Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Siput makan minyak

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Thu Dec 27, 2012 11:09 am

tank siput ni lebey kurang 14 liter kot...sbb sy penah bwk sampai TERRRabis minyak...

lps tu kena la menolak ke pam minyak (berat woo siput ni)...marah punya pasal, sy isik sampai penuh giler...rm26++...

boley kayuh sampai 300km++ sblm meter minyak blinking utk kadar pembwkan, rpm 7-8.5...

sy penah gak blasah bila masuk hiway je pulas sampai redline...milage dpt 270km je sblm meter minyak blinking...

jd pd pendapatan sy yg cukup2 makan ni, faktor cara penunggangan juga memberi kesan kpd sindrom 'makan minyak' ni... albino
Back to top Go down
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Thu Dec 27, 2012 11:50 am

BlueThunder wrote:
tank siput ni lebey kurang 14 liter kot...sbb sy penah bwk sampai TERRRabis minyak...

lps tu kena la menolak ke pam minyak (berat woo siput ni)...marah punya pasal, sy isik sampai penuh giler...rm26++...

boley kayuh sampai 300km++ sblm meter minyak blinking utk kadar pembwkan, rpm 7-8.5...

sy penah gak blasah bila masuk hiway je pulas sampai redline...milage dpt 270km je sblm meter minyak blinking...

jd pd pendapatan sy yg cukup2 makan ni, faktor cara penunggangan juga memberi kesan kpd sindrom 'makan minyak' ni... albino

sokong
Back to top Go down
Mustangz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-12-09
Age : 35

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Fri Dec 28, 2012 4:07 am

Salam...

maap newbie yg dah bangka ni nak tumpang nyelit...kes minyak jugak..tp ni lain..

sejak semalam aku perasan yang siput aku ada kesan minyak keluar..macam percikan dekat area penutup tank.....td sampai opis ja...tgk ada lagi...

aduyai...entah apa plak masalah ni...kot otai cni penah alami masalah ni...riso jugak...kot panas melampau...nanya ja den..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Fri Dec 28, 2012 5:12 am

Mustangz wrote:
Salam...

maap newbie yg dah bangka ni nak tumpang nyelit...kes minyak jugak..tp ni lain..

sejak semalam aku perasan yang siput aku ada kesan minyak keluar..macam percikan dekat area penutup tank.....td sampai opis ja...tgk ada lagi...

aduyai...entah apa plak masalah ni...kot otai cni penah alami masalah ni...riso jugak...kot panas melampau...nanya ja den..
kena check getah kat penutup tuh...takut dah tak elok...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mustangz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-12-09
Age : 35

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Fri Dec 28, 2012 10:27 am

koji wrote:

kena check getah kat penutup tuh...takut dah tak elok...

tq bro koji...taksat dah bwk p pomen...dia pun pebetoi getah tu ja...mungkin cara tutup kasaq sgt kot...lepaih ni kena lbh cermat le..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Fri Dec 28, 2012 10:30 am

Mustangz wrote:
koji wrote:

kena check getah kat penutup tuh...takut dah tak elok...

tq bro koji...taksat dah bwk p pomen...dia pun pebetoi getah tu ja...mungkin cara tutup kasaq sgt kot...lepaih ni kena lbh cermat le..
Kena cermat la ni... kalau tak cermat mau lingkop Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
advanzato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2012-12-28
Age : 41
Location : Bandar Sg Long, Kajang

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Dec 31, 2012 4:33 pm

Mana ada full tank VTS 200 8.5 liter jer... Tangki dia 12 liter sebenarnya... Takleh pakai dah info kat dalam tuh... Lagi satu info minyak hitam diorang kata original guna 10W/30 padahal motor aku baru keluar siap tampal sticker 10W/40 kat muncung masuk minyak tuh.....
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Tue Jan 01, 2013 1:43 pm

advanzato wrote:
Mana ada full tank VTS 200 8.5 liter jer... Tangki dia 12 liter sebenarnya... Takleh pakai dah info kat dalam tuh... Lagi satu info minyak hitam diorang kata original guna 10W/30 padahal motor aku baru keluar siap tampal sticker 10W/40 kat muncung masuk minyak tuh.....

Sebenarnya info dalam booklet tu ikut model kat Taiwan dan minyak 10w/30 memang betul la kalau ikut cuaca sana lebih sejuk dan bagi kita yang cuaca tropika ni sememangnya elok guna 10w/40.
Back to top Go down
Wan As-Semangguli
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2012-12-08
Age : 36
Location : SEMANGGOL PERAK

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Thu Jan 10, 2013 7:49 am

Alhamdulillah setakatni yg dok measure kalau isi full tank melimpah RM24 boleh pergi 360km...

berulang alik kerja dari Semanggol ke Pulau Pinang 160km sehari ....

kelajuan 110/km rpm 7.5mph......

tp rasa dah laju dah tu ...

tak kalah dok line keta huhuhuh
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Fri Jan 11, 2013 11:43 am

Wan As-Semangguli wrote:
Alhamdulillah setakatni yg dok measure kalau isi full tank melimpah RM24 boleh pergi 360km...

berulang alik kerja dari Semanggol ke Pulau Pinang 160km sehari ....

kelajuan 110/km rpm 7.5mph......

tp rasa dah laju dah tu ...

tak kalah dok line keta huhuhuh

fuhhh...terbaikkkk bro...full tank dpt 360km...penunggang berhemah ni... albino
Back to top Go down
gabancorp
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2013-05-23
Age : 41
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Oct 14, 2013 7:09 am

Salam semua,


Nak kongsi sikit stats penggunaan siput saya nie, Info dikumpul menggunakan Apps "Car Manager" (sempoi gak apps nie) https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gtt.MyHTC&hl=en

Jumlah pengisian minyak (Full tank): 8 kali bermula dari KM10 (mula amik motor @ 30 Aug 2013)
Kuantiti minyak diisi: 75.98L
Kos minyak: rm 157.45
Jarak perjalanan: 1916km
$/km: RM0.09
Average efficiency L/100km: 3.97/100km...

Snapshot screen
" />

Lagi, apps nie boleh rekod perbelanjaan servis etc...

https://www.dropbox.com/sc/wzp2l3md47kidns/did8WDR6KP
Back to top Go down
http://dhabsinaiuntuksemua.blogspot.com/
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Oct 14, 2013 7:31 am

terbaikkk cheers 

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
kamarul312
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 8
Join date : 2013-09-19
Age : 39

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Oct 14, 2013 1:33 pm

Memang jimat tu, full tank RM 24 boleh pergi 360km...Wan Semangguli
Back to top Go down
http://www.keretahitam.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Wed Oct 16, 2013 4:10 am

kamarul312 wrote:
Memang jimat tu, full tank RM 24 boleh pergi 360km...Wan Semangguli
fulltank ni harga minyak semasa k?
mcm lebih lagi je kalau tank kosong... Smile
pepun mmg puas hati tu..

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
gabancorp
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2013-05-23
Age : 41
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Wed Oct 16, 2013 4:58 am

Yup harga RON95 semasa @ RM2.10. Sekali jer kut isi dgn harga lama, masa memula dapat motor ni @ 30hb Aug 13. lepas tu peram dlm 2 minggu kut, lepas minyak naik baru start pakai.. Razz 

" />
Back to top Go down
http://dhabsinaiuntuksemua.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Siput makan minyak   Today at 11:02 pm

Back to top Go down
 
Siput makan minyak
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» Siput makan minyak
» siput punya fork (suspension) depan
» Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...
» setting jam di meter siput
» Meter Minyak Pening

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: