Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Speedo meter untuk sym vts 200

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
zamri_pjv750
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 71
Join date : 2011-03-28
Location : Bukit Minyak, Perai

PostSubject: Speedo meter untuk sym vts 200   Wed Mar 30, 2011 7:04 pm

Speedometer moto sym ni agak ringan kalau kita bandingkan dengan actual speed.Saya test speed dengan gps didapati kelajuan speedometer moto ni kurang dalam 10 KM/J.Kalau kita speed dalam 130km/j bermakna speed sebenar motor kita hanya dalam +-120km/j saja..

apa pendapat anda & kalau rajin buleh test sendiri.. Suspect
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Wed Mar 30, 2011 7:16 pm

Rasanye otai2 ramai yg dh buat experiment nie and yup, moto kite nie mmg kurg 10kmj dari bacaan meter vts. Bang zambri bape top speed pernah dpt naik moto nie, ikut meter vts nie? Saya moto standard dpt dlm 120kmh (110kmh kalo kiraan yg sebenar). Untung org yg moto standard dia leh pegi smpai 140kmh nie...
Back to top Go down
zamri_pjv750
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 71
Join date : 2011-03-28
Location : Bukit Minyak, Perai

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Wed Mar 30, 2011 7:20 pm

sama la....pulas throttle habis pun boleh pi 120....kadang2 buleh gak cecah 130...
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Wed Mar 30, 2011 7:48 pm

Hehehehe........ motor aku leh cecah 140, motor stendet mendet. Tapi bila mileage cecah 10k dan 22k, motor dapat cecah 120 jek. Mungkin disebabkan belting dah mengembang. Bila tukar belting baru, motor dapat cecah 140 balik tapi takde pun selalu bawak 140, normal cruise 110-120 jek.
Back to top Go down
zamri_pjv750
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 71
Join date : 2011-03-28
Location : Bukit Minyak, Perai

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Wed Mar 30, 2011 7:51 pm

akey_z wrote:
Hehehehe........ motor aku leh cecah 140, motor stendet mendet. Tapi bila mileage cecah 10k dan 22k, motor dapat cecah 120 jek. Mungkin disebabkan belting dah mengembang. Bila tukar belting baru, motor dapat cecah 140 balik tapi takde pun selalu bawak 140, normal cruise 110-120 jek.

ok sangat la tu bro...susah nak dapat mcm ni mungkin satu dalam seratus... Very Happy
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Thu Mar 31, 2011 4:10 am

OK la tu speed banyak tue.. CC brapa jer.. 171.. bukan 198 atau 200cc.. tapi meter kita berat banding dgn evo.. yg tue yg best nya..

aku rasa cruising speed yg sedap utk moto kita nie 110-120.. lebih daripada tue mcm kita push dia sangat.. kang tak pasal2 enjin berterabur atas jalan..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Thu Mar 31, 2011 5:43 am

cite pasai speed ni, mcm2 versi ada... Wink

top speed ka, rpm ka, suma bergantung pd mcm2 faktor...

1. berat badan penunggang
2. penjagaan motot
3. keadaan cuaca pd masa tersebut
4. mileage
5. dan lain2 lagi

badan aku size 3 kali ganda org normal, kalo jalan lurus top dpt la 120...masa baru dulu dpt 130...turun bukit paling laju pernah dpt 150, tu pun mcm nak tercabut tayar...

xyah la risau ke, sedih ke kalo moto x boleh naik 140...moto ni kita beli pun bukan sebab nak rembat 140, tp nak selesa jalan2 and enjoy riding...tp kalo sesekali nak rembat ape salah, kena pandai main throttle sikit...jgn trus pulas abis, kena pulas byk, lepas sikit, pulas balik...kena main2 mcm tu...lama2 dia naik nnti... Smile
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Thu Mar 31, 2011 6:13 am

betul kata bro Carliph tu..
aku biasa bawak dalam 80-100km/h jer..
cuma time ikut konvoi jer kena bawak 110-120km/h..
slow sangat nnt kang kena pinpinhonhon ngn marshal plak!
hahaha

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Thu Mar 31, 2011 6:30 am

Mie-G wrote:
betul kata bro Carliph tu..
aku biasa bawak dalam 80-100km/h jer..
cuma time ikut konvoi jer kena bawak 110-120km/h..
slow sangat nnt kang kena pinpinhonhon ngn marshal plak!
hahaha

Ooooo....konvoi kena bawak 110-120km/h ek? Mcm nie bolelaa follow, kalo 130-140km/h nye laju, saya tgk gambo je laa..huhuhu...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Thu Mar 31, 2011 6:35 am

Mr Qass wrote:
Mie-G wrote:
betul kata bro Carliph tu..
aku biasa bawak dalam 80-100km/h jer..
cuma time ikut konvoi jer kena bawak 110-120km/h..
slow sangat nnt kang kena pinpinhonhon ngn marshal plak!
hahaha

Ooooo....konvoi kena bawak 110-120km/h ek? Mcm nie bolelaa follow, kalo 130-140km/h nye laju, saya tgk gambo je laa..huhuhu...
kalau polow konvoi biasanya mmg ada speed limit.
ikut marshal yg plg depan...
ada masa2 tertentu marshal akan bagi peluang untuk masing2 test motor.
biasanya dia bagi 5mnt.
pastu kena masuk formasi semula.
besh jgk ikut konvoi sbb xrisau kena tnggal..hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Thu Mar 31, 2011 6:41 am

Mmg VTS speedo < 10kmh berbanding actual speed (compare with GPS). tp lebih baik dr abg EVO kiter, speedo < 30-40 kmh berbanding actual (speedo tunjuk 150 tp act br 120). Sbb kalo ikut ckp salesman, org Msia bila tgk mutut mesti tanya brapa cc, lepas tu tgk speedo mesti tanya brapa laju bleh pegi. Jd kilang decide bg speedo enhance supaya pembeli ni terasa syiok ckit..ahaks lol!
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Thu Mar 31, 2011 6:42 am

Aku suka konvoi free ride.. barisan still ada, tapi tak betul2 mcm anak itik pulang petang.. jarak antara satu motor dgn motor yg lain tak sekata, ada yg jarak 2 motor, ada yg jarak 4-5 motor.. kalau jadi apa2 senang nak mengelak atau apa..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Thu Mar 31, 2011 6:50 am

encikgalol wrote:
Aku suka konvoi free ride.. barisan still ada, tapi tak betul2 mcm anak itik pulang petang.. jarak antara satu motor dgn motor yg lain tak sekata, ada yg jarak 2 motor, ada yg jarak 4-5 motor.. kalau jadi apa2 senang nak mengelak atau apa..

Btol tuh. aku dh rasa dua ride types. Ikut yg santai mmg lebih freedom dr ikut konvoi. Bleh berenti ikut suka, bawak ikut selera masing2 janji ikut peraturan jalan raya lah Cool
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Mon Apr 04, 2011 6:10 am

egeen486 wrote:
encikgalol wrote:
Aku suka konvoi free ride.. barisan still ada, tapi tak betul2 mcm anak itik pulang petang.. jarak antara satu motor dgn motor yg lain tak sekata, ada yg jarak 2 motor, ada yg jarak 4-5 motor.. kalau jadi apa2 senang nak mengelak atau apa..

Btol tuh. aku dh rasa dua ride types. Ikut yg santai mmg lebih freedom dr ikut konvoi. Bleh berenti ikut suka, bawak ikut selera masing2 janji ikut peraturan jalan raya lah Cool
saya setuju........
Back to top Go down
Kakei
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Mon Apr 04, 2011 6:07 pm

Saya nya dapat la jugak 120 masa naik dgn wif ari tu run in skuut nih maknanya lbh kurang 110 la actual speednya, kan. Tapi wif bg bw smpai 100 ja lepas tu sbb angin kuat sgt smpai kena berenti tepi kejap, betulkan balik helmet.

Kuat btul angin! Rider xda rasa apa2. Panas lagi ada, angin tak masuk jaket.
Back to top Go down
wajarian
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 171
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Fri Apr 08, 2011 10:05 am

Motor vts ni touring bike bukan untuk speed. Yang peting bawak best
Back to top Go down
Kakei
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Fri Apr 08, 2011 11:54 am

wajarian wrote:
Motor vts ni touring bike bukan untuk speed. Yang peting bawak best

Betul Betul Betul... Kami pun bawak 60-80 km/h ka kat jalan biasa, kecuali kat highway.
Kalau lari setakat kurang dari 10% tu OK la.
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Fri Apr 08, 2011 2:21 pm

Kakei wrote:
Saya nya dapat la jugak 120 masa naik dgn wif ari tu run in skuut nih maknanya lbh kurang 110 la actual speednya, kan. Tapi wif bg bw smpai 100 ja lepas tu sbb angin kuat sgt smpai kena berenti tepi kejap, betulkan balik helmet.

Kuat btul angin! Rider xda rasa apa2. Panas lagi ada, angin tak masuk jaket.

Abang ada kena cubit tak time tuh?? hehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Sat Apr 09, 2011 5:25 am

aku rasa bukan sbb angin helmet sudah senget. ni mesti kes bawak laju, si wifey udah duduk rapat2 kat belakang, dagu sudah letak atas bahu abang. tu sebb helmet senget..jgnlah disalahkan angin plak ... ahaks Laughing . kalo salah tolong mahapkan Wink
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Thu Apr 14, 2011 4:45 am

nak tanya sket...kalo motot baru keluaq kedai...brapa kmj yang disarankan..tue pon sampe ke km ke brapa...

laa masih dalam lingkungan 50kmj - 60kmj jaa...depa kata piston xmasak lagi..tapi mau kebaih pungkoq laa..bleh x bok kluaq piston tue boh dlm minyak masak n goreng jaa...hehehe Very Happy
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Tue May 10, 2011 6:11 am

mat_kry wrote:
nak tanya sket...kalo motot baru keluaq kedai...brapa kmj yang disarankan..tue pon sampe ke km ke brapa...

laa masih dalam lingkungan 50kmj - 60kmj jaa...depa kata piston xmasak lagi..tapi mau kebaih pungkoq laa..bleh x bok kluaq piston tue boh dlm minyak masak n goreng jaa...hehehe Very Happy
aku punya motor pun baru 250km.tapi aku tibai atas hiway dalam 80-100km.boleh ke?sampai bila nak jadik penunggu line kiri ni?geram je tgk motor kapcai potong.hope old timer dalam ni boleh bagi pendapat bernas sket.. confused
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Tue May 10, 2011 6:28 am

gts2u wrote:
mat_kry wrote:
nak tanya sket...kalo motot baru keluaq kedai...brapa kmj yang disarankan..tue pon sampe ke km ke brapa...

laa masih dalam lingkungan 50kmj - 60kmj jaa...depa kata piston xmasak lagi..tapi mau kebaih pungkoq laa..bleh x bok kluaq piston tue boh dlm minyak masak n goreng jaa...hehehe Very Happy
aku punya motor pun baru 250km.tapi aku tibai atas hiway dalam 80-100km.boleh ke?sampai bila nak jadik penunggu line kiri ni?geram je tgk motor kapcai potong.hope old timer dalam ni boleh bagi pendapat bernas sket.. confused

sabo bang.. saboo.. klu dlm pantang, pantang betul2.. biar jer motor2 kapcai tu potong.. esok2 dah abis pantang, klu rasa nak berak tak tertahan2 dah, baru abg fultrotel.. hahaha..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
iazman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2011-06-28

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Tue Jun 28, 2011 6:50 am

Guys,

untuk test actual speed dgn speedometer's speed, apa kata, sebab phone canggih korang ada GPS kan? GPS tuh buleh track actual speed. apa kata, test tengok.

sebenarnya, kebanyakan motorsikal dan motokar asia memang speedometer dia kurang 10% dari kelajuan sebenar. even proton wira ... sama jer ...

wokey, my 2-cents
Back to top Go down
Kakei
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Mon Jul 11, 2011 5:54 am

Lama wa xdapat buka forum. Sula lindu sama kawan2. Huhu!
Aku check GPS Vios lari 7%, Persona dekat2 1%.
Stakat 10% rasanya xbesar sangat ralat tu untuk top speed motot macam kita nih. Tapi kalau yang pegi labih 200km/j tu, mmg terasa la.
My 2 cent.. Razz
Back to top Go down
gabancorp
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2013-05-23
Age : 41
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Thu Oct 24, 2013 4:56 am

Speed meter Siput vs GPS Speedometer...

Sejak saya menunggang Siput nie, saya selalu la "track" laluan dan kelajuan menunggang dengan menggunakan beberapa applikasi Android, antaranya GPS Speedometer, Android Speedometer dan Sports Tracker..

Cuma Baru pagi nie baru saya terlintas nak perhatikan kelajuan Siput (top speed) untuk dibandingkan dengan rekod Speedometer GPS di Android saya nie.. resultnya:

Siput Max Speed = 130kmj. (dicecah ketika melalui DUKE)
Sports Tracker Max Speed = 116kmj.
GPS Speedometer Max Speed = 115.20 kmj.
Andorid Speedometer Max Speed = 115 kmj.

terasa terbuai buai jugak Siput nie membelah angin bila dah cecah kelajuan nie..
Back to top Go down
http://dhabsinaiuntuksemua.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Speedo meter untuk sym vts 200   Today at 5:04 pm

Back to top Go down
 
Speedo meter untuk sym vts 200
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Speedo meter untuk sym vts 200
» RPM meter got problem. Tolong
» Safety Tips untuk dikongsi
» untuk peminat burger!!
» setting jam di meter siput

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: