Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Clutch Assembly OEM

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Clutch Assembly OEM   Sat Dec 01, 2012 7:43 am

Salam, nak tanya ada sesiapa yang pernah guna clutch assembly OEM selain yang ori dari SYM ? . Kalau ada minta pendapat dan pandangan tentang sebarang perubahan samada ketara ataupun yang tak ketara kalau digunakan yang jenama OEM ni.
Semalam baru beli clutch assembly jenama IKK buatan taiwan dari kedai spare part Modenas dengan harga RM115 dan dia kata memang sama dengan yang digunakan oleh SYM VTS 200 dan Modenas Elegan 200.
Cadang nak pasang sendiri besok dan kalau ada senior yang berpengalaman dalam hal ni tolong bagi komen dan pandangan.
T kasih
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Sun Dec 02, 2012 5:44 pm

Bro otai.. teman pun nak tau gak...
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Sun Dec 02, 2012 6:09 pm

bro rizaly... ori bape rege ?
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Mon Dec 03, 2012 1:17 pm

Pagi semalam cuba nak buka nut clutch assembly tapi gagal kerana tak ada saiz socket (kalau tak silap saiz 36mm atau 38mm punya socket lah) . tiada pilihan pasang semula dan pagi ni bawa ke mekanik minta pasang - buruk betul upah buka pasang aje kena tibai RM35 hmm...tapi lani running memang smooth macam asal balik. CVT (continous variable transmission) ni sebaiknya diservice setiap 5000km lah sebab seredak dari clutch pad ini kalau dibiar berhimpun dalam clutch bell bolih menyebabkan belt slip atau jadi tersangkut sangkut - tak smooth lah. So lani nak kena cari socket untuk impact wrench saiz yang sepatutnya untuk buat servicing sendiri. Kurang pasti pulak saiz sebenar nut ni ?...
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Mon Dec 03, 2012 4:01 pm

Rasanya bro AG bleh bagi jwpnya..
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Mon Dec 03, 2012 4:18 pm

Salam> saiz 19 kalu x silap dengar...

http://www.youtube.com/watch?v=mUTtNDP26c4
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Mon Dec 03, 2012 4:32 pm

saiz 19 tu untuk buka clutch bell (housing) dengan variator (yang ada 6 biji roller dalam tu). Pas dah keluarkan clutch bell baru boleh nampak nut yang sebijik ni. Kalau takat nak tukar belting tu, buka clutch bell dengan variator nut aje tapi kalau nak service CVT ni wajib kena buka nut ni - tu lah saiz dia antara 36 ke 38mm
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Mon Dec 03, 2012 4:45 pm

orait bro.. baru2 nk blajo gak ni... padan muka aku Embarassed
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Mon Dec 03, 2012 4:49 pm

Teman pun budak tgh belajar bro... sama2 lee kita...
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Mon Dec 03, 2012 5:18 pm

Bak kata si pencipta mentol - I have not failed, I've just found 10,000 ways that won't work (Thomas Edison) Mad

x tau la cput nih.. kalau scooter mat salleh.. dorang guna 38mm..
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Tue Dec 04, 2012 4:04 am

rizaly96 wrote:
Teman pun budak tgh belajar bro... sama2 lee kita...

hai cik abg..nak buka kedai ker?...war2 kan lah kat abg kawasan leh sarvice kat abg rizaly96 nanti..heheheheh Laughing
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Tue Dec 04, 2012 3:51 pm

hati2 bang nak bukak clutch set tu, masa longgarkan nut besar tu, kena tahan dgn dua2 kaki, tak nanti melenting kena muka
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Tue Dec 04, 2012 6:00 pm

Pailang Kem wrote:
rizaly96 wrote:
Teman pun budak tgh belajar bro... sama2 lee kita...

hai cik abg..nak buka kedai ker?...war2 kan lah kat abg kawasan leh sarvice kat abg rizaly96 nanti..heheheheh Laughing

In sha ALLAH bro pailang... dalm proses blajar..
Buat masa skrg... boleh lee bukak... tapi tahap hancurnye leee

heeheheeee
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Tue Dec 04, 2012 6:33 pm

azhar wrote:
hati2 bang nak bukak clutch set tu, masa longgarkan nut besar tu, kena tahan dgn dua2 kaki, tak nanti melenting kena muka

Biasa pomen bukak camne? tak penah tgk.. mesti ada spesel tool..
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Wed Dec 05, 2012 2:12 am

Semalam dahi beli 2 set apit "G" atau dalam bahasa mat salehnya G clamp untuk guna apik clutch ni sebelum buka. Memang bahaya macam bro Azhar kata tu kalau yang tak tau nak buka silap silap haribulan boleh lebam muka atau hilang gigi kena pukulan clutch shoe ni.
Cuma lani nak dapatkan socket wrench saiz yang betul untuk nut tu aje - masih belum dapat saiz sebenar. Socket wrench besar 36 atau 38mm ni tak banyak kedai yang jual, kalau ada otai otai yang kenal benar dengan saiz benda ni minta tolong berikan maklumat.
T kasih
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Wed Dec 05, 2012 2:56 am

mkgibran wrote:
Semalam dahi beli 2 set apit "G" atau dalam bahasa mat salehnya G clamp untuk guna apik clutch ni sebelum buka. Memang bahaya macam bro Azhar kata tu kalau yang tak tau nak buka silap silap haribulan boleh lebam muka atau hilang gigi kena pukulan clutch shoe ni.
Cuma lani nak dapatkan socket wrench saiz yang betul untuk nut tu aje - masih belum dapat saiz sebenar. Socket wrench besar 36 atau 38mm ni tak banyak kedai yang jual, kalau ada otai otai yang kenal benar dengan saiz benda ni minta tolong berikan maklumat.
T kasih

Otai2 lebih arif mende ni kot sbb penah bikin kat bengkel.

nanti sy try test tanya supplier tools.. agak2 guna caliper boleh ukur ker size tuh - my 2 cents..
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Wed Dec 05, 2012 9:44 am

Kalau guna spanner hidup (12") pun buka abis 37mm tak dapat pegang nut tu - rasanya antara 38 ke 39mm kot. Kalau dah silap beli socket ni susah nak dapat tukat pasal barang nak kena order. Socket saiz cam ni biasanya dah masuk kategori untuk kegunaan kenderaan berat pasal tu tak banyak kedai hardware yang jual
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Wed Dec 05, 2012 11:52 am

Salam>dah tanya supplier tools.. socket size 38 & 39 dua2 ada.. rege satu dlm 40 lebey.. (yg pendek). Area Kl shj.. boleh panggil dia dtg test cuba.. Smile
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Wed Dec 05, 2012 1:12 pm

cuma nk share.. skuter dari taiwan & china guna GY6 engine design, kalau ikut design ni 39mm. kalau tnya pomen, mesti pomen2 tau.. kos jugak tuh kalu salah beli.. - my 2 sen.. Smile
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Wed Dec 05, 2012 1:29 pm

Salam bro, supplier tu ada confirm ke saiz nut tu, jangan dia main hentam saiz dah le, kalau saiz kecil tak ngam dengan nut kalau besar sikit boleh jahanam nut kalau kena dengan impact wrench
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Wed Dec 05, 2012 1:34 pm

Salam, dia kata dua-dua size dia ada.... dia check terus tadi.. ada panjang & pendek.. dia niaga pakai van supply wshop2 kereta,.. kalau ada kat KL panggil terus je dtg kalu dia ok..
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Wed Dec 05, 2012 1:42 pm

Tima kasih banyak bro atas pertolongan cari penjual ni tapi masalah sikit saya kat Penang, belum ada cadangan nak turun Kl dalam masa terdekat ni. Kalau bro boleh conform saiz socket tu, saya boleh buat order on line - bayar extra kos pos pun tak jadi masalah janji boleh dapat socket ni dan boleh dah buka cvt ni untuk buat service sendiri
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Wed Dec 05, 2012 5:53 pm

takde masalah bro mkgibran.. cuba try tanya bengkel2 kete kat mana dorang beli tools.. kt sini biasa dorang merayau naik van..
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Thu Dec 06, 2012 4:46 am

Bab2 korek mende2 ni adakalanya rajin gak..

Email dari mat salleh>>>>

We haven't worked on one of those scooters (SYM VTS 200) directly, and that information is not contained in any product manual so I can't say for certain. The best way to find out would probably be to measure the nut on your bike.

If your bike uses the standard GY6-sized components in the transmission, then it will probably need a 39mm nut/socket.

Regards,

Michael Baird
Owner - Buggy Parts NW
www.buggypartsnw.com

* Mat salleh pun terkial-kial tak boleh konpem.. Smile Saya rasa cara terbaik ukur atau tanya pomen... Smile
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Thu Dec 06, 2012 5:57 am

Masalahnya tanya pomen pun main tembak aje sebab biasanya pomen pomen ni main hentak buka guna groove plier dan ada yang hentak mula masa nak buka guna pahat. Pomen2 kita ni banyak yang jenis hentam aje memang jenis perkakas tak cukup pasal tu bila kita hantar siput untuk buat wiring atau servicing yang perlu buka cover depan, pasti mesti ada calar punya walaupun sikit pasal dia tak lapik, main letak atas lantai aje yang memang dah teruk pun. Bila buka cover depan sebelum nak cabut soket wire (2 untuk signal dan 1 socket untuk headlight) biasanya kena letak dulu atas mudguard tayar depan supaya senang nak cabut socket dari plug pasal tu selalu ada calar pada mudguard depan - mungkin banyak yang tak perasan atau ambil peduli tapi saya memang kecoh pasal hal hal cam ni.
Tengok ujung minggu ni saya cadang nak buka semula CVT ni ingat nak ganti variator roller boleh lah ukur dengan setepatnya dan bagi maklumat lanjut pasal nut sebijik yang telah banyak menyusahkan kehidupan nih...(melawak aje)
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Today at 6:00 am

Back to top Go down
 
Clutch Assembly OEM
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Clutch Assembly OEM
» assembly difficulties on new FW flyers
» Tau army
» Valkyrie Construction Issues
» Plague Furnace

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: