Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 running light...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
hafiz8609
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2012-05-09

PostSubject: running light...   Wed May 09, 2012 6:59 pm

salam otai2 sekalian..

hambo nak tanyo sikit lah..

hambo nak pakai running light(yang lampu signal 2-2 menyala 2 Smile )..tapi nak mintak advise sikit sebab penah baca forum2 sebelum ni macam2 jadi..rectifier kong,bateri cepat abis..

jadi boleh x otai2 bagi cadangan mcm mana nak elakkan perkara mcm 2 jadi kalo nak pakai running light..tambah stablelizer ke..tambah i2 ke,ini ke.. Laughing
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: running light...   Thu May 10, 2012 3:08 am



Last edited by rizal on Wed Jun 13, 2012 2:06 am; edited 3 times in total
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: running light...   Thu May 10, 2012 4:43 am

Stablelizer tu pun dah ok..nk lagi ok, tukar mentol LED. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: running light...   Thu May 10, 2012 9:09 am

saya punye...wat kat HM. biru dan kuning pakai LED.

Back to top Go down
hafiz8609
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2012-05-09

PostSubject: Re: running light...   Thu May 10, 2012 4:33 pm

thanx bro2 semua atas advise..
pakai LED ye..saya ada pakai led biru mcm kat gambar 2..
tapi bila tanya yang LED kuning untuk ganti mentol 2..apek kedai cakap xde plak..
mana nak cari ye..kat area kajang ngan semenyih..
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: running light...   Thu May 10, 2012 6:26 pm

byk juga bc komen2 pasal kesan sampingan pasang bling2 ni..terfikir plak klu bleh pasang lagi satu bateri khas utk lampu2 dan alat2 elektrikal yg lain..hmm..mgkn bleh sambungkan secara selari dgn bateri sedia ada supaya bateri tambahan akan dicas juga semasa enjin hidup..ni kena master DIY buat uji kaji makmal dlu ni..hehe..
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: running light...   Fri May 11, 2012 5:34 am

hafiz8609 wrote:
thanx bro2 semua atas advise..
pakai LED ye..saya ada pakai led biru mcm kat gambar 2..
tapi bila tanya yang LED kuning untuk ganti mentol 2..apek kedai cakap xde plak..
mana nak cari ye..kat area kajang ngan semenyih..
untuk dapatkn led utk ditukarkn pada signal light tu mmg xdapt kt mane2 kdai melainkan kdai yg bese buat SYM ni...cube tanye kat man sheng, chuan & cycle, Harimau malaya or MMR. kebanyakkan kedai jual dalm rm15 sebijik.

Quote :
byk juga bc komen2 pasal kesan sampingan pasang bling2 ni..terfikir plak klu bleh pasang lagi satu bateri khas utk lampu2 dan alat2 elektrikal yg lain..hmm..mgkn bleh sambungkan secara selari dgn bateri sedia ada supaya bateri tambahan akan dicas juga semasa enjin hidup..ni kena master DIY buat uji kaji makmal dlu ni..hehe..
hehe..bagi sy xpyah psang bateri tambahan ok kot. sbb penggunaan LED pada muto menggunakan power yg sgt minimun. Jika tukar bulb signal kepada LED bulb lagi bagus sebab dpt menjimatkan penggunaan electric pada system muto sbb sebijik bulb signal menelan karan sebanyak 21w. kalo pkai running light anda bleh bayangkn brape byk karen yg digunakan..

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: running light...   Fri May 11, 2012 5:37 am

xefek coil plak k nnt sbb nk kena caj 2 biji bateri? Smile
bro hafiz8609, mentol tu bleh cari kt jalan pasar atau nk senang terus je ke HM kt puchong gateway. suh dia psgkan siap2..
mlm ni turun TTS kt Balakong kalau nk tgk dpn mata. leh bersua muka skali. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: running light...   Fri May 11, 2012 5:41 am

sua sui ke morning

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: running light...   Fri May 11, 2012 10:54 am

jgn sua suwey sudey..haha
Back to top Go down
hafiz8609
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2012-05-09

PostSubject: Re: running light...   Sat May 12, 2012 2:50 pm

owh..mcm 2..ok2..tq for the info bro semua..:)xsabar nak pasang running light kat siput tersayang nie:)sori la xdapat join semalam..ada urusan lain..huhu..
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: running light...   Sat May 12, 2012 11:37 pm

Apadaa!!! Smlm banyak sipot yg mempamirkan running light.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: running light...   Thu Jun 07, 2012 10:54 am

aduh tak tukar lagi lampu signal ke led.. Crying or Very sad
Back to top Go down
mosfet83
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2012-06-08
Location : Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: running light...   Fri Jun 08, 2012 10:31 am

hafiz8609 wrote:
salam otai2 sekalian..

hambo nak tanyo sikit lah..

hambo nak pakai running light(yang lampu signal 2-2 menyala 2 Smile )..tapi nak mintak advise sikit sebab penah baca forum2 sebelum ni macam2 jadi..rectifier kong,bateri cepat abis..

jadi boleh x otai2 bagi cadangan mcm mana nak elakkan perkara mcm 2 jadi kalo nak pakai running light..tambah stablelizer ke..tambah i2 ke,ini ke.. Laughing

minta pencerahan sikit apa guna running light? tak ke mengelirukan org lain kalau kedua2 lampu menyala. JPJ approve ke?
Back to top Go down
http://www.farrahdiana.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: running light...   Fri Jun 08, 2012 10:36 am

mosfet83 wrote:
hafiz8609 wrote:
salam otai2 sekalian..

hambo nak tanyo sikit lah..

hambo nak pakai running light(yang lampu signal 2-2 menyala 2 Smile )..tapi nak mintak advise sikit sebab penah baca forum2 sebelum ni macam2 jadi..rectifier kong,bateri cepat abis..

jadi boleh x otai2 bagi cadangan mcm mana nak elakkan perkara mcm 2 jadi kalo nak pakai running light..tambah stablelizer ke..tambah i2 ke,ini ke.. Laughing

minta pencerahan sikit apa guna running light? tak ke mengelirukan org lain kalau kedua2 lampu menyala. JPJ approve ke?
bagi saya, mmg seswai dipasang terutama pd waktu malam dan hujan bagi menambahkan daya kelihatan terhadap siput anda terutama dibahagian belakang.
JPJ xmarah slagi guna warna kuning, dn bukan warna2 lain... Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mosfet83
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2012-06-08
Location : Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: running light...   Sat Jun 09, 2012 6:50 am

Mie-G wrote:

bagi saya, mmg seswai dipasang terutama pd waktu malam dan hujan bagi menambahkan daya kelihatan terhadap siput anda terutama dibahagian belakang.
JPJ xmarah slagi guna warna kuning, dn bukan warna2 lain... Smile

bukan apa, sy slalu confuse org yg pasang running light ni bagi signal ke lampu rosak ke ape ke hahah. so kalo nampak je mmg ikut slow je dari blkg takut tetiba dia kornar plak.
Back to top Go down
http://www.farrahdiana.com
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: running light...   Sun Jun 10, 2012 6:47 pm

mosfet83 wrote:
Mie-G wrote:

bagi saya, mmg seswai dipasang terutama pd waktu malam dan hujan bagi menambahkan daya kelihatan terhadap siput anda terutama dibahagian belakang.
JPJ xmarah slagi guna warna kuning, dn bukan warna2 lain... Smile

bukan apa, sy slalu confuse org yg pasang running light ni bagi signal ke lampu rosak ke ape ke hahah. so kalo nampak je mmg ikut slow je dari blkg takut tetiba dia kornar plak.

bro, jgn slah paham dgn double signal & running light. kalo kite bese drive or riding dh tntu tau perbezaan antara dua jenis keadaan lampu tu... Smile

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: running light...   Today at 5:08 pm

Back to top Go down
 
running light...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» running light...
» BASIC RUNNING MESSAGE DISPLAY
» SYM VTS200 signal light relay
» 500W Light Dimmer
» Kenny Bobien-The Light (Bang The Drum Mixes)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: