Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Absorber yang paling best for your SYM V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Next
AuthorMessage
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Wed Mar 30, 2011 11:15 am

Samela, sy punye brat pun dah 3 kali org normal punye berat Laughing

Setakat ni pakai RB mmg mantap... alien

Tahap kekerasan boleh diadjust sbb abs ni mcm adjustable kereta jugak, boleh adjust tahap kekerasan dia...mcm sy mmg saje amek keras and keraskan fork depan sekali...
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Wed Mar 30, 2011 7:55 pm

carliph wrote:
Samela, sy punye brat pun dah 3 kali org normal punye berat Laughing

Setakat ni pakai RB mmg mantap... alien

Tahap kekerasan boleh diadjust sbb abs ni mcm adjustable kereta jugak, boleh adjust tahap kekerasan dia...mcm sy mmg saje amek keras and keraskan fork depan sekali...

Wah Liph, semua kau nak keras yek.
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Thu Mar 31, 2011 7:20 am

Keras la baru best.. Smile

Tapi camne nak keraskan fork depan tu? Boleh share tak Liph Question
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Thu Mar 31, 2011 7:22 am

Citer pasal fork depan ni, masa statik kalau saya henjut ada bunyi keletak keletuk.. Normal ke bunyi camtu ek? Question
Back to top Go down
razi wtx6544
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Thu Mar 31, 2011 12:12 pm

pakmattempe wrote:
Citer pasal fork depan ni, masa statik kalau saya henjut ada bunyi keletak keletuk.. Normal ke bunyi camtu ek? Question

bro mat..kalu dlm keadaan x begerak maybe tu disebabkan kon bearing longgar tu..tp kalu tgh berjalan kemungkinan besar bearing tayar depan..sy baru jer kena ari tu ..memula ariff MMR ketatkan kon tp bila dh ketat try bawak bunyi tu makin kuat..so solutionnya mmg bearing tayar kena tukar... Laughing
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Thu Mar 31, 2011 12:21 pm

razi wtx6544 wrote:
pakmattempe wrote:
Citer pasal fork depan ni, masa statik kalau saya henjut ada bunyi keletak keletuk.. Normal ke bunyi camtu ek? Question

bro mat..kalu dlm keadaan x begerak maybe tu disebabkan kon bearing longgar tu..tp kalu tgh berjalan kemungkinan besar bearing tayar depan..sy baru jer kena ari tu ..memula ariff MMR ketatkan kon tp bila dh ketat try bawak bunyi tu makin kuat..so solutionnya mmg bearing tayar kena tukar... Laughing

kat mana yer bearing tayar tu.. post ler gmbar skit.. xpandai berimijinasi..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Thu Mar 31, 2011 1:15 pm

encikgalol wrote:
razi wtx6544 wrote:
pakmattempe wrote:
Citer pasal fork depan ni, masa statik kalau saya henjut ada bunyi keletak keletuk.. Normal ke bunyi camtu ek? Question

bro mat..kalu dlm keadaan x begerak maybe tu disebabkan kon bearing longgar tu..tp kalu tgh berjalan kemungkinan besar bearing tayar depan..sy baru jer kena ari tu ..memula ariff MMR ketatkan kon tp bila dh ketat try bawak bunyi tu makin kuat..so solutionnya mmg bearing tayar kena tukar... Laughing

kat mana yer bearing tayar tu.. post ler gmbar skit.. xpandai berimijinasi..

Rasanye gambar bearing tu bro razi ada post kat banglo lama. Rasanye la.
Back to top Go down
razi wtx6544
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Fri Apr 01, 2011 4:53 am

akey_z wrote:
encikgalol wrote:
razi wtx6544 wrote:
pakmattempe wrote:
Citer pasal fork depan ni, masa statik kalau saya henjut ada bunyi keletak keletuk.. Normal ke bunyi camtu ek? Question

bro mat..kalu dlm keadaan x begerak maybe tu disebabkan kon bearing longgar tu..tp kalu tgh berjalan kemungkinan besar bearing tayar depan..sy baru jer kena ari tu ..memula ariff MMR ketatkan kon tp bila dh ketat try bawak bunyi tu makin kuat..so solutionnya mmg bearing tayar kena tukar... Laughing

kat mana yer bearing tayar tu.. post ler gmbar skit.. xpandai berimijinasi..

Rasanye gambar bearing tu bro razi ada post kat banglo lama. Rasanye la.

kat banglo lama saya post gambir sarawak utk ketatkan kon bearing....tp bearing kat tayo idak le sy amek gambirnye....just bukak tayor depan..kedudukan dia kat dlm hap tayar tu dia ada 2 biji satu kat kiri 1 kat kanan...kes sy ari tu sebijik jer yg jahanam satu lg yg elok aku simpan buat pekasam hahahaha bounce

sy update kat cni lak(gambor kon bearing..)
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Fri Apr 01, 2011 6:01 am

razi wtx6544 wrote:

bro mat..kalu dlm keadaan x begerak maybe tu disebabkan kon bearing longgar tu..tp kalu tgh berjalan kemungkinan besar bearing tayar depan..sy baru jer kena ari tu ..memula ariff MMR ketatkan kon tp bila dh ketat try bawak bunyi tu makin kuat..so solutionnya mmg bearing tayar kena tukar... Laughing

Kalu tak bergerak bila henjut ada bunyi. Kalu time jalan, bila jalan x rata baru ada bunyi.. Skrang bila brek depan pun kuar bunyi juga.. scratch
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Fri Apr 01, 2011 6:04 am

pakmattempe wrote:
razi wtx6544 wrote:

bro mat..kalu dlm keadaan x begerak maybe tu disebabkan kon bearing longgar tu..tp kalu tgh berjalan kemungkinan besar bearing tayar depan..sy baru jer kena ari tu ..memula ariff MMR ketatkan kon tp bila dh ketat try bawak bunyi tu makin kuat..so solutionnya mmg bearing tayar kena tukar... Laughing

Kalu tak bergerak bila henjut ada bunyi. Kalu time jalan, bila jalan x rata baru ada bunyi.. Skrang bila brek depan pun kuar bunyi juga.. scratch

Bawak ja pegi kedai.. waranti ada lagi tak??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Fri Apr 01, 2011 6:20 am

Waranti ada lagi.. baru sebulan pakai mileage pun baru 5k.. Very Happy
Back to top Go down
razi wtx6544
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Fri Apr 01, 2011 6:36 am

pakmattempe wrote:
Waranti ada lagi.. baru sebulan pakai mileage pun baru 5k.. Very Happy

uikk..baru lg mutur tu still under waranty..kasi hamtam kat kedai jer balik...tp satu lg nk tanye bunyi dia kletuk kletak ke bunyi cam serser(cam dangdut hihihi)...sbb kalu bunyi serser maybe fork gak kut..sy memula angkat motor ni mmg ada bunyi kat fork tp psl bunyi dia x menjejaskan halwa telinga sy wat bodoh jer hihihihi Laughing
Back to top Go down
scavengers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-04-09

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Wed Apr 13, 2011 12:26 pm

pakmattempe wrote:
Citer pasal fork depan ni, masa statik kalau saya henjut ada bunyi keletak keletuk.. Normal ke bunyi camtu ek? Question

aaa ni mesti senasib ngan aku .. last month motor masuk lubang agak dalam
lepaih tu bila henjut2 mesti cam ada bunyi2 .. tu yg last week masa jumpa hg tu
pi serbis fork .. terus hilang bunyik .. isk ada aja yg menda yg coba melobangkan poket aku nih
so far pueh hati ngan MMR Smile
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Mon Apr 18, 2011 4:53 am

Ari sabtu pegi tokico BM.. nak beli ABS racing boy for 200.. tapi abis stock.. tokey suruh amik yg 250.. ada tabung gas.. dia kata tarak masalah nak pakai kat 200.. tapi time pi kilang depa kata 250 punya RB tak leh masuk kat 200.. adoi.. tensen.. dah terbeli plak tue..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Mon Apr 18, 2011 5:44 am

Kalu takleh masuk, pulang semula la abs tu n minta duit semula.. Cool
Back to top Go down
wajarian
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 171
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Mon Apr 18, 2011 5:53 am

jual jual jual galol tak ngam. Beli cam abe punya Monza je harga pun tak koyak kan poket cuma 200 je. Semalam kat Sg.Boya Pak Ya try dia pun kata memang ngancom....
Back to top Go down
najib80
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 21
Join date : 2011-03-27
Location : Lunas

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Mon Apr 18, 2011 7:48 am

aku pun plan nak tukau lain sebab stendet rasa 'melayah' sket....... la ni budget ciput lagi...dok menabung la ni.......sikit-sikit lama2 boleh tukar baru....
Back to top Go down
wajarian
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 171
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Mon Apr 18, 2011 7:50 am

sikit sikit lama lama jadi bukit mana bole tukar baru Smile
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Mon Apr 18, 2011 4:51 pm

sama lah kita...

aku rasa xpuas laa ngan abs stendet...rasa macam melayang2..

tambah2 tengah potong lori bapak gajah punya..

tau laa aku nek sym jaa tapi rasa ada sumtin wrong laa...
Back to top Go down
wajarian
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 171
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Tue Apr 19, 2011 4:34 am

Memang la standard punya tu bole pakai sampai 3 ribu kilometriko je lepas tu ko kena settings maximum bole la tahan sampai 5 ribu kilometriko. Lepas dari tu dah macam tak jejak jalan laa... Very Happy
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Tue Apr 19, 2011 5:17 am

Dah tepon Jason Tokico.. dia kata dia tngah order RB yg VTS punya.. nanti nak pegi tukar balik dgn dia.. stendet RB brapa ratus yg VTS punya nih??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Thu Apr 21, 2011 3:22 am

Aritu folo member vts pi tukar abs rb kaler merah kat Cheras dia dapat rm280 ke 290 kalu tak silap..
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Thu Apr 21, 2011 6:37 am

Betul ke kalau dh tukar abs RB nie, pillion kalo naik kurang selesa sbb abs nie keras?!! scratch
Back to top Go down
wajarian
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 171
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Thu Apr 21, 2011 8:03 am

Mr Qass wrote:
Betul ke kalau dh tukar abs RB nie, pillion kalo naik kurang selesa sbb abs nie keras?!! scratch

Aku dengor cam tu gak. Aku pakai Monza ok je tak keras pun sama je macam standard cuma korner tak buai je lagi layan.
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Fri Apr 22, 2011 3:35 am

Mr Qass wrote:
Betul ke kalau dh tukar abs RB nie, pillion kalo naik kurang selesa sbb abs nie keras?!! scratch

biasalah barang baru mesti ketat keras..kena slalu blasah..brlah dia longgar lembut.. Rolling Eyes
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Absorber yang paling best for your SYM V1   Today at 5:04 pm

Back to top Go down
 
Absorber yang paling best for your SYM V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 11Go to page : Previous  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Next
 Similar topics
-
» Absorber yang paling best for your SYM V1
» Warna apa paling cantik pada pendapat tuan-tuan?
» Beli phone yang baru jangan jealous ye! Samsung Galaxy S4 ? Note 2?
» jom layan basikal MTB....
» naik highway kena potong ngan kapcai

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: