SYM Owners Forum Club

Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya? Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share
 

 cara maintain standard vts200

Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
akupunya

Posts : 80
Join date : 2012-01-18

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptySun Feb 26, 2012 3:59 pm

kawan2, moto kita semua ni adalah jenis auto...
tiada klac, maka dia hanya berharap pada rotor yg putarkan belt motor.
belt moto tu pulak based on pulley..

moto baru mmg pulas sikit, terus pickup..
lama2 moto kita akan jadi lembam...
utk elak jadi lembam dan mandom,
motor baru apabila capai 8k, suruh kedai cuci dan servis belt n pulley...
ikut sym, belt tu tahan utk 12k, so eloknya 10k dh tukar...
pulley elok ditukarn apabila telah haus...
ramai yg kata pakai dr pulley, tapi sebaiknya pakai saja yg ori dari sym..
satu lagi, utk vts yg mmg tiap2 jalan jauh, eloklah tukar minyak enjindan minyak gear setiap 1.5k...
supaya komponen enjin dan gearbox tak rosak..

itu jelah yg saya dpt share setelah sembang2 dgn mekanik yg selalu servis vts...
sharing is caring...
just my knowledge..tidak bermaksud nk tunjuk pandai atau nak potong ayat org lain...

nk tukar belt pun senak....lebih kurang rm 185...
servis pulley dlm rm30...
emmm...moto baru saya dh cecak 4k dlm tempoh sebulan..
dan poket bocor kerap sebab servis...
nak tahan lama, mmg kena jaga..terpaksa...

ok..itu saja..
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
eszeree@AG

Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 38
Location : Shah Alam

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyMon Feb 27, 2012 4:25 am

bro..awat tukar belt sampi rm185?

bleh elaborate sket?

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"
cara maintain standard vts200 MG_ProudOwner-2
Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR
Sirapisamin

Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 35
Location : klang-shah alam

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyMon Feb 27, 2012 7:21 am

hari tu tukar belt rm95, service cvt 25 total rm120 je
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
akupunya

Posts : 80
Join date : 2012-01-18

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyMon Feb 27, 2012 7:02 pm

uit..murahnya...
ya ka...mushkil ni..
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR
Sirapisamin

Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 35
Location : klang-shah alam

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyTue Feb 28, 2012 7:20 am

tu la bro pakai evo ke vts?
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR
Sirapisamin

Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 35
Location : klang-shah alam

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyTue Feb 28, 2012 7:21 am

Sirapisamin wrote:
tu la bro pakai evo ke vts?
kalo tgk kat pic samela kite pakai vts ye x?
Back to top Go down
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak
blalang

Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 47
Location : Putra Heights

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyTue Feb 28, 2012 10:54 am

Sirapisamin wrote:
Sirapisamin wrote:
tu la bro pakai evo ke vts?
kalo tgk kat pic samela kite pakai vts ye x?

sendri tanya.... sendri jawab.... ahahhaa
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
yellow200

Posts : 68
Join date : 2011-04-26

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyThu Mar 01, 2012 4:34 am

oppsss...walaupun auto still ada clucth, auto clucth...
belt standard harga tak sampai RM100, apsal mahal sangat


akupunya wrote:
kawan2, moto kita semua ni adalah jenis auto...
tiada klac, maka dia hanya berharap pada rotor yg putarkan belt motor.
belt moto tu pulak based on pulley..

moto baru mmg pulas sikit, terus pickup..
lama2 moto kita akan jadi lembam...
utk elak jadi lembam dan mandom,
motor baru apabila capai 8k, suruh kedai cuci dan servis belt n pulley...
ikut sym, belt tu tahan utk 12k, so eloknya 10k dh tukar...
pulley elok ditukarn apabila telah haus...
ramai yg kata pakai dr pulley, tapi sebaiknya pakai saja yg ori dari sym..
satu lagi, utk vts yg mmg tiap2 jalan jauh, eloklah tukar minyak enjindan minyak gear setiap 1.5k...
supaya komponen enjin dan gearbox tak rosak..

itu jelah yg saya dpt share setelah sembang2 dgn mekanik yg selalu servis vts...
sharing is caring...
just my knowledge..tidak bermaksud nk tunjuk pandai atau nak potong ayat org lain...

nk tukar belt pun senak....lebih kurang rm 185...
servis pulley dlm rm30...
emmm...moto baru saya dh cecak 4k dlm tempoh sebulan..
dan poket bocor kerap sebab servis...
nak tahan lama, mmg kena jaga..terpaksa...

ok..itu saja..
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
akupunya

Posts : 80
Join date : 2012-01-18

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyThu Mar 01, 2012 9:16 am

mekanik tu klentong kot...saya tak servis lagi belt..baru 4K mileage..
saya pakai vts jer...maksimum leh sampai 130km/j jer...

geram tgk org yg pakai 750cc ke atas..tapi takut buang duit pulakkan...
akakaka...dunia dunia..
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR
ADL BLL4477

Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyWed May 16, 2012 8:09 pm

Yg asli la baik!
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
carliph

Posts : 501
Join date : 2011-03-24

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyFri Jun 08, 2012 7:05 am

mahal gak tu tukar belt.. Shocked
Back to top Go down
BLUS33
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
BLUS33

Posts : 7
Join date : 2012-09-03

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyWed Sep 05, 2012 8:08 am

Salam Otai semua,

Untuk siput baru,kalau ikut manual 1st service ialah 300 km. Ke ada pendapat lain?

Perlukah hanya hantar ke kedai di mana siput tu dibeli untuk service2 pada tahap yg dinyatakan di Warranty card atau boleh hantar mana2 workshop je?

Pendapat/pandangan otai2 amatlah dihargai. Arrow
Back to top Go down
mad_47
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2
mad_47

Posts : 172
Join date : 2012-04-26
Location : klang

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyThu Sep 06, 2012 6:47 am

tukar EO dgn gear oil yg murah jer bro....1k km nanti baru cari yg bagus..
aku tukar 300km dulu pkai yamalube jer...gear oil tak ingat plak...total rm30 je pon
tu yg ah choon mmr suggest masa tu....
klu bole biar le cari wkshop yg cermat skit....klu da takde memana pon ok
Back to top Go down
fadzliSYM
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full
fadzliSYM

Posts : 387
Join date : 2011-10-01
Location : kl

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyThu Sep 06, 2012 3:18 pm

BLUS33 wrote:
Salam Otai semua,

Untuk siput baru,kalau ikut manual 1st service ialah 300 km. Ke ada pendapat lain?

Perlukah hanya hantar ke kedai di mana siput tu dibeli untuk service2 pada tahap yg dinyatakan di Warranty card atau boleh hantar mana2 workshop je?

Pendapat/pandangan otai2 amatlah dihargai. Arrow

nak servis 300km pon ok... bagus untuk buang taik2 besi yg haus dalam minyak hitam tu.... pakai minyak biasa je dulu....
nak jimat cukup 1000km baru tukar........

elok hantar servis kat kedai2 terpilih yg biasa geng siput ni pegi ajer..... boleh membahayakan keselamatan siput kalau pomen biasa yg tak reti pasal siput nih......

dok kat mana bro....... ?
Back to top Go down
BLUS33
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
BLUS33

Posts : 7
Join date : 2012-09-03

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyFri Sep 07, 2012 6:48 am

fadzliSYM wrote:
BLUS33 wrote:
Salam Otai semua,

Untuk siput baru,kalau ikut manual 1st service ialah 300 km. Ke ada pendapat lain?

Perlukah hanya hantar ke kedai di mana siput tu dibeli untuk service2 pada tahap yg dinyatakan di Warranty card atau boleh hantar mana2 workshop je?

Pendapat/pandangan otai2 amatlah dihargai. Arrow

nak servis 300km pon ok... bagus untuk buang taik2 besi yg haus dalam minyak hitam tu.... pakai minyak biasa je dulu....
nak jimat cukup 1000km baru tukar........

elok hantar servis kat kedai2 terpilih yg biasa geng siput ni pegi ajer..... boleh membahayakan keselamatan siput kalau pomen biasa yg tak reti pasal siput nih......

dok kat mana bro....... ?

ok. terima kasih semua, Smile

saya dok di area setiawangsa. Ada cadangan workshop yang terdekat?
Back to top Go down
BLUS33
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
BLUS33

Posts : 7
Join date : 2012-09-03

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyTue Sep 11, 2012 9:50 am


Salam Semua,

Alhamdulillah baru je lepas service 1st 300 km di MForce, Segambut. Mekanik Din. Bagus layanan dan explanation. Tempat menunggu selesa. Free Nescafe 3 in 1 lagi bounce
Back to top Go down
mad_47
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2
mad_47

Posts : 172
Join date : 2012-04-26
Location : klang

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyWed Sep 12, 2012 3:59 am

BLUS33 wrote:

Salam Semua,

Alhamdulillah baru je lepas service 1st 300 km di MForce, Segambut. Mekanik Din. Bagus layanan dan explanation. Tempat menunggu selesa. Free Nescafe 3 in 1 lagi bounce

well done bro.....

aku baru gak svc kat MMR sabtu lpas utk 6k km...svc CVT skali...skrg smut jer sume
diam tak diam dkat 4 bulan da sipot aku nie... Very Happy
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
koji

Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 42
Location : Subang U5

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyWed Sep 12, 2012 5:04 am

owhh siput dah mintak teguk minyak injin dah ni..tak tau bila leh gi buat Sad

_________________
I I love you SYM
cara maintain standard vts200 390_4265851836847_1098078539_n
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
digoro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
digoro

Posts : 17
Join date : 2012-08-27
Location : melaka

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyWed Sep 19, 2012 6:32 am

kalu area melaka kt mane kdi tip top yg bole service siput nii... pandangan otai2 di dahulukan dgn jutaan terima kasih.. keke
Back to top Go down
zamri
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
zamri

Posts : 23
Join date : 2012-09-30
Age : 58
Location : Alam Damai, Cheras, KL

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptySun Sep 30, 2012 7:50 am

fadzliSYM wrote:
BLUS33 wrote:
Salam Otai semua,

Untuk siput baru,kalau ikut manual 1st service ialah 300 km. Ke ada pendapat lain?

Perlukah hanya hantar ke kedai di mana siput tu dibeli untuk service2 pada tahap yg dinyatakan di Warranty card atau boleh hantar mana2 workshop je?

Pendapat/pandangan otai2 amatlah dihargai. Arrow

nak servis 300km pon ok... bagus untuk buang taik2 besi yg haus dalam minyak hitam tu.... pakai minyak biasa je dulu....
nak jimat cukup 1000km baru tukar........

elok hantar servis kat kedai2 terpilih yg biasa geng siput ni pegi ajer..... boleh membahayakan keselamatan siput kalau pomen biasa yg tak reti pasal siput nih......

dok kat mana bro....... ?

salam bro, klu area cheras, kedai mana yang boleh dipercayai? Surprised
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
Mie-G

Posts : 4692
Join date : 2011-03-24
Age : 37
Location : Balakong, Selangor

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyMon Oct 01, 2012 3:52 am


_________________
cara maintain standard vts200 MG_ProudOwner
:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full
Pailang Kem

Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 47
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyMon Oct 01, 2012 4:50 am

saya selalu service kat kedai TENAGA Motor taman tenaga ...mekanik pun mesra alam....murah sikit...siap bagi nasihat lagi..mana2 yang patut dibuat pada siput sedut nie.... Razz
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
eszeree@AG

Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 38
Location : Shah Alam

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyMon Oct 01, 2012 9:35 am

waaaa...ko slalu ke tamn tenaga ke...aku weekend ade kt sri melaka..hahaha

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"
cara maintain standard vts200 MG_ProudOwner-2
Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full
Pailang Kem

Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 47
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyMon Oct 01, 2012 11:56 am

eszeree wrote:
waaaa...ko slalu ke tamn tenaga ke...aku weekend ade kt sri melaka..hahaha

boleh laaa kita jumpa kena pekena teh tarik depan kedai tenaga motor tu..heheheh
Back to top Go down
auspower
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
auspower

Posts : 34
Join date : 2012-09-28

cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 EmptyWed Oct 03, 2012 2:58 pm

saya dalam kemusykilan le. kedai yg saya beli cakap 1st servis 500km. pastu next after 3000km dan seterusnya setiap 3000km. dan kedai dia jugak bagi servis percuma 12 kali. apekah servis percuma ini? adekah sama sahaja kalau saya hantar ke kedai lain yg lebih cermat?
Back to top Go down
Sponsored content




cara maintain standard vts200 Empty
PostSubject: Re: cara maintain standard vts200   cara maintain standard vts200 Empty

Back to top Go down
 
cara maintain standard vts200
Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SYM Owners Forum Club :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: