Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 YAMAHA XJ6 ( The latest CKD bike in Malaysia )

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: YAMAHA XJ6 ( The latest CKD bike in Malaysia )    Wed Mar 30, 2011 10:36 am

Ada dgr ura2 dr kawan2 yg XJ6 nak masuk Malaysia as CKD Bike... Twisted Evil

Ada dpt gambar dr kawan yg motor ni tgh pasang di kilang HL... bounce

Dua bulan lepas, cuti Isnin ride pergi makan pau kat tg malim, balik lalu highway PLUS jumpa 2 bijik XJ6 tgh test oleh engineer YAMAHA... Twisted Evil
sempat borak tanye bile nak masuk, dia kate x tau lg dan tgh test...

Mcm menarik je ni... cheers

http://www.mudah.my/Yamaha%20XJ6-9024378.htm#xtor=AD-32-[9024378

dlm mudah pun dah masuk rm40k ( ckd ) - coming soon... affraid
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: YAMAHA XJ6 ( The latest CKD bike in Malaysia )    Wed Mar 30, 2011 10:45 am

carliph wrote:
Ada dgr ura2 dr kawan2 yg XJ6 nak masuk Malaysia as CKD Bike... Twisted Evil

Ada dpt gambar dr kawan yg motor ni tgh pasang di kilang HL... bounce

Dua bulan lepas, cuti Isnin ride pergi makan pau kat tg malim, balik lalu highway PLUS jumpa 2 bijik XJ6 tgh test oleh engineer YAMAHA... Twisted Evil
sempat borak tanye bile nak masuk, dia kate x tau lg dan tgh test...

Mcm menarik je ni... cheers

http://www.mudah.my/Yamaha%20XJ6-9024378.htm#xtor=AD-32-[9024378

dlm mudah pun dah masuk rm40k ( ckd ) - coming soon... affraid

hehehehe.. dah angau ker?? kata nak amik versys??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: YAMAHA XJ6 ( The latest CKD bike in Malaysia )    Wed Mar 30, 2011 10:49 am

Laughing Laughing xde maknanye nak angaukan XJ6 ni...

kalo versys mmg ye, side box kiri kanan, belakang, besit p penang jumpa hang... I love you

cuma saje nak bgtau kat member2 tentang CKD terbaru YAMAHAL ni... geek
Back to top Go down
ajaaja
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-04-08
Location : Shah Alam Bandar Ntah Apa2

PostSubject: Re: YAMAHA XJ6 ( The latest CKD bike in Malaysia )    Fri Apr 08, 2011 10:33 am

Salam Semua,

Komen aku berdasarkan fakta2 sedia-ada antara ER6 vs XJ6

Its about comparison lebih kurang performance DOHC vs SOHC pada kereta.


http://www.youtube.com/watch?v=81hxQohwnu4&feature=related

Ikut video di atas, aku rasa speed XJ6 ni mcm lembap jer nak sampai ke 200kmh, berbanding dengan ER6.


Yang ni jugak..

http://www.youtube.com/watch?v=jH2Hn91-I8o&feature=related

XJ6 ni 600cc , secondly the powerband dia dah habis kat 7000-7800rpm gitu.

Sesak nafas bebenor nak sampai ke 200kmh. Kesian gak aku tengok.


HP (XJ6:ER6) - 76 : 72
Torque(XJ6:ER6) - 6kg : 5kg
Berat (XJ6:ER6)- 200kg : 180kg

Rasa2nya sesiapa nak exchange to XJ6 from Er6 rasanya mcm tak berbaloi, melainkan XJ6 didatangkan dengan set-up engine R6 (110hp rasanya)

Harga aku dah tanya kedai semalam, katanya probably dalam RM45k OTR. To be confirmed daa..

Tapi korang perasan tak pada kedudukan penghujung powerband mid-range ke top range XJ6 ni, rasa macam slow & struggle gila. Low-end power memang bagus lah. Tu yang rev meter laju jer naik ("DOHC advantages over SOHC")

So, eventually 600cc vs 650cc on ER6 yang helps a lot to support 2 pistons ni....in term of topspeed.

No replacement for displacement.

Tapi rasanya dengan proper exhaust + filter setup + power commander, XJ6 A+F mixture kat hujung2 tu masih boleh adjust parallel dengan cam setting motor ni. So, top end power masih boleh diwujudkan, kecualilah kalau ratio 6th gear tu panjang sangat. Yang memang kenal adjust saiz sprocket (Kalau kete Final Drive).

ER6 top-gear torque masih kuat, rasa macam ada lagi satu gear jer, tapi gear awal2 berat macam lori atau mcm rasa hidung tersumbat. Berbeza mcm kalau masa korang rasa sesetengah top-gear kereta, cruising mode or mcm dah tak ada power (kecuali kete turbo). Kira feel macam tuh la.

Untuk XJ6 ni susunan powerbandnya sebaliknya. Tu yang topspeed riding torque rasa macam drive lori tuh..hehehehe. Slow gila nak reach 200kmh, tapi low-end cepat jer datang torquenya.

Kalo ada dyno chart, boleh diceritakan lebih lanjut dan senang.



Mari bincangkan. Sekian
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: YAMAHA XJ6 ( The latest CKD bike in Malaysia )    Fri Apr 08, 2011 11:53 am

Yes betul, aku pernah discuss benda ni dgn member aku yg pakai er6 and z750...test bike by magazine pun er6 lg power even HP atas kertas XJ6 lg tinggi... Very Happy

Tp 4 inline, aku stim dgn bunyik dia wooo...ko byngkan masuk 2 brothers ke, akra ke, LV ke, arrow ke, stim wei... cheers cheers cheers

tp ajaaja, semalam member aku pasang LV kat ER6 dia....mantap sgt bro...fuhhh
Back to top Go down
ajaaja
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-04-08
Location : Shah Alam Bandar Ntah Apa2

PostSubject: Re: YAMAHA XJ6 ( The latest CKD bike in Malaysia )    Fri Apr 08, 2011 1:34 pm

carliph wrote:
Yes betul, aku pernah discuss benda ni dgn member aku yg pakai er6 and z750...test bike by magazine pun er6 lg power even HP atas kertas XJ6 lg tinggi... Very Happy

Tp 4 inline, aku stim dgn bunyik dia wooo...ko byngkan masuk 2 brothers ke, akra ke, LV ke, arrow ke, stim wei... cheers cheers cheers

tp ajaaja, semalam member aku pasang LV kat ER6 dia....mantap sgt bro...fuhhh

Memang. Aku dengor bunyi pun dah macam kete Supert GT, meletop2 power betul bunyi tu. Tapi aku punya still under warranty, so pakai jer la ekzos ni sampai reput! hehehehe
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: YAMAHA XJ6 ( The latest CKD bike in Malaysia )    Wed Apr 04, 2012 10:11 am

ada sape2 dah beli motor ni ke? Question
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: YAMAHA XJ6 ( The latest CKD bike in Malaysia )    Thu Apr 05, 2012 9:42 am

Ada pak cik galol tu!
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: YAMAHA XJ6 ( The latest CKD bike in Malaysia )    Today at 1:32 pm

Back to top Go down
 
YAMAHA XJ6 ( The latest CKD bike in Malaysia )
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» YAMAHA APAKAH INI?
» ReDyap's Latest Hauls
» Warboss on a Bike
» YNWA's Latest Addition (20 March 2010)
» my vintage jersey latest hauls..still more to come..

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Warung Pak Mat Tempe :: Sembang Motor Selain SYM-
Jump to: