Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Coolant for sym vts 200

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
fithriomar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 17
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Coolant for sym vts 200   Tue Mar 29, 2011 6:20 am

sapa pernah tukar sendiri coolant utk sym vts200 ni ... coolant kete mcm 'Top1' ke 'STP' ker bole pakai tak ?
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Tue Mar 29, 2011 6:34 am

Aku ari tue servis masa 10K KM, aku tukar coolant tapi sbb buat kat kilang, depa tukar pakai coolant Total. Abg Edi kata pakai yg YAMAHA punya pun boleh jugak..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Tue Mar 29, 2011 6:41 am

Ok, mcm mana kita nk check coolant. Nak jolok pakai jari smpai tang mana yg tak ok? pastu nk tambah air smpai tang mana lak yg ok?
Back to top Go down
fithriomar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 17
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Tue Mar 29, 2011 9:23 am

kalo x salah aku buka glove box tu .. nanti bole nampak coolant tank sebelah kiri.. utk lihat aras coolant
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Tue Mar 29, 2011 9:42 am

glove box yg sebelah kanan kan?? tank utk coolant kat sebelah kiri.. boleh nampak ker??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Tue Mar 29, 2011 10:13 am

encikgalol wrote:
glove box yg sebelah kanan kan?? tank utk coolant kat sebelah kiri.. boleh nampak ker??

ke maksud dia glove box yg bawah tempat battery tu? Question tp boleh ke nampak coolant? kalo belah kiri tu tau la...nnti hang kaji sikit bos, pastu kalo ada gambar pun cun...hehhe Cool

tp yg paling penting, 10k KM mesti mau tukar...sy rasa xyah nak topup2 kalo setiap 10k km tukar... Smile

nnti kita tunggu abg2 yg moto dah 50k km... bounce
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Tue Mar 29, 2011 4:44 pm

Motor aku dah 2 kali tukar coolent. Masa 12K tukar pakai coolent Total kat MForce segambut. Masa 24K tukar pakai coolent Shell (atas saranan abg edi dan arip MMR), tukar kat MMR.
Back to top Go down
shahdan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2011-03-28
Age : 48
Location : Kajang

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Tue Mar 29, 2011 6:59 pm

Untuk coolant nie Wak tukor sendiri guna coolant Toyota warna merah tu...dah dua kali tukor...km tak ingat yang last hari tu 24k km...rasanyela...
Back to top Go down
wajarian
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 171
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Wed Mar 30, 2011 6:54 am

Senang ke nak tukar sendiri. Kalau elegan kena tembak angin kasi kluar semua
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Wed Mar 30, 2011 7:01 am

wajarian wrote:
Senang ke nak tukar sendiri. Kalau elegan kena tembak angin kasi kluar semua

Sangatlah payah.. kena amik cuti 2-3 hari.. hehehe.. ari tue dah tengok kilang buat.. depa cuci tembak buang abis coolant lama..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
razi wtx6544
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Wed Mar 30, 2011 7:42 am

alamoookk..den dh 17k KM dh..haram coolant xpnah check..aduiaii nk kena gi lg ari sabtu ni MMR..kasi flush itu coolant hehehehe.. affraid
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Wed Mar 30, 2011 8:03 pm

wajarian wrote:
Senang ke nak tukar sendiri. Kalau elegan kena tembak angin kasi kluar semua

Ala senang je bang, bukak discarge pipe dia kat area ekzos tu pastu masukkan paip air kat tempat masuk coolant yg kat sebelah kiri handle. Start enjin pastu biar jek air mengalir sampai habis coolent keluar, lepas tu tutup enjin dah keluarkan paip air. Tunggu sampai air habis keluar kat discharge paip then baru masukkan coolent baru.
Back to top Go down
razi wtx6544
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Fri Apr 01, 2011 4:59 am

yg ni agak sukar sy nk imiginasi ni...kalu ada gambir teknikal buleh la dicuba bro...kasi hantam 1 gambir bro bg terang ckit pikiran benakku ini..hehehehe flower
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Fri Apr 01, 2011 5:51 am

Kalu buat kat kedai mahal tak upah dia? Kalu murah je baik buat kat kedai jer.. farao
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Fri Apr 01, 2011 2:45 pm

razi wtx6544 wrote:
yg ni agak sukar sy nk imiginasi ni...kalu ada gambir teknikal buleh la dicuba bro...kasi hantam 1 gambir bro bg terang ckit pikiran benakku ini..hehehehe flower

Skrg tgh malas, nanti time rajin aku post kan gambirannye.
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Fri Apr 01, 2011 2:46 pm

pakmattempe wrote:
Kalu buat kat kedai mahal tak upah dia? Kalu murah je baik buat kat kedai jer.. farao

Upah dia murah jek, yg mahal coolent dia jek. Itupun coolent punye harga tak la semahal minyak hitam.
Back to top Go down
wajarian
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 171
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Fri Apr 01, 2011 4:58 pm

Hari tu aku tanya Zul Pachi tukar RM15 tapi jenis apa tak tau ok ke harga tu
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Fri Apr 01, 2011 8:06 pm

wajarian wrote:
Hari tu aku tanya Zul Pachi tukar RM15 tapi jenis apa tak tau ok ke harga tu

Masuk coolant cap apa bang rahim?? klu kilang stendet dia akan tukar coolant total..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Tue Apr 05, 2011 3:25 am

biasanye berapa km kena tukar coolent....
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Tue Apr 05, 2011 3:50 pm

BLB1231 wrote:
biasanye berapa km kena tukar coolent....

Setiap 12km contohnye 12km, 24km, 36km dan seterusnya. Bukan tukar jek, kene cuci ataupun dengan kata lainnye servis water pump.
Back to top Go down
johan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-03-28
Location : Sri Kembangan

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Thu Apr 07, 2011 5:50 am

Jarak perjalanan 90km setiap hari, kelajuan 90-110kmj. Mileage 7k++. Normal ke kalau meter tempreture tu naik tiga atau empat takuk bile benti? Bile jalan turun balik 2 ke 1 takuk. Patut kalau normal, meter temp tu berapa takuk ye time benti atau jalan? Question
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Thu Apr 07, 2011 8:47 am

wah, tggi jgk kalau naik sampai 3, 4 takuk.
biasanya naik 2 takuk jer kalau brenti...
bila jalan, 1 takuk je biasanya.
itu motot aku la.. Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Thu Apr 07, 2011 9:11 am

johan wrote:
Jarak perjalanan 90km setiap hari, kelajuan 90-110kmj. Mileage 7k++. Normal ke kalau meter tempreture tu naik tiga atau empat takuk bile benti? Bile jalan turun balik 2 ke 1 takuk. Patut kalau normal, meter temp tu berapa takuk ye time benti atau jalan? Question

sangat tak normal. Mine 1 bar, 2 bar when stopped for long time with engine on.

please check before your engine ranap. I travel the same distance/speed with you daily.
Back to top Go down
johan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-03-28
Location : Sri Kembangan

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Thu Apr 07, 2011 9:52 am

unpro wrote:
johan wrote:
Jarak perjalanan 90km setiap hari, kelajuan 90-110kmj. Mileage 7k++. Normal ke kalau meter tempreture tu naik tiga atau empat takuk bile benti? Bile jalan turun balik 2 ke 1 takuk. Patut kalau normal, meter temp tu berapa takuk ye time benti atau jalan? Question

sangat tak normal. Mine 1 bar, 2 bar when stopped for long time with engine on.

please check before your engine ranap. I travel the same distance/speed with you daily.


benda ni baru jadi 1-2 hari lepas, b4 this ok Sad . Ptg ni jugak pegi check..thanks!
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Thu Apr 07, 2011 9:55 am

johan wrote:
Jarak perjalanan 90km setiap hari, kelajuan 90-110kmj. Mileage 7k++. Normal ke kalau meter tempreture tu naik tiga atau empat takuk bile benti? Bile jalan turun balik 2 ke 1 takuk. Patut kalau normal, meter temp tu berapa takuk ye time benti atau jalan? Question

Errr..tersgtlah tidak normal tu rasenye bro! Tu dh panas sgt tu, gi check bro pastu cer cite kt sini nanti kt kitorg sebagai rujukan...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Today at 5:04 am

Back to top Go down
 
Coolant for sym vts 200
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Coolant for sym vts 200
» Apa kesan sampingan kalo....
» vts payah nak idup engin

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: