SYM Owners Forum Club

Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya? Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share
 

 Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1

Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 12 ... 24  Next
AuthorMessage
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
encikgalol

Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 37
Location : Cerok To'kun

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyMon Mar 28, 2011 4:37 am

Sila bincangkan segala yg berkaitan dengan elektrikal (lampu, wiring, air horn, dan sebagainya) di sni.
Back to top Go down
https://www.facebook.com/affeirul
zamri_pjv750
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
zamri_pjv750

Posts : 71
Join date : 2011-03-28
Location : Bukit Minyak, Perai

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyTue Mar 29, 2011 2:55 pm

kalau nak pasang lampu lip lap lip lap ni kedai mana yg baguih....member2 buleh rekmen sikit....
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
encikgalol

Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 37
Location : Cerok To'kun

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyTue Mar 29, 2011 3:18 pm

zamri_pjv750 wrote:
kalau nak pasang lampu lip lap lip lap ni kedai mana yg baguih....member2 buleh rekmen sikit....

Kat MegaFortune bandar Perda ada satu pomen melayu.. ramai geng2 utara dok pi buat kat dia lah..
Back to top Go down
https://www.facebook.com/affeirul
zamri_pjv750
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
zamri_pjv750

Posts : 71
Join date : 2011-03-28
Location : Bukit Minyak, Perai

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyTue Mar 29, 2011 3:24 pm

encikgalol wrote:
zamri_pjv750 wrote:
kalau nak pasang lampu lip lap lip lap ni kedai mana yg baguih....member2 buleh rekmen sikit....

Kat MegaFortune bandar Perda ada satu pomen melayu.. ramai geng2 utara dok pi buat kat dia lah..

betui....ada dengaq jugak...kot2 la ada tempat lain yg lebih berpatutan....kat situ rasa agak mahai...
apa ka nama budak tu...pak non saya kenai la sbb dok pi serbis kat dia....
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
akey_z

Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 38
Location : Kajang, Selangor

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyTue Mar 29, 2011 4:55 pm

Kalau kat KL ni elok buat kat Man Seng pasal ketelitian buat wiring tapi kene pastikan la si Ah Chung yg buat, kalau pomen yg lain tu tak tau la ok ke tidak.
Back to top Go down
aztech
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
aztech

Posts : 16
Join date : 2011-03-25
Age : 34
Location : Kajang/KLCC/Kota damansara/Miri

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyWed Mar 30, 2011 9:08 am

salam ... nak tanya sikit pasal bateri :
aku nak cuti lama balik kampung... (sebulan at least) for election+bini deliver .... aku mempunyai teori kalau tak nak bateri kong ... aku cabut je contact point ...

Kemusykilan aku :
1) Betul ke teori aku ni? Apply sekali kat kete ke?
2) Meter odo, kmh semua elektronik ... kalo aku cabut point tu .. tak reset ke mileage info2 lain tu?

Thanks rakan2
Back to top Go down
johan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
johan

Posts : 22
Join date : 2011-03-28
Location : Sri Kembangan

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyFri Apr 01, 2011 11:27 am

nak mintak pandangan otai2 mengenai pemasangan alarm system pada jentera vts200 ni..bagus utk keselamatan? atau tak bagus utk capacity bateri?
Back to top Go down
zamri_pjv750
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
zamri_pjv750

Posts : 71
Join date : 2011-03-28
Location : Bukit Minyak, Perai

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyFri Apr 01, 2011 12:18 pm

aztech wrote:
salam ... nak tanya sikit pasal bateri :
aku nak cuti lama balik kampung... (sebulan at least) for election+bini deliver .... aku mempunyai teori kalau tak nak bateri kong ... aku cabut je contact point ...

Kemusykilan aku :
1) Betul ke teori aku ni? Apply sekali kat kete ke?
2) Meter odo, kmh semua elektronik ... kalo aku cabut point tu .. tak reset ke mileage info2 lain tu?

Thanks rakan2

rasanya meter2 electronic ni tak akan ter reset sebab dia mesti ada standby bateri kecik spt bateri cmos kat motherboard komputer...tapi untuk kereta continental selalunya pomen akan tukaq bateri sewaktu enjin tengah hidup takut ter reset segala benda2 electronic ni..kalau record km/h kat meter senang2 ter reset maka sales man kereta terpakai akan selalu tipu kita la mengatakan 'low mileage'..hehe Razz
Back to top Go down
aztech
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
aztech

Posts : 16
Join date : 2011-03-25
Age : 34
Location : Kajang/KLCC/Kota damansara/Miri

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyFri Apr 01, 2011 8:57 pm

zamri_pjv750 wrote:
aztech wrote:
salam ... nak tanya sikit pasal bateri :
aku nak cuti lama balik kampung... (sebulan at least) for election+bini deliver .... aku mempunyai teori kalau tak nak bateri kong ... aku cabut je contact point ...

Kemusykilan aku :
1) Betul ke teori aku ni? Apply sekali kat kete ke?
2) Meter odo, kmh semua elektronik ... kalo aku cabut point tu .. tak reset ke mileage info2 lain tu?

Thanks rakan2

rasanya meter2 electronic ni tak akan ter reset sebab dia mesti ada standby bateri kecik spt bateri cmos kat motherboard komputer...tapi untuk kereta continental selalunya pomen akan tukaq bateri sewaktu enjin tengah hidup takut ter reset segala benda2 electronic ni..kalau record km/h kat meter senang2 ter reset maka sales man kereta terpakai akan selalu tipu kita la mengatakan 'low mileage'..hehe Razz

thanks bro for the explanation ... jadi kalau nak elak dr bateri kong .. boleh pakai la teori cabut kontek point ke bateri tu selama sebulan aku cuti kan?
Back to top Go down
aztech
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
aztech

Posts : 16
Join date : 2011-03-25
Age : 34
Location : Kajang/KLCC/Kota damansara/Miri

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyFri Apr 01, 2011 9:01 pm

johan wrote:
nak mintak pandangan otai2 mengenai pemasangan alarm system pada jentera vts200 ni..bagus utk keselamatan? atau tak bagus utk capacity bateri?

keselamatan dipertingkatkan .. nak kata stolen-proof ... takde mende stolen proof utk motor ni .. paling2 pun pencurik tu angkat motor masuk lori ... dah tak bermakna segala alarm lock apa benda ... anyways ... aku pakai alarm tp bukan mforce - brand rev something tak ingat ... alhamdulillah ... bateri elok .... dan kalau tgk member2 lain dlm forum yg pakai mforce .. semua kata no problem ..
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2
Mr Qass

Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptySat Apr 02, 2011 8:41 am

Nak share skit gambo, time saya pasang alarm n double signal dgn geng2 sume:



[img]Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Dsc02710[/img]

[img]Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Dsc02711[/img]

[img]Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Dsc02712[/img]

[img]Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Dsc02714[/img]

[img]Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Dsc02715[/img]


ALARM BEST PASANG SBB NAK XTRA SECURITY DAN TIME PAGI NAK START MOTO SENANG, SAMBIL DUDUK KT SOFA PAKAI STOKIN JE..HEHEHE.. DOUBLE SIGNAL LAK BEST TIME RIDE BLK KEJE MLM2 SUPAYA ORG SEDAR KEHADIRAN SI SIPUT GONDANG DI LANE KANAN SKALI SO KENA KETEPI SKIT... Wink
Back to top Go down
Hasrul
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 38
Join date : 2011-03-30

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptySun Apr 03, 2011 5:01 pm

Qass..double signal tu apa yerk ? Signal nyala berterusan bila headlight ON ke ?
Aku sikit confuse psl lampu2 ni. Maklumle, dulu pakai 125z mana penah aku tambah lampu2 nih.

Mintak sesiapa tlg explain semua jenis lampu yg boleh dipasang kat moto kita nih.

Lampu kalimantang dgn lampu panjut takyah citer yer kengkawan...hehehe
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
akey_z

Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 38
Location : Kajang, Selangor

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyTue Apr 05, 2011 2:56 am

Hasrul wrote:
Qass..double signal tu apa yerk ? Signal nyala berterusan bila headlight ON ke ?
Aku sikit confuse psl lampu2 ni. Maklumle, dulu pakai 125z mana penah aku tambah lampu2 nih.

Mintak sesiapa tlg explain semua jenis lampu yg boleh dipasang kat moto kita nih.

Lampu kalimantang dgn lampu panjut takyah citer yer kengkawan...hehehe

Yup, dia akan menyala dua2 signal bila kita nyalakan lampu. Biasanye orang akan buat running light lampu tu supaya lampu tu tetap akan berfungsi ketika kita nak menggunakan signal kiri atau kanan.

Ni aku nak tanye otai2 dan member2 yg lain yg lebih berpengalaman mengenai bateri, bateri motor ni berapa lama boleh tahan. Motor aku dah nak masuk 2 tahun ni tapi bateri masih elok lagi dan belum ada tanda2 weak. Tiap2 hari total travel 75km ke 90km. Macam mana kita nak tahu bateri motor ni nak kene tukar dan kalau dah weak apa yg kita kene buat. Kalau bateri dah weak, adakah motor tak boleh start langsung atau adakah masih boleh menggunakan kick starter dan kalau nak buat jump start dari sumber manakah yg sesuai.
Back to top Go down
abubakar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 26
Join date : 2011-04-06
Age : 38
Location : Kg. Melayu Subang

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyWed Apr 06, 2011 10:30 am

nak pasang lampu brek belakang warna biru (blinking), berapa kosnya dan prefer kedai mana?

thanks..
Back to top Go down
http://burnlancer.fotopages.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
Mie-G

Posts : 4692
Join date : 2011-03-24
Age : 37
Location : Balakong, Selangor

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyWed Apr 06, 2011 11:13 am

abubakar wrote:
nak pasang lampu brek belakang warna biru (blinking), berapa kosnya dan prefer kedai mana?
thanks..
RM45 kat Maju Motor Racing Shah Alam.
kalau xsilap la harga tu.. Very Happy

_________________
Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 MG_ProudOwner
:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
abubakar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 26
Join date : 2011-04-06
Age : 38
Location : Kg. Melayu Subang

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyWed Apr 06, 2011 11:31 am

Mie-G wrote:
abubakar wrote:
nak pasang lampu brek belakang warna biru (blinking), berapa kosnya dan prefer kedai mana?
thanks..
RM45 kat Maju Motor Racing Shah Alam.
kalau xsilap la harga tu.. Very Happy

thanks bro.. balik keje nak singgah Smile
Back to top Go down
http://burnlancer.fotopages.com
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2
Mr Qass

Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyThu Apr 07, 2011 6:22 am

abubakar wrote:
nak pasang lampu brek belakang warna biru (blinking), berapa kosnya dan prefer kedai mana?

thanks..

lampu break biru mmg cantek tp kalo jpj tahan mmg kena saman lor... Shocked
Back to top Go down
abubakar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 26
Join date : 2011-04-06
Age : 38
Location : Kg. Melayu Subang

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyThu Apr 07, 2011 6:51 am

Mr Qass wrote:
abubakar wrote:
nak pasang lampu brek belakang warna biru (blinking), berapa kosnya dan prefer kedai mana?

thanks..

lampu break biru mmg cantek tp kalo jpj tahan mmg kena saman lor... Shocked


alamakk!! ye ke bro?? aku belum pasang lagi.. kalu camtu maintain stendet mendet la mutot aku..waaaa
Back to top Go down
http://burnlancer.fotopages.com
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
encikgalol

Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 37
Location : Cerok To'kun

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyThu Apr 07, 2011 7:33 am

Motor nak pasang lampu skit2 boleh la.. tapi jgn lebih2.. nanti konfem bapak JPJ akan soal mcm2 time road block.. pasang fog light dpn blakang rasa2nya dah memadai..
Back to top Go down
https://www.facebook.com/affeirul
Hasrul
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 38
Join date : 2011-03-30

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyThu Apr 07, 2011 8:21 am

Fog light depan yg bawah signal light tu kan ?

Fog light belakang ada ke ?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
Mie-G

Posts : 4692
Join date : 2011-03-24
Age : 37
Location : Balakong, Selangor

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyThu Apr 07, 2011 8:48 am

en.galol maksudkan running light kot! Very Happy

_________________
Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 MG_ProudOwner
:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2
Mr Qass

Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyThu Apr 07, 2011 9:50 am

abubakar wrote:
Mr Qass wrote:
abubakar wrote:
nak pasang lampu brek belakang warna biru (blinking), berapa kosnya dan prefer kedai mana?

thanks..

lampu break biru mmg cantek tp kalo jpj tahan mmg kena saman lor... Shocked


alamakk!! ye ke bro?? aku belum pasang lagi.. kalu camtu maintain stendet mendet la mutot aku..waaaa

Xpe bro nak pasang kalu, pasang yg color merah punye, itu boleh tp bukan merah jambu tau!! Laughing
Back to top Go down
Hasrul
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 38
Join date : 2011-03-30

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyThu Apr 07, 2011 10:25 am

Aku dah byk nampak brek light tambahan (blinking bila tekan break) yg warna merah bentuk segitiga kecik, org pasang belakang keter. Agak2 boleh pasang kat VTS ke ?

Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
edi99

Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 58

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyThu Apr 07, 2011 10:56 am

Nak pasang lampu tambahan asalkan untuk tujuan keselamatan, aku memang setuju

Yang perlu:
1- running light
2- third brake light

Yang tak perlu:
2- Fog Light (VTS\GTS)
3- Blinking brake light
4- multi color led strip light

Yang perlu jika perlu:
1- HID light

Sebelum tu, mari kita renungkan sejenak....jangkahayat ketahanan Coil, Rectifier dan Battery.

Maximum capacity bekalan Amp VTS\GTS dalam 105-120W..standard

- Headlight - 55watt
- signal light per mentol - 21watt
- Brake light 4.7 watt
- CDI 20-35watt

Kalau dah pasang HID, running light dan sebagainya

- HID - 35 watt
- Running light 4mentolx21watt= 84Watt
- Brake light - 4.7 watt
- CDI 20-35 watt

Campur semua sekali HID+Runninglight+Brake light+CDI = 143.7W
* kiraan diambil berdasarkan penggunaan lampu HID bukan lampu standard (tambah lagi 15W)
**kiraan Cdi diambil pada tahap low speed ride..belum lagi full throttle


Sekarang...compare balik dua-dua ayat yang diwarnakan merah...kemudian buat kesimpulan samada anda perlu atau tidak memasang assesori running light kerana secara tak langsung komponen seperti rectifier, coil dan battery akan digunakan pada tahap ekstreem mengatasi keupayaan efficiency operasi yang mengikut piawai

1- pasang running light biar berasaskanutk safety
a) pasang hanya masa hujan lebat\ cuaca gelap
b) pasang hanya kalau berada di highway di waktu malam
Back to top Go down
Kakei
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
Kakei

Posts : 42
Join date : 2011-03-29

Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 EmptyThu Apr 07, 2011 6:56 pm

Exclamation
Kalau mcm ni, kena wat kira2 dulu la bila ak wat tambahan lampu2 nih nanti...
scratch
Back to top Go down
Sponsored content




Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty
PostSubject: Re: Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1   Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1 Empty

Back to top Go down
 
Sembang elektrikal dan modifikasi Lampu disini V1
Back to top 
Page 1 of 24Go to page : 1, 2, 3 ... 12 ... 24  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SYM Owners Forum Club :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: