Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Coolant for sym vts 200

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Fri Apr 08, 2011 12:33 pm

johan wrote:
unpro wrote:
johan wrote:
Jarak perjalanan 90km setiap hari, kelajuan 90-110kmj. Mileage 7k++. Normal ke kalau meter tempreture tu naik tiga atau empat takuk bile benti? Bile jalan turun balik 2 ke 1 takuk. Patut kalau normal, meter temp tu berapa takuk ye time benti atau jalan? Question

sangat tak normal. Mine 1 bar, 2 bar when stopped for long time with engine on.

please check before your engine ranap. I travel the same distance/speed with you daily.


benda ni baru jadi 1-2 hari lepas, b4 this ok Sad . Ptg ni jugak pegi check..thanks!

uishhh bang, tu bukan normal dah...tu sgt tak normal...biasanya 1...kalo betul2 panas naik 2, tp kejap je, jalan mesti sejuk balik dpt 1... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

nnti mintak abg update balik, kenapa dan mengapa jd mcm tu ye? Question dan kalau ada solution utk mengatasi masalah tersebut...
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Sat Apr 09, 2011 10:06 am

selalunya simptom ni disebabkan takat coolant yg terlalu rendah. Kalo engin overheat masa idling (temp naik) dan temp turun bila engin drev (bila dah jalan), selalunya sbb coolant level rendah. Bila level terlalu rendah, water pump x dpt circulate coolant ke dlam engin jd temp naik sebb haba x dibuang secara efisyen. Kebiasaan coolant akan kurang over time sebb water pump selalunya ada 'weep hole', jd kena cek takat coolant selalu.

Kalo engin overheat x kira keadaan, selalunya sebb ada air pocket dlm engin. Tu pon kena buat bleeding gak.

My recommendation, pertama bukak penutup cover sebelah kiri tu tgk coolant level dulu. kalo x perasan, masukkan jari atau kayu pengukur. kalo coolant level rendah, top up kan coolant. jgn sampai penuh ke tudung, isi ikut takat sepatutnya. lepas tu ride mcm biasa n idle. kalo engin x overheat, masalah selesai. Kalo x, bawa skuter pegi pomen suruh dia buat bleeding sambil tgk kondisi water pump tu..

Renung renungkan dan selamat mencuba Wink
Back to top Go down
johan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-03-28
Location : Sri Kembangan

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Mon Apr 11, 2011 5:58 am

carliph wrote:
johan wrote:
unpro wrote:
johan wrote:
Jarak perjalanan 90km setiap hari, kelajuan 90-110kmj. Mileage 7k++. Normal ke kalau meter tempreture tu naik tiga atau empat takuk bile benti? Bile jalan turun balik 2 ke 1 takuk. Patut kalau normal, meter temp tu berapa takuk ye time benti atau jalan? Question

sangat tak normal. Mine 1 bar, 2 bar when stopped for long time with engine on.

please check before your engine ranap. I travel the same distance/speed with you daily.


benda ni baru jadi 1-2 hari lepas, b4 this ok Sad . Ptg ni jugak pegi check..thanks!

uishhh bang, tu bukan normal dah...tu sgt tak normal...biasanya 1...kalo betul2 panas naik 2, tp kejap je, jalan mesti sejuk balik dpt 1... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

nnti mintak abg update balik, kenapa dan mengapa jd mcm tu ye? Question dan kalau ada solution utk mengatasi masalah tersebut...


"Lu punye air manyak kurang la bos" kata2 dari pomen yg check moto aku. dia check kot2 ada bocor tp tarak, so dia tambah cooloant je dan suruh test pakai dulu. Kalau meter naik lagi dia kata kena check itu water pump! Yg aku pelik, mcm mana boleh kurang kalau tak bocor, tang mana air boleh kuar? scratch Tapi semalam aku dari Sri Kembangan pergi Sepang dan lepas tu ke Bagan Lalang dan balik Sri Kembangan meter tempreture tip top. Maintain satu bar, dan bile stop naik 2 bar aje. Ada mamat kat situ buat lawak cakap apek tu taruk air zam-zam! hahaha..Tapi skang ni bila bwk mula lah, sikit2 tgk meter tempreture..tapi so far alhamdullilah ok..aku check kat kedai motor Tmn Equine..free of charge!
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Mon Apr 11, 2011 6:16 am

johan wrote:

"Lu punye air manyak kurang la bos" kata2 dari pomen yg check moto aku. dia check kot2 ada bocor tp tarak, so dia tambah cooloant je dan suruh test pakai dulu. Kalau meter naik lagi dia kata kena check itu water pump! Yg aku pelik, mcm mana boleh kurang kalau tak bocor, tang mana air boleh kuar? scratch Tapi semalam aku dari Sri Kembangan pergi Sepang dan lepas tu ke Bagan Lalang dan balik Sri Kembangan meter tempreture tip top. Maintain satu bar, dan bile stop naik 2 bar aje. Ada mamat kat situ buat lawak cakap apek tu taruk air zam-zam! hahaha..Tapi skang ni bila bwk mula lah, sikit2 tgk meter tempreture..tapi so far alhamdullilah ok..aku check kat kedai motor Tmn Equine..free of charge!

haha..masalah selesai. syukur Razz . Mcm diagnostic aku, takat air coolant hang rendah. Kalo piping xde bocor, cek tgk kat pengikat piping tuh. ketat ke x. kalo ketat memang sah coolant hang bleed ikut water pump. mcm yg diberitau dlm benang sblm nih, water pump ada 'weep hole' utk bg excess coolant, pressure kluar. mmg design dia mcm tuh. over time mmg coolant akan kurang. since coolant dah dtopup, hang pakai dulu mcm biasa smpai next service interval. kalo sblm tuh, temp bengong blk, lebih baik tukar water pump tu. maybe ada defects. kalo x then x pyh buat apa2. cuma cek coolant level selalu n isi bila kurang rabbit
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Mon Apr 11, 2011 7:01 am

Hmm... air coolant kalo kurang boleh tambah air paip ke buat sementara?
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Mon Apr 11, 2011 9:21 am

Mr Qass wrote:
Hmm... air coolant kalo kurang boleh tambah air paip ke buat sementara?

pada aku xde masalah asalkan menten ratio 50-50 (coolant/air). selalunya ada rekomen kat botol coolant tu ttg jenis air utk topup.
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Mon Apr 11, 2011 9:25 am

Noted! Tq Bro Egeen... Smile
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Thu Nov 10, 2011 10:00 am

Berkenaan dengan coolant ni, boleh tak kita pakai yang toyota punya? sbb kalau kereta pun ramai yg rekeman toyota punya.

Pada pengetahuan saya, better pakai coolant yg berwarna merah dari coolant berwarna hijau.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
konji
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 33
Join date : 2012-10-05
Age : 33
Location : rawang

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Mon Nov 12, 2012 5:49 pm

koji wrote:
Berkenaan dengan coolant ni, boleh tak kita pakai yang toyota punya? sbb kalau kereta pun ramai yg rekeman toyota punya.

Pada pengetahuan saya, better pakai coolant yg berwarna merah dari coolant berwarna hijau.

yup saya setuju.. merah the best.. coz kalo yg ijau tu kuat sangat makann besi huhu
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Wed Nov 14, 2012 5:07 am

toyota yg terbaik...mmg recommended! tp make sure toyota jepon le..

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Wed Nov 14, 2012 3:33 pm

motor wa dah sampai 55ribu kilometer..tak pernah sekali pun tukar coolant dah tambah coolant
so far alhamdullilah...makin mantap lagi...heheheh
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Mon Nov 19, 2012 5:26 am

Tuan scoot nie pun aper kurangnyee...
Mantoop jugak...
Heheheheeee
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Mon Nov 19, 2012 10:22 am

rizaly96 wrote:
Tuan scoot nie pun aper kurangnyee...
Mantoop jugak...
Heheheheeee


Razz heheheheh bumm2
Back to top Go down
Wan As-Semangguli
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2012-12-08
Age : 36
Location : SEMANGGOL PERAK

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Wed Jan 02, 2013 10:14 am

assalam sahabat semua...nak kongsi sikit pengalaman pasai temperature ni....

minggu lepas ( 29 Dec 2012 ) baru ambil moto VTS 200 kat parit buntar EL Chong Moto...pastu dia bagi discount utk helmet n jacket ....tp kena pegi Jawi punya brunch....dipertengahan jalan nampak bahagian Coolent tank berasap dan keluar air .....
cuak gila masa tu ....baru ambil moto dah ada ujian tp temp bar maintain 1 bar ja..sampai ja Jawi..terus suruh pomen diaorang check dulu dia kata Coolent kurang ....abis dia bukan bawah kusyen moto tu ..dia tukar coolent baru ( tak tengok pilak dia buat macam mana sebab sibuk dok pilih helmet n jecket)....

sampai sekarang masih maintain 1 2 bar....
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Fri Jan 04, 2013 10:38 am

egeen486 wrote:
johan wrote:

"Lu punye air manyak kurang la bos" kata2 dari pomen yg check moto aku. dia check kot2 ada bocor tp tarak, so dia tambah cooloant je dan suruh test pakai dulu. Kalau meter naik lagi dia kata kena check itu water pump! Yg aku pelik, mcm mana boleh kurang kalau tak bocor, tang mana air boleh kuar? scratch Tapi semalam aku dari Sri Kembangan pergi Sepang dan lepas tu ke Bagan Lalang dan balik Sri Kembangan meter tempreture tip top. Maintain satu bar, dan bile stop naik 2 bar aje. Ada mamat kat situ buat lawak cakap apek tu taruk air zam-zam! hahaha..Tapi skang ni bila bwk mula lah, sikit2 tgk meter tempreture..tapi so far alhamdullilah ok..aku check kat kedai motor Tmn Equine..free of charge!

haha..masalah selesai. syukur Razz . Mcm diagnostic aku, takat air coolant hang rendah. Kalo piping xde bocor, cek tgk kat pengikat piping tuh. ketat ke x. kalo ketat memang sah coolant hang bleed ikut water pump. mcm yg diberitau dlm benang sblm nih, water pump ada 'weep hole' utk bg excess coolant, pressure kluar. mmg design dia mcm tuh. over time mmg coolant akan kurang. since coolant dah dtopup, hang pakai dulu mcm biasa smpai next service interval. kalo sblm tuh, temp bengong blk, lebih baik tukar water pump tu. maybe ada defects. kalo x then x pyh buat apa2. cuma cek coolant level selalu n isi bila kurang rabbit

Salam>dua tiga hari ni baru discover pasal 'weep hole' ni.. Tengok ada air keluar dari lubang tu.. Ingatkan overflow ke apa, rupanya menitik tak berhenti (sedikit sebab lubang tu kecik je).. Bila start enjin, kekerapannya menitik agak kuat. Bila check coolant tank, air tak kurang mana pun. Laluku bawa ke kedai dan diberitahu 'seal' dalam Water Pump (bukan gasket) kena tukar. Itu seal pulak kena order, minggu depan baru sampai. Maka, mekanik kata tak perlu bermalam berumah tangga kat bengkel, bawak balik dulu la...
Cuma nak berkongsi, selain kita check water level, elok gak check2 'weep hole' tu jugak (mujur bukan 'peep hole'), tapi kena menunduk gak la nak tengok hole tu sebab dia parking dibawah water pump... Smile
Lagi satu, ada sesapa boleh kongsi pengalaman yang sama? Sambil2 boleh tau kos kerugian...

p/s tak sure bro egeen486 ni active lagi ke tak... mungkin boleh dptkan kepastian..
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Wed Jan 09, 2013 3:58 am

kalau tak letak coolant ok ke tak? sbb ada jugak bagi pendapat letak coolant bleh hakis radiator... kebanyakan member aku pakai air tapis/mineral je..
Back to top Go down
kimiralliart
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2014-09-17
Age : 34

PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Thu Sep 18, 2014 12:48 pm

Saya pun hadapi masalah sama. Kos tukar seal dalam rm35..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Coolant for sym vts 200   Today at 8:48 am

Back to top Go down
 
Coolant for sym vts 200
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» Coolant for sym vts 200
» Apa kesan sampingan kalo....
» vts payah nak idup engin

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: