Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Sembang Teknikal SYM JET POWER 125

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
jibammm
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-06-09
Age : 36

PostSubject: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Sun Jun 09, 2013 6:38 am

Baru nak buka topic JET ni...... tengah mencari menunggang2 JET ni. dah cari dah kat forum yg lain2 .... tapi kurang


Apa kata penunggang2 di forum ni.

Moderator .... kalau salah section tolong betulkan.
Back to top Go down
jibammm
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-06-09
Age : 36

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Tue Jun 11, 2013 6:20 pm

jibammm wrote:
Baru nak buka topic JET ni...... tengah mencari menunggang2 JET ni. dah cari dah kat forum yg lain2 .... tapi kurang


Apa kata penunggang2 di forum ni.

Moderator .... kalau salah section tolong betulkan.


up ..... masih tiada review ....penunggang2 JET ni???
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Wed Jun 12, 2013 4:49 am

jarang nampak jet dijalanan..mungkin tak ramai lg yg pki
Back to top Go down
jibammm
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-06-09
Age : 36

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Sun Jun 16, 2013 8:22 pm

zubirdaud wrote:
jarang nampak jet dijalanan..mungkin tak ramai lg yg pki


ada gak nampak....... jarang2 ..... tunggu review..... yg dah tunggang...
Back to top Go down
QS 5134 A
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2013-10-16
Age : 28

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Wed Oct 16, 2013 6:47 am

salam 1 malaysia..sy dah pakai dekat sebulan...so far ok laa..tp skuter ni ada tukar minyak gearbox gak ke?
Back to top Go down
QS 5134 A
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2013-10-16
Age : 28

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Thu Oct 17, 2013 3:04 am

org x minat ke skut ni?
Back to top Go down
melangk0la
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2013-12-19
Age : 28

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Thu Dec 19, 2013 5:29 am

saya baru dapat je jet 125 ni 6/12/2013. tapi baru guna dua hr starter xleh guna. tayar gelong.pastu time benti xtekan minyak pon tetap jalan. kenapa yer.. rasa tension plak bila start ngn kick..sakit kaki..macam nk teriak...
Back to top Go down
melangk0la
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2013-12-19
Age : 28

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Thu Dec 19, 2013 5:30 am

da antaq kilang seminggu tp tetap sama gak masa amik kemarin.
Back to top Go down
adi-helmi-jaini
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2013-12-21
Age : 27

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Sat Dec 21, 2013 1:30 pm

salam dari sabah.
pakai Jet sdh lebih kurang dua minggu.
overall okay Smile
di sabah macam sangat susah nak jumpa orang pakai scooter ni
Back to top Go down
melangk0la
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2013-12-19
Age : 28

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Tue Dec 31, 2013 10:50 am

skrg moto da okay..huhu..leh manje2 ngn moto la pasni..kat area penang jarang gak ada org pakai jet power ni.so far syokla sb baru...huhu
tp ritu da pakcik tu tegoq..dia cakap la "moto sym ni xlaku kalo jual"
dalam hati sakitnye... bukan nk jual pakcik oii..nk guna okay..nsb baek aku ni baek.senyum jala kat pakcik tu.
yang bess sikitla kate pakciktu..."kaler ni cantik jugak ye.."

aku nek jet power 125 kuning..mmg cunlah..keke
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Wed Jan 08, 2014 11:36 am

meriah jgk rupanya thread ni..hehe..
post gambar la cik melangk0la jet power tu.. Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
melangk0la
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2013-12-19
Age : 28

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Thu Jan 09, 2014 6:21 am

Hehe...comey sangat.malu nk pos...bukan tuan dia malu tp moto tu malu.kikiki
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Thu Jan 09, 2014 6:26 am

comel tu motor ni! Cool 

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
melangk0la
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2013-12-19
Age : 28

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Thu Jan 09, 2014 6:58 am

Haaa y tula.kiki..tp y kita da karpet merah.kikiki
Back to top Go down
amiaq
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2014-02-21
Age : 33

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Fri Feb 21, 2014 4:40 pm

Saya dh kat 4 bulan pakai jet power. Mileage kat 800 km. So far alhamdulillah takde masalah. Sodap je bawak. Gi bengkel sekali je masa 1st ganti minyak itam.
Pickup baguih, cuma takleh nak race ngan kapcai2 lain la. Top speed diorg lg power.
Design puas hati. Org usha2 gak kalau stop kat traffic light ngan masa parking. Masih jarang ada kat kuantan nih.
Tu sket update dr rider saya Wink
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Tue Feb 25, 2014 4:11 am

amiaq wrote:
Saya dh kat 4 bulan pakai jet power. Mileage kat 800 km. So far alhamdulillah takde masalah. Sodap je bawak. Gi bengkel sekali je masa 1st ganti minyak itam.
Pickup baguih, cuma takleh nak race ngan kapcai2 lain la. Top speed diorg lg power.
Design puas hati. Org usha2 gak kalau stop kat traffic light ngan masa parking. Masih jarang ada kat kuantan nih.
Tu sket update dr rider saya Wink
terima kasih dan tahniah bro!
tepek la gambar sekeping dua! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
SayaYangMaco
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2014-04-28
Age : 26

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Mon Apr 28, 2014 12:28 pm

dah 4 bulan pakai jet power ni,..memang power ,injin bagus boleh tahan panas, pernah bawak dari kuala terengganu ke kota baru,.. ambik masa dlm 3jam lebih kurang,bedesup lari, try pulas rapat trotel..hahaha hambik kau 140km/h jejak woooo affraid ,...tapi semalam injin mati tiba2 masa turun bukit, ingat drive belt putus, bukak tengok drive belt ok cantik je,...tak tahu apa sebab,..kot-kot piston pecah  Laughing ....sekarang motor tu dah masuk icu Sad
Back to top Go down
ruzlanm
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2012-09-02
Age : 50
Location : puchong

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Fri May 23, 2014 7:24 pm

Awal bulan 4/2014 ambe beli sym power jet ni untuk anak lelaki amba buat ulang alik ke kolej.
Alhamdullah enjin senyap dan pikup boleh ler..sedap menciluk.

Skuter ni amat sesuai untuk dalam bandar dengan ruang storage muat untuk baju hujan dan sedikit barangan peribadi seperti beg kecil tetapi tidak muat untuk helmet.

Pengunaan minyak agak jimat jugak dalam 40km/1 liter. Satu tangki boleh muat 4.5 litter

Setakat yang ambe test...(selepas servis pertama) kelajuang skuter ni 140km/j atau dlm bacaan gps 120km/j dan mampu memotong ex5 standard dgn selambe panda hehehe

Jika niat korang beli moto ni lepas tu nak jual..lupakan lah sebab market value utk secondhand tidak memberangsangkan. Tapi jika pakai utk ketenagan jiwa tanpa perlu kunci depan belakang, skuter ni adalah pilihan yg tepat kerana pencuri tak berminat utk menjeling pun.

Harga masa beli rm4600 cash. Ikut servey skuter ni paling murah berbanding pesaing(yamaha ego) dgn cc125 berbanding ego cc115. Spare part pun murah dan senag dapat di seluruh malaysia.

Ditempekkan sedikit gambo untuk tontonan umum (U) dan tiada unsur2 keganasan (sx)

#1

Design yang menarik.

#2

Yang paling aku suka adanya suis on/of lampu led/lampu besar dan suis buka seat.

#3

Penel meter....masa ni odo x sampai 300km lagi.

#4

Sisi kanan depan...build in led. Siang pakai lampu ni jer.,

#5

Sisi belakang kotak gear

#6

Sisi belakang kanan

p/s..
Saya adalah pemilik vts200 se tahun 2012. Alhamdulilah belum ada masalah dan odo 32,000


Last edited by ruzlanm on Wed Dec 03, 2014 5:20 pm; edited 2 times in total
Back to top Go down
SayaYangMaco
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2014-04-28
Age : 26

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Sat May 24, 2014 4:01 pm

dah masuk minggu ke empat, aku punya jet power belum siap, valve bengkok Sad Sad
Back to top Go down
elzapenang
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2014-05-25
Age : 26

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Sun May 25, 2014 6:23 am

Assalamualaikum wbt.. sy xtaw pasaipa sy asa nk mrh ja bila org duk pji motor ni jet power 125..psai motor sy.. scooter tu.. setiap bln buat masalah. Sy bli bln 1 2014, skg bln 5 2014.. 2xmasuk kilang.. 1x masuk bngkel.. sy pakai 1 bln ja dy xbuat hal.. bln 1... bln 3, 4, 5.. mmg sakit hati..
Back to top Go down
SayaYangMaco
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2014-04-28
Age : 26

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Sun May 25, 2014 3:06 pm

akhirnya siap juga jet power aku,... Very Happy , injin lancar macam biasa,...pomen siap pesan, jgn lenjang dulu  Laughing Laughing
Back to top Go down
ruzlanm
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2012-09-02
Age : 50
Location : puchong

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Sun May 25, 2014 3:32 pm

Valve bengkok?..macamana boleh sampai macam tu incik SayaYangMaco.
Utk incik elzapenang, apa masalah moto tu sampai 2x masuk kilang. Teruk
betul tu!

Oklah..Bila kita beli moto baru, tokey kedai pesan supaya tidak bawak moto melebihi 100km/j..kenapa ya?
Sebab biasanya kedai bubuh minyak hitam jenis biasa yg murah(mineral base 20w50).Tujuannya untuk
membuang sakibaki besi yang ada dalam enjin baru.  

Oleh itu sebelum sampai  1st servis 300 atau 500km tidak digalakan full throttle atau bawa pada kelajuan statik melainkan jika kita pakai dari jenis semi sintatik 10w/40k.

*Amba difahamkan dari google, apa jenis minyak hitam mineral base yg kelikatan 20w tidak sesuai untuk skuter dan tidak disarankan oleh pengilang.
*Minyak hitam skuter yang disyorkan selepas 1st servis adalah dari gred 10w40  semi sintatic dan penukaran boleh dibuat diantara 2000-3000km. Sebenarnya lagi rendah value 'W" lagi cairlah minyak itu dan lagi mahalah harganya.


Minyak hitam yang ambe guna untuk vts200 & powerjet 125. Vts ambe sekarang dah 34,000km dan masih steady dengan purata kelajuan amba perah dalam 120km/j.
Back to top Go down
SayaYangMaco
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2014-04-28
Age : 26

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Sun May 25, 2014 4:14 pm

ruzlanm wrote:
Valve bengkok?..macamana boleh sampai macam tu incik SayaYangMaco.
Utk incik elzapenang, apa masalah moto tu sampai 2x masuk kilang. Teruk
betul tu!

Oklah..Bila kita beli moto baru, tokey kedai pesan supaya tidak bawak moto melebihi 100km/j..kenapa ya?
Sebab biasanya kedai bubuh minyak hitam jenis biasa yg murah(mineral base 20w50).Tujuannya untuk
membuang sakibaki besi yang ada dalam enjin baru.  

Oleh itu sebelum sampai  1st servis 300 atau 500km tidak digalakan full throttle atau bawa pada kelajuan statik melainkan jika kita pakai dari jenis semi sintatik 10w/40k.

*Amba difahamkan dari google, apa jenis minyak hitam mineral base yg kelikatan 20w tidak sesuai untuk skuter dan tidak disarankan oleh pengilang.
*Minyak hitam skuter yang disyorkan selepas 1st servis adalah dari gred 10w40  semi sintatic dan penukaran boleh dibuat diantara 2000-3000km. Sebenarnya lagi rendah value 'W" lagi cairlah minyak itu dan lagi mahalah harganya.


Minyak hitam yang ambe guna untuk vts200 & powerjet 125. Vts ambe sekarang dah 34,000km dan masih steady dengan purata kelajuan amba perah dalam 120km/j.

jet power tu memang sedap injin dia, aku ambik scoter tu bulan 12/2013,..seminggu lepastu aku pecut dari kuala terengganu ke pengkalang chepa kota bharu Laughing Laughing ,pahtu balik terengganu pegi tukar minyak hitam yg pertama kali milage masa tu dah lebih 1000km.. Laughing takde masalah injin lancar,..tukar minyak itam yg ke 4 aku pakai semi sintetik maxoil punya dgn treatment sekali,..injin ok lancar,....scoter tu jem pasal aku henjut masa naik bukit,.. Laughing ,pomen kata kompreser melampaui ketahanan valve, jadi valve berkedut/bengkok.. Laughing kata pomen,.....aku ni tahu pakai je , repair tak reti,..nasib masih dlm warenty,..semua free,...
Back to top Go down
ruzlanm
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2012-09-02
Age : 50
Location : puchong

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Sun May 25, 2014 5:08 pm

Quote :

jet power tu memang sedap injin dia, aku ambik scoter tu bulan 12/2013,..seminggu lepastu aku pecut dari kuala terengganu ke pengkalang chepa kota bharu Laughing Laughing ,pahtu balik terengganu pegi tukar minyak hitam yg pertama kali milage masa tu dah lebih 1000km.. Laughing takde masalah injin lancar,..tukar minyak itam yg ke 4 aku pakai semi sintetik maxoil punya dgn treatment sekali,..injin ok lancar,....scoter tu jem pasal aku henjut masa naik bukit,.. Laughing ,pomen kata kompreser melampaui ketahanan valve, jadi valve berkedut/bengkok.. Laughing kata pomen,.....aku ni tahu pakai je , repair tak reti,..nasib masih dlm warenty,..semua free,...

..dari satu sudut bagus jugak kalau nak lenjang masa warenti. Tapi ambe x berani wei.. Neutral 
Back to top Go down
sakura
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2014-07-09
Age : 32

PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Wed Jul 09, 2014 9:14 am

Salam..hi all..sy org br kt forum ni..juz to share my 1st experience..sy br beli sym jet 125 ni last saturday..supposed kdai tu ckp blh dpt on monday..unfortunately, last monday adalah public holiday kt penang..then, hr sel sy kol kdai tu dia ckp x siap lg..dia commit pagi rabu..td lunch hour, w/out call, sy trus pgi kdai tu..so sad.. Crying or Very sad mula2 ckp x siap..then bl push..ckp dh ok..luckily, sy g dgn mr hubby..dia test drive dl..enjit semput2..x pick up lnsg..karburator prob. X mcm moto br..dhle casing cam ada tercalar dh..huhu..mmg rs frust sgt skrg ni..skrg ni suruh diorg buat blk..esk pg nk p amik lg..hopfully, everything will b ok..x syoq la klu bli2 dh prob dh..meradang en hubby sy td.. pale 
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Sembang Teknikal SYM JET POWER 125   Today at 1:27 pm

Back to top Go down
 
Sembang Teknikal SYM JET POWER 125
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Sembang Teknikal SYM JET POWER 125
» Pengalaman pakai sym evo selama 2 minggu (ambik moto kat kedai 2/5/2014)
» Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.
» Practicing With Exceptional Power.
» Best way to power PF F7 locomotives

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal Motor SYM Yang Lain-
Jump to: