Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya? Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share
 

 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..

Go down 
AuthorMessage
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
carliph

Posts : 501
Join date : 2011-03-24

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyWed Mar 30, 2011 10:22 am

Salam kawan2,

Topic ni diwujudkan untuk membeincangkan tentang kereta nasional buatan PROTON... Very Happy

Mintak abg2 bg pendapat tentang kereta buatan PROTON, bg sape yg pernah pakai dan akan pakai... cheers
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
encikgalol

Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Cerok To'kun

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyWed Mar 30, 2011 10:43 am

Aku nanti nak beli keta Proton lepas bernikah esok.. target nak amik SAGA FL M-Line Auto.. target nak amik 7 tahun jer.. nak buat balik Pahang time raya.. malas nak beli keta mahal2 sbb aku lagi minat dgn motor.. keta nie janji ada bumbung cukupp..
Back to top Go down
https://www.facebook.com/affeirul
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
carliph

Posts : 501
Join date : 2011-03-24

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyWed Mar 30, 2011 10:51 am

SAGA BLM mmg syok..laju pun ok, space pun besar...sokong hang amek BLM ja mula2...nanti dah byk duit sikit, simpan lg, beli MPV terus...masa tu pun anak hang dah ada 8... Rolling Eyes

setakat ni SAGA x byk dpt major complain lg...xdop la yg terbakar ke, enjin kong ke baru beli, gb rosak ke...recommended sgt...minyak saving, roadtax pun murah...
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
mat_kry

Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 32
Location : penang

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyWed Mar 30, 2011 12:54 pm

how bout inspira...???

ada2 pa2 komplen x...
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
carliph

Posts : 501
Join date : 2011-03-24

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyWed Mar 30, 2011 12:56 pm

mat_kry wrote:
how bout inspira...???

ada2 pa2 komplen x...

setakat ni belum ada bro... alien mmg kemas nampak inspira ni...baru2 ni member dtg rumah bwk inspira baru dia 2.0 full spec...fuhh jatuh cinta... I love you
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
mat_kry

Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 32
Location : penang

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyWed Mar 30, 2011 1:03 pm

hhaadduuihhh...cam bekenan plak...

tapi penat bulan2 arr...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
Mie-G

Posts : 4692
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Balakong, Selangor

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyThu Mar 31, 2011 10:11 am

aku pkai Persona B-Line sejak dari tahun 2008.
so far xde masalah besar melainkan suspensi depan tu bunyi gedeguk2 kalau jatuh lobang masa corner.
dah byk kali p ketatkan kt SC tp hasilnya ttp berulang.
yang lain, semua puas hati!
yang terbaik ttg keter proton ni aku rasa adalah ekonnya!
mmg coooooollll!!!hahaha

_________________
25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. MG_ProudOwner
:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Kakei
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
Kakei

Posts : 42
Join date : 2011-03-29

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyMon Apr 11, 2011 7:03 pm

Yup, aku punya persona pun pon masih mantop. Enjin lasak. Pickup untuk auto mmg kurang ckit, tapi lajak best. Handling lebih syok dari vios adik aku. Dalaman luas dari vios, but besor bole isi penuh sbb dia pakai hidraulik.
Vios memang menang pada pickup dan penjimatan minyak.
Banyak yang proton dah belajar sepanjang 25 tahun ni. Dulu masa nak beli persona ni takut gila, sbb pengalaman keta waja bapak aku, tapi tu ja yang mampu. Lepas beli, rasa berbaloi dengan nilai yang diberi. Dah tak macam dulu...
Very Happy
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
edi99

Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 58

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyMon Apr 11, 2011 8:23 pm

Kakei wrote:
Yup, aku punya persona pun pon masih mantop. Enjin lasak. Pickup untuk auto mmg kurang ckit, tapi lajak best. Handling lebih syok dari vios adik aku. Dalaman luas dari vios, but besor bole isi penuh sbb dia pakai hidraulik.
Vios memang menang pada pickup dan penjimatan minyak.
Banyak yang proton dah belajar sepanjang 25 tahun ni. Dulu masa nak beli persona ni takut gila, sbb pengalaman keta waja bapak aku, tapi tu ja yang mampu. Lepas beli, rasa berbaloi dengan nilai yang diberi. Dah tak macam dulu...
Very Happy

Yang Proton tak mau belajar...ketatkan stringent production quality vendor2 yang supply komponen Mad hasilnya...design yang baik dan boleh diketengahkan yang diilhamkan oleh jurutera2 Proton yang berkemampuan digagalkan oleh vendor2 ni yang fikirkan margin keuntungan dari hasilkan komponen yang berkualiti. ---------------> pedih tapi tu la kenyataannya

Sad
Back to top Go down
ajaaja
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-04-08
Location : Shah Alam Bandar Ntah Apa2

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyTue Apr 12, 2011 4:16 am


Rasanya beberapa CEO2 Proton dulu2 dan sekarang ni sudah pastinya mempunyai vision & mission tertentu, terutamanya di Abad ke 21 serba moden ini. Therefore and thereafter, aku tak rasa direction Proton ("Syarikat") ini salah. Mungkin sebab kekangan prosuder dan peraturan kerajaan yang menjadikan Syarikat ini kadar pertumbuhannya sangat perlahan.
Sebagai contoh terdekat, bayangkan selepas 25 tahun baru engine turbo Syarikat ini akan dikomersialkan. Aku tak rasa CEO2 Syarikat ini tidak tahu kewujudan dan potensi ciri2 turbo ini (sebagai contoh) sebagai suatu pemangkin jualan syarikat2 automotif kerana teknologi engine Turbo ni dah berabad lamanya.

Berbanding dengan syarikat2 permotoran ("Pihak Berkenaan") yang lain di negara lain, kesemuanya dimiliki oleh individu korporat dan korporat sepenuhnya dan bukannya diklasifikasi sebagai GLC, sepertimana Proton. Dengan sebab itu, Pihak2 Berkenaan masih mempunyai ruangan yang lebih bagi tujuan mengingkatkan prestasi dan memperkenalkan teknologi ke pasaran dunia, walaupun terpaksa melalui peraturan automotif negara masing2 yang minimal, di mana Proton adalah sebaliknya.

Fikir-fikirkan dan selamat beramal!

Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
carliph

Posts : 501
Join date : 2011-03-24

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyMon Apr 18, 2011 11:11 am

edi99 wrote:

Yang Proton tak mau belajar...ketatkan stringent production quality vendor2 yang supply komponen Mad hasilnya...design yang baik dan boleh diketengahkan yang diilhamkan oleh jurutera2 Proton yang berkemampuan digagalkan oleh vendor2 ni yang fikirkan margin keuntungan dari hasilkan komponen yang berkualiti. ---------------> pedih tapi tu la kenyataannya

Sad

bang, sy sokong 1000%...PROTON musnah kerana vendor2 nye...cuba tgk inspira, letak sebelah2 dgn lgt...bandingkan quality2 komponen dia, boleh nampak beza... Evil or Very Mad

tp sbb masih ramai beli dan x mampu nak pakai kereta luar, mereka take for granted...ko nak complain, complain la, beribu kat luar beratur nak beli... pale dan akhirnya, kualiti vendor menjadi persoalan setelah 25 tahun proton di wujudkan...sbb tak suka tgk dashboard gen2, sbb tu aku convert MIVEC... bounce
Back to top Go down
nasec
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
nasec

Posts : 49
Join date : 2011-04-08

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyMon Apr 18, 2011 12:14 pm

apa yg aku nampak perbezaan intrest keta tempatan dgn luar berbeza...
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyMon Apr 18, 2011 4:19 pm

Kakei wrote:
Yup, aku punya persona pun pon masih mantop. Enjin lasak. Pickup untuk auto mmg kurang ckit, tapi lajak best. Handling lebih syok dari vios adik aku. Dalaman luas dari vios, but besor bole isi penuh sbb dia pakai hidraulik.
Vios memang menang pada pickup dan penjimatan minyak.
Banyak yang proton dah belajar sepanjang 25 tahun ni. Dulu masa nak beli persona ni takut gila, sbb pengalaman keta waja bapak aku, tapi tu ja yang mampu. Lepas beli, rasa berbaloi dengan nilai yang diberi. Dah tak macam dulu...
Very Happy

so enjin camtakpro dalam exora tu, tahan lasak jugak lah?

but I admit, persona handling memang vavavum!!!
Back to top Go down
nasec
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
nasec

Posts : 49
Join date : 2011-04-08

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyMon Apr 18, 2011 5:13 pm

pesona vs waja mn handling lagi bagus....
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2
pakmattempe

Posts : 195
Join date : 2011-03-28

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyThu Apr 21, 2011 5:26 am

carliph wrote:
edi99 wrote:

Yang Proton tak mau belajar...ketatkan stringent production quality vendor2 yang supply komponen Mad hasilnya...design yang baik dan boleh diketengahkan yang diilhamkan oleh jurutera2 Proton yang berkemampuan digagalkan oleh vendor2 ni yang fikirkan margin keuntungan dari hasilkan komponen yang berkualiti. ---------------> pedih tapi tu la kenyataannya

Sad

bang, sy sokong 1000%...PROTON musnah kerana vendor2 nye...cuba tgk inspira, letak sebelah2 dgn lgt...bandingkan quality2 komponen dia, boleh nampak beza... Evil or Very Mad

tp sbb masih ramai beli dan x mampu nak pakai kereta luar, mereka take for granted...ko nak complain, complain la, beribu kat luar beratur nak beli... pale dan akhirnya, kualiti vendor menjadi persoalan setelah 25 tahun proton di wujudkan...sbb tak suka tgk dashboard gen2, sbb tu aku convert MIVEC... bounce

Depa take for granted sebab gomen tolong cover.. cuba kalu cukai kereta luar dah takde, ingat dorang nak berlagak ke cakap beribu kat luar beratur nak beli.. Silap2 menangis salesmen proton nak jual proton sebijik sbb time tu suma org akan mampu beli toyota kaa honda kaa bmw kaa.. Laughing
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR
Sirapisamin

Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 35
Location : klang-shah alam

25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. EmptyFri Jul 08, 2011 12:24 pm

aku nampak wira dan saga 1st edition yg terbek wok!
Back to top Go down
Sponsored content




25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty
PostSubject: Re: 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..   25 Tahun PROTON, apa pendapat anda.. Empty

Back to top Go down
 
25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Warung Pak Mat Tempe :: Sembang Merapu Meraban Tak Ada Kaitan Dengan Motor-
Jump to: