Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Sekeru siput banyak hilang

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Sekeru siput banyak hilang   Wed Oct 24, 2012 1:42 pm

Salam, ada satu pengalaman yang ingin saya kongsi bersama rakan rakan yang biasa antar siput untuk service dan tinggal di workshop. Baru baru ni bila saya buka sendiri cover depan siput untuk pasang HID dan fog light, sangat menyakitkan hati kerana ada empat biji sekeru yang tersembunyi dua pada wind shield dua pada fairing depan dah tak original lagi. Sekeru ori siput dibuat dari bahan tahan karat nan non magnetic tapi sekeru yang diganti semuanya mild steel dan mudah karat. Bukan setakat tu saja, klip kanan wind shield cover pun dia orang kasi patah main letak sekeru aje kat atas. Wiring yang dibuka pun tak di pasang semula dengan kemas - berselerak.
Ini semua gara gara serah siput pada mekanik yang tak bertanggung jawab dan kurang faham pasal penyelenggaraan siput ni. Masa buka siput dia main letak sekeru atas lantai dah tu kita tak tunggu untuk monitor hasilnya sekeru yang dipasang balik udah tak original diganti dengan sekeru yang tak ori. Masa pasang semula cover tu dia main hentak aje sampai klip pun boleh patah.Jadi pesanan saya sesekali tu masa antar service dan kalau dia orang buka cover siput tu perhatikan sama yang semua sekeru dan cover clip tu berada dalam keadaan yang baik dan dipasang penuh. Jangan terkena seperti saya. Karang ni kalau setakat normal service, tukar minyak, service pulley, CVT dan pasang lampu LED tambahan semuanya saya buat sendiri dah serik nak percaya pomen dalam Pulau Pinang ni
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Wed Oct 24, 2012 2:07 pm

patut complain (taruk kuat sikit kat management tpt service tu ) buat kerja cincai2...kalau saya pun kena macam tu geram juga..tapi apa boleh buat dulu pun dah terkena.. mudguard tayar belakang skr dia patah..firing depan skr patah...itu yang skr buat sendiri jer Embarassed pale
boikot terus tpt service mcm tu...
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Wed Oct 24, 2012 8:29 pm

Mcm kat MForce pun...
Bleh jadi pemangsa yg sama ke..??
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Wed Oct 24, 2012 8:30 pm

Sbb lepas balik service dari MForce segambut..
Mmg skru tmpt belting longgar... hampir jugak tercabut...
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Thu Oct 25, 2012 2:19 am

rizaly96 wrote:
Sbb lepas balik service dari MForce segambut..
Mmg skru tmpt belting longgar... hampir jugak tercabut...

rizaly, ini yang tak berapa sedap dengar nie No tpmt siput bergantungpun tak boleh pakai...huhuhuhu
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Thu Oct 25, 2012 4:13 am

Kiraa...
Lepas balik servis... tak kira di mana...
Kena cek jugak lee...

Tue yg nampak...
Yg kat dalam... mcm dlm fairing.... confused
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Thu Oct 25, 2012 4:59 am

pomen MForce segambut pun sama je cincai buat kejer.
nk plak kita xbleh masuk tgk masa diorg buat kejer.
dah byk duk dengar member2 komplen.
ermmm....

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Thu Oct 25, 2012 6:18 am

dah la sparepart mahal,buat kerja cincai plak tu..*ibai la
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Thu Oct 25, 2012 6:55 am

Hahaha.. semalam baru aku perasan clip dekat cover exzos aku dah hilang 3 biji, bergantung pada 1 aje... oleh itu nak ke bengkel tak sempat sbb nak raya, jadi aku ambil keputusan ikat dengan dawal kecil, biar duduk situ sementara, takut nanti kalau laju2 terbang aku punya cover exzos tuh...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Tue Oct 30, 2012 5:02 am

tu la psal aku xpnah anto kdai utk modi pape pada siput melainkn modi sndri je. salah satu punca2 yg bleh menyebabkn kemalangan berpunca dari perkara2 yg sebegini..KECUAIAN POMEN YG HENTAM SEMBERONO je! sbb dioang xpnah peduli pon, sbb dioang tau org yg anto muto ke kdai mmg xreti pape. Tp xsemua pomen mcm tu, 5% je kot yg ok..huhu..sama juga dgn pomen kereta.

Aku kalo anto kedai pon (keadaan terpaksa), mmg akan perhatikn cara pomen tu buat kje seperti: bukak skru letak kt mana, letak brg setempat, n etc..kalo nmpk pomen yg cabut skru n biar sepah2 kt lantai mmg aku sekolahkan!...dh tentu pomen mcm tu kalo kt umah pon spender dier pon bersepah-sepah dlm bilik n atas kipas siling..

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Tue Oct 30, 2012 7:03 am

Mmg bro AG nie pandai baca karakter org..
Smpai tau.. spender diaorang humban kat maner...

heheheeeee...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Tue Oct 30, 2012 7:04 am

kalau jenis yg lebih skru plak, apa karekter nya AG?
hahahaha

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Hams
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2012-10-01
Location : Penang Island

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Tue Oct 30, 2012 7:30 am

Bro mkgibran
Seriau juga takut saya terkena macam bro pulak, tempat dan pomen yang sama. Sebab sebelum amik siput saya minggu lepas saya minta pasang alarm rm180/ tiba2 kena bukak balik dia kata tak sesuai , di sini saya ,dah tak yakin dah dgn pomen ni, ,so tukaq pd yg lebih murah rm90. Sekarang tengah pandu uji dah macam2 bunyi. Di depan bunyi tap...tap...tap bila dipandu. Bila saya tengok bahgian depan, terdapat skeping getah penutup absober agaknya. Saya tak pasti samada keadaannya semula jadi macam tu atau ada pengikat getah yang tertanggal. Di bahagian belakang pun ada bunyi juga yang tidak menyelesakan bila dipandu. Saya hanya akan hantar servis pertama bila cecah bacaan meter 300km nanti. Sekarang baru 100. Nak tanya bro tentang kedai tu dan saya nak nak beritau kedai tersebut nanti ada intelectual property right pulak, dah kena saman pulak tak pasal pasal.
Anyway terima kasih bro memberi maklumat utk dijadikan pedoman itu.
Terima kasih.
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Tue Oct 30, 2012 7:51 am

rizaly96 wrote:
Mmg bro AG nie pandai baca karakter org..
Smpai tau.. spender diaorang humban kat maner...

heheheeeee...
huhuhuh...bese ler, ade study ilmu personalization sket...wahahaha



Mie-G wrote:
kalau jenis yg lebih skru plak, apa karekter nya AG?
hahahaha
ini kalo pomen jenis ni, memeh aku kenal2 sgt!....ini kalu pnye pomen felda ciku je yg slalu bikin lebey skru...wakakakaka

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Tue Oct 30, 2012 8:32 am

Untuk makluman Bro Hams, saya terkena dengan Sum Sun motor kat Irving Road dan satu lagi mekanik SYM kat Jelutong tak jauh dengan balai polis. Service dia orang tu memang okay tapi tu lah bila sekeru boleh bertukar dan klip cover wind shield pun boleh patah jadi pada saya ini memang jenis pomen yang tak bertanggung jawab dan tak boleh pakai. Cuma kalau bro dah pernah antar service mana mana pomen yang memang familiar dengan siput ni dan yakin dengan service dia orang ni, bro kena jugak sesekali tu tunggu tengok masa dia orang buka siput tu punya cover (apa apa cover yang guna sekeru lah) pastikan semua sekeru nya masih ori. Sekeru ori siput pada cover ni semuanya berwarna kehitaman dan pastikan juga clip pemasangan berkeadaan baik - tak ada yang patah ataupun retak (kalau retak tu tunggu nak patah lah)
Back to top Go down
Hams
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2012-10-01
Location : Penang Island

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Tue Oct 30, 2012 10:25 am

Trima kasih bro mkgibran.
Saya ambik siput d nibong moto cadang 1st service nak antar situ juga. Ikut nasihat bro nampaknya nak kena tunggu, lambat tak per jngan ada kesilapan yg disengajakan.
Tq again bro.
Back to top Go down
polloi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 56
Join date : 2012-11-07

PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Sat Nov 10, 2012 2:05 pm

Mforce segambut pon ada buat hal jugak ke?
ujung bulan ingat nak gi sana.
nak claim cover depan yg tutup tpt bateri tu (yg beserta kunci).
belah kiri terbukak sket.patutnya tertutup rapat.


kalau cincai..masa sampai leh sound terus management dorang..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Sekeru siput banyak hilang   Today at 1:27 pm

Back to top Go down
 
Sekeru siput banyak hilang
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» siput punya fork (suspension) depan
» setting jam di meter siput
» Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...
» Motor hilang power lepas first service...
» Masalah pada brake siput

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: