Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Tue Oct 30, 2012 5:42 am

Kalau bunyi "ktak" di bahagian depan, sila check fork (mungkin kena service), jika berbuny di bahagian belakang, sila check ABS.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Tue Oct 30, 2012 6:47 am

Bunyi kat depat.. tika masuk dlm lubang tak dlm... or turun dari bonggol...
Bro Koji.. fork bleh service ke..??
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Tue Oct 30, 2012 6:50 am

rizaly96 wrote:
Bunyi kat depat.. tika masuk dlm lubang tak dlm... or turun dari bonggol...
Bro Koji.. fork bleh service ke..??
Boleh service... buka dan cuci, lepas tu kar minyak baru...baru la sedap rasanya, langga bonggol dan lobang kecil pun smooth aje Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Tue Oct 30, 2012 6:58 am

Wokey...
bleh tanye kat mforce nanti..
Dalam warranty lagi bro..
mana tau bleh tukar baru plak...
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Wed Oct 31, 2012 5:43 am

koji wrote:
rizaly96 wrote:
Bunyi kat depat.. tika masuk dlm lubang tak dlm... or turun dari bonggol...
Bro Koji.. fork bleh service ke..??
Boleh service... buka dan cuci, lepas tu kar minyak baru...baru la sedap rasanya, langga bonggol dan lobang kecil pun smooth aje Very Happy

bukan setakat boleh tp...KENA servis bila dh cukup haul...mcm siput sy...uhuhuhu...bila la nk pegi servis ni... Sad
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Wed Oct 31, 2012 5:46 am

BlueThunder wrote:
koji wrote:
rizaly96 wrote:
Bunyi kat depat.. tika masuk dlm lubang tak dlm... or turun dari bonggol...
Bro Koji.. fork bleh service ke..??
Boleh service... buka dan cuci, lepas tu kar minyak baru...baru la sedap rasanya, langga bonggol dan lobang kecil pun smooth aje Very Happy

bukan setakat boleh tp...KENA servis bila dh cukup haul...mcm siput sy...uhuhuhu...bila la nk pegi servis ni... Sad
Haaaa bila mau service?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Wed Oct 31, 2012 7:45 am

Bro Koji,
skrg baru 2300... balik CH kat 3k... baru tangkap servis...
Back to top Go down
gazmin
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2012-10-23

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Wed Oct 31, 2012 11:09 am

Salam semua,
hampeh punya Mforce.......mekanik dia kata tak ada apa problem detected. Dia dah bawak siap lepas tangan, stable je...
fork katanya kalau ada bunyik macam tikus tuh bila kita henjut adalah normal.

Tapi bila aku balik shah alam rasa gegar masih ada. rasanya macam bearing tayar kot...
siot betul laa mforce nih. Dia ingat aku tipu nak claim warranty ka? kayu betul...

takpela, aku hantar kat bengkel luar laa lagi elok, mat motors ka, Abg. Rahim ka...ada cadangan tak kawan-kawan? tq.

p/s- pagi tadi kat jalan motor dekat terowong jln 222/ jln templer. ada eksiden, siap motor kena detour ikut laluan kereta. tak tahu keadaan mangsa. Jadi marilah kita berhati-hati di jalan motor federal highway. banyak sangat lubang & objek asing kat atas jalan - pasir/batu/plastik/minyak dsb.
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Wed Oct 31, 2012 12:00 pm

Tahan kesabaran bro gazmin....

Anyway thanks for the info...
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Wed Oct 31, 2012 12:37 pm

gazmin wrote:
Salam semua,
hampeh punya Mforce.......mekanik dia kata tak ada apa problem detected. Dia dah bawak siap lepas tangan, stable je...
fork katanya kalau ada bunyik macam tikus tuh bila kita henjut adalah normal.

Tapi bila aku balik shah alam rasa gegar masih ada. rasanya macam bearing tayar kot...
siot betul laa mforce nih. Dia ingat aku tipu nak claim warranty ka? kayu betul...

takpela, aku hantar kat bengkel luar laa lagi elok, mat motors ka, Abg. Rahim ka...ada cadangan tak kawan-kawan? tq.

p/s- pagi tadi kat jalan motor dekat terowong jln 222/ jln templer. ada eksiden, siap motor kena detour ikut laluan kereta. tak tahu keadaan mangsa. Jadi marilah kita berhati-hati di jalan motor federal highway. banyak sangat lubang & objek asing kat atas jalan - pasir/batu/plastik/minyak dsb.

Gazmin-tukar jer bearing tayar kat NKS sentul...murah dan cepat siap... Very Happy
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Fri Nov 02, 2012 12:05 pm

Pailang Kem wrote:
Gazmin-tukar jer bearing tayar kat NKS sentul...murah dan cepat siap... Very Happy

NKS kalo nk beli sparepart, mmg BULEH sgt2...tp bab workmanship, AMAT2 sy ragui... Neutral

my one cent lar... albino
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Fri Nov 02, 2012 5:25 pm

Bentuk keraguan yg mcm mana, Workmanship NKS tue bro blue Thunder?
Back to top Go down
fadzliSYM
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 387
Join date : 2011-10-01
Location : kl

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Sun Nov 04, 2012 5:42 pm

kat mansheng pun okey.... pomen terbaik.....
Back to top Go down
jhs8285
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 110
Join date : 2012-03-16
Location : Batu Pahat - Bangi - Ampang

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Mon Nov 05, 2012 4:04 am

gazmin wrote:
Salam semua,
hampeh punya Mforce.......mekanik dia kata tak ada apa problem detected. Dia dah bawak siap lepas tangan, stable je...
fork katanya kalau ada bunyik macam tikus tuh bila kita henjut adalah normal.

Tapi bila aku balik shah alam rasa gegar masih ada. rasanya macam bearing tayar kot...
siot betul laa mforce nih. Dia ingat aku tipu nak claim warranty ka? kayu betul...

takpela, aku hantar kat bengkel luar laa lagi elok, mat motors ka, Abg. Rahim ka...ada cadangan tak kawan-kawan? tq.

p/s- pagi tadi kat jalan motor dekat terowong jln 222/ jln templer. ada eksiden, siap motor kena detour ikut laluan kereta. tak tahu keadaan mangsa. Jadi marilah kita berhati-hati di jalan motor federal highway. banyak sangat lubang & objek asing kat atas jalan - pasir/batu/plastik/minyak dsb.


hehehe masalah ni mmg betul2 serupa ngn aku...bwk p mforce, mintak dia servis fork, pomen apek tu bg mcm2 alasan, ckp normal la ape la...nmpak sgt xnak kita claim warranty...

moto aku dari baru beli dh guna 7k km ni (5 bulan), mmg terasa x sedapnya bila main2 fork, ada bunyi spring n bila lalu pmukaan x rata, mmg handle gegar...

la ni aku tggu masa free je, nak anta kat kdai mat motors shah alam, tmpat aku bli moto utk servis fork....tp kne wat appointment dgn hafiz dlu la, sbb buat dia mmg rumit....sbb tu mforce xnak buat...kcuali dh abis wranti...hehe
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Mon Nov 05, 2012 5:08 am

jhs8285 wrote:
gazmin wrote:
Salam semua,
hampeh punya Mforce.......mekanik dia kata tak ada apa problem detected. Dia dah bawak siap lepas tangan, stable je...
fork katanya kalau ada bunyik macam tikus tuh bila kita henjut adalah normal.

Tapi bila aku balik shah alam rasa gegar masih ada. rasanya macam bearing tayar kot...
siot betul laa mforce nih. Dia ingat aku tipu nak claim warranty ka? kayu betul...

takpela, aku hantar kat bengkel luar laa lagi elok, mat motors ka, Abg. Rahim ka...ada cadangan tak kawan-kawan? tq.

p/s- pagi tadi kat jalan motor dekat terowong jln 222/ jln templer. ada eksiden, siap motor kena detour ikut laluan kereta. tak tahu keadaan mangsa. Jadi marilah kita berhati-hati di jalan motor federal highway. banyak sangat lubang & objek asing kat atas jalan - pasir/batu/plastik/minyak dsb.


hehehe masalah ni mmg betul2 serupa ngn aku...bwk p mforce, mintak dia servis fork, pomen apek tu bg mcm2 alasan, ckp normal la ape la...nmpak sgt xnak kita claim warranty...

moto aku dari baru beli dh guna 7k km ni (5 bulan), mmg terasa x sedapnya bila main2 fork, ada bunyi spring n bila lalu pmukaan x rata, mmg handle gegar...

la ni aku tggu masa free je, nak anta kat kdai mat motors shah alam, tmpat aku bli moto utk servis fork....tp kne wat appointment dgn hafiz dlu la, sbb buat dia mmg rumit....sbb tu mforce xnak buat...kcuali dh abis wranti...hehe

Erm...ramai gak ada masalah yang sama macam aku nie...
aku dah berbelas kali dah mengadap g mforce tu..tapi sampai sekarang masalah aku tak selesai.
kecewa pun ada....(tukar minyak brake (bleeding)...tukar brake pad..servis caliper brake depan..tukar minyak fork..check bearing rim depan...)
semua tu dah buat..tapi..masih ada lagi masalah tu...
ni cari masa diaorg nak tgk brake disk aku pulak...

tiap kali bawak moto ke sane...bukan sekejap menunggu kadang2 makan separuh hari...
masa terbuang...penat menunggu lagi..tapi masalah masih tak selesai.
nak g hantar lagi..kena amek time off kat office...
sampai bos aku dah tegur...ko ni moto baru..macam2 masalah dan pas satu..satu masalah moto ko..
ke ko yang bermasalah sebenar nie... Sad

suppose minggu lepas aku hantar balik...tapi sebab dah malu ngan bos aku...so aku biarkan dulu
dah la skrang hanya sabtu pertama setiap bulan je bukak...hari sabtu lain dah tak bukak...adoiiii Mad
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Mon Nov 05, 2012 5:46 am

sabar apai... itu dah lumrah

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Mon Nov 05, 2012 5:50 am

koji wrote:
sabar apai... itu dah lumrah

TQ koji..aahahhahaa
aku buat luahan perasan je..hahahaha
zubir gak penyabar orangnya...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Mon Nov 05, 2012 5:51 am

apaizul wrote:
koji wrote:
sabar apai... itu dah lumrah

TQ koji..aahahhahaa
aku buat luahan perasan je..hahahaha
zubir gak penyabar orangnya...
Nampak gaya nya, pomen yang boleh di percayai, adalah pomen luar dari Mforce.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Mon Nov 05, 2012 5:54 am

koji wrote:
apaizul wrote:
koji wrote:
sabar apai... itu dah lumrah

TQ koji..aahahhahaa
aku buat luahan perasan je..hahahaha
zubir gak penyabar orangnya...
Nampak gaya nya, pomen yang boleh di percayai, adalah pomen luar dari Mforce.

tu la kan...
suppose bile g hantar mforce..terus boleh selesai masalah..
bukan buat eksperimen..kat moto kita.
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Mon Nov 05, 2012 5:56 am

apaizul wrote:
koji wrote:
apaizul wrote:
koji wrote:
sabar apai... itu dah lumrah

TQ koji..aahahhahaa
aku buat luahan perasan je..hahahaha
zubir gak penyabar orangnya...
Nampak gaya nya, pomen yang boleh di percayai, adalah pomen luar dari Mforce.

tu la kan...
suppose bile g hantar mforce..terus boleh selesai masalah..
bukan buat eksperimen..kat moto kita.
Dorang pun ada yg masih belajar... tapi berlagak macam otai Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Mon Nov 05, 2012 5:59 am

koji wrote:
apaizul wrote:
koji wrote:
apaizul wrote:
koji wrote:
sabar apai... itu dah lumrah

TQ koji..aahahhahaa
aku buat luahan perasan je..hahahaha
zubir gak penyabar orangnya...
Nampak gaya nya, pomen yang boleh di percayai, adalah pomen luar dari Mforce.

tu la kan...
suppose bile g hantar mforce..terus boleh selesai masalah..
bukan buat eksperimen..kat moto kita.
Dorang pun ada yg masih belajar... tapi berlagak macam otai Very Happy

Hahahahha.... Laughing
Back to top Go down
gazmin
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2012-10-23

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Tue Nov 06, 2012 9:58 am

jhs8285 wrote:
gazmin wrote:
Salam semua,
hampeh punya Mforce.......mekanik dia kata tak ada apa problem detected. Dia dah bawak siap lepas tangan, stable je...
fork katanya kalau ada bunyik macam tikus tuh bila kita henjut adalah normal.

Tapi bila aku balik shah alam rasa gegar masih ada. rasanya macam bearing tayar kot...
siot betul laa mforce nih. Dia ingat aku tipu nak claim warranty ka? kayu betul...

takpela, aku hantar kat bengkel luar laa lagi elok, mat motors ka, Abg. Rahim ka...ada cadangan tak kawan-kawan? tq.

p/s- pagi tadi kat jalan motor dekat terowong jln 222/ jln templer. ada eksiden, siap motor kena detour ikut laluan kereta. tak tahu keadaan mangsa. Jadi marilah kita berhati-hati di jalan motor federal highway. banyak sangat lubang & objek asing kat atas jalan - pasir/batu/plastik/minyak dsb.


hehehe masalah ni mmg betul2 serupa ngn aku...bwk p mforce, mintak dia servis fork, pomen apek tu bg mcm2 alasan, ckp normal la ape la...nmpak sgt xnak kita claim warranty...

moto aku dari baru beli dh guna 7k km ni (5 bulan), mmg terasa x sedapnya bila main2 fork, ada bunyi spring n bila lalu pmukaan x rata, mmg handle gegar...

la ni aku tggu masa free je, nak anta kat kdai mat motors shah alam, tmpat aku bli moto utk servis fork....tp kne wat appointment dgn hafiz dlu la, sbb buat dia mmg rumit....sbb tu mforce xnak buat...kcuali dh abis wranti...hehe

Aiseh bro, kita beli motor kat kedai yang sama laa...saya memang hantar motor kat sana je. tapi pasal nak claim warranty punya pasal, hantar laa kat Mforce. Dah laa tinggalkan motor semalam kat sana, bila ambik balik motor problem gegar tuh masih ada. tuh yang angin tuh. memang tak hantar dah motor kat mforce.

Kalo hafiz boleh buat buat semua tuh canteek lah. pasni memang saya pangkah laa Mforce dari senarai bengkel pilihan.
.
Back to top Go down
jhs8285
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 110
Join date : 2012-03-16
Location : Batu Pahat - Bangi - Ampang

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Wed Nov 07, 2012 7:23 am

bro gazmin, bpe lama pakai moto?
dulu tggu lama ke mse order? aku dlu tggu 3bulan beb...wlau dh byr booking n bli cash..

hehe....mforce tu bkn penyelesai masalah... klau ada kyakinan ngn pomen luar, baik buat kat luar je, cuma maintain part sym ori...

igt mggu ni nk p mat motors servis fork, tp aku lik kg lak, mggu dpat kot klau xde aral...jom!!
Back to top Go down
gazmin
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2012-10-23

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Wed Nov 07, 2012 10:18 am

jhs8285 wrote:
bro gazmin, bpe lama pakai moto?
dulu tggu lama ke mse order? aku dlu tggu 3bulan beb...wlau dh byr booking n bli cash..

hehe....mforce tu bkn penyelesai masalah... klau ada kyakinan ngn pomen luar, baik buat kat luar je, cuma maintain part sym ori...

igt mggu ni nk p mat motors servis fork, tp aku lik kg lak, mggu dpat kot klau xde aral...jom!!

Sama la kite bro, aku masuk order awal bulan 12, 2011, dapat motor Bulan 3 2012. Hmm...next week ok gak, nak kena servis fork, check bearing depan dan kalo boleh buat balancing sekali. Tapi rasanya kat mat motor takde servis balancing nih. minggu depan nak pegi hari apa? boleh gak pekena teh barang segelas dua.
Back to top Go down
jhs8285
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 110
Join date : 2012-03-16
Location : Batu Pahat - Bangi - Ampang

PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Thu Nov 08, 2012 6:43 am

hehe...insyaallah klau nk tggu aku, buat pada sabtu (17 @ 24 nov) tp apa2 pun kne tepon hafiz la takut mse tu moto bnyak...

pada aku, balencing tu belum perlu buat lg, yg lagi penting, tukar bearing yg ok sket... bnyak aku dh tbaca, bearing asal tu jenis hampeh sket...alang2 bukak, tukar skali...hehe
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)   Today at 5:07 pm

Back to top Go down
 
Gegaran pada bahagian depan(handle dll.)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
» Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
» Masalah pada brake siput
» Kerosakan yang sering berlaku pada EVO

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: