Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
Wan As-Semangguli
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2012-12-08
Age : 36
Location : SEMANGGOL PERAK

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Thu Apr 04, 2013 4:31 pm

assalam saya salah seorang penguna toyol...sebelum pasang RPM7 baru dapat 100...dan moto akan bergerak lepas rpm cecaah 4k..lepas pasang TOYOL..moto akan bergerak dalam 2.5 ke 3K..dan dank dapat 100km/j rpm hanya cecah 6.5K...tp RPM 7 masih tak dapt 120...kata dek pemasang toyol mungkin moto kena top overhaul...huuuuu..memang pun sebab minyak itam licking
Back to top Go down
Matyie
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2012-10-02
Age : 37
Location : Seremban

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Fri Apr 05, 2013 4:13 am

Menarik tu kt mana bleh wat...habaq mai...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Fri Apr 05, 2013 5:20 am

adoi...dah leaking k bro wan?
leaking tang mana plak sbb yg duk modi tang cvt je kn?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Fri Apr 05, 2013 8:04 am

salam. enjin punya problem takde berkait dgn cvt pun... dipendek citer, cvt custom ni mcm pakai kapcai guna sprocket kecik...
Back to top Go down
Wan As-Semangguli
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2012-12-08
Age : 36
Location : SEMANGGOL PERAK

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Sat Apr 06, 2013 8:27 am

Mie-G wrote:
adoi...dah leaking k bro wan?
leaking tang mana plak sbb yg duk modi tang cvt je kn?

hahha bro G-mie yg lickin g tu kat head n block kena antar kedai ja tukar gasket n dah terlanjur bukak buat sekali top verhoul la ...memang tak ada kaitan ngan CVT....jgn takut ....psang la toyol pasti puas hati ..kos pasang RM200 je .....
Back to top Go down
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Mon Apr 08, 2013 9:11 am

CVT modified...apa brg dia tukar...ke tambah barang apa?

Back to top Go down
awie_zawawi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 92
Join date : 2012-04-06
Age : 34
Location : ipoh

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Thu Apr 11, 2013 5:53 pm

tuko barang ja bang had lama bole simpan buat spare
Back to top Go down
redcylon
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 23
Join date : 2012-07-04

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Mon Apr 15, 2013 4:55 am

Apa barang yang ditukar?
Back to top Go down
norizzuddin
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 39
Join date : 2012-11-30
Age : 44
Location : Gombak

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Thu Apr 25, 2013 5:33 am

Tukar
Driving pulley belah dalam.
roller UMA Racing (optional tapi disyorkan), dulu Dr Pulley slider 13.5
Belt: Continental, dulu Bando

Kekal
EO: Motul 7100 Ester 10W40 (ditukar kurang 1000km yg lalu)
Rider Smile

Kesan
1. Driven pulley engage lebih awal. Makna kata, dulu dekat 4k baru motor nak gerak. Skrg dlm 3k (agak2)
2. Low end torque improve (berkait dgn No.1), pikap sedap sikit (butt feeling)
3. 120kmh@7800rpm. Dulu 120kmh@8000rpm pada kelajuan malar.
4. Top speed belum test
5. Gegaran enjin berkurangan
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Thu Apr 25, 2013 5:38 am

terima kasih bro norizzuddin.
Info yang menarik.
dah brp lama pakai tu?
risau jgk kot2 jadi isu bila dah lama pakai.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
norizzuddin
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 39
Join date : 2012-11-30
Age : 44
Location : Gombak

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Thu Apr 25, 2013 5:49 am

Mie,
hampir seminggu dah.

Selalu kita dengar "ramai org pakai maka bagus/betul la tu".
Tapi ada juga yg ckp "ramai org pakai tak semesti baik/betul".

Kat FB SYM Owner dah ramai yg pakai. Lee Panjang ckp backlog order 90set.
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Thu Apr 25, 2013 6:25 am

Mie-G.. isunya.. manjang nak laju jer.. Very Happy

Mie-G wrote:
terima kasih bro norizzuddin.
Info yang menarik.
dah brp lama pakai tu?
risau jgk kot2 jadi isu bila dah lama pakai.
Back to top Go down
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Wed May 15, 2013 7:58 am

Kalu jimat minyak ...mmg OK la tu...
Back to top Go down
Amirull Jaafar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 21
Join date : 2012-11-14
Age : 31
Location : Klang,Thrashcore City.

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Mon May 20, 2013 5:59 pm

Ada kesan-kesan sampingan ke pemasangan toyol ni?

Ada otai-otai sudi berkongsi tak?
Back to top Go down
http://www.facebook.com/amirulljaafar
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Wed Jul 03, 2013 12:51 pm

Any specific Belt need to use?
Back to top Go down
ibnushafie
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2014-02-08
Age : 36
Location : Damansara Damai

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Sat Feb 08, 2014 6:18 pm

Saya Zul, baru jer pakai SYM VTS200. Beli second hand dari kawan.

Masa beli motor tu, kawan saya memang pasal toyol, tapi masalahnya, belting cepat putus. Terbaru, tak sampai 4,000km dah putus.

Mula-mula saya pun tak faham kenapa cepat putus. Tapi bila saya bawa ke pomen yang memang kerja lama dengan SYM (tapi sekarang dah buka workshop sendiri dekat TESCO Extra Selayang), katanya customer dia yang sebelum ni modified sendiri pakai toyol komplen masalah yang sama.

Tadi motor saya terkandas di hentian sebelah Senawang (dari Sg. Buloh nak ke Air Keroh) sebab putus belting. Terpaksa call angkat naik pickup truck dan hantar ke workshop di Selayang. Habis duit tow RM350, dan buang toyol, tukar balik kepada original RM320. Pomen tu recommend jangan modified sebab ia cuma boleh rendahkan RPM jer, tapi pickup sama jer dengan original.

Sekadar berkongsi pengalaman. Separuh hari penat sebab motor breakdown hari ni. Wslm.
Back to top Go down
http://www.mohdzulkifli.com
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Mon Feb 10, 2014 3:42 am

ibnushafie wrote:
Saya Zul, baru jer pakai SYM VTS200. Beli second hand dari kawan.

Masa beli motor tu, kawan saya memang pasal toyol, tapi masalahnya, belting cepat putus. Terbaru, tak sampai 4,000km dah putus.

Mula-mula saya pun tak faham kenapa cepat putus. Tapi bila saya bawa ke pomen yang memang kerja lama dengan SYM (tapi sekarang dah buka workshop sendiri dekat TESCO Extra Selayang), katanya customer dia yang sebelum ni modified sendiri pakai toyol komplen masalah yang sama.

Tadi motor saya terkandas di hentian sebelah Senawang (dari Sg. Buloh nak ke Air Keroh) sebab putus belting. Terpaksa call angkat naik pickup truck dan hantar ke workshop di Selayang. Habis duit tow RM350, dan buang toyol, tukar balik kepada original RM320. Pomen tu recommend jangan modified sebab ia cuma boleh rendahkan RPM jer, tapi pickup sama jer dengan original.

Sekadar berkongsi pengalaman. Separuh hari penat sebab motor breakdown hari ni. Wslm.

Salam, kalau dilihat kepada masalah yang timbul dengan penggunaan "toyol" ni jadi rasanya tempat "toyol" ni lebih sesuai jika di letak dalam botol aje...
Back to top Go down
BMH7022
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2013-12-24
Age : 37

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Mon Jun 16, 2014 7:38 am

salam...dah agak lama pakai toyol alhamdulillah ok...performance ok rpm 3 k moto dah gerak...minyak pun jimat...la ni tengah test pakai teflon..rpm 2 moto dah gerak....speed tambah 10-15 km/j..so depan pakai toyol blakang pakai teflon...j/masa panjang tak tau lagi..lepas 5k nanti tengok balik...tak cuba tak tau so takleh komen lebih pasai hari ni baru test
Back to top Go down
BMH7022
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2013-12-24
Age : 37

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Mon Jun 16, 2014 8:01 am

Berat driver ±100 kg.belum masu box 55l coocase..rasa yg standert sym u/power so cuba2 apa yg boleh modify tuk rasa pkup/speed....kadang2 takut gak nak buat tapi kalo sendiri tak buat tak tau pulok....hahahaha...
Back to top Go down
azaz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-06-17

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Thu Aug 07, 2014 7:59 am

saya salah seorang yang pakai toyol aka custom cvt..

memnag besbeza dan motor rpm 3 dah jalan..saya pakai roler 12.5 belt bando..

berkenaan dengan belting putus tu saya rasa bukan sebab toyol...belting saya pon pernah putus gak..disebabkan oleh slide pace menatang apa ntah yang macam kipas tu..haa..benda tu dah terhakis...so belting dok kena kat kipas tu...sebab tu la belt putus...

lepas tukar benda kipas tu...saya dok lenjan serupa tu gak...setiap hari lebih kurang 100km ulang alik pi kerja...takda masalah....

la ni toyol saya pon dah nak kehabisan jangka hayat...dah guna lebih kurang 40k...nak kena order kat tuan punya supplier toyol....

peace yo...

newbie jer...salah silap tolong maafkan...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Tue Sep 02, 2014 5:21 am

terbaik bro azaz! (Y)

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT   Today at 5:07 pm

Back to top Go down
 
TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» TENTANG "TOYOL" AKA CUSTOM CVT
» Dragon Rider a Stikfas Custom
» Thumper - a stikfas custom
» Checkout this TWO FACE CUSTOM!!!!!!
» Custom Casing Vault

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: