Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 SYM VTS200 signal light relay

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: SYM VTS200 signal light relay   Sun Oct 07, 2012 9:20 am

Salam, minta tolong sapa sapa yang pernah tukar relay asal ke relay electronic (kalau guna LED light ganti signal light bulb).
Dah buka siput pagi ni tukar guna HID light kit dengan signal light guna LED tapi melilau cari relay tapi tak jumpa pun. Untuk makluman kalau ganti signal light bulb kepada LED mesti kena ganti relay dia ataupun kena pasang load resistor pada setiap biji bulb bagi mengelakan LED flashing terlalu cepat dan lama lama boleh blow lampu LED tu. Kalau ada yg dah pernah tukar relay ni dan tahu kedudukan sebenar benda ni minta tolong kalau dapat sertakan gambar sekali.
Tima kasih
Back to top Go down
auspower
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2012-09-28

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Mon Oct 08, 2012 6:45 am

hehehe.... nak tau gak ni. ingat nak pasang lampu atas bawah belah signal tu. atas kuning bawah biru
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Mon Oct 08, 2012 6:46 am

alamak belum ada experience buat masa ni.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Mon Oct 08, 2012 10:41 am

relay dier duduk sebelah kanan, atas sket drpd fork kanan. (kalo ngadap dr depan)
Berbentuk segi empat tepat dan bersaiz besar. dier besambung dgn socket 6 wayar & socket 2 wayar..dkat relay tu sndri bersambung dlm 6-8 wayar kuar dr relay tu. rse senang nk jmpe tu..nk senang, psang load resistor je. kalo tuko relay xpnah plak dgr & takut kalo menganggu sistem2 elektrik yg lain..

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Mon Oct 08, 2012 1:44 pm

Salam bro, kalau tak silap relay ni control sekali dengan hazard light dan kalau dikut lakaran pada service manual relay ni terletak disebelah kiri (kalau berdiri mengadap depan siput kira sebelah kanan lah) Tapi tu lah cari punya cari tak dapat nak kenal pasti yang mana satu. Relay ni ada berapa pin ?.
Kalau dapat tukar relay lebih baik kerana dengan sebijik relay aje problem ni dapat settle walaupun kalau kita mixed lampu biasa dengan LED,blinking tetap steady tak laju. Load resister pula masalahnya terlalu panas dan perlu dikunci dengan sekeru pada mana mana bahagian frame logam dan mesti disambung pada setiap signal light (4 biji). Kalau tersentuh cover atau wire,boleh berlubang kerana terlalu panas, ini lah masalah yang saya nak cuba elakan (kalau dapat)
Thanks bro
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Tue Oct 09, 2012 5:31 am

Kalu pasang those led..
akan sentuh wiring asal kee...bro2 otai?
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Tue Oct 09, 2012 5:48 am

wsalam bro, yup relay ni mmg control hazard light skali. kalo tgk kt relay tu mmg byk wire dier n xsilap dlm 7-8 wire..xde gambo susah lak nk tunjuk. tp mmg relay ni ade bersambung dgn socket(6 wire) & socket (2 wire)..Relay dier agak besar gak.

Tp xpasti lak kalo bleh tuko relay tu..atau just add another relay kt situ? bro pnah tgk x org buat? sbb wire kt relay tu mmg serabut gk tgk..xtau nk pilih mne satu. relay jenis ape yg bro nk masuk kt siput tu? bleh share? mne tau kite bleh kongsi2 cite skali..

Klao psal load resistor mmg btul panas kalo guna. aku sndri pnah guna resistor yg di-DIY sndri..melecur tgn bile pegang..huhu..tp yg lecehnya nk kna pasang pada keempat-empat lampu signal...


Bro Rizaly,
nk tuko led bulb tu xsentuh pon mane2 wiring..just tuko bulb biase ke bulb Led je...harga utk sebijik bulb led tu RM15(1pc)..kalo 4 bijik = RM60. Tp kalo pkai bulb led ni, blinking signal akan menjadi laju dr biase disebabkn oleh overload karen yg melalui bulb tu. Thats why bro mkgibran cube utk menukarkn relay bese ke relay electronik pd siput utk menstabilkn karen bile pkai bulb led tu.

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Tue Oct 09, 2012 5:53 am

Okey bro eszeree...satu ilmu tue...
Tue yg tak saba nak bersua muka ngan otai2 semua..

Memang kena racunlah scoot hamba yg dara nie
Bila dah bercampur n berjumpa ngan otai2 nanti...

Jadi coloring lee scoot hamba...

Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Tue Oct 09, 2012 7:19 am

ada member pernah suggest utk pki satu je LED utk setiap signal..contoh kedua2 signal depan guna LED dan kedua2 signal belakang guna bulb asal..secara teori mungkin boleh mengurangkan tahap kerlipan signal Smile
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Tue Oct 09, 2012 6:37 pm

Just dgr cakap org...
Kan ke LED tu jimat tenaga bro zubirdaud
Betulkan kalau silap...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Wed Oct 10, 2012 4:18 am

Aku punya RL bila lama pasang ada macam litas pintas la..aduiii

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Wed Oct 10, 2012 4:21 am

Rizaly, pkai led mmg menjimatkn karen muto lebey kuang 60%, mmg menjimatkn!


Koji, mai la umah..aku bleh check kan anytiming!..huhu

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Wed Oct 10, 2012 4:23 am

eszeree wrote:
Rizaly, pkai led mmg menjimatkn karen muto lebey kuang 60%, mmg menjimatkn!


Koji, mai la umah..aku bleh check kan anytiming!..huhu
Nanti bro, igt nak check sebelum gi Cameron

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Wed Oct 10, 2012 5:12 am

rizaly96 wrote:
Just dgr cakap org...
Kan ke LED tu jimat tenaga bro zubirdaud
Betulkan kalau silap...

mmg menjimatkan bil elektrik bulan2.
klu nk kurangkan kadar kerlipan dgn cara paling mudah..mgkn bleh try cadangan sy tu
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Wed Oct 10, 2012 5:13 am

koji wrote:
eszeree wrote:
Rizaly, pkai led mmg menjimatkn karen muto lebey kuang 60%, mmg menjimatkn!


Koji, mai la umah..aku bleh check kan anytiming!..huhu
Nanti bro, igt nak check sebelum gi Cameron

apa simptom litar pintas tu koji..cer cite
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Wed Oct 10, 2012 6:06 am

zubirdaud wrote:
koji wrote:
eszeree wrote:
Rizaly, pkai led mmg menjimatkn karen muto lebey kuang 60%, mmg menjimatkn!


Koji, mai la umah..aku bleh check kan anytiming!..huhu
Nanti bro, igt nak check sebelum gi Cameron

apa simptom litar pintas tu koji..cer cite
Bila mula2 on RL okay je...bila dah lama tu time panas sgt kot, aku bagi singnal sebelah kanan, sebelah kiri signal pun liplap kecil, yg kanan liplap biasa... begitu sebaliknya.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Wed Oct 10, 2012 4:16 pm

Adus.. kena ada workshop nie...geng FR..
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Thu Oct 11, 2012 4:14 am

rizaly96 wrote:
Adus.. kena ada workshop nie...geng FR..

Stuju Bro....boleh wa tumpang sekaki...heheheh ...motut wa pun lampu brake belakang pun kadang2 ada kadang2 langsung tak ada. BIla brake depan..lampu belakang nyala cantek...bila brake belakang ...hampehh..huhuhuhu Crying or Very sad
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Thu Oct 11, 2012 7:18 pm

Boleh lee bincang masa seisi ngeteh nanti.....
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: SYM VTS200 signal light relay   Today at 4:59 am

Back to top Go down
 
SYM VTS200 signal light relay
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» SYM VTS200 signal light relay
» Signal Kanan Menyala Lebih Laju Dari Kiri
» 500W Light Dimmer
» Kenny Bobien-The Light (Bang The Drum Mixes)
» The One. The Only. The Epic. LIGHT. A. TORCH.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: