tak sampai pun RM20 tapi kalau hantar pi mekanik rasanya tak kurang dari RM50
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Fri Jan 11, 2013 2:58 am

mkgibran,

ko DIY ke fog lamp tu?
sambung kat wire mana?
kalau dengar cam senang nak jugak try.. haha
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Fri Jan 11, 2013 3:00 am

erwanshah wrote:
mkgibran,

ko DIY ke fog lamp tu?
sambung kat wire mana?
kalau dengar cam senang nak jugak try.. haha

Sambungan pada socket headlight tu (ambil supply pada ring LED) dan sebaiknya pasang satu suis supaya boleh control
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?   Today at 11:07 pm

Back to top Go down
 
Lampu headlight memang tak menyala ke kalau highbeam?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» lampu bateri menyala sentiasa
» lampu led utk brek kt coocase v5 tk menyala
» Lampu bawah seat menyala walaupun seat da turun
» Lampu brake blakang x menyala
» Signal Kanan Menyala Lebih Laju Dari Kiri

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: