Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Fuel Indicator - Dah blinking

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3
AuthorMessage
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Tue Apr 10, 2012 10:47 am

JOE564 wrote:
...
takde efek ke kalo sampai minyak abis kering??
ada ada..
tengah meluncur
1. kalu tgh naik bukit => motor slow down dan akan berundur
2. kalu turun bukit => motor meluncur lagi dan tambah mileage at "0" fuel.

tapi efek yang nyata... enjin kojol la. ape nak risau?
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Tue Apr 10, 2012 11:21 am

JOE564 wrote:
kena tgk jenis minyak nak try...
mgkn setiap minyak ada kelebihannye hehe..

nak try tapi cuak lak...
takde efek ke kalo sampai minyak abis kering??

kemungkinan keladak dr tank akan masuk karburator...
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Tue Apr 10, 2012 11:30 am

koji wrote:
anakku wrote:
aku penah try 380km br lampu blinking... klu sampai kering agak2 brapa ye?
Boleh sampai 400km/j pe..

lg 1... aku penah bwk dr kl sampai ipoh...lampu dok nyala... tp sampai ipoh... x mati tgh jln pun... apsal ye?...pelik aku...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Tue Apr 10, 2012 11:58 am

anakku wrote:
koji wrote:
anakku wrote:
aku penah try 380km br lampu blinking... klu sampai kering agak2 brapa ye?
Boleh sampai 400km/j pe..

lg 1... aku penah bwk dr kl sampai ipoh...lampu dok nyala... tp sampai ipoh... x mati tgh jln pun... apsal ye?...pelik aku...
rasanya sbb siput tu ada bela toyol baaaaiikkk punya!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Tue Apr 10, 2012 12:11 pm

Mie-G wrote:
anakku wrote:
koji wrote:
anakku wrote:
aku penah try 380km br lampu blinking... klu sampai kering agak2 brapa ye?
Boleh sampai 400km/j pe..

lg 1... aku penah bwk dr kl sampai ipoh...lampu dok nyala... tp sampai ipoh... x mati tgh jln pun... apsal ye?...pelik aku...
rasanya sbb siput tu ada bela toyol baaaaiikkk punya!! Very Happy

ko dtg HM mlm ni ... aku tunjuk ko...
Back to top Go down
bobbybold
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-11-26
Age : 38
Location : Puchong - Cyberjaya - Kuala Lumpur - Pontian

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Thu Apr 12, 2012 5:03 am

rangers wrote:
bobbybold wrote:
hahahaha.. lebih kurang la tue.. aku mmg area2 280 - 300 sure kena isi minyak dah.. org lain takde lip.. kita ni insan ISTIMEWA... Very Happy

bobby.. pernah ride sampai pontian ke..? brapa jam sampai..? pontian kat mana..?

tak pernah lagi.. paling jauh sampai batu pahat klu arah ke selatan.. pontian kt kayu ara pasung.. hala dalam pt sikom.. bro rangers org pontian jgak ekk? Rolling Eyes
Back to top Go down
http://www.facebook.com\motec
bobbybold
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-11-26
Age : 38
Location : Puchong - Cyberjaya - Kuala Lumpur - Pontian

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Thu Apr 12, 2012 5:04 am

carliph wrote:
bobbybold wrote:
hahahaha.. lebih kurang la tue.. aku mmg area2 280 - 300 sure kena isi minyak dah.. org lain takde lip.. kita ni insan ISTIMEWA... Very Happy

zack, bila nak jumpa ni..lepak sesame.. Sad

general carliph.. insyaAllah.. satu hari bersua jua jgak kita.. lama tak jumpa abang comel nie.. miss u! hahahahaha... Laughing
Back to top Go down
http://www.facebook.com\motec
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Thu Apr 12, 2012 8:05 am

bobbybold wrote:
rangers wrote:
bobbybold wrote:
hahahaha.. lebih kurang la tue.. aku mmg area2 280 - 300 sure kena isi minyak dah.. org lain takde lip.. kita ni insan ISTIMEWA... Very Happy

bobby.. pernah ride sampai pontian ke..? brapa jam sampai..? pontian kat mana..?

tak pernah lagi.. paling jauh sampai batu pahat klu arah ke selatan.. pontian kt kayu ara pasung.. hala dalam pt sikom.. bro rangers org pontian jgak ekk? Rolling Eyes

ingatkan pernah ride sampai pontian.. sbb saya teringin jugak ride dari bangi ke pontian... lama dah tak buat.. last sekali masa belajar dulu ride 100sports.. naik kematu bontot... hehehe

sy kg kat ayer baloi.. kalau cairo(kayu ara pasung) tu tau le.. pt sikom tu lalu kalau nak ke pekan nanas ikut jalan bukit batu...
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Thu Apr 12, 2012 11:04 am

dpt 300km minggu ni full tank..
mungkin sbb kes belt putus sabtu lepas, x berani rembat lg dgn belt baru..tunggu masak ranum.. Laughing
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Thu Apr 12, 2012 7:55 pm

Salam seme ...

Nak tumpang lalu dan tumpang tanya ... sesapa sini yang selalu isi minyak full sampai nak melimpah, pastu trus reset trip meter, and then ride sampai lampu oren kuar? maximum brapa km total trip paling tinggi korang penah dapat ngan moto ni? Setakat ni moto saya dah nak masuk 4K km, paling tinggi pon penah dapat 280km dari fully full sampai peringkat otromen kuning ...
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Thu Apr 12, 2012 8:05 pm

Itu pun angaranya pun!
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Fri Apr 13, 2012 3:55 am

Petrofsky wrote:
Salam seme ...

Nak tumpang lalu dan tumpang tanya ... sesapa sini yang selalu isi minyak full sampai nak melimpah, pastu trus reset trip meter, and then ride sampai lampu oren kuar? maximum brapa km total trip paling tinggi korang penah dapat ngan moto ni? Setakat ni moto saya dah nak masuk 4K km, paling tinggi pon penah dapat 280km dari fully full sampai peringkat otromen kuning ...
aku mmg selalu amalkan cam gitu.
setiap kali isi penuh, mmg reset trip meter.
paling kental pernah cuba adalah sejauh 375km.
lampu oren dah menyala tp blm blinking lagi. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Fri Apr 13, 2012 4:25 am

Mie-G wrote:
Petrofsky wrote:
Salam seme ...

Nak tumpang lalu dan tumpang tanya ... sesapa sini yang selalu isi minyak full sampai nak melimpah, pastu trus reset trip meter, and then ride sampai lampu oren kuar? maximum brapa km total trip paling tinggi korang penah dapat ngan moto ni? Setakat ni moto saya dah nak masuk 4K km, paling tinggi pon penah dapat 280km dari fully full sampai peringkat otromen kuning ...
aku mmg selalu amalkan cam gitu.
setiap kali isi penuh, mmg reset trip meter.
paling kental pernah cuba adalah sejauh 375km.
lampu oren dah menyala tp blm blinking lagi. Wink

Uish, impressive sangat tu bro punya FC ... saya still standard spec lagi, tapi saya rasa moto bro sure dah banyak customization kan ... boleh share tak cket cemana nak dapatkan FC yang cemerlang gemilang camtu ...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Fri Apr 13, 2012 4:27 am

sama jer, standard spec jgk.
maybe sbb saiz badan dan bwk xlebih 110kmj kot! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Fri Apr 13, 2012 4:53 am

Mie-G wrote:
sama jer, standard spec jgk.
maybe sbb saiz badan dan bwk xlebih 110kmj kot! Very Happy

Haha, kalau camtu muto saya konpem tak dapat la, sebab berat badan sy je dah hampir separuh berat muto, pastu bawak tak reti nak pelan ... kekeke ....
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Fri Apr 13, 2012 5:17 am

Petrofsky wrote:
Salam seme ...

Nak tumpang lalu dan tumpang tanya ... sesapa sini yang selalu isi minyak full sampai nak melimpah, pastu trus reset trip meter, and then ride sampai lampu oren kuar? maximum brapa km total trip paling tinggi korang penah dapat ngan moto ni? Setakat ni moto saya dah nak masuk 4K km, paling tinggi pon penah dapat 280km dari fully full sampai peringkat otromen kuning ...

dia tgk pada pelbagai faktor bro..mcm2 kena ambil kira kalo utk FC ni..
280km tu kira acceptable la..saya pun mcm bro..

badan kategori aron aziz, bwk moto kategori lorenzo..mmg laju la habis minyak nye.. Razz
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Fri Apr 13, 2012 5:52 am

carliph wrote:
Petrofsky wrote:
Salam seme ...

Nak tumpang lalu dan tumpang tanya ... sesapa sini yang selalu isi minyak full sampai nak melimpah, pastu trus reset trip meter, and then ride sampai lampu oren kuar? maximum brapa km total trip paling tinggi korang penah dapat ngan moto ni? Setakat ni moto saya dah nak masuk 4K km, paling tinggi pon penah dapat 280km dari fully full sampai peringkat otromen kuning ...

dia tgk pada pelbagai faktor bro..mcm2 kena ambil kira kalo utk FC ni..
280km tu kira acceptable la..saya pun mcm bro..

badan kategori aron aziz, bwk moto kategori lorenzo..mmg laju la habis minyak nye.. Razz

Thanks bro liph for the info. at least now saya tau yg total trip per full tank saya tu normal ... heheh ...
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Fri Apr 13, 2012 9:22 am

setelah membuat lebih kurang 40kali isian penuh.. saya secara purata saya mendapat kiraan kilometer sebanyak 294KM setiap isian penuh dimana secara purata setiap isian penuh saya mengisi rm21.47. milage saya 25.86 KM/L...

cuma sekarang ada sedikit isu.. pagi tadi bila ride dari bangi sampai ke cyberjaya.. saya prasan... temperature indicatior tak naik.. kosong mcm tu aje... apa agaknya problem dia... dan saya suspek fuel indicator mungkin tak bergerak... nak check meter sat lagi..

kalau mcm masalah diatas kena bwk gi mana ye..??
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Mon Apr 16, 2012 3:44 am

rangers wrote:
setelah membuat lebih kurang 40kali isian penuh.. saya secara purata saya mendapat kiraan kilometer sebanyak 294KM setiap isian penuh dimana secara purata setiap isian penuh saya mengisi rm21.47. milage saya 25.86 KM/L...

cuma sekarang ada sedikit isu.. pagi tadi bila ride dari bangi sampai ke cyberjaya.. saya prasan... temperature indicatior tak naik.. kosong mcm tu aje... apa agaknya problem dia... dan saya suspek fuel indicator mungkin tak bergerak... nak check meter sat lagi..

kalau mcm masalah diatas kena bwk gi mana ye..??

alamak..cite minyak tiba2 masuk temperature..hahha.. Very Happy
normal tu bro kalo ride pagi2..tu tandanya motot x panas pun, sejuk jek.. Wink
janji jgn naik smpai 3 bar, itu mcm kalu, kena la pg tanya2 pomen check2 kot ada masalah..
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Mon Apr 16, 2012 3:47 am

Petrofsky wrote:


Thanks bro liph for the info. at least now saya tau yg total trip per full tank saya tu normal ... heheh ...

normal tu bro..kira sedang2 molek la..
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Mon Apr 16, 2012 4:14 am

carliph wrote:
rangers wrote:
setelah membuat lebih kurang 40kali isian penuh.. saya secara purata saya mendapat kiraan kilometer sebanyak 294KM setiap isian penuh dimana secara purata setiap isian penuh saya mengisi rm21.47. milage saya 25.86 KM/L...

cuma sekarang ada sedikit isu.. pagi tadi bila ride dari bangi sampai ke cyberjaya.. saya prasan... temperature indicatior tak naik.. kosong mcm tu aje... apa agaknya problem dia... dan saya suspek fuel indicator mungkin tak bergerak... nak check meter sat lagi..

kalau mcm masalah diatas kena bwk gi mana ye..??

alamak..cite minyak tiba2 masuk temperature..hahha.. Very Happy
normal tu bro kalo ride pagi2..tu tandanya motot x panas pun, sejuk jek.. Wink
janji jgn naik smpai 3 bar, itu mcm kalu, kena la pg tanya2 pomen check2 kot ada masalah..

hhhehee carik2 juga citer pasal temperatur punye indicator.. tp tak jumpa so selit sekali citer tu.. hehehhe

mmg sah temperature indicator saya ada problem.. balik keje petang pon tak naik2.. kosong gitu aje.. so nak kena check kat pomen esok lusa... Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Mon Apr 16, 2012 5:04 am

Ada masalah la tu klu tak naik.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Fuel Indicator - Dah blinking    Today at 6:58 pm

Back to top Go down
 
Fuel Indicator - Dah blinking
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3
 Similar topics
-
» TV Blinking Codes
» Custom KS2 Shift Indicator LED's
» IMPORTANT - we are running on fumes here... fuel tanks are empty.
» Cosmic Fuel Station
» Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: