Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 panduan beli moto terpakai vts 200

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Thu Dec 20, 2012 4:42 am

cuba servis cvt dan check bearing dpn... albino
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Thu Dec 20, 2012 4:58 am

Mungkin getah/belting dia masih ketat lagi
Sbb masa scoot teman masih anak dara.. gegar cam tue jugak..i.e. bila 100km, RPM atas 7

Lepas running in... belasah laju
Skrg alhamdulilLAH dah okey....
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Thu Dec 20, 2012 8:02 am

rizaly96 wrote:
Mungkin getah/belting dia masih ketat lagi
Sbb masa scoot teman masih anak dara.. gegar cam tue jugak..i.e. bila 100km, RPM atas 7

Lepas running in... belasah laju
Skrg alhamdulilLAH dah okey....

ooo...ingatkan pinang siput janda tadik...rupanya siput dara...

bro ajoi, belasah je sampai abis tempoh edah...

lps semua part yg sepatutnya dh season skit, kompom semuuuuuuutttt je nnt...heheh albino
Back to top Go down
ajoi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-10-12
Age : 46
Location : putrajaya

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Thu Dec 20, 2012 12:44 pm

owh ye ker?? mcm tu?...ok otai2 semua tq......perbatuan siput saya baru menghampiri 190Km jer.... hu hu hu....insyallah weekend ni nak long distance sikit......
Back to top Go down
K Ramlee
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-09-30
Age : 28
Location : Tanjung Karang

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Fri Dec 21, 2012 4:11 am

rasanya pelapik getah kat double stand pun boleh jadi punca.tolong betulkan kalau salah
Back to top Go down
ijat_ttj
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-27
Age : 40

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Sun Mar 30, 2014 5:05 pm

Assalam...Saya baru lagi join forum nie. saya bob dari seremban. nak berkongsi ngan semua rakan-rakan tentang pengalaman saya memberi Scooter yang saya miliki sekarang nie. Baru-baru nie saya terpikat dengan satu motor GTS 200 di laman MUDAH.MY dimana cover setnya telah ditukar dengan Cover Set Evo250i. Akibat terlalu teruja, saya telah pergi ke kedai tersebut di Balakong dan tanpa membawa rakan yang expert dalam motor scooter ni..ketika sessi merisik, penjual tersebut telah mengatakan bahawa motor ini telah di dibaiki enjinnya dalam RM2500 cuma ia mengatakan eksos nya telah di ubahsuai untuk bunyi yang kuat tetapi beliau berjanji akan menukarnya dengan eksos yang ori semula. Tanpa ragu-ragu lagi saya telah membayar pendahaluan sebanyak RM 1200 dan seminggu kemudian bakinya sebanyak RM3000 + Trade in Motor lama RM2300 jadinya RM6500 on the road.

saya nak senaraikan apa yang dijanjikan oleh tokei kedai tersebut...

1. Minyak enjin + Minyak Gear telah ditukar.
2. Tayar baru
3. Enjin tak payah repair lagi..dah tip top katanya.
4. banyak barang telah ditukar dalam RM2500.
5. Geran dan Road Tax akan di poskan pada saya dengan percuma.

Dengan perasaan teruja saya terus menunggang dari Balakong ke Seremban..dan semasa perjalanan tersebut masih lagi tiada masalah sehinggalah sampai di seremban..suatu irama klasik telah berbunyi pada bahagian CVT..bersambung..
Back to top Go down
ijat_ttj
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-27
Age : 40

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Sun Mar 30, 2014 5:45 pm

Tak sedap hati saya cuba rujuk dengan rakan yang ada sama model dan mengsyorkan untuk diservis dahulu CVT di kedai Man Sheng tanpa membawa kembali ke kedai yg saya beli tersebut. Sampai saja di Kedai Man Sheng, Ah Weng (Pomen ) tersebut membuka cover Bahagian CVT dan terus menggeleng kepala..apa halnya??? Semua barang local Elegan..Fuhh..menyirap darah beb...dengan pasrahnya dan malas nak pergi kedai tu kembali saya minta tukar semua set CVT pada yang original..

Kos di Kedai Man Sheng...

1. Driven Pully Set (yang lama local elegan)
2. Drive Face Set (yang lama local elegen)
3. Bearing Roda depan 2 unit. (Pecah)
4. Screw2 pada enjin (yang lama bukan ori)
5. nut roda belakang (yang lama pakai elegen kecil)
6. Minyak enjin (Hitam...tak berganti)
7. Minyak gear (Hitam..tak berganti) payah nak jumpa minyak gear color hitam???
8. Cover muffler (Rupanya tak ada)

kos keseluruhan..RM 950.. Crying or Very sad 

Broder2 yang sama menunggu turn nak servis pun ada beri nasihat pada saya supaya bawa
resit yang ganti barang tersebut ke kedai yg beli ni tetapi saya rasa malas nak pergi semula memandangkan saya telah melanggar kontrak waranty kedai tersebut.. takpelah..bukan rezeki saya.
saya redha dengan apa yang telah di buat pada moto ni..

Selepas selesai, saya terus balik ke seremban dengan berharap tiada lagi masalah..memang takde masalah lagi pada CVT.. keesokkan harinya...

Saja nak tunjuk pada pomen lama saya yang saya dah beli motor 2nd baru..dengan pujian pada saya..dengan bangganya saya mempelawa pomen lama ni test power...siap test speed...akhirnya dia kata...

kau tengok tak Kaburator tak ngan part dalam nie?? aku jawab tak pulak ..kenapa?? ada benda tak kena pada piston motor ni...dengan tak sedap hati aku suruh pomen ni buka cover seat dan tengok apa ada didalamnya...

Apa yang dilihat...
1. Host getah pada Caburator takde clip. senang tercabut.
2. ada host yang ditutup dengan screw dan disimpul hostnya.
3. Cylinder Head set telah ditukar dengan Elegen 150.
4. Brek Disk set telah ditukar dengan set Elegen 150 (sepatutya Dual pump)

mana ko beli motor nie??? soalan yang ditujukan pada aku... malunya aku....istifar ...apa aku dah buat nie..

Berapa kos nak baiki semua ni.. RM2000....termasuk ganti Cylinder Head Baru Original SYM berharga RM1400. Dengan secara sepontan aku cakap tolong gantikan semua barang dengan original part.
Nanti kita sambung lagi...
Back to top Go down
EnoBotolHijau
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2013-12-05
Age : 41

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Mon Mar 31, 2014 3:31 am

Takziah bro... kesian, sedih dan menyirap pun ada bila baca kisah bro..
Semoga bro bob memperolehi ketenangan jiwa dan juga rezeki yang berkat. Amin..


Last edited by EnoBotolHijau on Mon Mar 31, 2014 4:41 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Mon Mar 31, 2014 5:39 am

wow, ternyata saudara BOB adalah seorang yang penyabar!
Apa nama kedai kt Balakong tu bro?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Tue Apr 01, 2014 5:33 am

adusss....menyirap air sirap den ..
Back to top Go down
ijat_ttj
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-27
Age : 40

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Tue Apr 01, 2014 6:07 pm

Mie-G wrote:
wow, ternyata saudara BOB adalah seorang yang penyabar!
Apa nama kedai kt Balakong tu bro?

nama kedai tu macam "Nama Hero Filem Adik Manja"...Tmn Impian Ehsan... pale

Benda dah jadi..saya jadikan ikhtibar dan share pada rakan-rakan yang baru nak cari scooter2 second hand... Besok scooter saya mungkin siap... nanti saya update perkembangannya..
Back to top Go down
zackgrafik
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2014-01-08
Age : 53
Location : Bt 12, Jalan Cheras, Kajang

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Wed Apr 02, 2014 4:16 am

ijat_ttj wrote:
Mie-G wrote:
wow, ternyata saudara BOB adalah seorang yang penyabar!
Apa nama kedai kt Balakong tu bro?

nama kedai tu macam "Nama Hero Filem Adik Manja"...Tmn Impian Ehsan... pale

Benda dah jadi..saya jadikan ikhtibar dan share pada rakan-rakan yang baru nak cari scooter2 second hand... Besok scooter saya mungkin siap... nanti saya update perkembangannya..

kos semua dah sama cam beli baru….
Back to top Go down
ijat_ttj
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-27
Age : 40

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Wed Apr 02, 2014 3:59 pm

Yup!! Kalau biarkan lagi rugi... Kalau jual balik naya org pulak..
Back to top Go down
kiedotcom
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2014-04-15
Age : 38

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Tue Apr 15, 2014 9:55 am

salam bro2 otai2 semua,,
saya dapat sebijik sang siput ni. 2nd (2011). mileage 4k. Test drive..memang smooth. takde la dengar sound efffect yg pelik2. Rege dlm 6500. Ok ke tak yer? Mohon pendapat.
Tq
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Today at 5:03 am

Back to top Go down
 
panduan beli moto terpakai vts 200
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» panduan beli moto terpakai vts 200
» Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat
» Pemilikan motor terpakai
» Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...
» Beli phone yang baru jangan jealous ye! Samsung Galaxy S4 ? Note 2?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: