SYM Owners Forum Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SYM Owners Forum Club

Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya? Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

 

 Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh

Go down 
5 posters
AuthorMessage
jomthai
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 29
Join date : 2013-06-30
Age : 36

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptySun Nov 29, 2020 6:39 pm

Ducati 1198SP dgn 250 hingga 1300cc. ni superbike tengok mcm ok sbb skrng ni tgh survey superbike yg ok. lps pkpb nnti bolehlah nk jln jauh naij superbike. dah lama teringin tapi x prnh ade peluang nk beli. aku tengok kat youtube mcm2 ada minyak hitam tapi x tahu yg mne sesuai utk superbike and boleh jalan jauh jgk
Back to top Go down
montyashley
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 19
Join date : 2012-04-24

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptyMon Nov 30, 2020 1:10 pm

jomthai wrote:
Ducati 1198SP dgn 250 hingga 1300cc. ni superbike tengok mcm ok sbb skrng ni tgh survey superbike yg ok. lps pkpb nnti bolehlah nk jln jauh naij superbike. dah lama teringin tapi x prnh ade peluang nk beli. aku tengok kat youtube mcm2 ada minyak hitam tapi x tahu yg mne sesuai utk superbike and boleh jalan jauh jgk

Nka Cari minyak hitam senang. First, kena tengok dulu apa jenis minyak hitam nak pakai. Then cari brand yang ramai orang pakai so Kita takdelah rasa tertipu ke apa dengan iklan tu. Then compare harga, mana satu berbaloi
Back to top Go down
sc3ml
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 21
Join date : 2013-07-01
Age : 39

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptyMon Nov 30, 2020 6:17 pm

kena banyak tanya otai2 yg pakai superbike apa yg best minyak hitam..minyak hitam pakai yg kena ngan motor satgi baru best la nak jalan2..cari yg berbaloi ngan harga la sbb skrg bnyak kencing harga tp kualiti ke laut..
Back to top Go down
jintarapom
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2013-07-02
Age : 36

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptyMon Nov 30, 2020 7:30 pm

montyashley wrote:
jomthai wrote:
Ducati 1198SP dgn 250 hingga 1300cc. ni superbike tengok mcm ok sbb skrng ni tgh survey superbike yg ok. lps pkpb nnti bolehlah nk jln jauh naij superbike. dah lama teringin tapi x prnh ade peluang nk beli. aku tengok kat youtube mcm2 ada minyak hitam tapi x tahu yg mne sesuai utk superbike and boleh jalan jauh jgk

Nka Cari minyak hitam senang. First, kena tengok dulu apa jenis minyak hitam nak pakai. Then cari brand yang ramai orang pakai so Kita takdelah rasa tertipu ke apa dengan iklan tu. Then compare harga, mana satu berbaloi
Betul better pilih brand yg terkenal so kita tau kualiti dia mcm mana. Tapi nak pilih minyak hitam ni kena cari yg sesuai juga dgn motor kita contoh kelikatan atau material apa yg sesuai atau kegunaan kita mcm mana.
Back to top Go down
montyashley
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 19
Join date : 2012-04-24

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptyTue Dec 01, 2020 10:36 am

sc3ml wrote:
kena banyak tanya otai2 yg pakai superbike apa yg best minyak hitam..minyak hitam pakai yg kena ngan motor satgi baru best la nak jalan2..cari yg berbaloi ngan harga la sbb skrg bnyak kencing harga tp kualiti ke laut..

Shell ada keluarkan new product 2 minggu lepas.Shell Advance, boleh tengok mana yang sesuai untuk kegunaan motor. Kalau nak smooth time jalan jauh, boleh ambik long ride. Atau nak enjin lagi padu boleh try yang power. Bnayakkan buat survey mana yang okay dengan condition motor tu
Back to top Go down
montyashley
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 19
Join date : 2012-04-24

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptyTue Dec 01, 2020 10:46 am

jintarapom wrote:
montyashley wrote:
jomthai wrote:
Ducati 1198SP dgn 250 hingga 1300cc. ni superbike tengok mcm ok sbb skrng ni tgh survey superbike yg ok. lps pkpb nnti bolehlah nk jln jauh naij superbike. dah lama teringin tapi x prnh ade peluang nk beli. aku tengok kat youtube mcm2 ada minyak hitam tapi x tahu yg mne sesuai utk superbike and boleh jalan jauh jgk

Nka Cari minyak hitam senang. First, kena tengok dulu apa jenis minyak hitam nak pakai. Then cari brand yang ramai orang pakai so Kita takdelah rasa tertipu ke apa dengan iklan tu. Then compare harga, mana satu berbaloi
Betul better pilih brand yg terkenal so kita tau kualiti dia mcm mana. Tapi nak pilih minyak hitam ni kena cari yg sesuai juga dgn motor kita contoh kelikatan atau material apa yg sesuai atau kegunaan kita mcm mana.

Ya betul. Sebab tu kena tengok dulu spec enjin motor tu macam mana. Takut terpakai minyak hitam yang likat sangat, nanti enjin sumbat and takdelah fungsi minyak enjin tu. Tak pasal2 boleh terbakar enjin sebab panas sangat
Back to top Go down
hotroll
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-07-03
Age : 37

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptyTue Dec 01, 2020 6:59 pm

jomthai wrote:
Ducati 1198SP dgn 250 hingga 1300cc. ni superbike tengok mcm ok sbb skrng ni tgh survey superbike yg ok. lps pkpb nnti bolehlah nk jln jauh naij superbike. dah lama teringin tapi x prnh ade peluang nk beli. aku tengok kat youtube mcm2 ada minyak hitam tapi x tahu yg mne sesuai utk superbike and boleh jalan jauh jgk
samalah hobi aku suka travel weekend mcm short escape la..kadang2 dri slngor ke penang takpun ke ipoh..tp pkpb stop jap la..kluar dkat2 ja tp mslahnya motor aku buat hal pulak takleh jln lbih skit dah panas..mcm mna plan nnti nk smbg travel..
Back to top Go down
hotroll
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-07-03
Age : 37

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptyTue Dec 01, 2020 7:03 pm

montyashley wrote:
jomthai wrote:
Ducati 1198SP dgn 250 hingga 1300cc. ni superbike tengok mcm ok sbb skrng ni tgh survey superbike yg ok. lps pkpb nnti bolehlah nk jln jauh naij superbike. dah lama teringin tapi x prnh ade peluang nk beli. aku tengok kat youtube mcm2 ada minyak hitam tapi x tahu yg mne sesuai utk superbike and boleh jalan jauh jgk

Nka Cari minyak hitam senang. First, kena tengok dulu apa jenis minyak hitam nak pakai. Then cari brand yang ramai orang pakai so Kita takdelah rasa tertipu ke apa dengan iklan tu. Then compare harga, mana satu berbaloi

tu lah better cri yg brand top2 ja..sbb skrg nk cri yg ada daya ketahanan haba..aku nak cari harga yg ok la bajet tak tinggi sngt asal berpatutan..
Back to top Go down
montyashley
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 19
Join date : 2012-04-24

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptyWed Dec 02, 2020 11:34 am

hotroll wrote:
jomthai wrote:
Ducati 1198SP dgn 250 hingga 1300cc. ni superbike tengok mcm ok sbb skrng ni tgh survey superbike yg ok. lps pkpb nnti bolehlah nk jln jauh naij superbike. dah lama teringin tapi x prnh ade peluang nk beli. aku tengok kat youtube mcm2 ada minyak hitam tapi x tahu yg mne sesuai utk superbike and boleh jalan jauh jgk
samalah hobi aku suka travel weekend mcm short escape la..kadang2 dri slngor ke penang takpun ke ipoh..tp pkpb stop jap la..kluar dkat2 ja tp mslahnya motor aku buat hal pulak takleh jln lbih skit dah panas..mcm mna plan nnti nk smbg travel..
Cuba bawak pomen tengok apa problem. Takut minyak hitam sebelum ni kurang ngam kalau bawak jauh. Cuba try new brand. Rasa shell macam ada keluarkan new produk untuk long ride ni. Macam nak try next servis.
Back to top Go down
montyashley
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 19
Join date : 2012-04-24

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptyWed Dec 02, 2020 11:42 am

hotroll wrote:
montyashley wrote:
jomthai wrote:
Ducati 1198SP dgn 250 hingga 1300cc. ni superbike tengok mcm ok sbb skrng ni tgh survey superbike yg ok. lps pkpb nnti bolehlah nk jln jauh naij superbike. dah lama teringin tapi x prnh ade peluang nk beli. aku tengok kat youtube mcm2 ada minyak hitam tapi x tahu yg mne sesuai utk superbike and boleh jalan jauh jgk

Nka Cari minyak hitam senang. First, kena tengok dulu apa jenis minyak hitam nak pakai. Then cari brand yang ramai orang pakai so Kita takdelah rasa tertipu ke apa dengan iklan tu. Then compare harga, mana satu berbaloi

tu lah better cri yg brand top2 ja..sbb skrg nk cri yg ada daya ketahanan haba..aku nak cari harga yg ok la bajet tak tinggi sngt asal berpatutan..
Shell advance Long ride. Harga pun cun dah. Boleh terus beli kat Pam minyak kalau takut kedai2 pomen jual yang tak ori. Bukan apa, kalau kau pakai yang fake ni, kemungkinan enjin makin rosak tu tinggi.
Back to top Go down
sc3ml
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 21
Join date : 2013-07-01
Age : 39

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptyWed Dec 02, 2020 7:39 pm

hotroll wrote:
montyashley wrote:
jomthai wrote:
Ducati 1198SP dgn 250 hingga 1300cc. ni superbike tengok mcm ok sbb skrng ni tgh survey superbike yg ok. lps pkpb nnti bolehlah nk jln jauh naij superbike. dah lama teringin tapi x prnh ade peluang nk beli. aku tengok kat youtube mcm2 ada minyak hitam tapi x tahu yg mne sesuai utk superbike and boleh jalan jauh jgk

Nka Cari minyak hitam senang. First, kena tengok dulu apa jenis minyak hitam nak pakai. Then cari brand yang ramai orang pakai so Kita takdelah rasa tertipu ke apa dengan iklan tu. Then compare harga, mana satu berbaloi

tu lah better cri yg brand top2 ja..sbb skrg nk cri yg ada daya ketahanan haba..aku nak cari harga yg ok la bajet tak tinggi sngt asal berpatutan..

pakai castrol okay weh dari bapa aku smpai adik aku suma pakai castrol..mantap!!
Back to top Go down
montyashley
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 19
Join date : 2012-04-24

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptyThu Dec 03, 2020 1:02 pm

sc3ml wrote:
hotroll wrote:
montyashley wrote:
jomthai wrote:
Ducati 1198SP dgn 250 hingga 1300cc. ni superbike tengok mcm ok sbb skrng ni tgh survey superbike yg ok. lps pkpb nnti bolehlah nk jln jauh naij superbike. dah lama teringin tapi x prnh ade peluang nk beli. aku tengok kat youtube mcm2 ada minyak hitam tapi x tahu yg mne sesuai utk superbike and boleh jalan jauh jgk

Nka Cari minyak hitam senang. First, kena tengok dulu apa jenis minyak hitam nak pakai. Then cari brand yang ramai orang pakai so Kita takdelah rasa tertipu ke apa dengan iklan tu. Then compare harga, mana satu berbaloi

tu lah better cri yg brand top2 ja..sbb skrg nk cri yg ada daya ketahanan haba..aku nak cari harga yg ok la bajet tak tinggi sngt asal berpatutan..

pakai castrol okay weh dari bapa aku smpai adik aku suma pakai castrol..mantap!!

Dulu pernah pakai castrol,agak lama jugak tapi Tak best enjin bunyi kasar. Lepastu enjin leaking ni baru tau masa bawak ride. Nasib ada member baik hati tolong
Back to top Go down
jomthai
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 29
Join date : 2013-06-30
Age : 36

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptyFri Dec 04, 2020 1:17 pm

Terima kasih semua yang dah bagi pendapat. Dapat belajar sesuatu yang baru dengan ilmu2 yang korang share. Shell advance long ride tu aku macam berminat nak try
Back to top Go down
sc3ml
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 21
Join date : 2013-07-01
Age : 39

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptyFri Dec 04, 2020 6:19 pm

montyashley wrote:
sc3ml wrote:
hotroll wrote:
montyashley wrote:
jomthai wrote:
Ducati 1198SP dgn 250 hingga 1300cc. ni superbike tengok mcm ok sbb skrng ni tgh survey superbike yg ok. lps pkpb nnti bolehlah nk jln jauh naij superbike. dah lama teringin tapi x prnh ade peluang nk beli. aku tengok kat youtube mcm2 ada minyak hitam tapi x tahu yg mne sesuai utk superbike and boleh jalan jauh jgk

Nka Cari minyak hitam senang. First, kena tengok dulu apa jenis minyak hitam nak pakai. Then cari brand yang ramai orang pakai so Kita takdelah rasa tertipu ke apa dengan iklan tu. Then compare harga, mana satu berbaloi

tu lah better cri yg brand top2 ja..sbb skrg nk cri yg ada daya ketahanan haba..aku nak cari harga yg ok la bajet tak tinggi sngt asal berpatutan..

pakai castrol okay weh dari bapa aku smpai adik aku suma pakai castrol..mantap!!

Dulu pernah pakai castrol,agak lama jugak tapi Tak best enjin bunyi kasar. Lepastu enjin leaking ni baru tau masa bawak ride. Nasib ada member baik hati tolong

aku naik okay ja tapi ikut motor jugak kut ada yg sesuai ada yg tak
Back to top Go down
jintarapom
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2013-07-02
Age : 36

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptyFri Dec 04, 2020 7:09 pm

sc3ml wrote:
hotroll wrote:
montyashley wrote:
jomthai wrote:
Ducati 1198SP dgn 250 hingga 1300cc. ni superbike tengok mcm ok sbb skrng ni tgh survey superbike yg ok. lps pkpb nnti bolehlah nk jln jauh naij superbike. dah lama teringin tapi x prnh ade peluang nk beli. aku tengok kat youtube mcm2 ada minyak hitam tapi x tahu yg mne sesuai utk superbike and boleh jalan jauh jgk

Nka Cari minyak hitam senang. First, kena tengok dulu apa jenis minyak hitam nak pakai. Then cari brand yang ramai orang pakai so Kita takdelah rasa tertipu ke apa dengan iklan tu. Then compare harga, mana satu berbaloi

tu lah better cri yg brand top2 ja..sbb skrg nk cri yg ada daya ketahanan haba..aku nak cari harga yg ok la bajet tak tinggi sngt asal berpatutan..

pakai castrol okay weh dari bapa aku smpai adik aku suma pakai castrol..mantap!!

pernah pakai juga. banya je try n error tapi yang kenan shell la. aku bru tukar yg latest ni rasa minyak pun tak isi kerap.
Back to top Go down
hotroll
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-07-03
Age : 37

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptySat Dec 05, 2020 5:42 pm

montyashley wrote:
hotroll wrote:
jomthai wrote:
Ducati 1198SP dgn 250 hingga 1300cc. ni superbike tengok mcm ok sbb skrng ni tgh survey superbike yg ok. lps pkpb nnti bolehlah nk jln jauh naij superbike. dah lama teringin tapi x prnh ade peluang nk beli. aku tengok kat youtube mcm2 ada minyak hitam tapi x tahu yg mne sesuai utk superbike and boleh jalan jauh jgk
samalah hobi aku suka travel weekend mcm short escape la..kadang2 dri slngor ke penang takpun ke ipoh..tp pkpb stop jap la..kluar dkat2 ja tp mslahnya motor aku buat hal pulak takleh jln lbih skit dah panas..mcm mna plan nnti nk smbg travel..
Cuba bawak pomen tengok apa problem. Takut minyak hitam sebelum ni kurang ngam kalau bawak jauh. Cuba try new brand. Rasa shell macam ada keluarkan new produk untuk long ride ni. Macam nak try next servis.
baru je gi tukar 3 hari lepas..pergh lain siot ,takda enjin panas2 dah..pastu naik rsa vibrate pun hilang..tdak sblum ni kuat juga dia getar..
Back to top Go down
jintarapom
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2013-07-02
Age : 36

Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh EmptySat Dec 05, 2020 7:03 pm

jomthai wrote:
Terima kasih semua yang dah bagi pendapat. Dapat belajar sesuatu yang baru dengan ilmu2 yang korang share. Shell advance  long ride tu aku macam berminat nak try

tak rugi weh try awal2 tu teragak2 juga sbb bru 2 bln sblum next servis tp sbb tgok iklan kat youtube mcm menarik pula. dah seminggu guna, serius fuel economy gila. operasi enjin sedap je bila naik.
Back to top Go down
Sponsored content




Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty
PostSubject: Re: Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh   Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh Empty

Back to top Go down
 
Minayk Hitam yang sesuai untuk jalan jauh
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SYM Owners Forum Club :: Sembang Warung Pak Mat Tempe :: Sembang Motor Selain SYM-
Jump to: