Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 vts payah nak idup engin

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
TOKkautsar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2012-07-02
Location : negeri segamat - batu pahat

PostSubject: vts payah nak idup engin   Sat Jan 05, 2013 7:54 pm

punya le payah nak idup engin vts kalau lama tak idup....
last ride biasanya malam....
pepagi esok...nak start muto tu...dada aku yang terbakar dulu...muto payah nak idup..throtle mmg tak pulas pun..
tiap pagi kena bukak plug....lap kasi kering ....

dah anta tmpt kedai beli tuh...dia pun dah naik pening...siap cakap...ni kes...first time le

cet...

bro bro sema...apa halnya yek....
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Sun Jan 06, 2013 7:50 am

TOKkautsar wrote:
punya le payah nak idup engin vts kalau lama tak idup....
last ride biasanya malam....
pepagi esok...nak start muto tu...dada aku yang terbakar dulu...muto payah nak idup..throtle mmg tak pulas pun..
tiap pagi kena bukak plug....lap kasi kering ....

dah anta tmpt kedai beli tuh...dia pun dah naik pening...siap cakap...ni kes...first time le

cet...

bro bro sema...apa halnya yek....

Salam>ada pernah terbaca dalam forum MBC>cuba check gasket head, mungkin ada bocor... pengalaman sendiri takde lagi.. Smile
Back to top Go down
musang
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 8
Join date : 2012-12-01
Age : 31
Location : Seremban

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Sun Jan 06, 2013 10:29 am

timing rpm rendah sangat mungkin boleh jadi punca
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Mon Jan 07, 2013 12:15 pm

motor dah baper mileage bro .. biasa la pagi sejuk mmg susah sikit nak start .. aku biasa pulas dulu trottle pastu baru start .. Smile
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
TOKkautsar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2012-07-02
Location : negeri segamat - batu pahat

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Mon Jan 07, 2013 9:35 pm

salam

mileage baru 3500km....
tadi baru prasan...bunyi engin ...ada decit decit....
ntah...cam ring plak...

wah....pening

aku start mmg tak penas pulas throtle tu...kang pulas...lg tak idup...biasanya...bukak le plug...lap kasi kering...baru wokeh...

well...bros...thanx bagi pndapat

##31 dis 12 kalau tak silap...ada grup vts dan 250 dan maxsym kot....konvoi dari yong peng- chaah ke labis..
bros mana yek ??
Back to top Go down
polloi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 56
Join date : 2012-11-07

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Tue Jan 08, 2013 12:14 pm

plug basah yek.
timing tak betol kot.
hantar svcs center suh cek balik timing.

decit2 tu camana bunyik nye yek
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Wed Jan 09, 2013 3:55 am

bro, idle rpm bape? sy dlm 2++..
rasa2 tinggi sgt tak?
Back to top Go down
TOKkautsar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2012-07-02
Location : negeri segamat - batu pahat

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Fri Jan 25, 2013 7:42 pm

hahaha...

baru le tau apa problemnya...gasket head sudah bengkok...coolant dah masuk dlm tmpt pmbakaran...

dan dah setel....dah anta kdai...wat balik...tapi lari dah macam kurang sket ler...

apa citer pun trimakasey pada bro yang bagi pandangn bout prob tuh..
thanx to all of u
Back to top Go down
konoyaro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2011-07-10

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Fri Apr 05, 2013 10:29 am

sama kes macam sipot saya.. dari bulan 8 tahun lepas sampai sekarang tak repair lagi.. kalau nk repair kena tinggal muto kat kedai. bawah seat ada 4 spare plugs.. biasanye bawah 5 kali crank lama2 bule hidup.. kalau susah sangat start baru ganti plug.

p/s: TOKkautsar u got pm. tq
Back to top Go down
msyamulbh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2013-10-06
Age : 37

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Sun Oct 06, 2013 1:00 pm

Salam, saya pernah alami penyakit seperti saudara. top overhaul trus, gasket head ada bocor... tu yang coolant masuk kt chamber pembakaran menyebabkan plug basah.. mesti coolant pasti kering kalo pakai tka sampai seminggu..try check coolant... kalo kurang yerla tu..
Back to top Go down
konoyaro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2011-07-10

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Tue Oct 08, 2013 5:25 am

Saya dh repair raya puasa haritu.. 4 hari tinggal kt kedai.. setakat ni dah senang start..

masalah baru: skru drain minyak hitam dah loose.. bila nak ketat, pulas lebih skit dia longgar balik. Benang kat body (lubang drain minyak itam) dh makan agaknya..

Skru untuk tempat isi minyak gear pun sama jugak loose.

solution sementara: balut skru dengan tape lembut pastu ketatkan.. minyak tak meleleh dah.. tak tau le baper lama tahan tu..

sebelum ni.. skru kat cover cvt patah dalam.. sampai skang berlubang je tempat tu.. janji cover tak longgar.. (satu je skru patah). Selain tu cover ekzos tercabut biasala le.. ramai dah kena..

Kesimpulan: mungkin cara penggunaan vts saya tak sesuai dengan kualiti taiwan yang agak manja ni.
Back to top Go down
rider3833
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2013-09-11
Age : 39

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Tue Oct 08, 2013 9:20 am

utk motor baru... memang kena main2kan throttle dulu sblum start esp. waktu pagi
Back to top Go down
mohdzaki
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-11-15
Age : 40
Location : Bandar Baru Selayang

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Tue Oct 08, 2013 10:51 am

alhamdulillah, siput saya ok lagi start pagi2 Very Happy 
Back to top Go down
hayabusa
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2013-09-04
Age : 33
Location : Kapar

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Tue Oct 15, 2013 4:23 pm

Bole tnya soalan?
Nape siput sy lampu bateri berkelip2 ek?
Baru tinggal 3 hari blk kmpung, bLik je td terus ingt nak panaskan enjin siput.
Tp terperasan plak lampu bateri kat meter tu berkelip2.
Ade ape2 punca x?
Pakai siput ni x smp 2 bulan lg.
Back to top Go down
mohdzaki
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-11-15
Age : 40
Location : Bandar Baru Selayang

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Tue Oct 22, 2013 6:05 am

ni kena tanya otai nih.
baru2 ni lampu bateri siput saya pun ada berkelip2 jugak. xbwk gi diagnose lagi kat Rahim MSS. tp skg ni dah kembali normal. harapnya xberlaku lagi lah.
Back to top Go down
faizal60
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2013-03-12
Age : 56
Location : Kajang

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Mon Jun 09, 2014 6:32 am

Hmm now VTS 200 saya dah kena penyakit susah hidup pagi pagi. Hantar worksyop pertama dia ganti plug ok. Esok jadi balik, tinggal di Petaling Motor Kajang dia kata check CDI semua lepas tu dia tukar plug ok. Sekarang saya tahu cara nak hidup pagi pagi. Sebelum crank pulas throttle, lepas tu baru press starter switch tak payah main throttle, lepas 5 or 6 crank insyallah start. Saya pun spare spark plug kalau nanti dia tak mahu start langsung. Kalau service gasket head tu berapa kena ye. Worksyop mana yang boleh betul masaalah ni. Terima kasih otai.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Wed Jun 11, 2014 10:38 am

faizal60 wrote:
Hmm now VTS 200 saya dah kena penyakit susah hidup pagi pagi. Hantar worksyop pertama dia ganti plug ok. Esok jadi balik, tinggal di Petaling Motor Kajang dia kata check CDI semua lepas tu dia tukar plug ok. Sekarang saya tahu cara nak hidup pagi pagi. Sebelum crank pulas throttle, lepas tu baru press starter switch tak payah main throttle, lepas 5 or 6 crank insyallah start. Saya pun spare spark plug kalau nanti dia tak mahu start langsung. Kalau service gasket head tu berapa kena ye. Worksyop mana yang boleh betul masaalah ni. Terima kasih otai.
mcm kes motor saya dlu jgk, motor susah nk hidup. suspek sbb gasket head dh bocor..
nk tukar gasket head tu, better buat top overhaul trus.
Bleh pegi kt kedai ManSheng jalan Pudu atau kat Kedai Pika (FSZ Motor) Seri Serdang.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
faizal60
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2013-03-12
Age : 56
Location : Kajang

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Wed Jun 11, 2014 10:44 am

Terima kasih Bro Mie-G. Kalau top overhaul berapa cost dia ye.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Wed Jun 11, 2014 11:23 am

faizal60 wrote:
Terima kasih Bro Mie-G. Kalau top overhaul berapa cost dia ye.
standby RM1000. Smile
Biasanya kalau xde barang tukar, murah je..dlm 2-3ratus.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
faizal60
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2013-03-12
Age : 56
Location : Kajang

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Thu Sep 04, 2014 3:51 am

Alhamdulillah akhir semalam dah tukar top gasket head dengan valve di kedai motor petaling utama sg chua kajang. Kena tukar sekali dengan coolant dan engine oil RM280. Sekarang start macam biasa dan engine pun smooth. Foreman sini aku selalu service kat dia nama Wah, dia siap beri pinjam motor pasal motor aku 2 hari baru siap.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Thu Sep 04, 2014 4:47 am

faizal60 wrote:
Alhamdulillah akhir semalam dah tukar top gasket head dengan valve di kedai motor petaling utama sg chua kajang. Kena tukar sekali dengan coolant dan engine oil RM280. Sekarang start macam biasa dan engine pun smooth. Foreman sini aku selalu service kat dia nama Wah, dia siap beri pinjam motor pasal motor aku 2 hari baru siap.
alhamdulillah, ok lah tu.
motor sy pun ada masalah ni jgk aritu tp sembuh dengan sndri!.
hehehe...

Jom ahad ni meleper ke Kuala Klawang.
Tgk FB untuk detail.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
ketambatu
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2014-04-07
Age : 38

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Mon Sep 08, 2014 12:21 pm

Aku pun dah dua kali kena camni... Payah nak start bila engine sejuk... Bila panas skali crank dh hidup. Kali ke dua sampai kena tukar head, blok dan piston. Kopak poket. Punca nya gasket head leak. Coolant masuk dlm head. Dh 2 kali hantar gi modenas. Pun x blh detect. So.. Kalau pagi susah start .. Buka plug ada kesan air mmg confirm head gasket leak.
Back to top Go down
zackgrafik
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2014-01-08
Age : 53
Location : Bt 12, Jalan Cheras, Kajang

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Tue Sep 09, 2014 11:26 am

ketambatu wrote:
Aku pun dah dua kali kena camni... Payah nak start bila engine sejuk... Bila panas skali crank dh hidup. Kali ke dua sampai kena tukar head, blok dan piston. Kopak poket. Punca nya gasket head leak. Coolant masuk dlm head. Dh 2 kali hantar gi modenas. Pun x blh detect. So.. Kalau pagi susah start .. Buka plug ada kesan air mmg confirm head gasket leak.

pakai sym ke ele ni? aku punya ele 200 kenkadang dia ok kenkadang dia ssh idup pagi2… last sekali buat experiment on lama sket kunci tu sebelum start… elok je dia idup. Suspek auto choke lmbt berfungsi semasa sejuk (klu moto baru la)…. tp klu moto dah lama xtau la pulak kot2 mmg sebab benda lain… Question
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Tue Nov 11, 2014 5:41 am

motor sy jadi blk mslh ni.
lg teruk kalau sblm tu ada balik dlm hujan atau motor parking dlm hujan.
bila buka plug, mmg kebasahan mcm nikmat mlm jemaat!
mmg nk kena pegi buat topoverhaul jgk la ni.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
sanusaa
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-11-17
Age : 33

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Tue Nov 11, 2014 9:40 pm

Ciput ambe br kene 2 , 3 hari baru ni. Sebelum tu jalan Full throttle emergency.. Keesokkannya jadi susah nak start.... ingtkan kaburetor tersumbat.. Rupenye choke hancur terus... huhuhuhu
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Today at 6:57 pm

Back to top Go down
 
vts payah nak idup engin
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» vts payah nak idup engin
» Rybka 4Beta games
» Tactico Engine 2011 - Book
» Philou 3.50 - chess engin (Author - Philippe Gailhac)
» Protector

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: