Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 vts payah nak idup engin

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Wed Nov 12, 2014 3:52 am

sanusaa wrote:
Ciput ambe br kene 2 , 3 hari baru ni. Sebelum tu jalan Full throttle emergency.. Keesokkannya jadi susah nak start.... ingtkan kaburetor tersumbat.. Rupenye choke hancur terus... huhuhuhu
pergh...ni lg extreme smpi hancur choke.
brp kos baiki tu?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
adi770128
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2014-12-16
Age : 39

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Mon Dec 29, 2014 11:34 am

Saya dah kena dah.....plug masuk ayo ....gasket liking dan terbakar......kena top overhaul la ni ok dah
Back to top Go down
ijat_ttj
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-27
Age : 40

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Wed Feb 18, 2015 6:35 pm

salam hormat sdr2 semua,

Mohon pencerahan.. Siput saya sejak seminggu lalu sering mati ketika sessi memanaskan enjin atau berhenti di traffic light, lebih kurang 15 saat ke 30 saat tetiba mati enjin.

Soalan saya, adakah disebabkan coil atau masaalah pada block & piston?

untuk makluman, saya baru setahun overhaul enjin dan tidak pernah jalan jauh. Bateri saya baru tukar sebulan dah kong tapi dah tukar semula tetapi tetap jadi lagi. Plug tiada kesan basah cuma hitam sebab crank terlalu lama.. dah tukar

cuma ada bertanya pada 2 mekanik berlainan yang memberikan jawapan berbeza :

Pomen 1 - Mungkin you punya Coil sudah x elok... Kos RM 400

Pomen 2 - You punye block ada problem maa.. kena bukak balik maa.. Kos RM +/- 800

Mohon pandangan otai-otai semua... terima kasih..
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Thu Feb 19, 2015 5:08 pm

ijat_ttj wrote:
salam hormat sdr2 semua,

Mohon pencerahan.. Siput saya sejak seminggu lalu sering mati ketika sessi memanaskan enjin atau berhenti di traffic light, lebih kurang 15 saat ke 30 saat tetiba mati enjin.

Soalan saya, adakah disebabkan coil atau masaalah pada block & piston?

untuk makluman, saya baru setahun overhaul enjin dan tidak pernah jalan jauh. Bateri saya baru tukar sebulan dah kong tapi dah tukar semula tetapi tetap jadi lagi. Plug tiada kesan basah cuma hitam sebab crank terlalu lama.. dah tukar

cuma ada bertanya pada 2 mekanik berlainan yang memberikan jawapan berbeza :

Pomen 1 - Mungkin you punya Coil sudah x elok... Kos RM 400

Pomen 2 - You punye block ada problem maa.. kena bukak balik maa.. Kos RM +/- 800

Mohon pandangan otai-otai semua... terima kasih..

Salam, sebelum nak kata coil problem ,check dulu charging unit
Back to top Go down
ijat_ttj
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-27
Age : 40

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Fri Feb 20, 2015 2:38 am

OK..charging unit terletak kat bahagian mana tuan?
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Fri Feb 20, 2015 10:48 am

ijat_ttj wrote:
OK..charging unit terletak kat bahagian mana tuan?

Salam, bawah seat sebelah kiri...
Back to top Go down
ijat_ttj
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-27
Age : 40

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Fri Feb 20, 2015 5:42 pm

Tq tuan.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Mon Feb 23, 2015 3:48 am

besar kemungkinan coil...
coil penah tukar atau check x?
untuk kesahihan, baik bwk ke pomen yg bertauliah dan dipercayai bagi mengelakkan ditipu. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
ijat_ttj
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-27
Age : 40

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Mon Feb 23, 2015 4:05 am

Tak pernah! Beli secondhand... Pagi ni boleh start sekejap dalam 10 sàat Terus mati
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Mon Feb 23, 2015 4:34 am

ijat_ttj wrote:
Tak pernah! Beli secondhand...  Pagi ni boleh start sekejap dalam 10 sàat Terus mati
mileage brp motor tu?
kalau bukan coil, CCU pn boleh jadi jgk.
pendek kata mmg kena bk pegi pomen jgk la.
bro duk area mana?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
ijat_ttj
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-27
Age : 40

PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Tue Feb 24, 2015 4:05 pm

Miles dah 89k
Dah hantar kat Pomen lama Dan masalahnya fuelpump tak berfungsi Dan jarum carburetor dah haus .
Saya duduk kat taman tunku jaafar Senawang Seremban.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: vts payah nak idup engin   Today at 5:07 pm

Back to top Go down
 
vts payah nak idup engin
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» vts payah nak idup engin
» Rybka 4Beta games
» Tactico Engine 2011 - Book
» Philou 3.50 - chess engin (Author - Philippe Gailhac)
» Protector

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: