SYM Owners Forum Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SYM Owners Forum Club

Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya? Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

 

 Tayar bocor dan penampal

Go down 
+9
rider_frs
azhar
Sirapisamin
longman
lockheed
Mie-G
natzar
rangers
carliph
13 posters
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR
Sirapisamin


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 37
Location : klang-shah alam

Tayar bocor dan penampal - Page 2 Empty
PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Tayar bocor dan penampal - Page 2 EmptyTue Sep 11, 2012 7:43 am

longman wrote:
Sirapisamin wrote:

salam sealant nie yg masuk ikot macam pam angin kat tayar kan? katmaene bole dapat ye
ni solan tanya semula ka, ke aper ker?

utk di lembah kelang, yg penah dijumpai, kat ACE Hardware store. Lokasi IKEA the Curve dan Jaya 13, seksyen 14 PJ (1st floor). and mungkin yg sewaktu dgnnya.
rasanya dulu ade jual kat Handymart. Tapi kodai tu dah padam la plak!!

Kat Home centre di Jaya jusco tak prasan la.

cara nak masukkan, ikut la arahan kat botol tu.... the he he..
bukak nut "dalam" kat nut pam tayar tu (screw out). caranya, terbalikkan penutup tiub tayar tu. dier ada alur ngan lobang kecik. benda ni la gunanya utk kuarkan nut "dalam" yg ada pin tuh. macam screw dreber la.
screw-out, tarik keluar pin tu (jgn kasi ilang).
pastu salurkan "hingus" tu masuk ikut lobang nut tu.
pastuh, pasang balik nut "dalam" tu (screw-in). pakai penutup nut tiub tu jgk.
dan pam tayar seperti biasa.... wiley kaa... wekang kaa
jalan je la.

pastikan aktiviti ini dilakukan di sebelah dgn pam angin yg berfungsi. ..eerr... byk pam angin kat stesen minyak ni gelong sket!!..

thanks bro info yg amat berguna kepada rider2
Back to top Go down
rider_frs
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
rider_frs


Posts : 4
Join date : 2013-01-30
Age : 35
Location : Pulau Pinang

Tayar bocor dan penampal - Page 2 Empty
PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Tayar bocor dan penampal - Page 2 EmptyThu Jan 31, 2013 5:41 pm

azhar wrote:
longman wrote:
rangers wrote:
baru terkena minggu lepas.. tayar dah makan skru 1/2 inci... nasib dalam motor ada cacing dan pam... pengalaman tak de nak buat.. main cucuk aje.. nasib ok.. Very Happy

suspicious tul la...
adakah taktik "kutu tayar boco" menabur skrew skrg ni?....

coz, kalu dari pengalaman skrg, kalu tabur paku, dier melekat jer kat tayar tanpa pancit!! biarpun lalu kat jalan tak rata. syarat tayar tubeless la.
kalu tayar rim lidi, pancit trus!

kalu guna skrew, kalu melekat tak per. ....tapi sebab jln pun tak rata.
dgn jalan tak rata, hanya sedikit sentuhan/"goyangan" kat skrew melekat tu, dan skrew pun berlekuk, laju jer angin kuar dari tayar!!

taktik baru nak pekena motor tiubless ditemui!!!

....tayar moto dah penah kena skrew, laju giler angin kuar. cam pelampung boco jer bunyi nyer... yg paku melekat berbulan2 sblm tu, tak de hall punyer.


....betul tu...kalau kena paku bleh lajak lagi... sebab batang dia licin, tp kalau kena skru... mmg hancus... sebab batang dia berkelok...

mtor baru keluar 3 hari.. lalu area Straits Quay area tanjung tokong tadi.. tiba2 depan bunyi lain macam kt tayar belakang.. chck2 tu dia screw dekat 1/2 inci kot melekat cucuk kt tayar.. adoi la.. nampak screw macam baru.. memang taktik dah la ni depa guna...
Back to top Go down
faizal60
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
faizal60


Posts : 13
Join date : 2013-03-12
Age : 61
Location : Kajang

Tayar bocor dan penampal - Page 2 Empty
PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Tayar bocor dan penampal - Page 2 EmptyMon Apr 22, 2013 6:30 am

Baru ni tayar kempis tapi tengok screw atau paku tak ada pun. Tak sempat pergi workshop so untuk 3 hari pagi je pam tayar balik. Hari Sabtu pagi tu balik surau corner keluar simpang slow tiba bunyi pop dan siput macam nak jatuh. Alhamdulillah boleh control. Tengok tayar belakang yang dok pam tu flat terus. Alhamdulillah tak jadi masa laju di highway. Lepas ni kalau taya keluar angin kena pergi kedai check terus. So sabtu tu nasib rumah dekat SQ Bangi, dia pun bawa lorry angkat siput gi workshop tukar tayar. Di kata tayar ni tahan 8000 km je. Dia ganti tayar Duro RM140.00
Back to top Go down
mdayub
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L



Posts : 1
Join date : 2013-05-02
Age : 40
Location : Puncak Alam, Selangor

Tayar bocor dan penampal - Page 2 Empty
PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Tayar bocor dan penampal - Page 2 EmptyThu May 02, 2013 4:48 am

Senang citer ya dak?..
Back to top Go down
puyon
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
puyon


Posts : 24
Join date : 2012-07-21
Age : 54
Location : kuantan, pahang

Tayar bocor dan penampal - Page 2 Empty
PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Tayar bocor dan penampal - Page 2 EmptyFri May 03, 2013 6:08 am

Yang pentingnya bawalah spare cacing satu set rega tak sampai rm 10m pun. Kalau ada ruang bawalah juga pam tangan ke. Paling tidak tak menolak siput berat ni. Pengalaman mengajar.. bounce
Back to top Go down
redcylon
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L



Posts : 23
Join date : 2012-07-04

Tayar bocor dan penampal - Page 2 Empty
PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Tayar bocor dan penampal - Page 2 EmptyThu Oct 03, 2013 6:08 am

Tahu mana-mana kedai yang ada buat tampal dalam/sealant ni?
Back to top Go down
Sponsored content





Tayar bocor dan penampal - Page 2 Empty
PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Tayar bocor dan penampal - Page 2 Empty

Back to top Go down
 
Tayar bocor dan penampal
Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SYM Owners Forum Club :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: