Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 17  Next
AuthorMessage
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 11, 2011 2:55 pm

Nak tanya skit dgn sahabat2 sekalian. Tayar moto nie sebenarnye tahan berapa lama, kalau ride2 biasa gi keje je?. Lagi satu tayar2 yg mahal nie lambat haus or botak ke dari tayar2 biasa?
Back to top Go down
yau63
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Jul 12, 2011 4:09 am

tengah guna duro tersebut....coner xtahu.....but cross line putih tak rasa geli macam stock tyre.
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Jul 12, 2011 4:54 am

tayar standet kedai tu pun ok jgk kalau jenis tk jalan jauh sgt ikut pada owner, kalau jauh perjalanan dia cepat la haus kalau guna sesekali je bertahun pun tahan lg Very Happy
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Jul 12, 2011 5:06 am

hari tu masa g MMR ada buat survey kt sorang brader tu travel hari2 g keje port klang-bangi...dah dekat setahun lebih pakai siput ni.. dalam 4 bulan sekali kena tukar tayar..tapi rasenye kalo travel x jauh tahan lama skit kot..
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Thu Jul 14, 2011 9:02 pm

mkong wrote:
gts2u wrote:
nak tanya le..kenapa kebanyakkan kita guna "cacing" je kalau tayar tu pancit.kenapa tak bubuh liquid tyre inflator je .kalau kena cucuk paku ke apa ke,kan ke senang cabut terus je paku tu.atau ada negative effect kalau pakai bende tu.cer tengok video ni.bagi contoh beskal je...tapi konsepnya sama je http://www.youtube.com/watch?v=QEwxoQDYxrM&feature=related
entahlah...tp kalu boleh jangan pakai la..nanti kalau nak tukaq tayaq kemudian hari agak susah..sebab itu liquid dah sealed kat tepi2 tyre tu...itu liquid dah gam kat epi2 tayq tu...
tadi petang masa servis motor aku gagahkan jugak bubuh liquid sealant untuk tayar.dengan harapan kalau ride jauh2 terkena paku pakis takde la kena berpeluh carik cacing nak tempek kat tayar.setelah tanya rakan2 dan si penjual maka terbeli la jugak 2 botol@450ml sebotol(utk tayar depan dan belakang).harga rm 20 sebotol. ni gambir menatang tu..
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Jul 15, 2011 4:16 am

bro GTS, tiada gambirnye
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Jul 15, 2011 8:07 am

ada le sir...kengkadang gambir tu keluaq lewat sikit.berok band kengkadang lembab
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Jul 15, 2011 9:59 am

ada gambar nya cuma lambat nk load! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 18, 2011 7:47 am

Kalu untuk EVO tayaq belakang..ada member tukar pakai Bridgestone HOOP..RM230 siap pasang...
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 18, 2011 7:48 am

aku baru tukar tayaq belakang VTS..Pakai DURO918..rm90 siap pasang..buka pasang tayaq pakai machine...
Itu pun sebab 2 ekor cacing tak dapat membantu tayaq ori maxxis yg baru 5500km hayat..bunga tebal lagi tp terpaksa juga tukaq....
Back to top Go down
yau63
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 18, 2011 8:13 am

mkong wrote:
aku baru tukar tayaq belakang VTS..Pakai DURO918..rm90 siap pasang..buka pasang tayaq pakai machine...
Itu pun sebab 2 ekor cacing tak dapat membantu tayaq ori maxxis yg baru 5500km hayat..bunga tebal lagi tp terpaksa juga tukaq....


Tukar kat mana?
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 18, 2011 8:14 am

yau63 wrote:
mkong wrote:
aku baru tukar tayaq belakang VTS..Pakai DURO918..rm90 siap pasang..buka pasang tayaq pakai machine...
Itu pun sebab 2 ekor cacing tak dapat membantu tayaq ori maxxis yg baru 5500km hayat..bunga tebal lagi tp terpaksa juga tukaq....


Tukar kat mana?

KULIM bro...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 18, 2011 10:34 am

aku nya tayar ori Maxxis sempat pakai seminggu jer..kena skru terus kena tukar! Sad

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Jul 19, 2011 7:11 pm

mkong wrote:
aku baru tukar tayaq belakang VTS..Pakai DURO918..rm90 siap pasang..buka pasang tayaq pakai machine...
Itu pun sebab 2 ekor cacing tak dapat membantu tayaq ori maxxis yg baru 5500km hayat..bunga tebal lagi tp terpaksa juga tukaq....

Tayar ori maxxis ni memang x tahan ke bro? komen?
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Wed Jul 20, 2011 2:53 am

Sirapisamin wrote:
mkong wrote:
aku baru tukar tayaq belakang VTS..Pakai DURO918..rm90 siap pasang..buka pasang tayaq pakai machine...
Itu pun sebab 2 ekor cacing tak dapat membantu tayaq ori maxxis yg baru 5500km hayat..bunga tebal lagi tp terpaksa juga tukaq....

Tayar ori maxxis ni memang x tahan ke bro? komen?
Tayaq ori maxxis memang tahan...ada memeber pakai lebih 12K dan ada yg lebih dr 15K..tgk kepada cara pemanduan...aku punya 5500km due to tayaq tak dapat ditampung oleh cacing dah..lubang bocor besar sangat...Sedap tayaq maxxis ni.....
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Thu Jul 21, 2011 5:05 am

mkong wrote:
Sirapisamin wrote:
mkong wrote:
aku baru tukar tayaq belakang VTS..Pakai DURO918..rm90 siap pasang..buka pasang tayaq pakai machine...
Itu pun sebab 2 ekor cacing tak dapat membantu tayaq ori maxxis yg baru 5500km hayat..bunga tebal lagi tp terpaksa juga tukaq....

Tayar ori maxxis ni memang x tahan ke bro? komen?
Tayaq ori maxxis memang tahan...ada memeber pakai lebih 12K dan ada yg lebih dr 15K..tgk kepada cara pemanduan...aku punya 5500km due to tayaq tak dapat ditampung oleh cacing dah..lubang bocor besar sangat...Sedap tayaq maxxis ni.....

maknanye tayar ni bole diterima pakai oleh penunggang2 siput la ye..aku ingatkan mcm x baguih je..haha

Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Thu Jul 21, 2011 5:08 am

tayar Maxxis pun ok, xde masalah..
geli2 bila naik line putih tu biasa la.. Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 25, 2011 7:32 am

Sirapisamin wrote:
mkong wrote:
Sirapisamin wrote:
mkong wrote:
aku baru tukar tayaq belakang VTS..Pakai DURO918..rm90 siap pasang..buka pasang tayaq pakai machine...
Itu pun sebab 2 ekor cacing tak dapat membantu tayaq ori maxxis yg baru 5500km hayat..bunga tebal lagi tp terpaksa juga tukaq....

Tayar ori maxxis ni memang x tahan ke bro? komen?
Tayaq ori maxxis memang tahan...ada memeber pakai lebih 12K dan ada yg lebih dr 15K..tgk kepada cara pemanduan...aku punya 5500km due to tayaq tak dapat ditampung oleh cacing dah..lubang bocor besar sangat...Sedap tayaq maxxis ni.....

maknanye tayar ni bole diterima pakai oleh penunggang2 siput la ye..aku ingatkan mcm x baguih je..haha

ADUH..rabak lagi pokek aku...semalam tukar lagi tayq belakang aku...kali ni DELI yg semacam galol pakai pula..RM115...DURO918 aku bertahan 4 tak samapi 5 hari pun...pecah retak tengah...tayar keluaran 1710..mean ww172010...retak panjang dalam 3 cm..cacing tak dapat membantu...nanti petang nak pi kedai yg aku taukaq DURO tu..nak pi komplen..kot2 dapat balik separuh duit aku... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Back to top Go down
bigdaddy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 29
Join date : 2011-07-21
Age : 41
Location : Seremban - Bangsar

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 25, 2011 12:22 pm

Saya pon masih pakai maxxis lagi setelah 14,500km nih. Tapi gayat sikit bila lalu lain putih hehehehe.. kalu hari hujan saya terus slow slow merangkak ke seremban..
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 25, 2011 5:51 pm

mkong wrote:
Sirapisamin wrote:
mkong wrote:
Sirapisamin wrote:
mkong wrote:
aku baru tukar tayaq belakang VTS..Pakai DURO918..rm90 siap pasang..buka pasang tayaq pakai machine...
Itu pun sebab 2 ekor cacing tak dapat membantu tayaq ori maxxis yg baru 5500km hayat..bunga tebal lagi tp terpaksa juga tukaq....

Tayar ori maxxis ni memang x tahan ke bro? komen?
Tayaq ori maxxis memang tahan...ada memeber pakai lebih 12K dan ada yg lebih dr 15K..tgk kepada cara pemanduan...aku punya 5500km due to tayaq tak dapat ditampung oleh cacing dah..lubang bocor besar sangat...Sedap tayaq maxxis ni.....

maknanye tayar ni bole diterima pakai oleh penunggang2 siput la ye..aku ingatkan mcm x baguih je..haha

ADUH..rabak lagi pokek aku...semalam tukar lagi tayq belakang aku...kali ni DELI yg semacam galol pakai pula..RM115...DURO918 aku bertahan 4 tak samapi 5 hari pun...pecah retak tengah...tayar keluaran 1710..mean ww172010...retak panjang dalam 3 cm..cacing tak dapat membantu...nanti petang nak pi kedai yg aku taukaq DURO tu..nak pi komplen..kot2 dapat balik separuh duit aku... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

alamak..apa puncanya bro..terlanggar benda or tayar lama kedai tu jual kat bro?
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 25, 2011 6:10 pm

Perghhh..!! 5 hari je pakai, kesian Bro Mkong... Try laa gi kedai tu balik, paw apa2 yg patut... hmmm... Neutral
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Jul 26, 2011 7:56 am

Sirapisamin wrote:
mkong wrote:
Sirapisamin wrote:
mkong wrote:
Sirapisamin wrote:
mkong wrote:
aku baru tukar tayaq belakang VTS..Pakai DURO918..rm90 siap pasang..buka pasang tayaq pakai machine...
Itu pun sebab 2 ekor cacing tak dapat membantu tayaq ori maxxis yg baru 5500km hayat..bunga tebal lagi tp terpaksa juga tukaq....

Tayar ori maxxis ni memang x tahan ke bro? komen?
Tayaq ori maxxis memang tahan...ada memeber pakai lebih 12K dan ada yg lebih dr 15K..tgk kepada cara pemanduan...aku punya 5500km due to tayaq tak dapat ditampung oleh cacing dah..lubang bocor besar sangat...Sedap tayaq maxxis ni.....

maknanye tayar ni bole diterima pakai oleh penunggang2 siput la ye..aku ingatkan mcm x baguih je..haha

ADUH..rabak lagi pokek aku...semalam tukar lagi tayq belakang aku...kali ni DELI yg semacam galol pakai pula..RM115...DURO918 aku bertahan 4 tak samapi 5 hari pun...pecah retak tengah...tayar keluaran 1710..mean ww172010...retak panjang dalam 3 cm..cacing tak dapat membantu...nanti petang nak pi kedai yg aku taukaq DURO tu..nak pi komplen..kot2 dapat balik separuh duit aku... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

alamak..apa puncanya bro..terlanggar benda or tayar lama kedai tu jual kat bro?

tayaq keluaran 1110..ww112010..tak tau pasal pa..tiba2 saja burst...time tu baru sampai bachok dr penang...kalu tgk ngan mata kasar tak nampak apa2..raba dengan tangan baru terasa angin keuar....panjang juga dalam 2 cm..try masuk 2 cacing..tapi tak tahan lama...
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Jul 26, 2011 7:59 am

Mr Qass wrote:
Perghhh..!! 5 hari je pakai, kesian Bro Mkong... Try laa gi kedai tu balik, paw apa2 yg patut... hmmm... Neutral
dah pi dah kedai yg tukaq DURO tu..di kata dia nak feedback kat pengedar dulu...mau dua 3 minggu br dapat result..katanya..nak buat analisis dulu...punya payah nak claim balik...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Jul 26, 2011 9:50 am

mkong wrote:
Mr Qass wrote:
Perghhh..!! 5 hari je pakai, kesian Bro Mkong... Try laa gi kedai tu balik, paw apa2 yg patut... hmmm... Neutral
dah pi dah kedai yg tukaq DURO tu..di kata dia nak feedback kat pengedar dulu...mau dua 3 minggu br dapat result..katanya..nak buat analisis dulu...punya payah nak claim balik...

Bro kasi basuh je itu orang Twisted Evil
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Jul 26, 2011 11:15 am

taruk sama dia pny tokey janji duit mau dpt balik
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Today at 11:01 pm

Back to top Go down
 
Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 17Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 17  Next
 Similar topics
-
» Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1
» Tayar bocor dan penampal
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Tekanan Tayar
» Tayar Sym 110/70/16 ??

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: