Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 15, 16, 17  Next
AuthorMessage
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Jan 11, 2013 3:15 am

kebanyakan korang tayar belakang mmg tak sampai setahun eh? mmg betul2 biker jalan jauh nih.. ke ramai biker over-weight sini..? hehe
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Jan 11, 2013 5:33 am

erwanshah wrote:
kebanyakan korang tayar belakang mmg tak sampai setahun eh? mmg betul2 biker jalan jauh nih.. ke ramai biker over-weight sini..? hehe
banyak ride dan over weight Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
norizzuddin
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 39
Join date : 2012-11-30
Age : 44
Location : Gombak

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Jan 11, 2013 5:42 am

Faktor haus cepat atau tidak lebih berdasarkan mileage dan bebanan.

Mengukur faktor haus dengan kadar masa adalah kurang wajar sebab hampir tak relevan. Samalah apabila kita berkata "minyak motor aku isi full tank tahan 2 minggu pergi balik kerja" sedang maklumat seperti berapa saiz tank, jarak perjalanan, keadaan traffik dan cara pemanduan tidak dinyatakan.
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Jan 11, 2013 5:57 am

norizzuddin wrote:
Faktor haus cepat atau tidak lebih berdasarkan mileage dan bebanan.

Mengukur faktor haus dengan kadar masa adalah kurang wajar sebab hampir tak relevan. Samalah apabila kita berkata "minyak motor aku isi full tank tahan 2 minggu pergi balik kerja" sedang maklumat seperti berapa saiz tank, jarak perjalanan, keadaan traffik dan cara pemanduan tidak dinyatakan.

betul tu .. saya sokong .. Smile
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Jan 11, 2013 8:02 am

kehausan kena amik byk faktor spt jarak,waktu,tyre pressure,berat dgn muatan dan juga jenis tayar...
kebanyakkannye org lebih suka refer kekerapan perjalanan dan jenis tayar..
juz my 2 cent..
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Jan 11, 2013 11:33 am

absorber kalo lembut sgt atau dh kong pun boleh jd faktor tyr cepat botak... albino
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jan 14, 2013 3:27 pm

tp absorber standard ni mmg lembut.. tu naik sorang.. kalau berdua lg bergoyang2 jadiknyer
Back to top Go down
rc36v4
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-05-22

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Wed Jan 16, 2013 6:15 am

Mileage dh 50,000 km, masa utk tukar tayar depan MAXXIS...ok gak la tayar ni...Alhamdulillah sejak beli smpai la ni blum penah tkar lagi...ni pun bunga ada lagi....berbaloi2....tayar blakang dh 3 kali tukar....pakai tayar bawah rm100 ke bawah jer....mula2 pakai moto ni layan corner rasa goyang..ingatkan tayar..rupanya riding position kena betul utk balancekan moto vs berat badan....skarang dh tk kesah nk layan corner....stabil jer pasal dh tau riding position utk ambik corner supaya motor stabil... Very Happy Very Happy


Last edited by rc36v4 on Thu Jan 17, 2013 9:20 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://www.motogpf1store.com
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Thu Jan 17, 2013 5:49 am

cuba citer sikit riding position yg betul utk balancekan motor .. skrg ni motor aku masih ada lg goyang² .. terutama goyang bahagian depan@handle .. abs , tayar & fork dpn semua dah dinaik taraf Smile
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
norizzuddin
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 39
Join date : 2012-11-30
Age : 44
Location : Gombak

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Thu Jan 17, 2013 6:17 am

Rizal, sama la macam aku (part rasa goyang2, part upgrade aku belum lagi).
Cer buat video letak kat youtube. Boleh kongsi2 ilmu Smile
Back to top Go down
rc36v4
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-05-22

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Thu Jan 17, 2013 6:27 am

rizal wrote:
cuba citer sikit riding position yg betul utk balancekan motor .. skrg ni motor aku masih ada lg goyang² .. terutama goyang bahagian depan@handle .. abs , tayar & fork dpn semua dah dinaik taraf Smile

Riding position yg saya maksudkan tu masa layan corner...biasa saya akan cuba ejas badan, mungkin bongkok sket ke depan, ejas posture badan ke...benda ni kena try & error...sampai la moto tu stabil masa korner...mula2 pakai moto ni layan corner moto goyang gak....bukan pasal tayar...moto baru takkan tayar problem....so try ler sampai dapat riding position yg betul utk ambik corner...kalau masa nk tukar tayar..senang jer test...cari jalan yg lurus...lepas tangan...moto tu tegak ke goyang....kalau tayar baru...lepas tangan....moto rasa gegar kt tayar depan...tu mungkin steering cone yg problem....FYI moto saya semua stndard...batri pun tk pernah tukar sejak beli...saya tk buat apa2 modifikasi....he..he...
Back to top Go down
http://www.motogpf1store.com
mizie7473
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-01-21
Age : 36

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Jan 22, 2013 9:38 am

Nak tanya, kalau motor biasa ada yg pakai "UBAT" utk elak bocor tayar. Geng2 VTS ada pakai tak? Kalau pakai ada impact kat tayar tak? Sebab ada dengar, kalau pakai "UBAT" tu tayar akan cepat mengelembong
Back to top Go down
rc36v4
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-05-22

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Jan 22, 2013 10:17 am

mizie7473 wrote:
Nak tanya, kalau motor biasa ada yg pakai "UBAT" utk elak bocor tayar. Geng2 VTS ada pakai tak? Kalau pakai ada impact kat tayar tak? Sebab ada dengar, kalau pakai "UBAT" tu tayar akan cepat mengelembong

Sy penah pakai ubat kuat tayar ni tapi dh lama la....tahun 98 kot pakai kt tayar blkang sbk...memang betul tayar kuat smpai keras mcm batu..he he..tayar rosak n jadi berat...lps tu tk penah pakai smpai skarang...biarlah bocor tayar ...tampal guna cacing jer ok....jgn lubang besar dh ler...penh pakai yg masuk ubat bila tukar tayar baru n lagi 1 bila bocor baru masuk....dua2 buat tayar keras mcm batu..ye la nama pun ubat kuat...
Back to top Go down
http://www.motogpf1store.com
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Jan 22, 2013 3:28 pm

BKW6025 wrote:
Info untuk dikongsi. Dah tukar tayar belakang Deli RM115 di CA Kajang @ 16645km penggunaan tayar asal. Ada pilihan 2 jenis bunga kat situ. Pilih bunga yang sesuai untuk jalan basah. Harap dapat guna >15k juga tayar tu...
Minggu ni mileage belum masuk 25k lg. Tapi tayar bealakang tu dah botak licin. penggunaan tak sampai 10k.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Thu Feb 14, 2013 7:34 am

tayar DELI City Gripper yg beli kt ampang 7bln lps dah botak cin .....tengah2nya la.
dah nampak kedut lekuk kat tepi, cam kedut belon yg dah nak kecut!
risau gak masa CNY ni, byk kedai tutup... gi ampang mggu lps, kodai kawasaki dah tutup coz nak raya/makan bosar...
minggu ni gi survey kat jln sentul, byk lagi kodai tutup...
dah nekad tukar tayar... smbau je la Continental Zippy 1 (tayar blkg), ...MYR110/= siap psg..

tgk2, ...made in vietnam!!!.... em pakai je la... cuba.
mngkin sebab kat vietnam org byk pakai skuter kot... tu sebab made in vietnam.
Back to top Go down
Muntaiko
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2013-03-01
Age : 35

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Mar 01, 2013 3:04 am

Assalam,
Org baru dlm forum ni. Nak tanya psl tayar sket. Bley ka tayar belakang tu upgrade sama saiz mcm depan? Tak pasti pernah disoal sblm ni. Harap dpt bg explaination lebey kurang? Rolling Eyes
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Mar 01, 2013 4:37 am

No problem bro..
Cuma 1 inci... tiada memberi kesan yang ketara..

Anyway kenalkan diri dulu..
Baru senang nak beramas mesra.....heheheeeeee
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Mar 01, 2013 4:43 am

Muntaiko wrote:
Assalam,
Org baru dlm forum ni. Nak tanya psl tayar sket. Bley ka tayar belakang tu upgrade sama saiz mcm depan? Tak pasti pernah disoal sblm ni. Harap dpt bg explaination lebey kurang? Rolling Eyes
dah ada org tanya pasal benda ni dan kalau xsalah mmg ada jwpn yg details apa benda yg perlu tukar utk masuk tyr 13" kt blkg.
tp kesimpulannya, xberbaloi...baik amik evo terus. Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Mar 01, 2013 6:12 am

pernah tanya kat mfroce segambut..diog ckp mmg bleh buat..kena ganti rim13..kos rim pun dh seribu lebih
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Mar 01, 2013 6:14 am

kaki blkg sama ke ngan evo? kalau nak masuk rim13

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Muntaiko
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2013-03-01
Age : 35

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Mar 01, 2013 3:36 pm

O gitu yer... Bkn pe kadang² nampak pelik tayar blkg kecik benor. X match keseluruhan penampilan VTS200 ni.
BTW, baru beli VTS bln 11 lepas. Dok area Tlk Gadong, Klang. Keje kat Shah Alam.
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Mar 01, 2013 10:47 pm

Muntaiko wrote:
O gitu yer... Bkn pe kadang² nampak pelik tayar blkg kecik benor. X match keseluruhan penampilan VTS200 ni.
BTW, baru beli VTS bln 11 lepas. Dok area Tlk Gadong, Klang. Keje kat Shah Alam.

bro nanti ada tts bole join sharing sharing caring caring tagging tagging..huhu
Back to top Go down
Muntaiko
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2013-03-01
Age : 35

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Wed Mar 06, 2013 3:12 am

Sirapisamin wrote:
Muntaiko wrote:
O gitu yer... Bkn pe kadang² nampak pelik tayar blkg kecik benor. X match keseluruhan penampilan VTS200 ni.
BTW, baru beli VTS bln 11 lepas. Dok area Tlk Gadong, Klang. Keje kat Shah Alam.

bro nanti ada tts bole join sharing sharing caring caring tagging tagging..huhu

Insya allah...
Back to top Go down
jepperee
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2012-12-24
Age : 31
Location : Seremban - PJ

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Apr 02, 2013 4:24 pm

selepas 7000km berakhir sudah hayat tayar belakangku. Evil or Very Mad Evil or Very Mad

alang2 terus tukar michelin city grip. mmg superb! rm180 + rm15 upah pasang kat XL motor seremban Razz Shocked
Back to top Go down
vts3162
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2013-06-28
Age : 34
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Sep 10, 2013 9:00 am

saya pon baru tukar tayar asal ke tayar baru 2 minggu lepas...miileage dlm 9778km...tukar tayar DURO je siap pasang rm95 dkt sentul. So far tayar ni ok la..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Today at 5:59 am

Back to top Go down
 
Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 16 of 17Go to page : Previous  1 ... 9 ... 15, 16, 17  Next
 Similar topics
-
» Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1
» Tayar bocor dan penampal
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Tekanan Tayar
» Tayar Sym 110/70/16 ??

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: