Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in
Share | 
 

 Clutch Assembly OEM

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
mkgibran
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 98
Join date: 2012-09-29
Age: 52
Location: Georgetown Penang

PostSubject: Clutch Assembly OEM   Sat Dec 01, 2012 12:43 pm

Salam, nak tanya ada sesiapa yang pernah guna clutch assembly OEM selain yang ori dari SYM ? . Kalau ada minta pendapat dan pandangan tentang sebarang perubahan samada ketara ataupun yang tak ketara kalau digunakan yang jenama OEM ni.
Semalam baru beli clutch assembly jenama IKK buatan taiwan dari kedai spare part Modenas dengan harga RM115 dan dia kata memang sama dengan yang digunakan oleh SYM VTS 200 dan Modenas Elegan 200.
Cadang nak pasang sendiri besok dan kalau ada senior yang berpengalaman dalam hal ni tolong bagi komen dan pandangan.
T kasih
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts: 734
Join date: 2012-08-27
Location: Cheras KL

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Sun Dec 02, 2012 10:44 pm

Bro otai.. teman pun nak tau gak...
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts: 137
Join date: 2012-11-23
Age: 43
Location: MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Sun Dec 02, 2012 11:09 pm

bro rizaly... ori bape rege ?
Back to top Go down
mkgibran
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 98
Join date: 2012-09-29
Age: 52
Location: Georgetown Penang

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Mon Dec 03, 2012 6:17 pm

Pagi semalam cuba nak buka nut clutch assembly tapi gagal kerana tak ada saiz socket (kalau tak silap saiz 36mm atau 38mm punya socket lah) . tiada pilihan pasang semula dan pagi ni bawa ke mekanik minta pasang - buruk betul upah buka pasang aje kena tibai RM35 hmm...tapi lani running memang smooth macam asal balik. CVT (continous variable transmission) ni sebaiknya diservice setiap 5000km lah sebab seredak dari clutch pad ini kalau dibiar berhimpun dalam clutch bell bolih menyebabkan belt slip atau jadi tersangkut sangkut - tak smooth lah. So lani nak kena cari socket untuk impact wrench saiz yang sepatutnya untuk buat servicing sendiri. Kurang pasti pulak saiz sebenar nut ni ?...
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts: 734
Join date: 2012-08-27
Location: Cheras KL

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Mon Dec 03, 2012 9:01 pm

Rasanya bro AG bleh bagi jwpnya..
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts: 137
Join date: 2012-11-23
Age: 43
Location: MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Mon Dec 03, 2012 9:18 pm

Salam> saiz 19 kalu x silap dengar...

http://www.youtube.com/watch?v=mUTtNDP26c4
Back to top Go down
mkgibran
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 98
Join date: 2012-09-29
Age: 52
Location: Georgetown Penang

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Mon Dec 03, 2012 9:32 pm

saiz 19 tu untuk buka clutch bell (housing) dengan variator (yang ada 6 biji roller dalam tu). Pas dah keluarkan clutch bell baru boleh nampak nut yang sebijik ni. Kalau takat nak tukar belting tu, buka clutch bell dengan variator nut aje tapi kalau nak service CVT ni wajib kena buka nut ni - tu lah saiz dia antara 36 ke 38mm
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts: 137
Join date: 2012-11-23
Age: 43
Location: MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Mon Dec 03, 2012 9:45 pm

orait bro.. baru2 nk blajo gak ni... padan muka aku Embarassed
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts: 734
Join date: 2012-08-27
Location: Cheras KL

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Mon Dec 03, 2012 9:49 pm

Teman pun budak tgh belajar bro... sama2 lee kita...
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts: 137
Join date: 2012-11-23
Age: 43
Location: MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Mon Dec 03, 2012 10:18 pm

Bak kata si pencipta mentol - I have not failed, I've just found 10,000 ways that won't work (Thomas Edison) Mad

x tau la cput nih.. kalau scooter mat salleh.. dorang guna 38mm..
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts: 317
Join date: 2012-09-19
Age: 42
Location: Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Tue Dec 04, 2012 9:04 am

rizaly96 wrote:
Teman pun budak tgh belajar bro... sama2 lee kita...

hai cik abg..nak buka kedai ker?...war2 kan lah kat abg kawasan leh sarvice kat abg rizaly96 nanti..heheheheh Laughing
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 79
Join date: 2011-06-30
Age: 44
Location: seremban

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Tue Dec 04, 2012 8:51 pm

hati2 bang nak bukak clutch set tu, masa longgarkan nut besar tu, kena tahan dgn dua2 kaki, tak nanti melenting kena muka
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts: 734
Join date: 2012-08-27
Location: Cheras KL

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Tue Dec 04, 2012 11:00 pm

Pailang Kem wrote:
rizaly96 wrote:
Teman pun budak tgh belajar bro... sama2 lee kita...

hai cik abg..nak buka kedai ker?...war2 kan lah kat abg kawasan leh sarvice kat abg rizaly96 nanti..heheheheh Laughing

In sha ALLAH bro pailang... dalm proses blajar..
Buat masa skrg... boleh lee bukak... tapi tahap hancurnye leee

heeheheeee
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts: 137
Join date: 2012-11-23
Age: 43
Location: MEX

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Tue Dec 04, 2012 11:33 pm

azhar wrote:
hati2 bang nak bukak clutch set tu, masa longgarkan nut besar tu, kena tahan dgn dua2 kaki, tak nanti melenting kena muka

Biasa pomen bukak camne? tak penah tgk.. mesti ada spesel tool..
Back to top Go down
mkgibran
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 98
Join date: 2012-09-29
Age: 52
Location: Georgetown Penang

PostSubject: Re: Clutch Assembly OEM   Wed Dec 05, 2012 7:12 am

Semalam dahi beli 2 set apit "G" atau dalam bahasa mat salehnya G clamp untuk guna apik clutch ni sebelum buka. Memang bahaya macam bro Azhar kata tu kalau yang tak tau nak buka silap silap haribulan boleh lebam muka atau hilang gigi kena pukulan clutch shoe ni.
Cuma lani nak dapatkan socket wrench saiz yang betul untuk nut tu aje - masih belum dapat saiz sebenar. Socket wrench besar 36 atau 38mm ni tak banyak kedai yang jual, kalau ada otai otai yang kenal benar dengan saiz benda ni minta tolong berikan maklumat.
T kasih
Back to top Go down
 

Clutch Assembly OEM

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

 Similar topics

-
» Sanguine Assembly?
» Clutch Assembly OEM
» Santa's Assembly Game Gift!
» Launching with Fanatec - clutch + shifters
» Need Tips on using the Manual with Clutch

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 ::  :: -